Mr_Mabram 02.10.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 nie jest tak źle, ważne żeby wszysko działało jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 05.10.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 zaraz w szoku to jest moja pierwsza instalacja co nie mialem nawet okazji zeby zobaczyc jak to robia fachowcy na codzien zajmuje sie remontami i wykonczeniami Działać to będzie , ale czy będzie dobrze działać. Sorki, ale wydaje mi się ten montaż nieprzemyślany. Moje uwagi do fotek: 1. niepotrzebne kryzowanie rur do grzejnika, spokojnie przy tej odległości od pompki można było puścić od razu cienką rurką. Jedno zbędne kolano przy górnym podejściu do grzejnika- trzeba było od grzejnika od razu puścić z jednym kolanem poziomo i potem do góry. 2, 3. Bezsensowna plątanina rur, kolanek i trójników między rozdzielaczami- chyba coś Ci tam nie wychodziło i się trochę... poplątały;) A te rurki w peszlu to nie wiem.. wiszące takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarowa2 06.10.2011 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Działać to będzie , ale czy będzie dobrze działać. Sorki, ale wydaje mi się ten montaż nieprzemyślany. Moje uwagi do fotek: 1. niepotrzebne kryzowanie rur do grzejnika, spokojnie przy tej odległości od pompki można było puścić od razu cienką rurką. Jedno zbędne kolano przy górnym podejściu do grzejnika- trzeba było od grzejnika od razu puścić z jednym kolanem poziomo i potem do góry. 2, 3. Bezsensowna plątanina rur, kolanek i trójników między rozdzielaczami- chyba coś Ci tam nie wychodziło i się trochę... poplątały;) A te rurki w peszlu to nie wiem.. wiszące takie. w sumie masz racje jak teraz patrze na fotki to troche inaczej bym zrobil zreszta itak wszystko bedzie zabudowane nikt nie bedzie widzial tej plataniny wazne zeby wszystko dzialalo a rurki beda zamocowane jak skonicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.10.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 w sumie masz racje jak teraz patrze na fotki to troche inaczej bym zrobil zreszta itak wszystko bedzie zabudowane nikt nie bedzie widzial tej plataniny wazne zeby wszystko dzialalo a rurki beda zamocowane jak skonicze Mnie nie chodzi o wygląd , bo domyśliłem się, że to będzie zabudowane, ale chodziło mi o upraszczanie instalacji- mniej kolan, redukcji- mniejsze opory instalacji, czyli np. pompka może działać na 1 biegu zamiast na 2-im. I tym się kierowałem pisząc swoje uwagi. Powodzenia w "odpalaniu" instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 06.10.2011 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Pewnie ktoś mnie znów nazwie teoretykiem, ale zastanawiam się, co się dzieje w układzie, kiedy pompa w kotle się wyłączy, a pompa od podłogówki będzie pracowała przez cały czas? Czy woda w odnodze z grzejnikami tradycyjnymi nie zacznie płynąć w drugą stronę? Czym by to mogło skutkować? http://i52.tinypic.com/9ve4o4.jpg Najbardziej interesują mnie opinie praktyków. Jak, w rzeczywistości, podłącza się (elektrycznie) taką pompę i czym takie podłączenie skutkuje? Popłynie w kaloryfery tyłem, dlatego montuje się zawory zwrotne. A czym skutkuje? No nagrzaniem się kaloryferów ale nieznacznie. W niektórych sytuacjach może to być strata ciepła np na najbliższym grzejniku w kotłowni której wcale nie planowaliśmy grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 06.10.2011 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 w końcu mialem chwile czasu i poskladalem wszystko mysle ze będzie dzialac http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7e61447a3e1dcbcb.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b809e7121816ee25.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c54a70836c5237ba.html Pięknie i gratuluje samodzielności zaraz mi się przypomniało moje pierwsze lutowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 07.10.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Popłynie w kaloryfery tyłem, dlatego montuje się zawory zwrotne. A czym skutkuje? No nagrzaniem się kaloryferów ale nieznacznie. W niektórych sytuacjach może to być strata ciepła np na najbliższym grzejniku w kotłowni której wcale nie planowaliśmy grzać.Przeglądnąłem instrukcję obsługi kotła i znalazłem coś takiego: http://i55.tinypic.com/inv42r.jpg Myślę, że podłączenie pompy podłogówki do przekaźnika nr 1, ustawionego w tryb 1 lub 3, rozwiąże sprawę. Nie będzie woda krążyć w podłodze po próżnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 08.10.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Przeglądnąłem instrukcję obsługi kotła i znalazłem coś takiego: http://i55.tinypic.com/inv42r.jpg Myślę, że podłączenie pompy podłogówki do przekaźnika nr 1, ustawionego w tryb 1 lub 3, rozwiąże sprawę. Nie będzie woda krążyć w podłodze po próżnicy. Jedynie trzeba tą płytkę dokupić i zamontować, ale to już drobiazg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 09.10.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Przeczytałem wątek o podłogówce http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129585-POD%C5%81OG%C3%93WKA-samemu-jak-unikn%C4%85%C4%87-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w Oto moje wnioski dla tych, którym się nie chce czytać. 1. Najlepszy i najmniej problematyczny układ to podłogówka w całym domu (czytaj bez grzejników).2. Chcąc zrobić dobrze trzeba wiedzieć co chce się zrobić czyli najpierw obliczenia w OZC zapotrzebowania na ciepło, a potem projekt.3. Na podłogówkę można położyć prawie wszystko łącznie z dywanem i parkietem, trzeba tylko uwzględnić to w obliczeniach.4. Temperatura podłogi w dobrze zrobionej instalacji jest 2-3 oC wyższa od temperatury pomieszczeń, nie trzeba dopłacać do paneli podłogowych przystosowanych do ogrzewania podłogowego, bo każdy panel zniesie te temperatury (latem słońce częstuje nasze panele dużo mocniej) .5. Z m2 podłogówki możemy uzyskać od 50 do 120 W w zależności od rozstawu rurek i temperatury zasilania.6. W dobrze ocieplonym domu obliczeniowy rozstaw rurek może przekraczać nawet 50 cm, ale nie ma co przeginać. Optymalny rozstaw to 20 - 30 cm w zależności od wykończenia podłogi. Większy rozstaw spowoduje, że możemy wyczuwać strefy ciepłe i zimne( ... ale jak komuś nie przeszkadza:cool:)7. Pętle powinny być podobnej długości, optimum to 60 - 70 m ( z krążka 200 m 3 pętle i mało odpadów).8. Pompka zasilająca podłogówkę powinna pracować cały czas, a regulacja grzania powinna być realizowana przez mieszacz (wersja full wypas to mieszacz z termostatem + regulator pogodowy).9. Dla żywotności kotła gazowego lepiej zastosować dodatkowy zbiornik wody i z niego zasilać podłogówkę, pozwoli to zmniejszyć częstotliwość załączania się kotła i pozwoli pracować ze znamionową sprawnością.10. Optymalna temperatura obliczeniowa to 35/25 oC przy temperaturze zewnętrznej -20 oC(zależy od strefy) pozwoli na zasilanie podłogówki przez większość czasu temperaturą w granicach 25 - 30 oC.11. Przyjęcie niższej temperatury obliczeniowej niż 35/25 oC spowoduje, ze będziemy mieli problemy z dogrzaniem łazienki, jeśli ktoś lubi kilka stopni cieplej niż w reszcie domu.12. Drabinki grzejnikowe w łazienkach zasilamy z osobnej pętli z rozdzielacza, jak jeszcze za mało mocy to można zastosować grzałki elektrycznej lub dodatkowo zastosować ogrzewanie ścienne. Zatrzymam się na chwilę przy ogrzewaniu ściennym. Jeśli się dobrze orientuję to przy ogrzewaniu ściennym rurki umieszczone są w 6-cio centymetrowej warstwie tynku. Gdyby tak w ścianie z silikatu wyciąć bruzdy i w te bruzdy wkleić pętle ogrzewania i na to płytki ??? Tynk jest chyba potrzebny do akumulacji ciepła w ścianach z BK lub innego ytonga ale silikat tego już nie potrzebuje. Co wy na to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.10.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Fajnie to podsumowałeś. Hm chciałbyś dać 6cm tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 10.10.