Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może przy wyższych temp. zasilania było by inaczej ale rozważamy 25-35 C .

I co Ty na to PeZet ? ;)

Liczyłem dla temperatur 32-38.

Poprzedni rysunek jest dla temperatur 29-35.

Piczman, mnie przekonuje twoje experience: masz, działa, jesteś zadowolony.

Wraca jednak temat TEMPERATUR. Zmniejszam tz i tp -> momentalnie wracamy dio pierwszego rysunku, a tam ponoć za gęsto.

Przeliczę jeszcze 25-35 i zobaczę co mi wyjdzie.

Komfort ważny, ale wyczucie komfortu różne. Sam nie wiem. Sądzę, że 30cm to maks, pozostaje rozstrzygnięcia sprawa z temperaturami.

Mon Dieu, przyszedłby Ziutek, stuknął rurki co 12cm, byłoby spoko i niczym bym se łba nie zawracał...

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak zrobić żeby było dobrze, żeby nie odczuwać ciepłej podłogi

Nie chcę się wdawać z Wami w dyskusję, bo się na tym zwyczajnie nie znam, ale zdałem się na mojego instalatora (znam go od lat, kolega)

nie jest to typowy "Pan Ziutek" co to od 40 lat tak robi i jest dobrze, facet się interesuje nowymi technologiami i umie liczyć.

On powiedział mi, że z swojego doświadczenia (a trochę tych podłogówek zrobił) wie, że dla komfortu lepiej jest dać rurki gęsto, by nie były odczuwalne różnice temperatur na podłodze, by cała podłoga była chłodna, nie było stref wyraźnie ciepłych.

Zaufałem mu (jak dotąd nigdy się nie zawiodłem) i mam według jego sugestii rurki co 10 cm, czy to będzie dobrze? przekonam się jak zamieszkam i Wam napiszę :D

(chałupa: ściany silkat + styro 15 cm, podłoga 12 cm styro, poddasze: skosy 30 cm wełna, sufit 45 cm)

i mam według jego sugestii rurki co 10 cm, czy to będzie dobrze?

I cóż - oczywiście będzie to działać, a nawet DOBRZE będzie działać.

Ale:

1. Przepłaciłeś ze 3x za rurki. Przy rozstawie 20cm też nie byłoby czuć różnic strefowych.

2. Albo przepłaciłeś za robociznę (bo układać co 10cm jest trudniej i ogólnie więcej roboty), albo po prostu ktoś się niepotrzebnie narobił.

3. Będziesz potrzebował mocniejszą pompkę=więcej watów=krótszy czas pracy na ewent. UPSie.

4. A dlaczego podłoga ma być "chłodna"? Ja bym wolał by była ciepła (niestety nie do końca tak się da)

5. A dlaczego nie ułożył co 7cm? ;)

Skoro masz wszystko w płytkach to zaproponuję tobie rozstawy 30cm (gdzie mniej przeszkleń) i 25cm gdzie więcej okien. (choć ja bym dał odpowiednio 35cm i 30cm) ale myślę, że będziesz się bał tak dużych odległości :).

Przy rozstawie 20cm też nie byłoby czuć różnic strefowych.

Jak widać sam się "gubisz w zeznaniach" :).

Mimo wszystko proponuję nie przekraczać odległości 20cm. Może w ten sposób przepłacisz nieco na rurkach, ale temperatura posadzki będzie bardziej wyrównana. Taki rozstaw powoduje też, że w większości pomieszczeń wystarcza jedna pętla o długości 60-70m, zaś w większych, np. salonie 2 pętle.

Potwierdzam, że przy szerszym rozstawie będzie czuć różnicę, nie będzie równomiernie. U mnie jest średnio co 15 cm i na płytkach da się wyczuć, że rurka zasilająca idzie naprzemiennie z powrotną ze ślimaka. Dając co 30 cm na pewno będą wyraźne różnice w temperaturze między rurkami. Poza tym dając gęściej ubezpieczamy się niejako przed jakimiś tam niedoszacowaniami - po prostu mniejsza temperatura zasilania jest konieczna i tyle. Wg mnie rurka jest teraz tak tania, że nie ma co oszczędzać i dawać na styk.

A może nie ma sensu nic liczyć ?

Biorąc pod uwagę komfort to wszędzie co 15 cm a liczyć tylko łazienki bo z nimi jest czasem problem.

Albo standardowo przyjąć tam 10 cm i grzejniczek z grzałką .

Pozostaje tylko wyższy koszt instalacji i tu dla każdego będzie to inna kwota .

Potwierdzam, że przy szerszym rozstawie będzie czuć różnicę, nie będzie równomiernie.

Taaaaak? A jeśli tz=36stC, tp=34stC, to TEŻ wyczuwalna będzie różnica? Bardzo ciekawe.

Apeluję, podawajcie temperatury zasilania i powrotu podając rozstawy, bo inaczej nic nie wiadomo.

Wg mnie rurka jest teraz tak tania, że nie ma co oszczędzać i dawać na styk.

RadziejS,

na samiusieńkim początku wychodziło mi około 800mb rury.

Obecnie na cały dom szacuję, że wyjdzie około 450m.

Oszczędność rzędu 800pln jest dla mnie warta pochylenia się nad problemem, nie wspominając o innych zaletach eksploatacyjnych,

jak i o zwykłej, zwyczajnej, najzwyczajniejszej ciekawości jak to działa i czy ja też potrafię.

