Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam 10 na gruncie, 12 na ścianach i 25 wełny i jest ciepło....

czyli masz górną granice obowiązujących dzisiaj norm, odejmij sobie po 1 cm izolacji i twój domek miałby duże problemy z odbiorem

PS osobiście zwiedzałem kiedyś domek wczesny gierek w którym koszt ogrzewania był 1000zł/miesiąc, właściciel był zadowolony, też mówił że jest ciepło i że się dobrze mieszka

Ja osobiście nawet w takim domku mieszkam... Domek wczesny wałęsa 450m2. Przed wymianą pieca koszty ogrzewania 1000-1200zł/m-c.

Nie każdy chce mieszkać w 3 litrowym domku parterowym.

A co do granic norm i minus jednego centymetra - to nie raz już było udowadniane - że dodatkowe centymetry niewiele zmieniają, na pewno mniej niż jakość izolacji, rekuperacja i dobrze wykonana podłogówka... Czy komuś to podejdzie pod kalkulator czy nie.

Sugerujesz, że jak domek będzie miał niższą kategorię energooszczędności to nie można go odebrać??? Wielką moc powierzono tym "audytorom" ;)

Nie bawiłam sie w audytora na początku, mając zaufanie, że profesjonalna firma to profesjonalnie policzy

firma przyjmując zapotrzebowanie 60W/m2 okazała się jak dla mnie dość profesjonalna, u mnie jak na razie nie było jeszcze takiej która zeszła by poniżej 120W/m2 na moje zapewnienia że przeliczyłem projekt na 23W/m2 odpowiadali że to na pewno nigdy nie ogrzeje domu, proponowali 2km rurki 14 obwodów i w niektórych miejscach zagęszczenie na 8cm dla raptem 130m2 powierzchni

No nieźle! Czyli niepotrzebnie narzekam... :wink: A w moim wypadku to istotne, bo mieszkam w I strefie klimatycznej, ten program OZC wtedy uwzględnia tem. -16 C, co, zapewniam, zdarza się u nas bardzo rzadko. W razie niedoszacowania zapotrzebowania mogę np. dogrzać dom kominkiem.

Czy jest dostępny jakiś program OZC nie wymagający bardzo fachowej wiedzy, którym mogłabym sama sobie wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło budynku?

http://forum.muratordom.pl/obliczenia-w-ozc,t96412.htm

OZC to taki rozbudowany kalkulator, ty musisz tylko podstawić dane, on zrobi resztę za ciebie

ja polecam darmowego Kisana 3,0 liczy według starej normy bez uwzględniania mostków termicznych czym upraszcza sprawę przy wprowadzaniu danych w porównaniu do purmo 4,0

Niezły "kalkulator" - spędziłam nad nim wczoraj chyba dwie godziny, początkowo bez instrukcji (ale to było niewykonalne). To nawet ciekawa zabawa, choć osobie z przygotowaniem 'technicznym" pewnie byłoby łatwiej...

Mam jeszcze jedno pytanie - gdzie znajdę informację, jak przeprowadzać próbę szczelności instalacji (wodną)? Pamiętam, że ma być wypełniona wodą pod odpowiednim (jakim?) ciśnieniem chyba przez 20 godzin, ale nie mogę przypomnieć sobie, gdzie to czytałam?... :-?

Zobacz na stronie kisan'a

w instrukcji montażu podłogówka.pl jest informacja 5 barów przez 24h, a w dzienniku Piczman jest zdjęcie maszynki do prób

http://forum.muratordom.pl/post3230348.htm#3230348

O własnie, o to mi chodziło!

A przy okazji - czy jest sens zamiast peszli w miejscach strategicznych (przejścia pod dylatacją, podłączenie rozdzielacza) zastosować jako osłonki pexów taką typowa izolację do rur w instalacji grzewczej? A przynajmniej, czy nie ma przeciwskazań?

Ja zrobiłem z izolacji, niektórzy nie robią wcale więc powinno być ok :wink:

PS. A tą maszynkę do ciśnień sprzedałem , jak chcesz kupić to Insbud ma taką za 200 zł !

Przyjrzałam się bliżej, rzeczywiście, te czerwone otuliny to nie peszle - male fotki, musiałam przeoczyć. Jakie zastosowałeś?

A maszynkę chyba będę mieć, ale dzięki za wskazówkę... :)

male fotki
:o

Po otwarciu kliknij jeszcze raz na zdjęcia, są na całą stronę :wink:

Ja dałem zwykłe otuliny czerwone ,,,

No nie, oczywiście wiem, że się powiększają, ale nie miałam czasu otwierać wszystkich. A za pierwszym razem pominęłam te z otulinami, bo na małych fotkach wydawały się czymś innym. Bardzo typowa pomyłka.... ;)

Skoro jesteś tak pomocny, podaj jeszcze, proszę, z czego masz dylatacje pomiędzy pętlami? :D