Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te garby na zakrętach to ma być dekoracja? Nie da się tego solidnie przypiąć? Ogólnie pierwsze zdjęcie to jak parodia podłogówki.

12 obwodów i wszystkie muszą iść tą samą drogą do tego samego miejsca? Nie można było rozdzielacza ustawić gdzie indziej? Przecież zamiast tych 24 rurek biegnących równolegle wystarczyłyby dwie.

Zauważylismy jedna, że jak przełączymy pompę na pracę ciągłą ( wtedy max temperatura jaka możemy osiągnąć to 43-45 stopni) to podłogi się grzeją, ale tak to nie może chodzić

czemu tak nie może chodzić ?? pompa CO włącza się na jesieni i wyłącza na wiosnę

No wiesz, 43 na kominku to pewnie z 25 na powrocie do kominka, raczej długo tak nie pociagnie (kominek) - poza tym ten kominek się nie poci??

Na pierwszym zdjęciu : w przejściu miedzy pomieszczeniami pewnie bądzie dylatacja i tam na każdej powinny być rury ochronne PCV ( dł. 40-50 cm).

Ogólnie fatalnie i czarno to widzę :o :o :cry: .

Na drugim zdjęciu to samo: odległości jak przy podłogówce w łazience zasil. z PC, za małe profile łuków ( ciekawe czy przy gięciu plastik w rurze nie pofałdował się i nie ma pęknięć :cry: :cry: )

Jak to robił "fachowiec" to całość do wymiany na jego koszt

bo wychodzą takie kwiatki

http://forum.muratordom.pl/podlogowka-czy-takie-ulozenie-jest-ok,t156122.htm

http://img13.imageshack.us/img13/2084/pod1z.jpg

Je tam. Takie kwiatki wychodzą jak robią to paproki. Szkoda, że nie porobiłem zdjęc mojej przed zalaniem - była elegancka i oszczędna :) Po prostu trzeba wszystko robić z głową. Jedyne miejsce, gdzie u mnie się robił lekki sajgon to wejście do rozdzielacza - ale na to raczej chyba nie ma rady - 8 pętli przez 1 drzwi.

A jak wracałem sobie z pokoju i zostawało rury to chyba nonsensem było nie zahaczyć o pralnie? Albo wyrobić trochę w garderobie (która nota bene według OZC w ogóle nie potrzebuje ogrzewania, ale wolałem jednak kilka metrów meandrem tam wcisnąć...)

Dziękuję za wypowiedzi - trochę mnie przeraziliście :-? .

Jeśli chodzi o przejście pomiędzy kotłownią a wiatrołapem na pierwszym zdjęciu, to wszystkie rurki są tam w otulinie ochronnej z rur PCV około 40cm niebieskich (niestety zdjęcie było zrobione zanim wykonawca schował je w otulinach).

Ta niebieska rurka co wystaje na zdjęciu dolym, to wyprowadzona woda do umywalki. Cegły dociskają styropian, żeby się nie podnosił.

Obwodów jest dużo, bo prawie cały dół jest w podłogówce (w salonie są z 4 obwody, w jadalni 1, w kuchni, w hallu 2, w lazience 1, w pralni 1). Zdjecia są z parteru.

Na drugim zdjęciu to samo: odległości jak przy podłogówce w łazience zasil. z PC, za małe profile łuków ( ciekawe czy przy gięciu plastik w rurze nie pofałdował się i nie ma pęknięć :cry: :cry: )

Jak to robił "fachowiec" to całość do wymiany na jego koszt

O co chodzi z tymi profilami łuków? Ogrzewanie jest z kotła kondensacyjnego, ale fachowiec (polecany zresztą) czesto montuje PC.

Dodatkowe zdjęcie z salonu - na nim zdjecie tych ochronnych rur z PCV).

http://img21.imageshack.us/img21/9879/pod1a.jpg

Julka

Mam pytanie, czy możliwe jest, aby poszczególne pętle przechodzily pod ściankami g-k? U mnie ścianki ustawione są na własnych "fundamentach" betonowych, najkrótsza droga do rozdzielacza biegnie na skróty przez otwór w tym fundamencie. W końcu i tak wszystko będzie zalane betonem. Czy jakoś dodatkowo zabezpieczyć te przejścia, czy tylko tak jak pod dylatację - peszlem?

I drugie pytanie - na razie skorzystałam z ropozycji wykonawcy, żeby rurki mocowac do siatki metalowej, co ma stanowic zbrojenie płyty (i pewnie trochę pomoc w ustalaniu odleglości - nie ma folii systemowej). Jakoś mi to wygląda "chałupniczo", ale może się czepiam. Mam wrażenie, że pex miejscami odstaje. Czy sa jakieś dopuszczalne różnice poziomu rurek, żeby to nie wplynęło na sprawność samego ogrzewania?

ograniczanie ilosci petl poprzez laczenie pomieszczen to zgroza :evil:

A niby czemu?

Dla mnie laczenie cieplej lazienki z chlodnym wiatrolapem jest czyms co najmniej dziwnym, osobiscie wolal bym miec oddzielna regulacje w kazdym pomieszczeniu a szczegolnie w tak roznych temperaturowo.

Chyba , że to powrót z łazienki wpada do wiatrołapu, to już może być uzasadnione, nie sądzisz??

Mam pytanie, czy możliwe jest, aby poszczególne pętle przechodzily pod ściankami g-k? U mnie ścianki ustawione są na własnych "fundamentach" betonowych, najkrótsza droga do rozdzielacza biegnie na skróty przez otwór w tym fundamencie. W końcu i tak wszystko będzie zalane betonem. Czy jakoś dodatkowo zabezpieczyć te przejścia, czy tylko tak jak pod dylatację - peszlem?

I drugie pytanie - na razie skorzystałam z ropozycji wykonawcy, żeby rurki mocowac do siatki metalowej, co ma stanowic zbrojenie płyty (i pewnie trochę pomoc w ustalaniu odleglości - nie ma folii systemowej). Jakoś mi to wygląda "chałupniczo", ale może się czepiam. Mam wrażenie, że pex miejscami odstaje. Czy sa jakieś dopuszczalne różnice poziomu rurek, żeby to nie wplynęło na sprawność samego ogrzewania?

Mogą przechodzić i zrób to właśnie tak jak napisałeś, daj peszel z 20 cm przed i za otworem, w otworze włącznie. Co do odstawania siatki i rurek, to jeżeli nie przekracza to 2 cm to nie bierz do głowy. Przyjdzie wylewka i zasadniczo się przyciśnie, siądzie trochę styropian i przy założonych poziomach i tak wyjdzie trochę więcej niż ci wychodzi z wyliczeń.

Te garby na zakrętach to ma być dekoracja? Nie da się tego solidnie przypiąć? Ogólnie pierwsze zdjęcie to jak parodia podłogówki.

12 obwodów i wszystkie muszą iść tą samą drogą do tego samego miejsca? Nie można było rozdzielacza ustawić gdzie indziej? Przecież zamiast tych 24 rurek biegnących równolegle wystarczyłyby dwie.

Propozycja była taka, aby rozdzielacze były w kotłowni - pasowała mi taka opcja, ale nie byłam świadoma konsekwencji...

Tak prawidłowo wygląda przejście rurek przez dylatację drzwiową.

http://www.test.instalacjebudowlane.pl/obrazki/pur1%20art.jpg

Więcej poczytaj tu:http://www.instalacjebudowlane.pl/82-23-53.htm

No nie do końca prawidłowa sama dylatacja jak najbardziej jest prawidłowa ale rury przechodzące przez dylatację nie sa zabezpieczone przed uszkodzeniem

Dajcie spokój kobiecie nie jest wcale tak żle a tym bardziej nie ma powodu do wymiany całej instalacji podłogówki jakieś błędy na pewno są popełnione ale generalnie oby wszystkie Wasze podłogówki były tak zrobione

DOBRY człowieku DZIĘKUJĘ, bo noc była by nieprzespana... ;)

Zrobiłam małe przesłuchanie męża ;) i rurki przy przejściach są wszędzie zabezpieczone rurkami ochronnymi PCV, także folia biegnie wzdłuż ścian/drzwi tak jak pytaliście.

Tak czy tak, wszystkie pytania i uwagi Wasze przekażę instalatorowi i kierownikowi budowy.

Pzdr,

Julka