Piczman 14.03.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Nie ma znaczenia gdzie będzie pompa.Może być w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 14.03.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Może być przecież (jeśli da radę) nawet tylko pompa obiegowa kotła, i wtedy nie ma żadnej dodatkowej pompy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 14.03.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 Jaki jest optymalny sposób podłączenia grzejników łazienkowych do instalacji ogrzewania podłogowego ? Chodzi o to, by w okresach przejściowych, dało się suszyć ręczniki/dogrzać łazienki bez grzania całego domu. Całość pracuje na niskiej temperaturze. Zakładam, że pompa obiegowa co jest elektroniczna i sama dopasuje swoją wydajność. - Grzejniki łazienkowe na osobnym rozdzielaczu + zawór umożliwiający odcięcie pozostałej części instalacji - Grzejniki łazienkowe + pętle łazienkowe na osobnym rozdzielaczu + zawór umożliwiający odcięcie pozostałej części instalacji - Grzejniki łazienkowe z zamontowaną elektryczną grzałką. W okresach przejściowych instalacja co jest wyłączona, włączamy grzałki. - inne ? Tak się zastanawiam, czy można podłączyć dwie drabinki łazienkowe przed zaworem 4d, tak aby gorąca woda z kotła ta która idzie na CWU szła też na te grzejniki? Na grzejnikach byłyby głowice termostatyczne. Plusem tego rozwiązania jest to że mógłbym je sobie odkręcać również latem do suszenia bo CWU będę też podgrzewał. Kocioł na eko groszek z podajnikiem, zawór 4d i 100% podłogówki. Czy to zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nommo 15.03.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witam.Co myślicie o tym rozwiązaniu będzie 9 sekcji jedna przeznaczona pod grzejnik drabinkowy do łazienki. http://www.e-heat.pl/rozdzielacz-mieszajacy-ogrzewania-podlogowego-p-379.htmlzawór ESBE VTA322 20-43Zaplanowana podłogówka w całym domu rurki zatopione w płycie fundamentowej 20cm.Zapotrzebowanie projektowe 40W na m2 planuje rozstaw co 15cm w łazience co 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 15.03.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Witam !Mam ZAWÓR MIESZAJĄCY ESBE 1' VTA372 35-60C, jak dam na 1 czyli teoretycznie 35 C w domu nie idzie wytrzymać tak gorąco, a temperatura wody na wejściu po mieszaczu to około 39 C. Podłoga ceramika. Zastanawiam się czy może zmienić na zawór ESBE 20-43 stopni. Mniejsza temperatura wejścia. Czy może jakaś kryza ??? Jak myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nommo 15.03.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Kryza zmniejszy tylko przepływ a raczej nie oto chodzi. Zmień zawór na ten z mniejszym nastawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gul1337 17.03.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Witam, Mam mały dylemat. Planuję podłogówkę z akumulacją w płycie fundamentowej. Aktualnie mam płytę fundamentową o grubości 20cm, pod płytą 30cm styropianu. Planuję na nią dać 5-6cm wylewki w której będzie ogrzewanie podłogowe. Jednak wszyscy odradzają mi wylewkę bezpośrednio na płycie bez styropianu (płyta-folia-wylewka). Czy brak styropianu może powodować jakieś problemy z wylewką? wylewka może odbić po jakimś czasie na wskutek rozszerzania? może dać 1-2cm twardego styropianu? Pozdrawiam,Gul1337 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 17.03.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Ale ta zasada nie dotyczy zdaje się płyt kumulacyjnych - grzewczych.Najprostszy przykład - Legalett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 17.03.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 Może ktoś miał podobny problem. Policzyłem całą podłogówkę. Ale na poddaszu mam jeden pokój nad garażem, który jest niżej od reszty poddasza o 30 cm. Będą do niego dwa schodki. Będą tam dwie sekcje podłogówki, ale rozdzielacz planuje w garderobie. Czy w tych sekcjach woda nie będzie miala zbyt dużych oporów, czy będzie grzać dobrze, czy to będzie prawidłowo. Czy może lepiej zrobić jakiś osobny rozdzielacz w tym pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.03.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) mam pokój nad poddaszem 30m2, trzy pętle w nim po ok. 50-60m chyba, zasilany z rozdzielacza na poddaszu, który jest wyżej o 4 schodki (~4x17cm), odległość od rozdzielacza (długość rurki zasilana i i powrotu od rozdzielacza do pętli) to coś ok. 5m dla dwóch pętli i 9-10 dla trzeciej, wszystko działa tak jak powinno, grzeje równomiernie, sprawdzone kamerą termowizyjną miesiąc temu, a na regulacje oporów najlepsze są przepływomierze (rotametry) na rozdzielaczu (choć u mnie chodzi równo an jednakowym przepływie dla wszystkich ośmiu pętli, w zasadzie wszystkich siedmiu bo oprócz przedpokoju gdzie tylko kilka metrów rury jest wiec jest to mocno zdławione przepływomierzem) Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 18.03.2011 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ok, dzięki za info, czyli powinno działać pomimo różnicy poziomów. Mam zamiar zamontować rozdzielacze z rotametrami, ale znalazłem cos takiego. Czy taki rozdzielacz zda egzamin do regulacji przepływów?http://allegro.pl/rozdzielacz-11-zaworki-mini-zlaczki-pex-16-i1498322338.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 18.03.2011 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ściany stawia się na dylatacji? Jakoś nie mogę załapać, możesz wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 18.03.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 na izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.03.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 (edytowane) Ok, dzięki za info, czyli powinno działać pomimo różnicy poziomów. Mam zamiar zamontować rozdzielacze z rotametrami, ale znalazłem cos takiego. Czy taki rozdzielacz zda egzamin do regulacji przepływów? http://allegro.pl/rozdzielacz-11-zaworki-mini-zlaczki-pex-16-i1498322338.html nie, nie zda, kup raz a porządnie, ja mam i polecam rozdzielacze Kan-therm Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 20.03.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 bo tam nie wylewa się posadzek, płyta jest od razu podłogą, a ściany stawia się na izolacji p-wodnej i mogą się w jakimś zakresie przesuwać http://nokautimg1.pl/p/8e/ac/8eacc12a9efc78321965a81c4cbfdeb8130x130.jpg ja myślę że jakby na Legalett wylać jeszcze dodatkowo 6cm wylewki tak że zaprze się o ściany to po okresie grzewczym wyjdą pęknięcia i po to wymyślono dylatacje Odnośnie różnicy poziomów - poza napełnianiem i odpowietrzaniem układu nie ma to znaczenia, ciśnienie będzie w instalacji niższej wyższe ale opory nie będą inne niż by to wybudować na tym samym poziomie. Jak woda ma popłynąć do góry bez "oporów"? Ano wciągnie ją podciśnienie wytworzone przez wodę spływającą na dół i vice versa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 22.03.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 witam, dom w pełni podpiwniczony dwa stropy monolityczne chcę rozłożyć podłogówkę bezpośrednio na każdym stropie na betonie zalać ją betonem 10 cm a od spodu stropu ocieplić całośc styro 10 cm czy to ma sens? i czy bedzie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 22.03.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 nie za bardzo, bo ciepło będzie uciekało mostkami po ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 22.03.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 W przypadku piwnicy nieogrzewanej rzeczywiście może powstać mostek cieplny.Można go zminimalizować ocieplając ścianę piwnicy pod stropem na jakieś 30-50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 22.03.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 rozumiem, to co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.03.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) nie kombinować tylko normalnie standardowo na stropie dać styropian podłogowy (10cm nad piwnica i 4cm nad parterem) na to podłogówka i posadzka 6-8cm Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts