bald61 04.07.2011 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 zazwyczaj pomieszczenie /27m2/ dzielimy na trzy pola i układamy rurę /co 10cm lub 15cm/ w trzech niezależnych pętlach JEDNA OBOK DRUGIEJ. co by było gdybym układał rurę w pętle /ślimak numer 1/ nie co 10 a co 60cm na CAŁEJ powierzchni pomieszczenia. następną pętle /ślimak numer 2/ układał bym w wolną przestrzeń MIEDZY rurkami pierwszej pętli . pętle numer 3 ułożył bym /WPISAŁ/ w wolną przestrzeń pętli numer 2. dzięki tak ułożonych trzech pętlach mam rurki co 10cm i jeden potrójny ślimak na całej powierzchni pomieszczenia. Uuufff mam nadzieję że teraz przedstawiłem to bardziej obrazowo.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.07.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 można tak zrobić, tylko też mi się wydaje że będzie to bardzo przewymiarowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bald61 04.07.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 myślę, ze nie będzie to przewymiarowane ponieważ pomieszczenie ma trzy okna o wymiarach 220 /340cm . bardzo dziękuję za opinię i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 06.07.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Wiatrołap najlepiej podłączyć w formie wydzielonego obiegu... nawiew-wywiew. Co do sprawności, to dobrze Ci podał. Dla temperatur obliczeniowych Tz - (-20oC) i Tw - (+20oC) przy sprawności 90% nawiew będzie miał temperaturę 16oC. Liczy się ją ze wzoru: n = (Tn-Tz)/(Tw-Tz) x100 [%] Dzieki Jani. Wzór się przyda, bo widze, że zbyt uprościłem sprawę. Ale i tak przy założonych 16 stopniach w wiatrołapie i około 9m pętli mam około 2x więcej watów niż wynika z OZC. Trzeba będzie zatem zmniejszyć przepływ. Natomiast co do wentylacji to właśnie mam wiatrołap i pomieszczenie gospodarcze podłączone jako osobny obieg (każde z tych pomieszczeń ma swój). Tak od początku zakładałem, planowałem i zrobiłem, ale to pytanie czy pomieszczenie o tak niskiej temperaturze mam podłączone do rekuperacji mnie zbiło z tropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 11.07.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Potrzebuję Waszej porady, w całym domu mam już ułożona podłogówkę i przyszedł czas na wylewki. Wybór padł na wylewkę z miksokreta tyle, że jeden wykonawca twierdzi że powinno się zastosować włókna polipropylenowe a inny że siatkę zbrojeniową zgrzewaną. I tu jest do Was pytanie który wariant będzie lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 11.07.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Potrzebuję Waszej porady, w całym domu mam już ułożona podłogówkę i przyszedł czas na wylewki. Wybór padł na wylewkę z miksokreta tyle, że jeden wykonawca twierdzi że powinno się zastosować włókna polipropylenowe a inny że siatkę zbrojeniową zgrzewaną. I tu jest do Was pytanie który wariant będzie lepszy? Na pewno włókna,a siatkę to już można ekstra.Ja osobiście dawałem też siatkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.07.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Potrzebuję Waszej porady, w całym domu mam już ułożona podłogówkę i przyszedł czas na wylewki. Wybór padł na wylewkę z miksokreta tyle, że jeden wykonawca twierdzi że powinno się zastosować włókna polipropylenowe a inny że siatkę zbrojeniową zgrzewaną. I tu jest do Was pytanie który wariant będzie lepszy? A u mnie dałem i to i to Koszt niewielki, a wytrzymałość dużo większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netspiker 12.07.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Jeden z instalatorów zasiał u mnie na poważnie wątpliwości co do wykowywania podłogówki w sypialniach.Twierdzi, że nie należy tego robić to będe miał efekt taki jakbym spał na żyle wodnej. Twierdzi, że w najlepszym wypadku nie będziemy się wysypiać.Co mogą o tym powiedzieć osoby posiadające podłogówkę w sypialniach? Czy stwierdzenia instalatora mają chć cień prawdy i czy wtedy powinnosię układać rurki pod łóżkiem?Jestem w kropce, bo wlasnie za kilka dni zamierzam rozpoczynać, a tu takie zaskoczenie. Planowałem tylko drabinki w łazienkach na obiegu podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.07.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Ja tam się wysypiam, moi goście też . Ale jak bym musiał puścić w podłogę ze 40 C to pewnie nie było by tak wesoło.Wszystko zależy od tego jaki dom budujesz i czy odpowiednio wszystko do siebie dobierzesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 12.07.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Witam.Jaką metodą/sposobem wykonać podłogówkę pływającą na miarę swojej nazwy. Sposoby dylatowania, izolacji i rozkładania rurek pod ogrzewanie podłogowe. Zapraszam do dzielenia się uwagami i spostrzeżeniami. Temat ten jest kontynuacją rozważań na temat izolacji podłogi na grunciehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.07.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Ja jestem przed wiec tez jestem ciekawy Jakie przewidujesz kolejne warstwy i jakiej grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 12.07.2011 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Jeden z instalatorów zasiał u mnie na poważnie wątpliwości co do wykowywania podłogówki w sypialniach. Twierdzi, że nie należy tego robić to będe miał efekt taki jakbym spał na żyle wodnej. Twierdzi, że w najlepszym wypadku nie będziemy się wysypiać. Co mogą o tym powiedzieć osoby posiadające podłogówkę w sypialniach? Czy stwierdzenia instalatora mają chć cień prawdy i czy wtedy powinnosię układać rurki pod łóżkiem? Jestem w kropce, bo wlasnie za kilka dni zamierzam rozpoczynać, a tu takie zaskoczenie. Planowałem tylko drabinki w łazienkach na obiegu podłogówki. Ja się wysypiam również bardzo dobrze. Ale wydaje mi się, że delikatny szum wody w rurkach słyszę. Jest to b. delikatne, gdybym sam podłogówki nie robił pewnie bym na to nie zwrócił uwagi. Może to być też praca pompy w piecu, który jest stosunkowo niedaleko od sypialni, ale wydaje mi się, że to woda w rurkach. Ale nie piszę tego, żeby zwrócić uwagę na wadę, tylko na ciekawostkę . Podłogówka jest super. I na panelach i z dywanem typu Shaggy też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 12.07.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 To tak jak ja przed, chyba na szczęście:)Chudy mam, ściany parteru i strop parteru jest. Jako izolacja przeciwwilgociowa to chyba papa ale myślę nad izolacją mineralną typu cr65 lub cr90. Ale 90% papaNa podłogę na gruncie będzie 20cm ocieplenia. Miał być styro ale cały czas zastanawiałem się nad perlitem. Teraz trochę się wyjaśniło 99% perlit:)Na ociepleniu myślałem o folii + podłogówka wodna tylko nie wiem jak te rurki zamocować. Mam nadzieję że wyjaśni się to:)Wylewka około 8cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.07.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 jeżeli coś słyszysz, to znaczy, że masz źle odpowietrzoną podłogówkę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Krzysiu 12.07.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Też na szczęście jestem na etapie chudziaka, dach i okna częściowo są, więc czas myśleć o ogrzewaniu. Podłogówka już policzona. Początkowo było planowane: papa, 16cm styropianu, folia, podłogówka w wylewce anhydrytowej 5cm, okładzina 1cm, razem 22cm. W końcu stanęło na 12cm styropianu (tniemy koszty ). Teraz mój małżonek wymyślił, że będzie robił sam wylewki z betoniarki, więc wejdzie tylko 10cm ocieplenia, bo wylewka musi mieć 7cm. Jedyna nadzieja w tym, że jak się wstawi drzwi tarasowe i wejściowe, to może jeszcze jakieś 2-3 cm wcisnę tego ocieplenia. Standardowa "forumowa" podłoga na gruncie wygląda tak: - ubity piach, pospółka, lub co akurat jest pod ręką (ja mam pospółkę i piach) - chudy beton przynajmniej 10cm (u mnie 15cm betonu B15 z gruchy) - papa - styropian 10-30cm - folia aluminiowa lub budowlana - dylatacje z pianki 3-5mm wokół ścian i dzielące płyty grzewcze - rurki przypinane spinkami do styropianu, alternatywnie wiązane do siatki stalowej - wylewka z miksokreta min7 cm - grubość zależna od grubości styropianu lub anhydrytowa min 4,5cm - grubość wylewki też chyba zależna od grubości styropianu - wykończenie jakie komu pasuje Co zmienić, żeby było dobrze? Jak przekonać mojego faceta do zamiany styropianu na perlit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.07.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Też mi się tak wydaje, jeśli nie ma powietrza w instalacji to niemożliwe żeby był słyszalny przepływ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.07.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 "Jak przekonać mojego faceta do zamiany styropianu na perlit " Podeślij mi go na jaką godzinkę. TYLE wystarczy, aby go przekonać. Na JEGO WŁASNEJ skórze.. O styropianie zapomni na dobre i co najwyżej ze wstrętem na niego spojrzy... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Krzysiu 12.07.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Gdzie i kiedy? Zawlokę go nawet siłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.07.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 12.07.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 A Pan wykonawca nie jest przypadkiem " radiestetą " i przypadkiem nie chce Ci sprzedać blaszek miedzianych likwidujących działanie żył wodnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts