Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... i jest OK?

Czy w łazience co 10 cm wymaga przykręcenia na regulatorach?

Najlepiej wszystko przeliczyć. Co do łazienki to znaczenie ma jej powierzchnia. jeżeli jest mała np 3 metry to mogą być problemy z wygrzaniem(dochodzi np kabina , WC..) i tu należy max zagęścić. Jeżeli 10m2 to jest już spora powierzchnia grzewcza

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trochę chyba przesadziłeś

http://allegro.pl/podlogowka-pompa-ciepla-projekt-kosztorys-i1781732250.html 600zł

W skłąd wchodzi:

Obliczone zapotrzebowanie na ciepło każdego pomieszczenia i całego budynku

Prawidłowo zaprojektowany rozkład wężownic

Optymalnie dobrane umiejscowienie rozdzielacza

Moduł wężownicy (rozstaw między rurami) dobrany dla każdego pomieszczenia wg obliczonego zapotrzebowania na ciepło (nie mniej, nie więcej)

Dobrana regulacja rozdzielacza celem zrównoważenia obiegu hydraulicznego

Podział pól grzewczych z zaznaczeniem koniecznych dylatacji

Obliczona ilość materiału potrzebna do wykonania inwestycji

Przystępna oferta cenowa na materiale najwyższej jakości

jak ten gość z alegro zobaczy twoją kopułę to trochę zweryfikuje stawkę, co jak co ale normalne domki to dośc łatwo jest policzyć, ale żeby ruszyć takie cudo jak twoje to trzeba najpierw odkurzyć algebrę 3D, albo sam będziesz musiał podawać powierzchnię ścian

:rolleyes:

Mnie się wydaje, że dla Kopuły trzeba przeliczyć m2 zapotrzebowania na m3 i porównać - będzie dobrze a nawet dla Kopuły z lekkim zapasem ;)

z programów do obliczania OZC akurat arcadia termo najbardziej mi podchodzi. Przyczyna jest prosta - mają sporo materiałów pokazujących co i jak, nie tylko w formie instrukcji tekstowej, ale i filmików na www z działania programu.

obecnie robię łopatologicznie - oglądam filmik i na 2 oknie robię to samo(zmieniając parametry odpowiednio). jest trochę zabawy z wpisaniem pomieszczeń/strat/itd, ale idzie toto ugryźć w ten sposób nawet dla kowalskiego.

przy próbie audytor OZC + instrukcja w pdf wymiękłem.

jest wersja testowa 30dniowa arcadi, ale uwaga - mi spier$$@$ plik w połowie roboty jak miałem zrobiony właściwie cały parter :/ i teraz zabawa od nowa...

teraz będę tworzył za każdym razem nowe zapisy(inne nazwy), a nie pracował na 1 pliku tylko nadpisywanym :/

p.s. ktoś korzystał z tych wyliczeń gratis Purmo?

Edytowane przez lesz

Taki projekt pewnie swoje kosztuje.

Pozwolę sobie ponowić pytanie o "rozstaw" w pętli ślimakowej. Czy odległości np. 15, 20 cm to rozstaw między rurkami zasilenia i powrotu?

Tak , ale wszystko zależy jak patrzysz, ogólnie rozstaw podawany w cm liczy się pomiędzy rurkami niezależnie czy jest to powrót czy zasilanie bo to można w każdej chwili odwrócić

Coś takiego, u mnie w salonie są rurki co 15cm, a strefa brzegowa co 10cm(przy oknie tarasowym) przy kominku jst koniec obwodu z przedpokoju, natomiast zasilanie i powroty obwodów wszystkich w domu są prowadzone co 5cm.

Przy czym zasilania są izolowane na odcinkach od rozdzielacza do pomieszczeń, aby nie powodowały przegrzewania obszarów przez które przechodzą.

IMG_7101.jpg

to ja podążę inny temat, chodzi o umieszczenie rurek w połowie wysokości wylewki.

Myślałem nad siatką zbrojeniową, do której będą przymocowywane rurki plastikowymi zapinkami. Nurtuje mnie jednak jak to potem podnieść na te 4cm?

Myślałem o paskach twardego styropianu, o wysokości 4cm szerokości 5-10 i długości przez całość podłogi. Tylko czy po tym da się chodzić swobodnie?

A ponieważ to będzie układane na podłodze perlitowej, aby się nie zapadało to przekrój takiego paska może być trapezem