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Fajnie to podsumowałeś. Hm chciałbyś dać 6cm tynku? Chciałbym tynku wcale nie dawać tylko rurki schować w bruzdach w ścianie z silikatu i na to kafelki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.10.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Za prosto kombinujesz. Ja bym jednak zrobił w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 10.10.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Koledzy mam pytanko.Ogrzewanie z Pieca kondensacyjnego Viessmann 200. Grzejniki ( obieg 1) i podłogówka (obieg 2). Obydwa obiegi przez okres letni wyłączone. Chciałem załączyć podłogówkę żeby zmienić temperaturę w domu i po załączeniu grzania tylko w obiegu 2 zaczęły też grzać grzejniki. Co z tym fantem zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.10.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 po załączeniu grzania tylko w obiegu 2 zaczęły też grzać grzejniki. Co z tym fantem zrobić? Nikt nie jest jasnowidzem wrzuć schemat twojej instalacji. Widocznie woda cepła z obiegu podłogówki dostaje się do kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 10.10.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Za prosto kombinujesz. Ja bym jednak zrobił w podłodze. Podłogówka w łazience to podstawa, ale przy małej łazience sama podłogówka może nie wystarczyć. Ogrzewanie ścienne miałoby dodatkowo wspomóc ogrzewanie podłogowe (chyba Henok też tak ma). Kombinuję tylko, jak te rurki umieścić w ścianie, żeby nie pakować na to jeszcze tynku tylko przykleić kafelki. Teoretyczne nie powinno być problemów, ciekawe co na mój pomysł powiedziałaby praktyka? Może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.10.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 A nie prościej zamówić projekt i nie bawić się w taka partyzantkę? Jak tak mam zamiar zrobić. Hm powiem tak, nie wyobrażam sobie innego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maron79 10.10.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Słuszne podejście do tematu. Ja mam jeszcze trochę czasu, żeby poteoretyzować, jak geodeta się spisze to w grudniu będę miał działkę, projekt upatrzony, ale czeka na adaptację. Ogrzewanie ścienne to praktyczne dobrze zrobiona podłogówka, użytkownicy sobie chwalą. http://www.youtube.com/watch?v=sRsj2N6AfLM Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań, chociaż czasem mogłoby się wydawać inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomo21 14.10.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Witam!Ma ktoś może jakieś table dotyczące zastosowania rury 20/2.25 w podłogówce i mocy możliwych do uzyskania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 14.10.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Mam pytanie. Do podłogówki chcę zastosować na parterze i na poddaszu rozdzielacze 7 sekcyjne - po 1 kpl. na kondygnację. Oba będą połączone główną rurą zasilającą i powrotną fi-28. Zasilać je będzie 1 pompa obiegowa. Podpowiedzcie w co powinny być wyposażone te rozdzielacze ? (rotametry, zawory, końcówki spustowe, odpowieczniki itp). Jeszcze jedno: pompa ciepła będzie w piwnicy. Czy przed rozdzielaczem na parterze, czyli w piwnicy na głównych rurach zasilającej i powrotnej mogę zamontować trójnik i puścić rurę 1/2' do pomieszczenia w piwnicy - suszarni do grzejnika. Oczywiście za tym trójnikiem zawór otwierany tylko wtedy jak suszarnia będzie używana. Nie zależy mi na wysokiej temp w suszarni chodzi mi o to, czy sam obieg wody CO będzie ok, czy może lepiej ten grzejnik dołączyć do rozdzielacza na parterze i przy grzejniku dać zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.10.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Wiem ze się powtórzę ale nie lepiej zamówić projekt ? Wszystko będziesz miał wyliczone. A kosztuje w stosunku do ogrzewania grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts