Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fakt przy rozstawie 30cm lekką ręką jestem do przodu na samych rurkach 1500zł. hm To mi dałeś do myślenia.

Jak zrobisz wylewki i właściwą posadzkę(deski, płytki itp) dam Ci 1500 i wsadź tam rurki gęściej :sick:

Proszę nie przeliczajcie wszystkiego na oszczędności....to zostawcie sobie na potem lub wybudujcie dom "oszczędny" nie "oszczędnie" to niestety dwie różne rzeczy ;)

Zajrzyj do mojego dziennika tam jest na ostatnim wpisie zdjęcie z opisem.

dzieki ale to jest troche iny uklad-chyba mysle ze trzeba to polonczyc tak

http://images35.fotosik.pl/907/164f86f6938961d4m.jpg

mpoplaw, czy odczuwasz jakieś negatywy takiego rozstawu (nierównomierna temperatura podłogi lub inne)?

Czy, gdybyś teraz projektował ogrzewanie, zaprojektował byś ją inaczej?

Mam pomieszczenie, które wg OZC będzie potrzebowało ogrzewania o mocy 20W. Jest to ubikacja bez ścian zewnętrznych. Dodatkowo będzie tam wywiew WM, czyli stale będzie napływało ciepłe powietrze z innych pomieszczeń.

Jak rozwiązać ogrzewanie tego pomieszczenia?

a po drugie zyskał by obniżenie temperatury zasilania o 2 góra 3 stopnie,

Może przez kilkanaście dni w roku było by to prawdą !!!

Kiedy za oknem jest do -5 C czyli przez zdecydowanie większą część sezonu grzewczego w podłogę idzie 24-25 C a w domu jest + 22-23 C, w takiej sytuacji temp. podłogi jest taka sama jak powietrza i zagęszczenie rurek IMHO nie zmieniło by temp. zasilania nawet o 1 C .

Może trochę poza tematem. Zerknijcie jak się buduję ekspresówkę do Piotrkowa, płyty betonowe nacina się do ok połowy grubości. Nie do końca. Tam założenie jest takie że beton i tak dalej sam pęknie, ale pęknięcie będzie właśnie w miejscu nacięcia a nie gdzie indziej.
nacięcie to nie wszystko, w tym betonie w miejscu nacięcia są wzdłużnie umieszczone metalowe pręty, żeby się te kawałki betonu względem siebie nie klawiszowały, ktoś kiedyś na forum pisał o podobnym rozwiazaniu do dylatacji posadzek
dzieki ale to jest troche iny uklad-chyba mysle ze trzeba to polonczyc tak

http://images35.fotosik.pl/907/164f86f6938961d4m.jpg

Po co dodatkowe rurki obok rozdzielacza- nic to nie zmieni, ta sama woda będzie przepływać- komplikujesz tylko instalację. Popatrz jeszcze raz na "moje " zdjęcie rozdzielacza.

To ja mam pytanko co myślicie o antresoli, czy dawać na nią ogrzewanie podłogowe czy nie?

http://www.sergiel.pl/images/stories/projekt11/pr11_pietro.jpg

W sumie to takie antresole korytarzowe.

Wątek trochę umarł. Sam też planuję ogrzewanie podłogowe i zastanawiam się nad komfortem użytkowania różnych rodzajów podłogówki tzn. akumulacyjna kontra nieakumulacyjna, temperatury zasilania podłogówki.

Moim faworytem jest ogrzewanie podłogowe nieakumulacyjne jakościowe czyli grzanie ciągłe z zachowaniem jak najniższej temperatury zasilania, a moc ogrzewania regulowana jest tylko przez zmiany temperatury wody zasilającej.

Na ostatnim miejscu umieściłbym ogrzewanie akumulacyjne z nastawieniem się na tanią taryfę, bo ma największe szanse na przegrzewanie/niedogrzewanie pomieszczeń. Co o tym myślicie?

hm, myślałem tak jakieś 2 miesiące temu :) Ale się pozmieniało.

Ja chce postawić na akumulacyjność właśnie. Stała temperatura cały czas, zima , lato bez różnicy.. Jaskinia o podwyższonej temperaturze :)

hm, myślałem tak jakieś 2 miesiące temu :) Ale się pozmieniało.

Ja chce postawić na akumulacyjność właśnie. Stała temperatura cały czas, zima , lato :)

To chyba zależy czym chcesz pędzić tą podłogówkę. Ciekawi mnie, jak taka podłogówka zachowuje się razem z resztą przegród. Ty planujesz pasywniaka, więc do uzupełnienia strat energii nie będziesz musiał zgromadzić zbyt wiele ciepła w tej podłogówce. Jednak jeśli ktoś planuje gorzej ocieplony dom, to będzie musiał zgromadzić tej energii więcej, a ogrzewając dom pompą ciepła lub prądem w taniej taryfie może się okazać, że tej energii będzie za mało więc będzie musiał nagrzać tą podłogówkę do wyższej temperatury.

Po drugie będzie nagrzewał ją w nocy, a wtedy raczej wysoka temperatura jest raczej dyskomfortem, no chyba, że ktoś lubi:)

Po trzecie tak nagrzana podłogówka na początku ( czytaj w nocy) będzie oddawać do otoczenia więcej energii tytułem większej różnicy temperatur, a w dzień, kiedy tego ciepła potrzebujemy bardziej, będzie go oddawać coraz mniej i może się okazać, że wieczorem będziemy siedzieć w salonie w grubych skarpetkach, czekając z utęsknieniem na nocną taryfę.