Piczman 26.09.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 1 dom i 2 kondygnacje, należy je oddzielić akustycznie i przy okazji zmniejszyć przenikanie ciepła w dół.Daj ten styropian . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.09.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Oj chyba będę musiał. Ale czy nie lepiej dać styro od spodu tj podklejać? Szkoda trochę tej akumulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 28.09.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 szybkie pytanie, po ilu dniach od wylania wygrzewać jastrych i czy obowiązkowo trzeba to robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.09.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 szybkie pytanie, po ilu dniach od wylania wygrzewać jastrych i czy obowiązkowo trzeba to robić? Wygrzewać trzeba jeśli układasz płytki w ciągu kilku miesięcy od wylania jastrychu. Dłuższa przerwa to mniejsze prawdopodobieństwo problemów spowodowanych brakiem takiej praktyki. Poza tym wygrzewanie trwa dość krótko i nie jest zbytnio kłopotliwe więc lepiej to zrobić, choćby po to aby odparowała cała wilgoć, po położeniu np. gresu będzie trwało dość długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 28.09.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 po 2 tyg chyba najwcześniej można zacząć grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 28.09.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 28, Twoja wola ale polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 28.09.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Może już było, na razie nie trafiłem (jestem na tysięcznym poście z tego wątku). W przypadku zestawu obniżającego temperaturę na wejściu podłogówki, składającego się ze zaworu mieszającego 3d i pompy, w jaki sposób steruje się pompą? Włącza się ją na stałe, by pracowała przez cały okres użytkowania (również latem), czy powinna być w jakiś sposób sterowana (i załączać się na przykład wówczas, kiedy kocioł gazowy załącza swoją własną pompę, obsługującą grzejniki)?Innymi słowy - W jakim cyklu pracuje dodatkowa pompa, zastosowana w układzie mieszającym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.09.2011 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 pawelpiwowarczyk popmpa od podłogówki powinna w zasadzie pracować cały czas (jeżeli oczywiście pracuje kocioł i mamy gorącą wodę). Czyli staerowanie zalezna od kotła gazowego. Alogiczne latem jezeli wyłączysz piec (nie chcesz grzać bo za ciepło) pompa przestaje działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 29.09.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 mnie ciekawi czy pompa włączona latem ma jakiś odczuwalny wpływ na komfort. W teorii powinna wyrównywać temperatury w pomieszczeniach i np transportować ciepło z nagrzanej podłogi w salonie do łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.09.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 mnie ciekawi czy pompa włączona latem ma jakiś odczuwalny wpływ na komfort. W teorii powinna wyrównywać temperatury w pomieszczeniach i np transportować ciepło z nagrzanej podłogi w salonie do łazienki. większy sens będzie miało wkręcenie grzałki do grzejnika drabinkowego, ilość zużytego prądu się nie zmieni a przynajmniej efekt będzie odczuwalny i brak zawilgotniałych ręczników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 29.09.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Pewnie ktoś mnie znów nazwie teoretykiem, ale zastanawiam się, co się dzieje w układzie, kiedy pompa w kotle się wyłączy, a pompa od podłogówki będzie pracowała przez cały czas? Czy woda w odnodze z grzejnikami tradycyjnymi nie zacznie płynąć w drugą stronę? Czym by to mogło skutkować? http://i52.tinypic.com/9ve4o4.jpg Najbardziej interesują mnie opinie praktyków. Jak, w rzeczywistości, podłącza się (elektrycznie) taką pompę i czym takie podłączenie skutkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.09.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 To ja mam dylemat w sprawie podłogówki i akumulacyjności. Rozmawiałem na innym forum z kolego Bajbag. W skrócie: jakiej grubości macie płytę grzejną i jak z perspektywy czasu oceniacie te grubość? JA planowałem albo 1. płyta 20cm betonu, potem kable grzeje , potem wylewka 7cm betonu.2. płyta 20cm betonu, potem 3cm styro i folia aluminiowa, potem kable grzejne, potem wylewka 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.09.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 To ja mam dylemat w sprawie podłogówki i akumulacyjności. Rozmawiałem na innym forum z kolego Bajbag. W skrócie: jakiej grubości macie płytę grzejną i jak z perspektywy czasu oceniacie te grubość? JA planowałem albo 1. płyta 20cm betonu, potem kable grzeje , potem wylewka 7cm betonu. 2. płyta 20cm betonu, potem 3cm styro i folia aluminiowa, potem kable grzejne, potem wylewka 7cm. Moim zdaniem pkt.1 odpada. Brak izolacji cieplnej w dół i ogrzewasz niejako ziemię pod domem. Pkt.2 - zamiast 3 cm styropianu dużo więcej, min. 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.09.2011 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Moim zdaniem pkt.1 odpada. Brak izolacji cieplnej w dół i ogrzewasz niejako ziemię pod domem. Pkt.2 - zamiast 3 cm styropianu dużo więcej, min. 10cm. Faktycznie nie dopisałem ze całość stoi na 30cm styro, moja wina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.09.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Akurat pkt.1 jest koronny u autorus-a,dom będzie stał na izolowanej płycie fundamentowej,także pod płytą będzie miał spoooro styro Po części jestem ciekawy odpowiedzi ale ja stawiam na pkt.1 i raczej tak będę miał(rurki zamiast kabli),akumulacja to pikna sprawa a z bezwładnością da się żyć I znów za szybko piszę. Oczywiście będą rurki. Skoncentrowałem się na grubości. Arturo72 załatwiasz sobie zwrot vat ze styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.09.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 I rurek A ze stali to nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.10.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 .... Arturo72 załatwiasz sobie zwrot vat ze styro? Jestem właśnie po złożeniu papierów o zwrot vat (ciekawe kiedy dostanę- do pół roku można czekać;( ). Do zwrotu nie weszły folie, membrana, gwoździe, kołki, siatka zbrojeniowa do ociepleń, więźba dachowa (bo już była z 7%vat), płyty OSB. Urząd może jeszcze coś wykreślić... oby nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarowa2 01.10.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 (edytowane) w końcu mialem chwile czasu i poskladalem wszystko mysle ze będzie dzialac http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7e61447a3e1dcbcb.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b809e7121816ee25.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c54a70836c5237ba.html Edytowane 1 Października 2011 przez zarowa2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 02.10.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 w końcu mialem chwile czasu i poskladalem wszystko mysle ze będzie dzialac http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7e61447a3e1dcbcb.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b809e7121816ee25.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c54a70836c5237ba.html Na moje oko, to nieczysty montaż- po co tyle kolan w instalacji? Jeszcze sobie nad tym posiedzę i popatrzę, bo trochę ...w szoku jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarowa2 02.10.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Na moje oko, to nieczysty montaż- po co tyle kolan w instalacji? Jeszcze sobie nad tym posiedzę i popatrzę, bo trochę ...w szoku jestem. zaraz w szoku to jest moja pierwsza instalacja co nie mialem nawet okazji zeby zobaczyc jak to robia fachowcy na codzien zajmuje sie remontami i wykonczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts