Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

za niedługo zabieram sie za rozkładanie styro na podłogówkę i mam takie pytania:

- na parterze czy dawać pod styro folie czarną, mam płytę fundamentową 25cm na styro 20cm + folia, wg mnie nie ma sensu ale wole się upewnić

- podobnie czy dawać na piętrze, słyszałem że nie trzeba

- miejsce pod kominek - czy dawać styro i wylewkę normalnie jak wszędzie czy tylko wylewkę, planuję anhydryt; no bo rurki to wiadomo że omijamy kominek

- przepusty na rurki wod-kan, wentylacyjne - jak je zabezpieczyć, planowałem zrobić "korytko" ze styro żeby tam nie wylewać a dzurki miedzy rurkami np zapiankować

a z innej nieco beczki, czy ma ktoś piecyk elektr Kospela, czy pompka która jest zamontowana w srodku uciągnie podłogówkę. na stronie Kospela zero informacji co to za typ pompy, ogólnie mało danych prezentują. z tego co czytałem na forum to raczej taka pompka powinna dać radę. W sumie rurki szacuje będzie 700-800m maks.

a czym jest bay-pass jak nie zaworem nadmiarowo upustowy,

w momencie zamknięcia się wszystkich głowic, wzrasta ciśnienie i zawór nadmiarowo-upustowy się otwiera i puszcza wodę po krótkim obiegu,

automatyka odnotowuje wzrost temperatury powrotu i wyłącza palnik,

No... chciałem tylko nazwać by-pass po imieniu :)

Hmm, czy możesz to trochę rozwinąć?

Wydaje mi się, że pomieszczenia nie będą przegrzewane, bo po osiągnięciu zadanej temperatury obwód zostanie zamknięty, a jak wszystkie obwody będą "najedzone" to piec się wyłączy. Ponowi pracę wtedy, kiedy będzie trzeba.

Wynikałoby, że nie będzie niepotrzebnego grzania, które podwyższałoby koszty.

Chyba, że się mylę, to proszę o wyprostowanie :yes:

Nie jestem hydraulikiem ale wg mnie taniej jest ogrzać pomieszczenie wodą o temp 45st przy rzadkim wyłączaniu kotła niż częste wyłączanie kotła i częste podgrzewanie wody do temp. np 65st

Nie jestem hydraulikiem ale wg mnie taniej jest ogrzać pomieszczenie wodą o temp 45st przy rzadkim wyłączaniu kotła niż częste wyłączanie kotła i częste podgrzewanie wody do temp. np 65st

Odaro, skąd Ci przyszło do głowy te 65 stopni :jawdrop:

Ja myślę o temperaturze w okolicach trzydziestu stopni. Piec mam kondensacyjny, więc wysokie temperatury są niewskazane ze względów oszczędnościowych. Nie mam w domu kaloryferów, za wyjątkiem jednej drabinki w łazience.

Ja myślę o temperaturze w okolicach trzydziestu stopni. Piec mam kondensacyjny, więc wysokie temperatury są niewskazane ze względów oszczędnościowych. Nie mam w domu kaloryferów, za wyjątkiem jednej drabinki w łazience.

Miał to być tylko przykład

A ja mam takie pytanko do koleżanki:

Jeśli w całym domu jest podłogówka to jak jest podłączona ta drabinka w łazience?

Czy ma osobny obwód?

czy jest ciepła(wystarczająco ciepła) podczas sezonu grzewczego?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz

Drabinka powinna być na osobnym obwodzie - tak jest właściwie. Niektórzy niewłaściwie podłączają drabinkę razem z pętlą podłogówki co powoduje wychłodzenie wody w samym grzejniku drabinkowym a w podłogę która akurat w łazience może być cieplejsza trafia ochłodzona woda. Tak można tylko wtedy gdy nie ma mieszacza (sterowanie zaworem RTL) i zasilamy źródłem wysokotemperaturowym ale trzeba wiedzieć, że takie rozwiązanie powoduje niemożliwość wyłączenie jednego z tych grzejników osobno. Dlatego mimo wszystko rozwiązań takich nie poleca się stosować.

Temperatura grzejnika drabinkowego jest taka jak ustawiona na kotle, rzędu 30-40° czyli minimalnie wystarczająca :p ręcznik osuszy.

Pytanie co wg Ciebie oznacza "wystarczająco ciepła"?

za niedługo zabieram sie za rozkładanie styro na podłogówkę i mam takie pytania:

- na parterze czy dawać pod styro folie czarną, mam płytę fundamentową 25cm na styro 20cm + folia, wg mnie nie ma sensu ale wole się upewnić

- podobnie czy dawać na piętrze, słyszałem że nie trzeba

- miejsce pod kominek - czy dawać styro i wylewkę normalnie jak wszędzie czy tylko wylewkę, planuję anhydryt; no bo rurki to wiadomo że omijamy kominek

- przepusty na rurki wod-kan, wentylacyjne - jak je zabezpieczyć, planowałem zrobić "korytko" ze styro żeby tam nie wylewać a dzurki miedzy rurkami np zapiankować

a z innej nieco beczki, czy ma ktoś piecyk elektr Kospela, czy pompka która jest zamontowana w srodku uciągnie podłogówkę. na stronie Kospela zero informacji co to za typ pompy, ogólnie mało danych prezentują. z tego co czytałem na forum to raczej taka pompka powinna dać radę. W sumie rurki szacuje będzie 700-800m maks.

może ktoś pomoże, sugestie, wskazówki ?! :)

A ja mam takie pytanko do koleżanki:

Jeśli w całym domu jest podłogówka to jak jest podłączona ta drabinka w łazience?

Czy ma osobny obwód?

czy jest ciepła(wystarczająco ciepła) podczas sezonu grzewczego?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz

Już mówię, drabinka jest podłączona "równolegle", tzn osobny obwód, ale ta sama temperatura. Jest w niej grzałka elektryczna, którą po "odcięciu" od obwodu można podłączyć do prądu. Jeszcze grzałki nie włączaliśmy, w łazience było wystarczająco ciepło.Temperatura drabinki nie była oszałamiająca, ale do osuszenia ręczników ok. Tym bardziej, że łazienka była grzana do końca czerwca, a potem od początku września, bo ja zmarzlak jestem :rolleyes:.

• 4 weeks później...

Problem mam.

Chcę określić minimalną powierzchnię podłogówki w pokoju.

Znam zapotrzebowanie pokoju na ciepło. Wyliczone w OZC.

OVplan i KAN Quick floor - programy do obliczania podłogówki - podają mi różne powierzchnie!

pow podłogi: 11,14m2

zapotrz: 315W

W OVplanie wychodzi 4,8m2 z rozstawem rurek 0,15m

W KAN-ie wychodzi 7m2 z takim samym rozstawem!

Inny przykład:

pokój 13,3m2 zapotrz. 384W OV: 5,8m2, KAN: 8,6m2, rozstawy 0,15 tu i tu.

Przeciętnie KAN zwiększa pow o 40%!

O co chodzi? Gdzie jest w takim razie granica sensowności obliczeń?

jeśłidobrze pamiętam, to gdy bawiłem się tymi dwoma programami to tez jakoś tak wychodziło, porównałem wyniki z informacjami z forum i internetu, i odniosłem wrażenie, ze ovplan jest dokładniejszy, lepiej wstrzelony w rzeczywistość, a kan jakby asekuracyjnie zawyża długość rur, ilość obiegów w pomieszczeniuczy m2 podłogówki dla wymaganego zapotrzebowania, ostatecznie swoje obliczenia oparłem na ovplanie a rzeczywistość budowlana je jeszcze nieco po swojemu zweryfikowała :) , po pierwszej zimie wydaje się być ok, choć instalacja nie chodziła jeszcze w tym roku na temp pokojowych a jedynie na 15-17st

Problem mam.

Chcę określić minimalną powierzchnię podłogówki w pokoju.

Znam zapotrzebowanie pokoju na ciepło. Wyliczone w OZC.

OVplan i KAN Quick floor - programy do obliczania podłogówki - podają mi różne powierzchnie!

pow podłogi: 11,14m2

zapotrz: 315W

W OVplanie wychodzi 4,8m2 z rozstawem rurek 0,15m

W KAN-ie wychodzi 7m2 z takim samym rozstawem!

Inny przykład:

pokój 13,3m2 zapotrz. 384W OV: 5,8m2, KAN: 8,6m2, rozstawy 0,15 tu i tu.

Przeciętnie KAN zwiększa pow o 40%!

O co chodzi? Gdzie jest w takim razie granica sensowności obliczeń?

w przypadku Kana wychodzą Ci niższe temperatury pracy,

automatycznie masz większe oszczędności

• 1 month później...

Witajcie,

Czy nie jest błędem (mam tu na myśli moją instalację, która niebawem powstanie), że na w instalacji podłogówki istnieją pętle o skrajnie różnych długościach? Konkretnie najdłuższa pętla ma 63m,a najkrótsza 9m. Czy to da się wyregulować rotametrami/przepływomierzami czy konieczne będzie dorzucenie zworu termostatycznego na powrocie dla pomieszczenia z pętlą 9m (ma tam być 16 stopni)? A może tak krótkich pętli się nie robi?

Z góry dzięki za pomoc.

Początkowo tak właśnie planowałem, ale te pomieszczenia będą wówczas przegrzane. Według OZC jedno z tych pomieszczeń ma 0 W a drugie chyba 9 W zapotrzebowania na ciepło (tam ma być 16 stopni, a zakładam, że powietrze z rekuperatora da 16 stopni i stąd takie zapotrzebowanie).

W zasadzie to zastanawiam się czy się różni przypadek 9-metrowej pętli od podłączenia łazienkowej drabinki do osobnej pętli - to też będzie bardzo krótkie, a jest stosowane przez wielu jak sądze?