Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy są jakieś przeciwwskazania aby w dylatacji zamiast peszla dać na rurkę otulinę z pianki polietylenowej? Hydraulikowi skończył się peszel i nie raczył mnie o tym wcześniej poinformować. Zostały otuliny i ich wykorzystanie oszczędziłoby mi konieczności jechania do sklepu specjalnie po peszle.

Czy są jakieś przeciwwskazania aby w dylatacji zamiast peszla dać na rurkę otulinę z pianki polietylenowej? Hydraulikowi skończył się peszel i nie raczył mnie o tym wcześniej poinformować. Zostały otuliny i ich wykorzystanie oszczędziłoby mi konieczności jechania do sklepu specjalnie po peszle.

Zazwyczaj daję się otulinę a nie peszel.

Zazwyczaj daję się otulinę a nie peszel.

Aha - nie wiedziałem. W zaleceniach producentów rur to znalazłem raczej wzmianki o peszlach.

http://instalacjebudowlane.pl/pdf/110405kisan1.pdf

aczkolwiek purmo jest trochę niejednoznaczne

http://www.purmo.com/docs/Purmo-Poradnik-techniczny-ogrzewanie-podlogowe-12_2009_PL.pdf

"rurki ochronne PESZEL z pianki polietylenowej" (?)

A po co dodatkowo izolować rurkę, jeśli nie jest to w zasadzie pożądane ? No i rurki w peszlach dużo łatwiej dopasować do wycięć w profilach dylatacyjnych.

No to sam sobie odpowiadasz na swoje pytanie. Jak duża będzie to izolacja? nie popadajmy w skrajności.

Otulinę możesz przyciąć i nie będzie problemu z mocowaniem w profilach dylatacyjnych...i mniejsza izolacja.

Nie wiem czy nie chodzi bardziej o to, że jeśli na dylatacji będą ruchu ścinające to otulina zgnieciona przez wylewkę nie pozostawia wokół rurki tych przysłowiowych 2 mm luzu, zaś peszel z uwagi na użebrowania chyba nie ulega zgnieceniu (nie sprawdzałem) i tym samym bardziej kompensuje ewentualne klawiszowanie sąsiadujących płyt.

Nie wiem czy nie chodzi bardziej o to, że jeśli na dylatacji będą ruchu ścinające to otulina zgnieciona przez wylewkę nie pozostawia wokół rurki tych przysłowiowych 2 mm luzu, zaś peszel z uwagi na użebrowania chyba nie ulega zgnieceniu (nie sprawdzałem) i tym samym bardziej kompensuje ewentualne klawiszowanie sąsiadujących płyt.

Wyobrażasz sobie takie ruchy w dylatacji, żeby ścięły otulinę, peszel, czy samą rurkę?

Nieźle musiałoby się wszystko ruszać;-)

Sprawdziłem: otulina ma grubość ścianki 6mm, można ją ścisnąć do 1mm.

5mm luzu (w jedną stronę) starczy na wszelkie ruchy!?

Zamierzam własnoręcznie wykonać ogrzewanie podłogowe w całym nowo budowanym domu. Mam nieco doświadczenia w tym temacie, jednak tylko z tradycyjnymi grzejnikami. Nie to żebym się bał, jednak jedna rzecz nie daje mi spokoju. W salonie mam zaprojektowane i wyliczone dwie pętle podłogówki. Chciałbym uniknąć dylatacji, nawet kosztem jakiegoś ryzyka związanego z pękaniem wylewki. Posadzkę można pomierzyć lub sfotografować i ewentualnie później wykonać mały remont podłogi w razie awarii (wykonać dylatację między pętlami, prawdopodobnie w miejscu pęknięcia). Jeśli ryzyko jest niewielkie to czym lepiej wyłożyć podłogę, płytką czy panelem? Dzięki za ewentualne wskazówki.

Zamierzam własnoręcznie wykonać ogrzewanie podłogowe w całym nowo budowanym domu.

W salonie mam zaprojektowane i wyliczone dwie pętle podłogówki. Chciałbym uniknąć dylatacji, nawet kosztem jakiegoś ryzyka związanego z pękaniem wylewki. Jeśli ryzyko jest niewielkie to czym lepiej wyłożyć podłogę, płytką czy panelem?

1.Jaki jest metraż tej podłogi?

2.Można wykładać czym tylko chcesz i co Ci odpowiada tylko bezwładność takiej podłogi będzie różna.

Dom w Melisie z Archonu. Salon ok. 25m2, boki o długości 5,3mx4,7m czyli dość zbliżony do kwadratu. Rozumiem że nikt nie zagwarantuje braku pęknięć, wpływa na to wiele czynników, może jednak (metalowa?) siatka ułożona na rurkach zminimalizuje ryzyko. Czy wtedy dokładać jeszcze włókienka oprócz plastyfikatorów?

Domyślam się również że temperatura (przepływ)ustawiona na obydwu pętlach, powinna być w miarę możliwości podobna.

Dom w Melisie z Archonu. Salon ok. 25m2, boki o długości 5,3mx4,7m czyli dość zbliżony do kwadratu. Rozumiem że nikt nie zagwarantuje braku pęknięć, wpływa na to wiele czynników, może jednak (metalowa?) siatka ułożona na rurkach zminimalizuje ryzyko. Czy wtedy dokładać jeszcze włókienka oprócz plastyfikatorów?

Domyślam się również że temperatura (przepływ)ustawiona na obydwu pętlach, powinna być w miarę możliwości podobna.

Taki salon to bardzo mała powierzchnia, nie trzeba dylatacji pomiędzy obwodami grzewczymi (dwa obwody Twojego salonu tworzą jedną płytę grzewczą więc od ich różnicy temperatur nic nie popęka (chyba że jedną pętle zagrzejesz +50 *C a drugą ochłodzisz do 5*C)

Co do zbrojenia to zależy tylko od ciebie. Plastyfikator dodaje się zawsze on usuwa z zaprawy pęcherzyki powietrza i uplastycznia zaprawę - to likwiduje miejsca "izolacji" rurek ogrzewania podłogowego. Co do zbrojenia - ja zastosowałem siatkę drucianą i również włókna czemu? bo koszt włókien to 7 zł na Twój salon, a jednak wzmacniają wylewkę.

Salon w którym powinny być dylatacje to coś takiego jak na foto - Twój pozostaw bez dylatacji i będzie dobrze - oczywiście dylatacja ma być od ścian, ścianek działowych i innych pomieszczeń(holu, kuchni, przedpokoju).

zdjectie.jpg

zdjeecie.jpg