Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wygląda to tak, że biegnie sobie jakaś tam głowna rura do ogrzewania i od tego odchodzą odnogi do kaloryferów. I takie same odnogi odchodzą na podłogówkę. Przy każdej pętli mam zrobione w ścianie takie małe skrzyneczki, w których jest miejsce na założenie regulatorów(tam sie odpowietrza podłogówki i myślałam, że to właśnie tam jest RTL :-? ).

Najlepiej porób zdjęcia i zamieść na forum.

Czyli masz szafki z rozdzielaczami ?

Takie podobne coś do tego:

http://foto.icp.pl/albums/userpics/10194/normal_IMG_0021.JPG

Grzesiu jak ja bym miała taką skrzyneczkę to nie byłoby problemu i wszystko chodziłoby jak w zegarku. Wszystko się rozchodzi o to, że tego rozdzielacza nie ma :cry:

Może nie do końca w temacie ale dzieki Waszym informacjom mam wątpliwości co do majstra od CO. Powiedział, że połaczenie kondensata 100% podłogi z kominkiem z płaszczem wodnym to zły pomysł, rury kładzie max 50m. Jak określił lepiej chodzi ogrzewanie a zrobienie zamiast 5 obiegów np 8 zaden problem o co mu kaman. ???

Może nie do końca w temacie ale dzieki Waszym informacjom mam wątpliwości co do majstra od CO. Powiedział, że połaczenie kondensata 100% podłogi z kominkiem z płaszczem wodnym to zły pomysł, rury kładzie max 50m. Jak określił lepiej chodzi ogrzewanie a zrobienie zamiast 5 obiegów np 8 zaden problem o co mu kaman. ???

Możesz wyjaśnić dlaczego kondensat i kominek to zły pomysł...? Jakie są argumenty??. A powiedz mi jaka powierzchnię będziesz miał ogrzewaną podłogówką, że max 50 m rury i 8 obiegów. Powiedz coś więcej....

Z tego co czytam to wychodzi że majster za bardzo " kumaty" to nie jest. :(

Ciekawe jak rozwiąże podłączenie kominka do systemu z kondensatem??

Widziałem już "ciekawe rozwiązania", :wink: :wink:

takie że gazem grzali kominek :D :D :D

Co do majstra też tak myślę. A co do kominka z płaszczem to przez wymiennik ciepła chyba trzeba bo kominek chodzi w obiegu otwartym a kondensat w zamkniętym ale wiecie to nie jest śmieszne dać dom w ręce majstra co opowiada takie rzeczy.

Oczywiście , że przez wymiennik. Nie widzę problemu w pdłączniu kondensata do kominka. To zupełnie normalny piec gazowy, w którym dodatkowo odzyskuje się ciepło z kondensacji pary wodnej. Jedyny problem to sprawność, gdyż jak wiemy im niższa temperatura powrotu do pieca, tym większa korzyść z kondensacji. Ale w czym ten tój majster widzi problem to ja naprawdę nie wiem. Przy odpowiednim spięciu kominka i podłogówki zasadniczo powrót do kondensata nie przekroczy 40 st. C, a jak wiadomo kondensacja wtedy nadal występuje. Obawiam się że twój majster zamierza podłączyć kominek przez piec szeregowo , bez wymiennika, i zapewne dlatego mu nie pasuje jedno do drugiego....

• 2 weeks później...
Ja mam taki :

http://allegro.pl/item597320566_rozdzielacz_do_ogrz_podl_z_reg_przepl_cd_473_7_ob.html

Dołóż te 30 zł i masz wszystko :wink:

No tak ale jeszcze szafka :roll: A może bez niej? Gdzie będzie rozdzielacz ?

Taki ja mam i regulacja temperatury jest prosta na rozdzielaczu ( ustawiasz przepływ w zależnosci od temp. w pomieszczeniu)

np. salon 21 st C to pętle ustawione równo na przepływ 0,6l/nim, kuchnia 20st C to pętla ustawiona na 0,5 l/ min, itd.

Panel pogodówki mam w salonie ,sypialnia i pokoje synow na górze ustawione przepływy od 0,4 do 0,6 l/min przy temp 19 -23 st C , i chulało tak przez całą zimę. :D :D :D

znacie może dobry a niezbyt skomplikowany program do obliczenia podłogówki?

ozc mam policzone, teraz chcę policzyć resztę, tylko czym? programy firmowe sankomu typu C.O. troszkę za mocno zagmatwane, Kan Quick Floor w wersji Basic za mało dokładne a do Extended jakoś nie mogę się dobić (zero odzewu ze strony firmy Kan), mam jeszcze OVplan, z tym, że nie do końca wierzę temu oprogramowaniu, czasami po zmianie parametrów nie zmienia wyników obliczeń, znacie coś jeszcze?

ozc mam policzone, teraz chcę policzyć resztę, tylko czym? programy firmowe sankomu typu C.O. troszkę za mocno zagmatwane, Kan Quick Floor w wersji Basic za mało dokładne a do Extended jakoś nie mogę się dobić (zero odzewu ze strony firmy Kan), mam jeszcze OVplan, z tym, że nie do końca wierzę temu oprogramowaniu, czasami po zmianie parametrów nie zmienia wyników obliczeń, znacie coś jeszcze?

Ja na kod dostepu do Kan Quick Extended czekalem ok miesiac. Cierpliwosci...

:o :cry: o w mordę :cry:

a mozesz powiedzieć na ile użyteczny jest ten program, np. w porównaniu z Basic, jest to aplikacja zewnętrzna czy dostępna przez www?

bo jeśłi warto to bym ich trochę przycisnął telefonicznie albo osobiście nawet, niedaleko mam :wink:

:o :cry: o w mordę :cry:

a mozesz powiedzieć na ile użyteczny jest ten program, np. w porównaniu z Basic, jest to aplikacja zewnętrzna czy dostępna przez www?

bo jeśłi warto to bym ich trochę przycisnął telefonicznie albo osobiście nawet, niedaleko mam :wink:

Wersja extended to www

W wersji basic masz wyliczenia tylko dla rur o sr. 18 i nie masz wpływu na prawie żadne parametry. Extended daje Ci dużo więcej opcji np.zmianę grubości rury, wylewki. Wart przetestowania.

Witam, czy możecie mi doradzić jakiej firmy rurki należy/można użyć do wykonania podłogówki? Jestem teraz na etapie dogadywania się ze specem i chcę mieć pewność, że mi jakiegoś kitu nie wciśnie .

Byle o tym sporo, ale z tego co mam w glowie to WAWIN, TECE, HERZ mozesz brac spokojnie ;)

Dzięki Deamos. W piątek widzę się z instalatorem to zobaczę co on mi zapoda :)

Ja liczyłem tak.

1. Zapotrzebowanie poszczególnych pomieszczeń z OZC (wg STAREJ NORMY PN a nie EU, takainformacja jest na stronie Kisan'a)

2.Obliczanie ze zworów i tabel Kisana'a.

3. "Wrysowanie" petli z rzeczywistym rozstawem rurem w programie graficznym.

4. Obliczenie z rysunku rzeczywistej długości rurek.

5Tak wykonany projet przekazałem ludkowi, który bedzie mi robił instalacje. ma dac znac czy jest ok.

Liczyłem dla jak najmniejszej temperatury zasilania w moim przypadku.

Tz-40

Tp-36

T pomieszczeń 20, łazienki 25

Pozdrawiam

Witam,

mam kolejne pytanie (widząc waszą fachowość - pewnie uznacie je za lamerskie :)) ile Wam weszło rury w podłogówkę?

Pytam bo dostaję bardzo zróżnicowane oferty:

0d 1 km do 2 km rurki.

Domek ma po podłodze ok. 246m2 z czego podłogówka będzie na 193.

Zastanawiam się skąd takie zróżnicowanie...