Piczman 22.02.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Można puścić expresem 34st i na powrocie mieć 28st (zużywając 100W). Można puścić spokojnie 38st i na powrocie mieć 28st (zużywając 40W). A efekt cieplny będzie identyczny. No to ja chyba biję wszystkich. Pompa Leszno , 1 bieg czyli pobór mocy 20 Watt, zasilanie w -20 C +28 C . Njerzy kiedyś pisał o podobnych temp. zasilania więc jest to jak najbardziej możliwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.02.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 No to ja chyba biję wszystkich. Pompa Leszno , 1 bieg czyli pobór mocy 20 Watt, zasilanie w -20 C +28 C . Njerzy kiedyś pisał o podobnych temp. zasilania więc jest to jak najbardziej możliwe . Tytuł przy awatarze zobowiązuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 22.02.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Piczman czy masz jakiś wymiennik ciepła przy wentylacji (reku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Piczman czy masz jakiś wymiennik ciepła przy wentylacji (reku)? No mam WM z centralą która posiada rekuperator . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 22.02.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Takich "informacji" nie potrzebuję - Boryszew produkuje mnóstwo różnych rzeczy, a ja wróżką nie jestem, żeby wiedzieć, co ktoś miał na myśli pisząc "rozdzielacze zasilę boryszewem 32". Wróżką nie jestem żeby wiedzieć wiedzieć że Ty doskonale "wiesz" o tym co się pytasz. Pytasz się co to jest Boryszew więc Ci odpowiadam. "W tym wątku ludzie radzą by dawać rurki rzadko i w długich pętlach. A potem ewentualnie dogrzewać kominkiem." Bzdury piszesz . Czyli sugerujesz, że w tym wątku ludzie radzą by dawać rurki rozsądnie w krótkich pętlach i nie robić kotłowni z salonu? BTW Ochłoń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 23.02.2012 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Wróżką nie jestem żeby wiedzieć wiedzieć że Ty doskonale "wiesz" o tym co się pytasz. Pytasz się co to jest Boryszew więc Ci odpowiadam. Czyli sugerujesz, że w tym wątku ludzie radzą by dawać rurki rozsądnie w krótkich pętlach i nie robić kotłowni z salonu? BTW Ochłoń. Jeśli pytam, to wystarczy konkretna odpowiedź, że chodzi o rurę, a nie odsyłanie do wyszukiwarki, tyle to ja umiem bez Twojej wątpliwej pomocy. Nie sugeruję - tak jest, wystarczy gdybyś przeczytał kilka stron do tyłu na temat instalacji hanter7, no... ale przecież wiesz lepiej: "tu radzą dawać długie obwody i dogrzewać kominkiem" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 23.02.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 No to ja chyba biję wszystkich. Pompa Leszno , 1 bieg czyli pobór mocy 20 Watt, zasilanie w -20 C +28 C . Njerzy kiedyś pisał o podobnych temp. zasilania więc jest to jak najbardziej możliwe . No dobra dobra, ale ty masz wszędzie płytki. Dla paneli/parkietu trzeba ciut więcej... I ostatnia sprawa też mająca wpływ na tz - ile mb rurek pcha ta pompka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 23.02.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 U mnie panele i płytki i ok 520 mb rurek A dość podobnie do Piczman-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.02.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 No dobra dobra, ale ty masz wszędzie płytki. Dla paneli/parkietu trzeba ciut więcej... I ostatnia sprawa też mająca wpływ na tz - ile mb rurek pcha ta pompka. Dla paneli nie zagęszczał bym, opór cieplny z odpowiednim podkładem nie zmienia się zbytnio . Barlinek musiał bym zagęścić, wykładzina czy parkiet też, w każdym pokoju był spory zapas . Najbardziej śmieszy mnie gabinet od północy, nie chciałem wyrzucić krótkiego odcinka rurki to zapodałem średnią odległość chyba z 35 cm http://img820.imageshack.us/img820/1300/img7872xk.jpg Na cały dom poszło 440 m z tego co pamiętam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 23.02.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Dla paneli nie zagęszczał bym, opór cieplny z odpowiednim podkładem nie zmienia się zbytnio . Barlinek musiał bym zagęścić, wykładzina czy parkiet też, w każdym pokoju był spory zapas . Najbardziej śmieszy mnie gabinet od północy, nie chciałem wyrzucić krótkiego odcinka rurki to zapodałem średnią odległość chyba z 35 cm Na cały dom poszło 440 m z tego co pamiętam . A jaki podkład polecasz pod panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.02.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Bierzesz zapotrzebowanie, wymyślasz temp. zasilania/średnią . Tabela ROTH ! Masz tam rozstawy podane dla kamienia/ceramiki, paneli, dywanu i innych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_bv 24.02.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Witam,Mam pytanie do Was o rozmieszczenie rozdzielaczy i ich wielkość w naszym budynku. Wstępnie je wrysowaliśmy jeżeli jednak popełniliśmy błąd to poprosimy o wyprostowanie.http://img705.imageshack.us/img705/7452/parterd.th.jpghttp://img26.imageshack.us/img26/4255/poddasze.th.jpgBudynek 2 kondygnacje parter i poddasze. Garaż i kotłownia obniżone o 0,45m jak również duży pokój i garderoba nad garażem.Dom (jak ilość pieniążków pozwoli) będzie miał pompę ciepła. Dodatkowo chciałabym zapytać o:- czy jedna pompa obiegowa wystarczy? Czy należałoby kupić (np u góry) rozdzielacz z dodatkową pompą.- czy jeżeli rozdzielacz jest z przepływomierzami np KAN seria 75A to będzie ok czy może inny lub z innymi dodatkowymi modułami?- jaką przyjąć temperaturę do obliczeń (np na stronie KAN gdy przyjmę 35 stopni na wejściu i 25 na powrocie) to sypie ujemnymi wartościami a przecież taka wartość jest idealna dla gruntowej pompy ciepła.- czy robić ogrzewanie w garażu i kotłowni (pod którą jest mała piwnica)? - ile dawać styro na grunt a ile na piętro?Z góry dziękuje za podpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 24.02.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Witam, - czy jedna pompa obiegowa wystarczy? Czy należałoby kupić (np u góry) rozdzielacz z dodatkową pompą. - czy jeżeli rozdzielacz jest z przepływomierzami np KAN seria 75A to będzie ok czy może inny lub z innymi dodatkowymi modułami? - czy robić ogrzewanie w garażu i kotłowni (pod którą jest mała piwnica)? - ile dawać styro na grunt a ile na piętro? Z góry dziękuje za podpowiedzi? wg mnie i moich doświadczeń: ad 1. - tak wystarczy (u mnie 160m2 podłogówki, 2 rozdzielacze ponad 1km rurki i pompa z pieca spokojnie daje rade na 2 biegu Junkers CS 14-3) ad.2. - wiele jest dyskusji na ten temat ale tak wystarczy (przepływomierze + regulacja) ad.3. - nie (chyba że planujesz majsterkować w zimie) ad.4. - ja mam 3x5 na parterze i 5 na poddaszu (strop i tak ma w przyblizeniu temperature) parteru:) oczywiście powyższe to moja subiektywna opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 24.02.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Bierzesz zapotrzebowanie, wymyślasz temp. zasilania/średnią . Tabela ROTH ! Masz tam rozstawy podane dla kamienia/ceramiki, paneli, dywanu i innych . chodzilo mi o podklad pod same panele. czyli co miedzy panele i wylewke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 24.02.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Proszę o pomoc. Przebrnąłem przez 3/4 tego temtu ale sprawa jest dla mnie nie cierpiąca zwłoki.Piec gazowy jednofunkcyjny ogrzewa co i cwu z zasobnikiem.Gorny poziom to głównie grzejniki i jedna petla podłogówki na RTLu.Dolny poziom to 3 grzejniki i rozdzielacz z 10 petlami podłogówki.Podłogówka na dole z podmieszaniem na ręczym zaworze 3d z pompką sterowaną temperaturą na zasilaniu podłogówki.Schemat typowy: z pieca do zaworu 3D, druga odnoga zaworu 3D z powrotów, wyjście zaworu 3d do pompki i na rozdzielacz.Moje pytania są nastepujące:1. Czy ten układ mieszający powinien mieszac zasilanie z powrotu z podłogówki tylko, czy też z całego układu?2. Czy na drugiej odnodze, dochodzacej do zaworu 3D z powrotów układu, nie powinno byc zaworu zwrotnego?Gdy go nie ma, ustawiając zawór mieszający na np. 50%/50% i temperaturę zasilania podłogówki jest taka, ze pompa nie działa, to czy piec nie jest w jakims tam stopniu bypasowany?Piec to DieDietrich i jak mu na powrocie przyjdzie gorąca woda to przestaje grzac i tylko pompuje wode.Będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 24.02.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 No to ja chyba biję wszystkich. Pompa Leszno , 1 bieg czyli pobór mocy 20 Watt, z. Według instrukcji 25W. Ale "przebijam". Mam w podłogówce pompę 25POr40 na I biegu z kondensatorem 2,2uF w szereg. 13W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_bv 24.02.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Dziękuje kemot_73 za wypowiedź. Czyli 15cm na dole, hmm obawiam się że tyle nie wejdzie Pod chudziakiem jest 10cm styropianu potem folia i beton na to znów folia czarna styropian (ile wejdzie, ale około 10cm) folia alu i rureczki. Niestety moje majstry musieli gdzieś zgubić metr i wylewki chudziak-owe mają rożne poziomy w różnych pomieszczeniach. Będę musiał przez to kombinować z grubością styropianu aby wyrównać powierzchnie. Napisałeś aby pominąć garaż i zostawić go nieogrzewany? ale czy przez to nie będę wychładzał pomieszczenia powyżej i obok? Co z kotłownią? jej też nie zaopatrzyć w podłogówkę? tam jest takie małe w/c więc nie wiem jakie będą tam temperatury gdy na przykład w zimie będzie -25 Możecie powiedzieć czym sugerować się w umiejscowieniu rozdzielaczy i ich ilości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 26.02.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Właśnie jestem w trakcie układania podłogówki - chciał-niechciał pętle wychodzą mi po 100m +/- 5m więc w miarę równe - nie będzie trzeba skręcać na rozdzielaczu. Jaką pompę mam kupić do takiego układu? Czy 25-40 wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.02.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Jaką pompę mam kupić do takiego układu? Czy 25-40 wystarczy? Powinna wystarczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 27.02.2012 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Ok. Dzięki Piczman. Jeszcze jedno pytanie. Pętli podłogówki będę miał 10, zakładając przepływ na poziomie 1litr/min./pętle i delte temp. zasilanie-powrót 5 st. to jaką moc będzie generować moja podłogówka? Mi wychodzi 5,8kW ale nie jestem pewien obliczeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts