autorus 13.09.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Fakt przy rozstawie 30cm lekką ręką jestem do przodu na samych rurkach 1500zł. hm To mi dałeś do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.09.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Fakt przy rozstawie 30cm lekką ręką jestem do przodu na samych rurkach 1500zł. hm To mi dałeś do myślenia. Jak zrobisz wylewki i właściwą posadzkę(deski, płytki itp) dam Ci 1500 i wsadź tam rurki gęściej Proszę nie przeliczajcie wszystkiego na oszczędności....to zostawcie sobie na potem lub wybudujcie dom "oszczędny" nie "oszczędnie" to niestety dwie różne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.09.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Będzie projekt na podłogówkę i wszystko wyliczone ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarowa2 13.09.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Zajrzyj do mojego dziennika tam jest na ostatnim wpisie zdjęcie z opisem. dzieki ale to jest troche iny uklad-chyba mysle ze trzeba to polonczyc tak http://images35.fotosik.pl/907/164f86f6938961d4m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 14.09.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 mpoplaw, czy odczuwasz jakieś negatywy takiego rozstawu (nierównomierna temperatura podłogi lub inne)?Czy, gdybyś teraz projektował ogrzewanie, zaprojektował byś ją inaczej? Mam pomieszczenie, które wg OZC będzie potrzebowało ogrzewania o mocy 20W. Jest to ubikacja bez ścian zewnętrznych. Dodatkowo będzie tam wywiew WM, czyli stale będzie napływało ciepłe powietrze z innych pomieszczeń.Jak rozwiązać ogrzewanie tego pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.09.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 a po drugie zyskał by obniżenie temperatury zasilania o 2 góra 3 stopnie, Może przez kilkanaście dni w roku było by to prawdą !!! Kiedy za oknem jest do -5 C czyli przez zdecydowanie większą część sezonu grzewczego w podłogę idzie 24-25 C a w domu jest + 22-23 C, w takiej sytuacji temp. podłogi jest taka sama jak powietrza i zagęszczenie rurek IMHO nie zmieniło by temp. zasilania nawet o 1 C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.09.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Piczman a na jakiej długości pętlach ty robiłeś? I czy się pilnowałeś aby były w miarę podobnej długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.09.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Nie pamiętam już ale wiem że każda jest tej samej długości, 50-60 mb .Nieco ponad 400 mb na 8 obwodów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 14.09.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 pisałem o tym na stronie 50, jest sens się powtarzać ??Przyjemniaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.09.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Czyli jednak w granicach tych 60m jak pisał kolega na wcześniejszej stronie. Hm no głupi jestem coraz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.09.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Może trochę poza tematem. Zerknijcie jak się buduję ekspresówkę do Piotrkowa, płyty betonowe nacina się do ok połowy grubości. Nie do końca. Tam założenie jest takie że beton i tak dalej sam pęknie, ale pęknięcie będzie właśnie w miejscu nacięcia a nie gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.09.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 nacięcie to nie wszystko, w tym betonie w miejscu nacięcia są wzdłużnie umieszczone metalowe pręty, żeby się te kawałki betonu względem siebie nie klawiszowały, ktoś kiedyś na forum pisał o podobnym rozwiazaniu do dylatacji posadzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolekk 15.09.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 dzieki ale to jest troche iny uklad-chyba mysle ze trzeba to polonczyc tak http://images35.fotosik.pl/907/164f86f6938961d4m.jpg a co to powrut ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarowa2 15.09.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 a co to powrut ? hehe klawiature mam zepsuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 15.09.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 dzieki ale to jest troche iny uklad-chyba mysle ze trzeba to polonczyc tak http://images35.fotosik.pl/907/164f86f6938961d4m.jpg Po co dodatkowe rurki obok rozdzielacza- nic to nie zmieni, ta sama woda będzie przepływać- komplikujesz tylko instalację. Popatrz jeszcze raz na "moje " zdjęcie rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.09.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 To ja mam pytanko co myślicie o antresoli, czy dawać na nią ogrzewanie podłogowe czy nie? http://www.sergiel.pl/images/stories/projekt11/pr11_pietro.jpg W sumie to takie antresole korytarzowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 19.09.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Wątek trochę umarł. Sam też planuję ogrzewanie podłogowe i zastanawiam się nad komfortem użytkowania różnych rodzajów podłogówki tzn. akumulacyjna kontra nieakumulacyjna, temperatury zasilania podłogówki. Moim faworytem jest ogrzewanie podłogowe nieakumulacyjne jakościowe czyli grzanie ciągłe z zachowaniem jak najniższej temperatury zasilania, a moc ogrzewania regulowana jest tylko przez zmiany temperatury wody zasilającej.Na ostatnim miejscu umieściłbym ogrzewanie akumulacyjne z nastawieniem się na tanią taryfę, bo ma największe szanse na przegrzewanie/niedogrzewanie pomieszczeń. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.09.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 hm, myślałem tak jakieś 2 miesiące temu Ale się pozmieniało. Ja chce postawić na akumulacyjność właśnie. Stała temperatura cały czas, zima , lato bez różnicy.. Jaskinia o podwyższonej temperaturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 19.09.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 hm, myślałem tak jakieś 2 miesiące temu Ale się pozmieniało. Ja chce postawić na akumulacyjność właśnie. Stała temperatura cały czas, zima , lato To chyba zależy czym chcesz pędzić tą podłogówkę. Ciekawi mnie, jak taka podłogówka zachowuje się razem z resztą przegród. Ty planujesz pasywniaka, więc do uzupełnienia strat energii nie będziesz musiał zgromadzić zbyt wiele ciepła w tej podłogówce. Jednak jeśli ktoś planuje gorzej ocieplony dom, to będzie musiał zgromadzić tej energii więcej, a ogrzewając dom pompą ciepła lub prądem w taniej taryfie może się okazać, że tej energii będzie za mało więc będzie musiał nagrzać tą podłogówkę do wyższej temperatury. Po drugie będzie nagrzewał ją w nocy, a wtedy raczej wysoka temperatura jest raczej dyskomfortem, no chyba, że ktoś lubi:) Po trzecie tak nagrzana podłogówka na początku ( czytaj w nocy) będzie oddawać do otoczenia więcej energii tytułem większej różnicy temperatur, a w dzień, kiedy tego ciepła potrzebujemy bardziej, będzie go oddawać coraz mniej i może się okazać, że wieczorem będziemy siedzieć w salonie w grubych skarpetkach, czekając z utęsknieniem na nocną taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 20.09.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Pytanie do tych co robili cieńszą wylewkę niż 6,5 cm w ogrzewaniu podłogowym.Jaki plastyfikator stosowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts