Gość Arturo72 17.01.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) wyjaśnię ci to w 2 słowach, nilsan zawodowo sprzedaje kotły, im większy kocioł wraz z kaloryferami sprzeda tym więcej zarobi, dla niego domy pasywne to śmierć głodowa No to sprawa się wyjaśniła dlaczego takie głupoty pisze A powiem więcej,dla mnie gaz ziemny był drogi chociaż przy drodze Wszystko przez drogie opłaty przesyłowe i konieczność budowy komina Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 17.01.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Inwestycja w energooszczędność jest zawsze opłacalna !! Cena każdego medium w przyszłości pójdzie do góry,czy to będzie gaz,prąd,węgiel czy drewno,materiały budowlane także ale zużycie energii przez nasz dom pozostanie dalej na niskim poziomie ! Policz zużycie swojego domu przy 100-200% podwyżce za energie,która kiedyś nastąpi... Mozna polemizowac. Jezeli zakladasz ze cena energi wzrosnie 200%...300%...400 to sie zgadzam- wiecej lepiej . na jaki wzrost cen jestes przygotowany w ciagu nastepnych 10 lat ? Mozna na to spojrzec z innej strony. Zaloz ze Twoje rachunki za ocieplenie wynosza 300PLN/ za sezon ( chalupa ocieplona ze hoho), na rynku pojawila sie nowa technologia ktora jest w stanie obnizyc Twoj rachuek o 50% ( czyli 150PLN rocznie). Niestety ta technologia kosztuje 15000PLN, czyli sie zwroci za 100lat. Rozumiem ze zdecydowalbys sie na taki zakup, biorac pod uwage fakt co napisales powyzej. No i jak wyglada u Ciebie sprawa backupu ? Co jak zostaniesz bez pradu przez dluzej niz tydzien. Taki wariant musisz zalozyc, bo ostatnio mialy miejsca takie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 17.01.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Arturo, czyli masz kominek. Jak myslisz zagospodarowac/ okielznac tak wydajne zrodlo ciepla w tak ocieplonym budynku, chodzi o to zeby nie przegrzac salonu. Jakies pomysly ? Ktos to przerabial ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 17.01.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 No to sprawa się wyjaśniła dlaczego takie głupoty pisze A powiem więcej,dla mnie gaz ziemny był drogi chociaż przy drodze Wszystko przez drogie opłaty przesyłowe i konieczność budowy komina Fakt - oplaty przesylowe to zdzierstwo, natomiast komin to 500PLN ( turbo 1.2mb), sprzedawany do Junkersa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 17.01.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 mpoplaw , dzieki za oszacowanie. Z oknami szalenstwa nie ma Oknoplast Platinum 5 komorowe, dwuszybowe, z wkladka termo, przeszklaenia glownie na poludniowej i zachodniej elewacji. W sumie ok 23m2 jak dobrze pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 17.01.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 4,5 litra, choć w swojej stopce powinieneś dać wzmiankę o oknach, bo jeśli są zamontowane z elementami pasywnymi to być może zjedziesz do 4 litrów PS tamto faktycznie było do nilsana, więc kliknij sobie edytuj i po prostu skasuj co niepotrzebne mój dom jest dobrze przemyślany, waży 178Mg, masy akumulacyjnej mam pod dostatkiem, 3 dni czekam aż się nagrzeje, i kolejne 3 zanim schłodzi dom energooszczędny i n50=7 ?? z jakiej ty się choinki urwałeś ?? w tak dziurawym domku montować rekuperację to ewidentne nabijanie ludzi w butelkę wyjaśnię ci to w 2 słowach, nilsan zawodowo sprzedaje kotły, im większy kocioł wraz z kaloryferami sprzeda tym więcej zarobi, dla niego domy pasywne to śmierć głodowa zwykły biały styropian 0,04 jest znacznie tańszy 50-80% a tylko 25% zimniejszy, możesz konkretnie zdradzić po ile kupujesz swój skoro ci się opłaca ?? PS zyskowność styropianu na elewacji liczy się na przestrzeni 100 lat, bo nikt normalny nie zrywa izolacji co 20 lat, więc jeśli styropian zwraca się nawet 50 lat to ciągle jest opłacalny Tak właśnie odpowiada fachowiec, olimp forum na proste pytanie o obliczenie, również stosunkowo proste, jaka będzie potrzebna ilość energii na pokrycie straty wentylacyjnej w budynku jednorodzinnym z WM+R. Myślę, że to nie wymaga komentarza. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 17.01.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 zwykły biały styropian 0,04 jest znacznie tańszy 50-80% a tylko 25% zimniejszy, możesz konkretnie zdradzić po ile kupujesz swój skoro ci się opłaca ?? Ja za Knaufa Expert 0.031 czaplacilem 195PLN/m3, chcialem markowy i sie niezawiodlem. Inna sprawa, to nie podobaja mi sie glebokie wneki okienne, dlatego 15cm to dla mnie byl maks, przy tej grubosci jednak musialem wybrac cos 'cieplejszego'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 17.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) 4dom energooszczędny i n50=7 ?? z jakiej ty się choinki urwałeś ?? w tak dziurawym domku montować rekuperację to ewidentne nabijanie ludzi w butelkę Zadanie rachunkowe to zadanie rachunkowe, bierze sie i liczy . Na koniec do wyniku dodaje sie komentarz. Bez urazy Sam jestem ciekaw jakiego rzedu straty na WM mozna brac pod uwage, bo tego w moich wyliczeniach nie uwzglednilem Edytowane 17 Stycznia 2012 przez devileczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 No to sprawa się wyjaśniła dlaczego takie głupoty pisze A powiem więcej,dla mnie gaz ziemny był drogi chociaż przy drodze Wszystko przez drogie opłaty przesyłowe i konieczność budowy komina Małe wyjaśnienie w sprawie opłat przesyłowych, wiem ze to nie ten wątek, ale moze to kogoś zainteresuje. Kilkanaście lat temu na rachunkach za energię elektr. i za gaz nie wykazywano oddzielnie opłat za przesył i za jednostki energii (kWh, m3). W związku z wprowadzeniem nowelizacji prawa energetyczne i zmianami prywatyzacyjnymi rozdzielono zaklady energetyczne i gazownicze na dystrybucję i obrót. Wynikła z tego konieczność dokladnego liczenia kosztów przesyłu i obrotu energią/gazem. Cenę 1 kWh energii /m3 gazu podzielono na na część dystrybucyjną i część obrotową. Powtórzę cena została rozdzielona a nie dołozono do ceny kWh czy też m3 części dystrybucyjnej czyli przesyłowej. To że mamy inny procent podwyżek cen energii i cen pzysyłu to inna rzecz. Każda spółka inaczej liczy swoje koszty i dlatego mamy róznice cen w zalezności od dystrybutora i sprzedawcy. Wiem co piszę gdyż jestem długoletnim pracownikiem Tauronu i zajmuję sie też taryfami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 17.01.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 No i jak zwykle pyskówka. Mpoplaw, ty to masz talent do generowania takich sytuacji.W każdym razie po kilku ostatnich postach nilsana, inaczej (mniej poważnie) będę traktował jego wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 17.01.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) To jak to z tymi dylatacjami ? Arturo, a czemu to nie chcesz teraz instalowac pompy ciepla ? Przeciez jak wspomniales to kazda inwestycja w energooszczednosc jest sluszna. Czyzby odezwal sie rachunek ekonomiczny ? Wlasnie o tym pisalem powyzej. W moim przypadku jak PUR 0.02 bedzie tani jak barszcz to za 25 lat zmienie sobie elewacje A moze energia bedzie tania ( gaz z lupkow) i bedzie mi to obojetne Edytowane 17 Stycznia 2012 przez devileczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 17.01.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Odnośnie pewności zasilania - każde jedne źródło ciepła, z wyjątkiem kominka i CO grzejnikowego na grawitacji, nie ruszy bez prądu. A nikt tego nie instaluje w nowych domach, więc zarzuty do osoby ogrzewającej chatę elektrycznością co się stanie przy braku prądu, jest co najmniej niezbyt mądre Bo co ma powiedzieć zwykły użytkownik kotła gazowego? On nie ma ogrzewania przy braku prądu albo gazu - więc jest jeszcze bardziej podatny na "ciężkie zimy" Dlatego, mimo iż to dla mnie "strata", odwodzę każdego klienta od kominków z płaszczem na rzecz zwykłych, na gorące powietrze - bo właśnie co będzie, jak braknie prądu na dwa tygodnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Zima 2010 w rejonie Olkusza brak zasilania max 15 dni w zwiazku z uszkodzenianiami sieci SN spowodowanymi szadzią katastrofalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.01.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Arturo, a czemu to nie chcesz teraz instalowac pompy ciepla ? Przeciez jak wspomniales to kazda inwestycja w energooszczednosc jest sluszna. Czyzby odezwal sie rachunek ekonomiczny ? Wlasnie o tym pisalem powyzej. Pompa ciepła to nie jest zmniejszenie zapotrzebowania domu na ciepło,to jest sztuczne obniżenie rachunków za ogrzewanie Dla mnie najważniejszym jest prawdziwe zmniejszenie zużycia energii. Proponowałem Ci policzyć rachunki za ileś tam lat z podwyżką 200% dla domu o zapotrzebowaniu 80-90kWh/m2/rok,wtedy zrozumiesz dlaczego nie pompa ciepła A za ileś tam lat taka pompa ciepła będzie kosztowała grosze. Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 17.01.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Instalatorzy spokojnie, nie wyginą, i Nilsan na pewno nie z tego powodu pisze co pisze, tylko z doświadczenia - przecież nawet takie ogrzewanie elektryczne rozsądnie jest zrobić w oparciu o podłogówkę - jeśli z obliczeń wychodzi, że roczne zużycie ciepła nie przekroczy np. 3500 kWh, to po co dzisiaj kombinować z PC za kilkadziesiąt kafli? No ale gdyby jednak prąd wzrósł o 500% (jak najbardziej możliwe za np. 10 lat), to wstawia się po prostu PC zamiast kociołka elektrycznego, albo inny wynalazek (gazik, pellety, czy co tam wymyślą za 10 lat ) i po bólu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.01.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Jak się szlachta bawi to koszta się nie liczą , 60 zł ? moja pompa (grundfos alpha2 25-60) średnio pracuje na 16W (156m2 podłogówki, z 800-900mb alupexa na dwóch poziomach), jeżłi liczyć pracę np 7 miesiecy w roku to daje jakieś 40-50zł/rok, znośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.01.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Roczne 3500 kWh ? Raczej mało prawdopodobne. trochę mniej wyszło u mnie przy pompie ciepła i solarach - c.o. I c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 17.01.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 3500 kWh to nie są same straty, ale wynik bilansu cieplnego budynku, ujmującego zyski ciepła od ludzi, Słońca i urządzeń. Jak najbardziej możliwe dla domku przy obecnych technologiach. Czyli np. straty ciepła mamy 7500 kWh, zyski ciepła 4000 kWh (możliwe do wykorzystania) >> trzeba dostarczyć 3500 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Roczne 3500 kWh ? Raczej mało prawdopodobne. trochę mniej wyszło u mnie przy pompie ciepła i solarach - c.o. I c.w.u. To całkiem realne zapotrzebowanie, tyle wychodzi z obliczeń dla domu R & K dla wymiany 0,4 i przy takim zapotrzebowaniu pci niestety jest za droga inwestycyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 17.01.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 CWU nie jest wliczone w te 3500 kWh, ale przy np. powietrznej pompie ciepła czy solarach, dobrze zaprojektowanej i wykonanej instalacji wodnej, można na siłę zmieścić się w 3500 kWh na grzanie + CWU.Te 3500 kWh nie wziąłem z powietrza - wyceniałem ze dwa tygodnie temu taki domek, i tyle tam wychodzi. No ale 20 cm styro w podłodze, tyle samo na ścianach, 30 - 40 cm wełny na stropie, WM, praktycznie brak mostków, duże okna południowe, domek parterowy ok. 120 m2- co się dziwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts