Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy u kogoś z was przy wylewkach stosowano dyble stalowe w kołnierzach, łączące dwie płyty wylewki oddzielone dylatacją ? Coś takiego jak to (zdaje się, że są też wersje okrągłe)

http://www.dmvplus.pl/index.php/pl/dyble/kwadratowe-dybple-prtowe

Wiem, że janzar stosuje dyble, ale niestety działa za daleko ode mnie.

A ja mam inne pytanko, co stosujecie pod rurki, Oryginalne listwy są drogie, można jakieś zamienniki? Ktoś mi mówił o listwach tynkarskich.

Pytasz o listwy w miejscach dylatacji ? Jeśli tak, to nie bardzo widzę w czym one miałyby pomóc, ale instalacji takiej nie wykonywałem, więc po prostu pytam z ciekawości bo też coś będę musiał w tym miejscu wykorzystać ?

Z innej beczki. Mój hydraulik twierdzi, że bez problemu uda się wyregulować na rozdzielaczach przepływy jeśli będą obwody po 90-100m, kilka po 70m i 2 obwody po 30m. Prawda to ? Rozdzielacze Techniprot z przepływomierzami.

ok, ale tam nie jest wyjaśnione czemu tylko napisane tak bo tak. Chętnie bym usłyszał wytłumaczenie dokładne czemu.

ok. Doczytałem. faktycznie producenci zalecają żeby było nie więcej niż 120mb iw miarę równe długości.

Odnośnie tych równych długości to chodzi o to ze łatwiej w tedy gdy np mammy jeden pokój 60m2. podzielić go na 3x20m bo wtedy nic nie regulujemy. Niż 2x10 i 2x20m Bo wtedy będzie trochę zabawy z ustawieniem przepływów. Ale to się musi dać zrobić. Tylko będzie trudniej.

Edytowane przez autorus

Czy nazwa "zawór RTB" i "zawór RTL" oznaczają ten sam element?

Natknąłem się na artykuł, który sugeruje, że montowanie bezpośrednio na belce powrotu zaworów RTB jest błędem i sugerujący, iż prawidłowo zawór termostatyczny zamontowany winien być na powrocie, ale jeszcze przed belką rozdzielacza. Tu link (porada pt. "Plus minus z RTB").

Przyznam, że jest to dla mnie informacja zupełnie nowa. Wcześniej nie natknąłem się na taką sugestię. Czy rzeczywiście, przy zaworach montowanych na belce, występuje zjawisko sterowania zaworem przez wodę o temperaturze uśrednionej dla całego rozdzielacza, zamiast o temperaturze powrotu konkretnej sekcji?

Jeśli na jednym rozdzielaczu zamontuję obwody grzejników płytowych i podłogówki, w którym miejscu rozdzielacza podłączać sekcje podłogówki? Od strony zasilania/powrotu (jak nakazuje mi intuicja), czy od drugiej strony, czy może inaczej na rozdzielaczu zasilającym, inaczej na rozdzielaczu z powrotami?

Zdjęcia najlepiej pokażą co i jak :

http://i53.tinypic.com/34z0svq.jpg

http://i54.tinypic.com/13zuc0z.jpg

http://i51.tinypic.com/wjtfyp.jpg

Zdjęcia pochodzą z aukcji od sprzedawców tych rozdzielaczy. Jest możliwość różnej konfiguracji ilości wejść grzejniki-podłogówka.

Czy ktoś ma jakieś uwagi do takiego układu, przymierzam się do zakupu takiego zintegrowanego rozdzielacza.

Co do napełniania wodą/powietrzem rurek to:

1. Nie nabija się ich ciśnieniem z powodu zalewania betonem (i możliwości ich zgniecenia przez beton). One są naprawdę sztywne i beton im nie groźny. Nie groźny im też fachowiec stający na rurce (nie zgniecie, prędzej wciśnie się w styropian). Uszkodzenie rurki to rzadkość, ale nie znaczy że się nie zdarza.

Poza tym, baaardzo rzadko też zdarza się wada rurki (ja nie słyszałem), a przecież w beton dajemy ją ZAWSZE w całości. (pomijam nieumiejętne zagięcie rurki podczas układania).

2. Można nabijać powietrzem dla sprawdzenia szczelności. Należy to zrobić wówczas przed zrobieniem wylewki i tuż po.

3. Najlepiej jednak jest zalać wodą, bo w razie ewentualnego uszkodzenia rurki WIDAĆ gołym okiem plamę wody. Mając powietrze, zobaczymy na manometrze spadek ciśnienia, ale nie zlokalizujemy uszkodzenia z taką łatwością jak przy nabiciu wodą.

Panowie, ja swoją podłogówkę na piętrze wogóle nie sprawdziłem przed zalaniem betonem... Po prostu nie zdążyłem. Rury są wytrzymałe i jak czytam że ktoś boi się czy się nie zgniotą przez zalewanie betonem albo chodzenie po nich - to po prostu widać że tego jeszcze nie robił. Jak ułożycie pierwszą pętlę, to zobaczycie że pexowi nie jest straszne ani deptanie ani ściskanie.

Czy nazwa "zawór RTB" i "zawór RTL" oznaczają ten sam element?

dokładnie tak,

RTB to zawór Herz,

Co do napełniania wodą/powietrzem rurek to:

1. Nie nabija się ich ciśnieniem z powodu zalewania betonem (i możliwości ich zgniecenia przez beton). One są naprawdę sztywne i beton im nie groźny. Nie groźny im też fachowiec stający na rurce (nie zgniecie, prędzej wciśnie się w styropian). Uszkodzenie rurki to rzadkość, ale nie znaczy że się nie zdarza.

Poza tym, baaardzo rzadko też zdarza się wada rurki (ja nie słyszałem), a przecież w beton dajemy ją ZAWSZE w całości. (pomijam nieumiejętne zagięcie rurki podczas układania).

2. Można nabijać powietrzem dla sprawdzenia szczelności. Należy to zrobić wówczas przed zrobieniem wylewki i tuż po.

3. Najlepiej jednak jest zalać wodą, bo w razie ewentualnego uszkodzenia rurki WIDAĆ gołym okiem plamę wody. Mając powietrze, zobaczymy na manometrze spadek ciśnienia, ale nie zlokalizujemy uszkodzenia z taką łatwością jak przy nabiciu wodą.

zawsze przy zalewaniu rury powinny być pod ciśnieniem,

czy będzie to sprężone powietrze, czy woda, to nieistotne,

Panowie, ja swoją podłogówkę na piętrze wogóle nie sprawdziłem przed zalaniem betonem... Po prostu nie zdążyłem. Rury są wytrzymałe i jak czytam że ktoś boi się czy się nie zgniotą przez zalewanie betonem albo chodzenie po nich - to po prostu widać że tego jeszcze nie robił. Jak ułożycie pierwszą pętlę, to zobaczycie że pexowi nie jest straszne ani deptanie ani ściskanie.

to, że Ty robiłeś niezgodnie ze sztuką, nie znaczy, że tego typu postępowanie jest zalecane,

Wiele postępowań jest nie zalecanych. Próbę ciśnieniową wykonałem na parterze, niestety ekipa od wylewek przyjechała za wcześnie i mając w perspektywie wypadnięcie z grafiku, wolałem zaryzykować. Tak przy okazji - spotkałeś kiedyś nieszczelną rurę w podłogówce? Już chyba bardziej prawdopodobne jest jej zapchanie jakimś śmieciem.

rzadko, ale zdarzają się uszkodzenia lub zagniecenia,

dlatego wolę robić próbę wodą i zostawiać instalację pod ciśnieniem, żeby po jakimś czasie nikt nie powiedział mi, że z mojej winy instalacja nie działa,

a takie rzeczy się zdarzają,

z resztą, różne rzeczy się zdarzają na budowach,

dlatego warto mieć dupochron,