Rzuccie proszę okiem czy dobrze to wprowadzam...

http://images38.fotosik.pl/981/23b790c5e9200273m.jpg

Mam blad..."w danych ogolnych wybrano wariant obliczenia sezonowego zuzycie en cieplnej E z opcjja obliczania went natur zgodnie z norma PN 83-B-03430. W tym wariancie obliczen ogrzewane pomieszczenie musi znajdowac sie w jakiejs grupie" .

Jak go rozwiazac?

Przy wprowadzaniu przegród w pomieszczeniach w OZC w kt momencie wstawiac strop i podłogę

Ja również podłogę i stropy wstawiałem po ścianach.

Jeśli masz 2 kondygnacje, to lekko spocisz się, jak będziesz dzielił strop: jeśli pomieszczenia kondygnacji wyższej mają rozkład inny niż tej niższej, to strop trzeba dzielić na mniejsze pola. Na szczęście program sam dopasowuje w pewnym zakresie co do czego przylega.

Taaaaak? A jeśli tz=36stC, tp=34stC, to TEŻ wyczuwalna będzie różnica? Bardzo ciekawe.

Apeluję, podawajcie temperatury zasilania i powrotu podając rozstawy, bo inaczej nic nie wiadomo.

...

.

Nie wiem jakie mam tp (zapewne różne w zależności od pogody), bo mnie to mało interesuje, wiem że jak na zewnątrz było zimno to tp było ok. 36 i ta różnica była wyczuwalna na gresie (przy rozstawie 15 cm dwie "ciepłe" rurki oddalone są o 30 cm, pomiędzy nimi jest "zimna" powrotna - i lekko bo lekko, ale da się to wyczuć). A parametry mnie mało interesują bo mam w domu po prostu ciepło i komfortowo. Ja mówię tylko o swoim nastawieniu - nawet gdyby mi wyszło, że rozstaw 35 cm jest ok, to i tak wolę dać gęściej. Nie uogólniajmy jednak - być może są pomieszczenia, że te 35 cm jest uzasadnione. Ja mam 10cm w brzegowych, 15 cm reszta, w dużym salonie trochę powierzchni mam co 20 cm, w łazience poniżej 10 cm. Jest super. Pół roku grzania gazem to ok 3000zł za 210mkw, kubatura 840m3 - wraz z opłatami stałymi i grzaniem CWU.

Nie wiem jakie mam tp (zapewne różne w zależności od pogody), bo mnie to mało interesuje, wiem że jak na zewnątrz było zimno to tp było ok. 36 i ta różnica była wyczuwalna na gresie (przy rozstawie 15 cm dwie "ciepłe" rurki oddalone są o 30 cm, pomiędzy nimi jest "zimna" powrotna - i lekko bo lekko, ale da się to wyczuć). A parametry mnie mało interesują bo mam w domu po prostu ciepło i komfortowo. Ja mówię tylko o swoim nastawieniu - nawet gdyby mi wyszło, że rozstaw 35 cm jest ok, to i tak wolę dać gęściej. Nie uogólniajmy jednak - być może są pomieszczenia, że te 35 cm jest uzasadnione. Ja mam 10cm w brzegowych, 15 cm reszta, w dużym salonie trochę powierzchni mam co 20 cm, w łazience poniżej 10 cm. Jest super. Pół roku grzania gazem to ok 3000zł za 210mkw, kubatura 840m3 - wraz z opłatami stałymi i grzaniem CWU.

Mam identyczne zdanie. Swoją instalację tj. podłogówkę wykonywałem samodzielnie i szczerz mówiąc to miałem gdzieś czy położę 100 czy 200 m rurki więcej. Koszt 200 wavina to ok 400-500zł. Czasem jest lepiej zagęścić uzyskując lepszą efektywność grzania.

Rzućie proszę okiem na poniższe wyniki ...narazie tylko parter...

Wentylacja z reku, ocieplenie ścian PH25 15cm, w dachu 30cm wełny 0.039, podłoga 15cm styro (garaz 10cm); okna 0.8 dla całości

http://images49.fotosik.pl/981/c32244971ebf5291m.jpg

http://images50.fotosik.pl/1001/5402ed3b99b9c80em.jpg

http://images40.fotosik.pl/983/adbf02669bbdcb20m.jpg

http://images47.fotosik.pl/991/c092c26d2459b735m.jpg

Dla czesci dziennej założyłem 22st, łazienki 24st, wiatrołap 20st a garaż i kotłownia 16st

Edytowane przez mp_krk

RadziejS,

Przy układzie co 15cm + strefy brzegowe 10cm jakie masz najdłuzsze pętle? Bo ja mam np pokój na poddaszu 13m2 i przy samym rozłozeniu co 15cm wychodzi mi 91mb + transfery...troche bez sensu wychodziłoby by dawać w każdym pokoju (12-16m2) po 2 pętle...

Rzućie proszę okiem na poniższe wyniki ...narazie tylko parter...

Dla czesci dziennej założyłem 22st, łazienki 24st, wiatrołap 20st a garaż i kotłownia 16st

Porównałem z moimi wynikami. Są zbliżone - relatywnie, bo mam dwa razy mniejszy domek. Podobnie ocieplam, choć nieco lepiej, ale okna mam gorsze.

Na tyle, na ile poznałem OZC wygląda, że jest OK.