kulca 03.12.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 U mnie (kusmet) na przepływomierzach nic nie widać, więc uznaję to jako bajer. Ja mam totalnie prostą instalację, pompka tylko z pieca (kotła) więc może przepływ jest tak niski, że nic nie wskazują. mam dokładnie to samo z Kusmetem, identyczna instalacja, tylko pompa piecowa daje radę w sumie na 200mkw powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.12.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Ale dlaczego na 200m2? Nie możesz założyć mocniejszej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 03.12.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 ale po co jak grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.12.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Jak jest ok to wiadomo. Z twojego postu wywnioskowałem ze masz więcej m2 i ci nie daje rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 03.12.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 pewnie chińszczyzna, jak wszystko na rynku... ALE - właściwie nie ma się tam co popsuć - chyba, że ciśnienie układu miałoby go rozerwać :-) U mnie (kusmet) na przepływomierzach nic nie widać, więc uznaję to jako bajer. Ja mam totalnie prostą instalację, pompka tylko z pieca (kotła) więc może przepływ jest tak niski, że nic nie wskazują. Jak Ci pasuje to bierz - na plus jest to - jeśli fotka nie kłamie - że, od razu są złączki do pętli - ja musiałem dokupić. nie wygląda ze to tylko importer http://pl.capricorn.pl/catalog/products/1152 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biedronki 04.12.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Witam!Mam ogromną prośbę czy posiada ktoś może wzór protokołu z wygrzewanie posadzki z ogrzewaniem podłogowym? Jeżeli tak prosiła bym o przesłanie na pocztę [email protected]Pilnie potrzebuję z góry dziękuję.Pozdrawaiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 04.12.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Witam. Napewno najwiekszymi błędami będą: 1. łączenie rur w posadzce 2.zbyt długie obwody 3.gotowe rozdzielacze z pompami (dotyczy kotłow kondensacyjnych) 4.rozstaw rur miedzy sobą To są podstawowe błędy, które popełniają wykonawcy. Pozdrawiam Tomasz Sulej Witam, wbrew opiniom, że samemu można sobie tylko zaszkodzić, chcę samodzielnie wykonać ogrzewanie podłogowe. Rzuty parteru oraz poddasza zamieszczam pod spodem. Założenie mam takie, żeby było 100% podłogówki. W związku z tym liczę na Waszą pomoc, wszelkie cenne uwagi przyjmę z wdzięcznością. Na parterze mam 13 cm styropianu, na stropie na poddaszu 4 cm. Na to chcę dać folię alu, siatkę pod rurki, oraz ok. 6-7 cm wylewki (myślę, żeby dodać włókna) - oczywiście wylewka z miksokreta. 1) Na razie wychodzi mi ok. 8-9 obwodów na każdym poziomie. Jak najlepiej zrobić? Kupić kręgi po 100 m i starać się takie długości rozplanować, czy kręgi po 200 m i robić pętle 120 m? Słyszałem, że można łączyć rurki złączkami zaciskanymi, tylko czy warto, czy tak się robi. No bo może być mi potem ciężko wykorzystać pozostałe 80, 70m. 2) Nie chcę mieć grzejników, więc mniemam, że nie potrzebuję rozdzielacza z pompą itp, tylko zwykły rozdzielacz z rotametrami, odpowietrznikami itp - myślę, że w takim przypadku sam kocioł (myślę o MCR De Dietrich) wyreguluje temperaturę. 3) Będę miał dwa rozdzielacze (parter, piętro) - czy pompa w kotle wyrobi? Jaką średnicą doprowadzić wodę do rozdzielaczy? 4) Boję się gięcia rur (planuje Wavin) gdy są ułożone co 10 cm? Mam sprężynę zewnętrzną ale taki łuk wydaje mi ostry. Może jakieś wskazówki? 5) Jak najłatwiej rozplanować przebieg rurek - na razie mam na myśli papier milimetrowy i kilka wieczorów dokładnego rysowania.. 6) Planuję rozłożyć rurki co 15 cm, w brzegowych 10 cm, a sposób rozłożenia "ślimakowy" 7) Myślę o takich rozdzielaczach: http://allegro.pl/item558799038_rozdzielacz_do_ogrz_podl_z_reg_przepl_cd_473_9_ob.html Pewnie zapomniałem o masie rzeczy... A to moje rzuty: http://img100.imageshack.us/img100/6845/p1giq4.jpg Shot at 2009-02-19 http://img100.imageshack.us/img100/113/p2gft2.jpg Shot at 2009-02-19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 04.12.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 dostałem projekt policzonego ogrzewania podłogowego może ktoś się skusi z ekspertów i powie coś o nim http://img20.imageshack.us/img20/7040/img0001i.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.12.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Obliczenia obciażenia cieplnego i zapotrzebowania na ciepło liczone wg starej normy, norma obowiązujaca to 13790, liczenie wg normy B-02025 powoduje zawyzaniewyników o ok 5-10 %. Wyniki końcowe zalezą od dokładności i rzetelności wprowadzanych wyników a także od korzystania z najbardziej aktualnej wersji OZC. Ogrzewanie zaprojektowane w układzie meandrowym a nie slimakowym, co powoduje nierównomierne nagrzewanie posadzki. Z powodu sredniej izolacji termicznejsciany zewnetrznej dośc duze straty w poszczegolnych pomieszczeniach, a tym samym wysoka tem. zasliająca ok 45 oC. Na pewno jest wskazane zwiększenie grubości izolacji termicznej oraz zastosowanie wm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 04.12.2011 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Ogrzewanie zaprojektowane w układzie meandrowym a nie slimakowym, co powoduje nierównomierne nagrzewanie posadzki. napiszę tak: dupa maryna, wszyscy tak piszą, a ja mam meandry i nie zauważyłem nierównomiernego nagrzewania się posadzki Z powodu sredniej izolacji termicznej sciany zewnetrznej dośc duze straty w poszczegolnych pomieszczeniach, a tym samym wysoka tem. zasliająca ok 45 oC. Na pewno jest wskazane zwiększenie grubości izolacji termicznej oraz zastosowanie wm.tu racja, dobra izolacja to podstawa, później są mniejsze zapotrzebowania na ciepło, a co za tym idzie mniej energii zostanie zużyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 04.12.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Fakt to jest gotowiec u mnie będzie pare zmian podłoga 18cm styro zamiast 10 ściany 25 zamiast 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.12.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Myślę, ze liczenie podłogówki w oparciu o obliczenia w OZC powinno stac się standartem. Moze ci którzy mają tak policzone nie ujawnili tego na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.12.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Jestem tego samego zdania. Dopiero potem można robić zaokrąglenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 05.12.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 u mnie było tak, że najpierw audytor energetyczny zrobił mi zapotrzebowanie, które później w świadectwie wykorzystał, i na tej podstawie zrobiono mi projekt ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.12.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 I ta kolejność jest prawidłowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.12.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 to słabo (niezbyt pilnie lub uwaznie) czytacie forum, było nieraz o projektach podłogówki wykonanych na podst. OZC, ja tez tak sobie zrobiłem i chyba nawet w tym wątku tabelkę projektową wstawiałem do konsultacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 06.12.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 a audytor wg Ciebie jak wylicza zapotrzebowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.12.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 przyłączam się, też uwzględniłem wyniki z OZC przy robieniu podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cd 08.12.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 u mnie było tak, że najpierw audytor energetyczny zrobił mi zapotrzebowanie, które później w świadectwie wykorzystał, i na tej podstawie zrobiono mi projekt ogrzewania Witam. Audytor to jedno podobnie jak projekt. W praktyce bywa zazwyczaj inaczej jak ekipa budowlańców postawi mury na szt to wszystkie obliczenia idą do smieci. Wszystkie inwestycje, które realizowalismy zgodnie z projektem chodzi mi głownie o sam dobór grzejnikow (dla Szczecina to 3-cia strefa klimatyczna ) okazywały sie zdecydowanie za małe. Przy podłogówce i rozstawie rur co 15 cm (zakładając że na posadzce bedzie terakota, bądz panel ) i strefie brzegowej przy scianach zewnetrznych i czynniku grzewczym 36 stopni podlogówka zdecydowanie zapeni nam 100% zapotrzebowanie na cieplo danego pomieszczenia. To jest sprawdzone w praktyce. Nigdy jeszcze nie spotkalem sie z opinią na swoich budowach, aby ktoś sie skarżył na brak komfortu cieplego.......rocznie zas realizujemu ponad 30 budów w których jest wiekszość ogrzewania podłogowego. Pozdrawiam Tomasz Sulej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.12.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Witam. Audytor to jedno podobnie jak projekt. W praktyce bywa zazwyczaj inaczej jak ekipa budowlańców postawi mury na szt to wszystkie obliczenia idą do smieci. Wszystkie inwestycje, które realizowalismy zgodnie z projektem chodzi mi głownie o sam dobór grzejnikow (dla Szczecina to 3-cia strefa klimatyczna ) okazywały sie zdecydowanie za małe. Przy podłogówce i rozstawie rur co 15 cm (zakładając że na posadzce bedzie terakota, bądz panel ) i strefie brzegowej przy scianach zewnetrznych i czynniku grzewczym 36 stopni podlogówka zdecydowanie zapeni nam 100% zapotrzebowanie na cieplo danego pomieszczenia. To jest sprawdzone w praktyce. Nigdy jeszcze nie spotkalem sie z opinią na swoich budowach, aby ktoś sie skarżył na brak komfortu cieplego.......rocznie zas realizujemu ponad 30 budów w których jest wiekszość ogrzewania podłogowego. Pozdrawiam Tomasz Sulej Szczecin to I strefa klimatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts