Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można dać.

To wolny kraj.

Tylko PO CO? (co miałoby to poprawić?)

Adam M.

Robię czasami wylewki u klientów i zawsze rurki są przypięte spinkami do folii i ocieplenia a na to daję siatkę po wcześniejszym częściowym zasypaniu rurek. Zbrojenie jest w tym wypadku mniej więcej w połowie wylewki. Siatka zbrojeniowa od spodu - wydaje mi się że będzie z tym problem, żeby rurki były w połowie wylewki i jeszcze zbrojenie nie leżało na ociepleniu ani nie stykało się z pexem. Powiedzmy przy wylewce 8-10cm

Czyli co?

Lepiej jak ewentualne zbrojenie będzie pod rurkami podłogówki? Tylko jak wtedy zamocować te specjalne listwy, a raczej jak umieścić zbrojenie pomiędzy te listwy.

Edytowane przez michal_mlody

Zbrojenie wtedy mniej-więcej robi co trzeba.

Rurki - już gorzej..

Zbrojenie może się z PEXem stykać. Co mu to przeszkadza?

Listew wtedy bym nie dawał.

Zbrojenie bym podniósł na jakich dystansach i zalał wraz z rurkami.

Byłyby w połowie wylewki a zbrojenie pod nimi (w dolnej części wylewki).

Co to za jakieś wiotkie stropy, gdzie trzeba solidnie zbroić?!

Czołgami po tym chcą jeździć?

Adam M.

witajcie

założyłam osobny wątek ale po przeczytaniu tego całego trochę mi się rozjaśniło

zaczęłam powoli remontować parter domu

instalator od wody i ogrzewania przedstawił mi rozwiązanie wodnego ogrzewania podłogowego które teraz instaluje na każdej budowie

mianowicie tak jak widzicie na zdjęciu zamiast rozdzielacza o którym istnieniu dowiedziałam się niedawno z forum

wypuścił zasilanie i powrót

mówił że wystarczy dać zawór termostatyczny i będzie działać tu akurat zdjęcie z łazienki

http://img12.imageshack.us/img12/6092/zdjcie012qb.jpg

w drugim pomieszczeniu mam salon połączony z kuchnią w części salonowej będą panele w kuchni płytki

czy takie rozwiązanie zda egzamin jeżeli pętle zaczniemy z kuchni przez salon i wrócimy do powrotu w kuchni

teraz już wiem że zastosuje rozdzielacz z mieszaczem bo takie rozwiązanie jakie u mnie zastosował

nie zda egzaminu

(niech tylko dorwę tego instalatora:mad:)

tym bardziej że mam do położenia 70m2 podłogówki

a możecie polecić któryś z rozdzielaczy podłogowych?

my damy 15cm styropianu i na to 5 cm wylewki

rurki damy jakiejś dobrej firmy np wavin chyba że polecacie inną a dobrą firmę?

a powiedzcie mi jaką dać średnice rurki

tak właśnie myślałem nad tym kusmet i rurki 16 wavin a czy nie lepiej dać rurki 20

od czego zalezy jakie damy?

odnośnie kusmet pomyszkowałam troche na alle i znalazłema takie

http://allegro.pl/rozdzielacz-tece-do-podlogowki-miesz-przepl-krakow-i1706733209.html

http://allegro.pl/rozdzielacz-5-mieszajacy-przeplywomierze-zlaczki-i1682024858.html

http://allegro.pl/kan-therm-rozdzielacz-serii-77a-5-obwodowy-7705a-i1698426502.html

http://allegro.pl/rozdzielacz-6-uklad-mieszajacy-do-systemu-kan-i1705026321.html

zauważyłam że jeden jest polski gorgiel i firma nie jest wymieniana na forum

a mam tu 2 rozdzielacze jedna firmy kan i druga do systemu kan to jakaś wielka różnica oprócz ceny

no i firma teca cenowo tańsza niż kan

aa i przed chwilą rozmawiałam z mamą która chce mi wypersfadować podłogówke ze względu na to iż jej koleżanka sobie założyła i jest zawiedziona bo

nie dogrzewa jej domu i ma założone dodatkowe kaloryfery i nie chce żeby mi też było zimno

niestety nie wiedziała nic o zakłądaniu kto i jak zakłądał

ale podejrzewam że to jakis lokalny instalator i dał rurki co 10 cm ot tak na wszelki wypadek :)

ale trzemu jej nie dogrzewa to nie wiem

Jak ma dom nieocieplony, albo ocieplony byle jak, o dużym zapotrzebowaniu na ciepło... to jedna z przyczyn.

Inna to instalator z bożej łaski który nie potrafił policzyć mocy podłogówki, albo porobił za długie pętle.

Można długo gdybać nie znając zagadnienia, a jedynie skutki.

dokładnie, u mnie też pracowała kilka dni, raczej z ciekawości ją włączyłem, bo temperatura bez ogrzewania oscylowała pomiędzy 2 a 5 stopni na plusie przy mrozach na zewnątrz

wiem ze mozna utrzymac w garazu dodatnia temp praktycznie bez ogrzewania ale z przyczyn podanych powyzej (pralka, OC, cienka sciana od pomieszczen mieszkalnych) nie za bardzo moge pozwolic sobie tam na temp bliska zeru

zastanawiam sie czy dac podlogowke czy moze zasilic grzejnik niskotemperaturowo - jak to wplynie na jego wytrzymalosc, gwarancje?

to i ja ruszam, naczytałem się już sporo więc teorie mam bogatą, zapotrzebowanie z projektu, do tego trochę zmienione z uwagi na korekty w projekcie. dobrany rozstaw rurek na podstawie tabel roth-a, liczyłem tez w ovplan, ale ten program jakiś chaotyczny :) w sumie wszędzie wychodzi mi po 15 cm, średnia temp 35 st.

Materiały kupiłem na allegro, szukałem po hurtowniach ale na allegro najtaniej, do tego rura wavina 1200 mb. 2,35 zl za mb

zastanawiam się jakie rozdzielacze do tego, wavin ma swoje w ofercie ale nikt o nich nic nie pisze, nawet osoby które maja tą rurę, rozdzielacze mają innych producentów np kusmet.

Sklep gdzie będę kupował rurę poleca capricorn 9 obwodowy za 560 zl. możecie coś powiedzieć o tej firmie?

Edytowane przez Conrad&Beata

Podpowiedzcie mi co nie co.

Mam podłogówkę, w sumie ok 600mb rury PEX16. Do tego 2 drabinki (bezpośrednio nad rozdzielaczem) oraz jeden grzejnik (6m od rozdzielacza).

Drabinki i grzejnik jeszcze nie podpięte.

Podpiąłem to do pompy obiegowej Grundfos Alpha2 25-40. Na razie odpowietrzam, ale patrząc na rotametry coś mi się nie podoba.

Po pierwsze - czy wg was taka "słaba" pompka da radę na 600mb podłogówki?

Poniżej moje obliczenia i parametry.

http://img198.imageshack.us/img198/903/aasj.jpg

Podział mb jest praktycznie po połowie (ok 300 na dole, ok 280 na górze)

I tak - odpowietrzyłem poddasze (parter odcięty) - bez problemu i pompka na III biegu daje po ok 2l/min na każdej z 5 pętli (nawet pomimo różnic w długościach).

Przy odpowietrzaniu parteru (poddasze odcięte) - jakoś widzę dużo słabszą wydajność tej pompki. Przy otwartych zaworach mam moooooże 0.5l/min na każdej z pętli (no nie wiem czy na każdej bo rotametry ledwo drgną).

Może być tak, że winą jest jednak niezupełne odpowietrzenie?

I ostatnie pytanie - jak ustawiacie przepływ np 0.5-0,6l/min? Bo jak widzicie - rzadko kiedy "obliczeniowo" potrzebuję więcej jak 1l/min...

A patrząc na rotametry - no raczej chciałyby pokazywać większe wartości.

Edytowane przez swistak81
Zmieniłem tabelkę - była nieaktualna

tak też podejrzewam że ta podłogówkę robił jakiś instalator z bożej łaski

także jak u mnie będę robiła to będe będe ich pilnować na bierząco i zdawac relacje na forum:)

jakie maxymalnie pętle powinno się robić?

u mnie takie ogrzewanie tylko na parterze więc przewiduje nie więcej niż 5 pętli

czy 5 pętli po 70 m będzie dobrze i do tego rozdzielacz 5-cio obwodowy z pompą z kosmetu

.........

mam taką samą pompkę na bodajże 900mb rury i 156m2 podłogówki, daje radę, chodzi na automacie, w zakresie 9-16W mocy, przepływy narazie wyregulowałem mniej więcej równo i są tak chyba ok. 0,5-0,6l/min a na pewno poniżej 1 l/min., wszystko grzeje jak trzeba, nie dziw sie że masz przepływy duze jak pompkę gonisz na maxa ;)