Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak już pisałam w wątku "Najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie" podłogówka skończona. Czy z głową? Popatrzcie i oceńcie.

Warstwa perlitogipsu średnio 12cm (niestety tylko tyle weszło po kilku zmianach koncepcji) - 16m3 na 130m2.

Wykonałam obliczenia w OZC (wskaźnik cieplny powierzchiowy 21,9W/m2, kubaturowy 8,38W/m3) i zaprojektowałam układ rur. Zakupiłam 1000m rury pert-al-pert KANa. Rurki układane na listwach MAXL Slat 2000. Odstępy: w łazience i pralni 5-10cm, reszta 20-30. Z programu wychodził nawet rozstaw 35cm, ale wolałam trochę dodać rury na wszelki wypadek. Do tego w praktyce zawsze wychodziło mniej rury, niż na papierze z powodu zakrętów, które na papierze są pod kątem prostym, a w rzeczywistości po łuku. Średnio na pętlę 2-3 mb. 2 rozdzielacze: na parterze 10 pętli (w tym 2 na grzejniki w łazience i garażu), na poddaszu 5 pętli. Każda pętla o długości max 90mb.

Wylewka betonowa kręcona w betoniarce grubości 6,5-10cm (grubsza tam, gdzie perlit się trochę udeptał, w zasadzie tylko w pokoju prototypowym) na tyle rzadka, żeby dobrze podeszła pod rurki.

Kilka fotek:

pralnia

20110818344.jpg

pokój

20110818357.jpg

20110818360.jpg

rozdzielacz

20110818349.jpg

przejście przez drzwi

20110818343.jpg

Edytowane przez Aga i Krzysiu

Brakuje mi jeszcze pompy i sterowania. Chcę zakupić sterownik pogodowy IB-Tron 3100W1 - Regulator pogodowy jednoobwodowy z algorytmem PID z Insbudu. Do tego przydałaby się pompa z automatyczną zmianą obrotów. Co myślicie o tej z insbudu IB-Pump 25-60-130A za 300,00 zł http://www.insbud.org/pl/produkt-1658878561337674496/IB-Pump-25-60-130A---Pompa-obiegowa-c-o--z-automatyczna-zmiana-predkosci-obrotow.html ? Do wyboru znalazłam jeszcze WILO STRATOS PICO 25/1-6 lub GRUNDFOS Pompa C.O. ALPHA 2 25-60 - obie ponad 600zł, ale miejszy pobór mocy od tej z Insbudu. Co w końcu wybrać, bo czas nagli...

Brakuje mi jeszcze pompy i sterowania. Chcę zakupić sterownik pogodowy IB-Tron 3100W1 - Regulator pogodowy jednoobwodowy z algorytmem PID z Insbudu. Do tego przydałaby się pompa z automatyczną zmianą obrotów. Co myślicie o tej z insbudu IB-Pump 25-60-130A za 300,00 zł http://www.insbud.org/pl/produkt-1658878561337674496/IB-Pump-25-60-130A---Pompa-obiegowa-c-o--z-automatyczna-zmiana-predkosci-obrotow.html ? Do wyboru znalazłam jeszcze WILO STRATOS PICO 25/1-6 lub GRUNDFOS Pompa C.O. ALPHA 2 25-60 - obie ponad 600zł, ale miejszy pobór mocy od tej z Insbudu. Co w końcu wybrać, bo czas nagli...

ja wybrałem regulator Frisko MR65MCT, rozważałem też Insbud ale po pierwsze mniejsza funkcjonalność (teraz konkretów nie pamiętam, ale wtedy porównywałem sobie kilka frisko, insbud, unister i coś jeszcze) po drugie na forach było niemało nieciekawych opinii o insbudzie, a chciałem uniknąć sytuacji , ze w środku sezonu pada mi regulator i czekam tydzień czy dwa na naprawę czy wymianę

pompę mam G.Alpha2, fajnie sobie dobiera parametry pracy do instalacji, zużywając kilkakrotnie mniej energii niż tradycyjne pompy

szkoda tylko, że to wszystko tyle kosztuje :(

W innym wątku wypowiadał się Henok i pisał ze pętle powinny mieć po 60m :) Bo to optymalne dla niższych temperatur jak np 35st

Ogólnie nie rozumiem jednego. Po co kombinować rozstawem rurek? Czy nie lepiej kierować się zasadą 10 łazienka, 15 kuchnia , reszta 20cm?

Powiem o co mi chodzi.

Mamy piec kondensacyjny, i wtedy dajemy wodę 45st , ale jak nam się zmieni i zażyczymy sobie PC, to damy już 35st. Czy uniwersalne ustawienie nie jest leprze?

Autorus

Powiem o co mi chodzi.

Mamy piec kondensacyjny, i wtedy dajemy wodę 45st , ale jak nam się zmieni i zażyczymy sobie PC, to damy już 35st. Czy uniwersalne ustawienie nie jest leprze?

Autorus

Do podłogówki nie należy "wpuszczać" wody o temp. 45*, to stanowczo za dużo - jak długo będziesz stał na podłodze, która będzie miała np.~35-40*?

Konieczny jest mieszacz, czy jak to się zwie ;-) Koledzy tu preferują ok.29*.

Swój rysunek podłogówki zrobiłem w Corelu, bo na codzień go używam i nie miałem większego problemu- wyskalowałem skan pomieszczeń i rozrysowałem pętle.

Trzy pętle w salonie też na początku wydawało mi się przesadą, ale taki układ łatwiej regulować, a koszt to dodatkowe "oczko" w rozdzielaczu, więc nie ma co oszczędzić. Rury i tak pójdzie prawie tyle samo.

http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png Napisał langerob25 http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png

Na pewno włókna,a siatkę to już można ekstra.Ja osobiście dawałem też siatkę .

Ja też

a ja nie, i uważam że dobrze zrobiłem ;)

a rozdzielacze mam KAN-owskie, z przepływomierzami na dole i zaworem (z możliwością ew. zastosowania głowicy czy siłownika) na górze

witam

mam problem kupilem na Allegro kolektory i grupę mieszająca sprzedawca mial mi rozrysować jak to wszystko razem polonczyc ale zapomniał moze ktos mi rozrysować jak te kolektory razem podłączyć gdzie zasilanie i gdzie powrót z gory dziekuje za pomoc

http://images40.fotosik.pl/1082/8c62d41452f0955bm.jpg

witam

mam problem kupilem na Allegro kolektory i grupę mieszająca sprzedawca mial mi rozrysować jak to wszystko razem polonczyc ale zapomniał moze ktos mi rozrysować jak te kolektory razem podłączyć gdzie zasilanie i gdzie powrót z gory dziekuje za pomoc

http://images40.fotosik.pl/1082/8c62d41452f0955bm.jpg

Zajrzyj do mojego dziennika tam jest na ostatnim wpisie zdjęcie z opisem.

W innym wątku wypowiadał się Henok i pisał ze pętle powinny mieć po 60m :) Bo to optymalne dla niższych temperatur jak np 35st

Ogólnie nie rozumiem jednego. Po co kombinować rozstawem rurek? Czy nie lepiej kierować się zasadą 10 łazienka, 15 kuchnia , reszta 20cm?

Powiem o co mi chodzi.

Autorus

Popieram Henoka. Pętle jak najbardziej równe i najlepiej 60..66m (rolka 200mb : 3 tyle daje). Z rozstawem jest tak - im gęściej dasz, to będziesz ją zasilał niższą temperaturą a to przełoży się na niższe koszty za ogrzewanie. Szczególnie to jest preferowane dla posiadaczy PC, gdzie liczy się, aby woda CO obleciała podłogówke i różnica między zasilaniem i powrotem była jak najniższa (max 5'C).

No i się wywiązała ciekawa dyskusją :) Kto jest bliższy prawdy?

Faktycznie sterowanie spokojnie można zrobić temperaturą wejściową. To wielodziałowym od początku. Domek będzie więcej niż ciepły. Może się uda zmieścić w 15kw/m2.

Więc jaka jest różnica między 60 a 120mb rury?

No i dzięki mpoplaw za zasianie wątpliwości, tego włąśnie oczekuję :)

Edytowane przez autorus