mirma 14.10.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Z tego co mi wiadomo rozdzielacze zazwyczaj mają wszystko co Ci będzie potrzebne. Droższa wersja to ta z przepływomierzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 14.10.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Ja wiem jakie są wersje, z czym one sąa ale czy te droższe są konieczne ? Czy są konieczne rotametry ? Czy jest konieczny odpowiecznik na parterze skoro na poddaszu w rozdzielaczu będzie ? Po co zawór spustowy ? Proszę o wytłumaczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.10.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 poczytaj i pomyśl, co, na co Ci będzie potrzebne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 14.10.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 przy dobrze zaprojektowanej podłogówce rotametry uważam za zbędne, jedynie termostaty/zwykłe zawory do ew. możliwości zamknięcia jakiegoś obiegupisze to na podstawie własnego domu, rotametry mam odkręcone na maxa, w sumie nic nie pokazują, grzeje w każdym pomieszczeniu tak jak zostało to zaprojektowane, projekt kosztował mnie 488 zł, uważam że były to dobrze zainwestowane pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 14.10.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 przy dobrze zaprojektowanej podłogówce rotametry uważam za zbędne, jedynie termostaty/zwykłe zawory do ew. możliwości zamknięcia jakiegoś obiegu pisze to na podstawie własnego domu, rotametry mam odkręcone na maxa, w sumie nic nie pokazują, grzeje w każdym pomieszczeniu tak jak zostało to zaprojektowane, projekt kosztował mnie 488 zł, uważam że były to dobrze zainwestowane pieniądze ..... i to jest najlepsze, że nic nie pokazują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 14.10.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 przepływ jest mały, cała podłogówka grzeje na pompie piecowej, jak pozakręcałem obiegi zostawiając jeden, to wtedy rotametr coś tam się ruszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piegoosek 15.10.2011 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Koledzy mam pytanko. Ogrzewanie z Pieca kondensacyjnego Viessmann 200. Grzejniki ( obieg 1) i podłogówka (obieg 2). Obydwa obiegi przez okres letni wyłączone. Chciałem załączyć podłogówkę żeby zmienić temperaturę w domu i po załączeniu grzania tylko w obiegu 2 zaczęły też grzać grzejniki. Co z tym fantem zrobić? Mam to samo. W moim piecu Vitodens 200W nie potrafie wlaczyc tylko podlogowki albo tylko grzejnikow. Wlaczam jeden obieg, zaczynaja grzac oba Piec ma 2 odzielne obiegi: grzejniki(pompa w piecu) + podlogowka(mieszacz+oddzielna pompa+automatyka z pieca). Piec tez ma oddzielny obieg na grzanie wody. Pozdrawiam Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piegoosek 15.10.2011 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Czy to dobrze, ze przeplyw jest maly?U mnie jest podobnie, tzn rotametry nic nie pokazuja, nawet jak zostawie odkrecony tylko 1 obwod, ale jakis przeplyw jest, bo niektore obwody grzeja, obawiam sie, ze pompa jest za slaba..... PozdrawiamPawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 15.10.2011 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Jeszcze jedno: pompa ciepła będzie w piwnicy. Czy przed rozdzielaczem na parterze, czyli w piwnicy na głównych rurach zasilającej i powrotnej mogę zamontować trójnik i puścić rurę 1/2' do pomieszczenia w piwnicy - suszarni do grzejnika. Oczywiście za tym trójnikiem zawór otwierany tylko wtedy jak suszarnia będzie używana. Nie zależy mi na wysokiej temp w suszarni chodzi mi o to, czy sam obieg wody CO będzie ok, czy może lepiej ten grzejnik dołączyć do rozdzielacza na parterze i przy grzejniku dać zawór. A co z tym grzejnikiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 15.10.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Czy to dobrze, ze przeplyw jest maly? U mnie jest podobnie, tzn rotametry nic nie pokazuja, nawet jak zostawie odkrecony tylko 1 obwod, ale jakis przeplyw jest, bo niektore obwody grzeja, obawiam sie, ze pompa jest za slaba..... Pozdrawiam Pawel a czy pomieszczenia są dobrze ogrzane? Jeśli tak to jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.10.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 może kwestia producenta i parametrów rotametrów? jakiej firmy to macie? moje kan-owskie i bez problemu pokazują przepływ, od 0,6l/min wzwyż, nie pamiętam do 2 czy 3 litrów, cała podłogówka (~160m2, chyba 800mb rury, dwa rozdzielacze na jednym pionie) na jednej pompie grundfos alpha2 25-40 w trybie auto na 14-18W czyli odpowiednik ciut wiecej niż pierwszy bieg zwykłej pompy trzystopniowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 15.10.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Mi też pokazują. A rozdzielacze mam jakieś z Allegro. Jak wszystko poodkręcam to na każdym mam ok 1-1,5 litr/min.Obwody mam dość zbliżone długościami 40-55m. W sumie niecałe 600mb.A tak na marginesie - rotametrami się nie kręci (mimo iż można nimi zamknąć obieg, ale wówczas po jego wkręceniu wskaźnik nie jest na swoim miejscu i pokazuje głupoty). Dławić powinno się powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.10.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 przyjrzałem się dokładnie, wcześniej jakoś nie zwróciłem uwagi że coś pokazują, od 0,5 do 1, rozdzielacz Kusmet, pewnie wynika to że pompa piecowa (vaillant turbotec) ma około 1000m do napędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.10.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Wszystko zależy od powierzchni podłogówki mocy pompy i od długości poszczególnych obwodów przy 80-100m pętlach może być problem. No i rotametry z odpowiednim zakresem powinny być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.10.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 ... A tak na marginesie - rotametrami się nie kręci (mimo iż można nimi zamknąć obieg, ale wówczas po jego wkręceniu wskaźnik nie jest na swoim miejscu i pokazuje głupoty). Dławić powinno się powrót. a to już zależy od rodzaju rozdzielacza i jego wyposażenia, rotametrami jak najbardziej się kręci w celu regulacji przepływu, a same rotametry mogą byc zamontowane zarówno na zasilaniu jak i na powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.10.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Koledze chyba chodziło o zawory na dolnej powrotnej zazwyczaj belce.Tyle tylko że one powinny pracować tylko w 2 pozycjach, zamknięty---> otwarty .Do tego zostały stworzone.Rotametry zaś dławią przepływ dzięki czemu możemy zmieniać ilość energii dostarczanej daną pętlą .Tyle tylko że niska temp. zasilania a o taką tu walczymy znacznie utrudnia tego typu wysterowanie .Dlatego ważne jest tu aby dopasować rozstaw rurek do zapotrzebowania na ciepło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daroski 18.10.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Pozdrawiam wszystkie Muratorki i Muratorów. Wybaczcie jeśli już o tym było w tym wątku (pewnie tak), ale nie zdążę przeczytać tych ponad stu stron, a mój hydraulik czeka na decyzję z kluczem francuskim w dłoni. Podobnie jak wielu z Was wybrałem wariant podłogówki we wszystkich pomieszczeniach. Napiszcie jak poradziliście sobie wtedy z grzejnikami w łazienkach, które jednak chciałbym mieć. Wiem, że można włączyć je do obwodu podłogówki, ale będą raczej letnie. Można je grzać prądem, ale trochę szkoda forsy. Jak to zrobić najprościej, żeby były wystarczająco ciepłe, a jednocześnie, żeby nie skomplikować układu? Piec będzie na paliwo stałe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 18.10.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Można je grzać prądem, ale trochę szkoda forsy. Po co Ci są potrzebne grzejniki w łazienkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 18.10.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Co tu grzać prądem i po co? Chyba że w okresach przejściowych. W łazience i tak położysz ogrzewanie na podłodze. Grzejnik pełni rolę suszarki. W łazience dajesz min 2 obwody . Ogrzewanie podłogowe i drugi zasilanie grzejnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.10.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 nie ma to jak przyzwyczajenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts