Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...i czy jest sens dopłacać za rozdzielacz z przepływomierzami? Czy to w praktyce się przydaje? :-?

Mam rozdzielacz z przepływomierzami, ale w sumie do regulacji nie są niezbędne, raczej to gadżet.

a jak chcesz to wyregulować ?

Regulacje można przeprowadzić w bardzo prosty sposób.

Przymykasz zawory dławiące, zakładasz termometr na powrotnych rurkach i mierzysz temperaturę poszczególnych pętli starając się uzyskanie podobnego wyniku na każdym powrocie. Potrzeba trochę cierpliwości i gotowe. Ostatecznie taką regulację możesz wykonać w ciągu kilku dni.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...i czy jest sens dopłacać za rozdzielacz z przepływomierzami? Czy to w praktyce się przydaje? :-?

Mam rozdzielacz z przepływomierzami, ale w sumie do regulacji nie są niezbędne, raczej to gadżet.

Przymykasz zawory dławiące, zakładasz termometr na powrotnych rurkach i mierzysz temperaturę poszczególnych pętli starając się uzyskanie podobnego wyniku na każdym powrocie. Potrzeba trochę cierpliwości i gotowe. Ostatecznie taką regulację możesz wykonać w ciągu kilku dni.

A teraz napiszcie dla porównania - jak się reguluje z wykorzystaniem przepływomierzy?

(żebym mogła wybrać, co wygodniejsze lub łatwiejsze)

A teraz napiszcie dla porównania - jak się reguluje z wykorzystaniem przepływomierzy?

Kręcisz taką przekładaną nakładką obserwując kulkę na sprężynce w środku przezroczystych rurek będącą wyżej lub niżej w zależności od wskazywanego przepływu. Kilka minut i masz nastawione tak jak w projekcie.

Później regulujesz w zależności od własnych subiektywnych doznań.

Ale i tak metoda z termometrem i pomiarem temperatury powrotów jest najlepsza. Co z tego, że przy pomocy przepływomierza uzyskasz (skomensujesz opory) jednakowy przepływ cieczy, gdzie wiadomo, że dłuższa pętla bedzie bardziej oddawać ciepło niż krótsza w wyniku czego podłoga nie będzia miała jednakowej temperatury na całości płyty. Fakt, rozdzielacz z przepływomierzem wygąda bardziej fachowo i tyle.

Ale i tak metoda z termometrem i pomiarem temperatury powrotów jest najlepsza. Co z tego, że przy pomocy przepływomierza uzyskasz (skomensujesz opory) jednakowy przepływ cieczy, gdzie wiadomo, że dłuższa pętla bedzie bardziej oddawać ciepło niż krótsza w wyniku czego podłoga nie będzia miała jednakowej temperatury na całości płyty. Fakt, rozdzielacz z przepływomierzem wygąda bardziej fachowo i tyle.

Mówimy o podłogówce zaprojektowanej i prawidłowo wykonanej czy o partyzantce wszędzie co 10cm? W projekcie masz dokładnie napisane jaki ma być przepływ.

Co z tego, że przy pomocy przepływomierza uzyskasz (skomensujesz opory) jednakowy przepływ cieczy, gdzie wiadomo, że dłuższa pętla bedzie bardziej oddawać ciepło niż krótsza w wyniku czego podłoga nie będzia miała jednakowej temperatury na całości płyty. Fakt, rozdzielacz z przepływomierzem wygąda bardziej fachowo i tyle.

A po kiego grzyba wszędzie taki sam przepływ?

Chyba policzyłeś sobie wcześniej podłogówkę, żeby wiedzieć jakie mają być przepływy w każdym obwodzie?

Tu piszemy o unikaniu błędów a nie użalamy się nad sobą, że nasz rozdzielacz to niezła zabawka na wielotygodniowe zabawy z termometrem...

I z jakimi firmami i ich dokładnością książkową wyjeżdżasz skoro temat jest jak wół: podłogówka samemu...

Co Ty w ogóle wiesz o budowaniu...?

Czy sa jakies ogólne zasady regulacji podłogówki z wykorzystaniem odczytu przeplywomierzy? Jezeli zmieniamy np. temp. zasilania lub nie uzyskujemy zadowalających efektów grzewczych? Choć słyszalam zdania, że raz wyregulowana podlogówka ma działać dobrze, ale podejrzewam, że różnie bywa?

(żebym mogła wybrać, co wygodniejsze lub łatwiejsze)

Mam z przepływomierzami.

Jeszcze nie regulowałem :oops:

Planuje na parterze układ mieszany- kaloryfery w salonie i podłogówkę w części jadalniano-kuchennej otwartej na salon. Podłogówka sterowana za pomocą termostatów pokojowych. Czy macie jakieś doświadczenia ze sterowania układu mieszanego?Jak to sensownie połapać żeby miało ręce i nogi...

Układ mieszany jest z założenia mało sensowny. Aby to działało poprawnie to musisz zrobić osobne sterowanie do każdej części.

Ja mam kaloryfery tylko w sypialniach. Czy muszą mieć jakiś oddzielny system sterowania? Nie wystarczą zwykłe termostaty na zaworach? (jeśli nie mylę pojęć)

Jak masz OZC dla pomieszczenia to na jego podstawie robisz średnice i rozstaw rur. Zakładasz temperaturę zasilania i delta T (dla wszystkich pomieszczeń tak samo), ograniczasz rozstaw rurek do "co 5 cm" ograniczasz długość pętli, dobierasz wielkość płyty grzejnej i strefy brzegowej, obliczasz opory warstwy z i nad rurkami, obliczasz opór warstw pod rurkami. Przy obliczeniach pilnujsz aby temperatura podłogi nie była zbyt wysoka i opór hydrauliczny w rurkach nie był zbyt duży. Jak masz mieszaną instalacje to jeszcze pilnujesz aby uniknąć rozregulowania hydraulicznego.

Krócej się nie dało :p

Acha, metodę obliczeń wsp. przenikania najlepiej z PN-EN-ISO 6946 a nie przyjmować z tabel.

Norma do obliczeń to PN-EN 1264-1 - 1264-4

Obliczenia uproszczone rozstawu można wykonać według instrukcji producenta rur (nie będę robił reklamy więc poszukać sobie samemu linków).

Do obliczeń dokładniejszych pozostaje skorzystać z programów komputerowych.

możesz skorzystać z programu Kan: w wersji tej podstawowej nieco zbyt prosty, rozszerzona troszkę więcej daje, ciekawym narzędziem może być też program OVplan firmy Oventrop, z niego właśnie sobie teraz korzystam, ma więcej zmiennych, można sobie przestawiać, kombinować, obserwować jak zmieniają się inne parametry po zmianie jednego z nich

No, są dwa układy CO ze wspólnym kotłem. Kocioł (i podlogówka) będzie sterowana pogodowo. Czy do grzejników potrzebuję dodatkowego sterowania?

Zeby to poprawnie hulało (ale nie musi :lol: )trzeba do ukł. podłogówki dodać układ z mieszaczem. np taki jak na zdjęciu (ok 2000zł) http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=596&cms=266

a taniej to mogą być takie problemy:

http://forum.muratordom.pl/problem-z-obiegiem-podlogowki,t95458.htm

Na jakiej podstawie przyjmujecie rozstaw rurek w podłogówce. Oczywiście obliczenia w OZC mam zrobione, czyli mam zapotrzebowanie. I teraz nie wiem jakie rozstawy rurek przyjąć.

http://forum.muratordom.pl/post3202956.htm#3202956

Było 2 strony wcześniej :wink: