czechu77 27.02.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Mój błąd - moc policzyłem dla przepływu 1000l/godzinempoplaw - nie wiem ile stopni będzie tracić podłogówka - to na razie nie ma znaczenia. Chodzi tylko o fakt, że znając przepływy i delte temp. mogę obliczyć chwilowe zapotrzebowanie na moc cieplną dla mojego budnynku Edytowane 27 Lutego 2012 przez czechu77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 27.02.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Jaką pompę mam kupić do takiego układu? Czy 25-40 wystarczy? Dobre bo Polskie czyli LFP EFEKTA ,moc regulujesz bezstopniowo od 9W. http://www.lfp.pl/typy/dom_ogrod,efekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek1980 27.02.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 witamplanuje wykonać podłogówkę 7 obwodów po ok 90 mzastanawiam się czy pompa 25-40 znajdująca sie w układzie pompowo mieszającym ją uciągnie czy lepiej wymienić ją na 25-60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 27.02.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Dobre bo Polskie czyli LFP EFEKTA ,moc regulujesz bezstopniowo od 9W. http://www.lfp.pl/typy/dom_ogrod,efekta Właśnie EFEKTA jest moim faworytem. Chyba najlepszy stosunek cena/jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 27.02.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Nikt nie pomoze/wyjasni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 29.02.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Witam. Niedługo instalatorzy będą rozkładać mi podłogówkę. Dom ogrzewany w 100% podłogowo, ogrzewanie "ekogroszkiem". Instalator mnie trochę zdziwił, mianowicie chce ogrzewać także kotłownię i spiżarnię. Czy faktycznie jest taka potrzeba? http://images35.fotosik.pl/712/5a99a021384dd398med.jpg sorry za słabą jakość rzutu, lepszego linka w tej chwili nie mam. Kotłownia to pomieszczenie w lewym górnym rogu, do niego przylega spiżarnia. I jeszcze garderoba (takie malutkie coś w środku budynku), instalator nie widzi potrzeby ogrzewania tegoż. Czy on dobrze widzi? I jeszcze jedno, czy ma sens osobna pętla dla wiatrołapu? Thanks from the mountains! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.02.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Jeśli da Ci na wszystko osobne petle to nie widzę problemu . Zamykasz i gotowe .Kotłownię na pewno bym zrobił, co do spiżarki to niekoniecznie .Garderoba obowiązkowo, może być z innym pomieszczeniem połączona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 29.02.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Nie wiem jak kotły na ekogroszek (w sumie też mają jakąś elektronikę) ale gazowe maja w instrukcji/gwarancji zapis, że można je montować w pomieszczeniach o temp. nie mniejszej niż ileśtam stopni - chyba koło 15 mam w moim. Więc dla spokoju ogrzewanie kotłowni zrobić, żeby w razie czego serwis nie powiedział: "zepsuło się, bo było w kotłowni za zimno". A zawsze można zakręcić. Spiżarka z zasady ma być chłodniejsza, więc bym odpuściła. Garderoba - w tym wypadku nie ma dużego znaczenia, ja bym dała - ubranka będą cieplejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.02.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Spiżarka z zasady ma być chłodniejsza, więc bym odpuściła. Garderoba - w tym wypadku nie ma dużego znaczenia, ja bym dała - ubranka będą cieplejsze Tu bym się bardziej kierował temp. podłogi i związanym z nią komfortem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 29.02.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Kotłownię na pewno bym zrobił, co do spiżarki to niekoniecznie . Mam piec na ekogroszek i nie ma potrzeby dogrzewania kotłowni. Sam piec nigdy nie będzie 100% zaizolowany, podobnie jak rurki do instalacji, przyłącze kominowe, komin. U mnie w największe mrozy w "nieogrzewanej kotłowni" z otwartą zetką powietrza do spalania było ponad 10st. C. Obok był nieogrzewany garaż gdzie temeratura spadła do 4-5st C. Moim zdaniem nie ma sensu robić dodatkowego ogrzewania dla kotłowni a ewentualne braki (jeżeli nawet będą) uzupełnisz sobie ściągajac otuline z izolacji rurek zaislania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.02.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Za 5 lat zmienisz źródło ciepła na takie które nie generuje strat do pomieszczenia to pożałujesz tych paru stówek więcej które mogłeś wydać w bardzo pożyteczny sposób Ja nie zrobiłem ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 29.02.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Dziękuje kemot_73 za wypowiedź. Napisałeś aby pominąć garaż i zostawić go nieogrzewany? ale czy przez to nie będę wychładzał pomieszczenia powyżej i obok? Możecie powiedzieć czym sugerować się w umiejscowieniu rozdzielaczy i ich ilości? Ja garaż mam odciety od reszty budynku 15cm styro na suficie i 10n ścianie wspólnej - na razie jest OK Rozdzielacz najlepej jakoś centralnie na kondygnacji, pamiętaj żeby w przypadku jak masz róznice poziomów podłóg na kondygnacji (jakies półpięnterka itp) żeby pętle sie odpowietrzały, czyli zeby nie był za nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 29.02.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Za 5 lat zmienisz źródło ciepła na takie które nie generuje strat do pomieszczenia to pożałujesz tych paru stówek więcej które mogłeś wydać w bardzo pożyteczny sposób Jeżeli "za parę lat" będę coś zmieniał to tak czy inaczej nie obędzie się bez przeróbek instalacji. I wtedy właśnie będe się martwił, jeżeli wogóle będe sie o to martwił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.02.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Grzejnik dołożysz, podłogówki nie .Ile Cię to będzie kosztowało ? 100 , 200 zł ? I nie mów hop , do 5 lat to będziemy ze 2 tyś za tonę węgla płacić ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 29.02.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Grzejnik dołożysz, podłogówki nie . Ile Cię to będzie kosztowało ? 100 , 200 zł ? Jeżeli przyjdzie na to odpowiedni czas/potrzeba (jeżeli przyjdzie) i będzie to uzasadnione potrzebami lub ekonomią to tak. Na razie moim zdaniem takiego uzasadnienia nie ma. Ciepło w kotłowni z piecem na paliwa stałe dostarcza sam piec lub inbstalacja. I nie mów hop , do 5 lat to będziemy ze 2 tyś za tonę węgla płacić ,,, Ok, tak naprawdę nie wiem co będzie za 5 lat i w jakiej cenie będą wtedy pozostałe nośniki (prąd, gaz, olej opałowy i inne), tak żeby zwróciły się nakłady inwestycyjne związane ze zmianą rodzaju ogrzewania. Byc może ekonomiczniej będzie ograniczyć powierzchnie ogrzewanych pomieszczeń. Moim zdaniem każda zmiana systemu ogrzewania determinuje koszty i przeróbki przy których wstawienie grzejniczka lub odizolowanie kawałka rurki to pikuś. Jeżeli oczywiście kiedyś zaistnieje taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 01.03.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 (edytowane) Czy termometry zamontowane na belkach rodzielacza przydają się do czegoś?A propo ma ktoś do wypożyczenia albo w dobrej cenie aparaturę do próby ciśnieniowej?I na koniec czy warto brać droższą rurę PEX/AL/PEX czy może lepiej tańszą PEX/AL/PE-RT? Edytowane 1 Marca 2012 przez Brass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 01.03.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Czy termometry zamontowane na belkach rodzielacza przydają się do czegoś? termometry wg mnie to niepotrzebny bzdet, raz że są przylgowe więc różnica rzeczywistej temperatury znaczna, dwa że i tak szafka jest zamknięta więc ich normalnie nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 01.03.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 termometry wg mnie to niepotrzebny bzdet, raz że są przylgowe więc różnica rzeczywistej temperatury znaczna, dwa że i tak szafka jest zamknięta więc ich normalnie nie widać. też tak sądzę, już lepiej zamiast tych termometrów przylgowych kupić sobie pirometr i jak trzeba to sprawdzać jakie są temp na zasilaniu i powrocie; btw. lepiej (bardziej miarodajne) to sprawdzać na PEXach nie złączkach. co do rurek - jaka jest różnica ceny jak nieduża to już lepiej dołożyć i dać PEX-Al-PEX - robisz to na dłuuugie lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 02.03.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) Witajcie. Niedługo będę budował własny dom, http://www.domplan.pl/Karmelita%202M_Mirror/Karmelita%202M.html zastanawiam się nad ogrzewaniem podłogowym. Nie wiem jeszcze czy parter i piętro czy tylko parter a na górze grzejniki. Ostatnio dostałem taką ofertę: Czy to rozsądne cenowo? Będę wdzięczny za jakies podpowiedzi moze coś zmodyfikować? Z góry dziękuję za uwagi. Sterowanie nie jest wliczone w zestawienie Koszt ogrzewania podłogowego 15 857,60 zł netto + 2 x układ mieszajacy – 1600 zł netto Razem 17 457,60 zł netto +8%VAT Cena zawiera: Szafki podtynkowe lub natynkowe Izolacje systemową 30 mm Rurę PERT AL. PE HD – 16 x 2 mm Spinki do ogrzewania podłogowego Folię budowlaną – izolacja przeciwwilgociowa Taśmy klejące Dyble Taśmę brzegową Łuki Peszle, Rozdzielacz z przepływomierzami, zaworami termostatycznymi i sekcją spustowo odpowietrzającą. Ułożenie izolacji, ułożenie obiegów grzewczych , montaż szafek, montaż rozdzielaczy, próba ciśnieniowa. Edytowane 2 Marca 2012 przez ElwoodWroclaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madric 02.03.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Wydaje mi się że 4obiegi na jeden salon to za dużo. Rozstaw taki jak proponują większość tutaj daje tylko na łazienki.Regulatorów masz też więcej niż pomieszczeń w których faktycznie mogły by się przydać. Nie lepije podzielić chatę na strefę np. dzienną z jednym regulatorem z tygodniowym programem, nocną z jednym i łazienki osobnym bo wyższe temperatury muszę być tam cały czas. Generalnie przegięcie cenowe, ale może robota tyle kosztuje. U mnie podłogówka na 120m2 wyjdzie jakieś 4,5 - 5tyś (robocizna 0pln). Gdzieś wcześniej podawałem ceny. Kuźwa, jeszcze w dodatku 8% czyli nie odzyskasz zwrotu bo firma usługowa go zabierze. pomyśl po co ci regulator w spiżarni/garażu/wiatrołapie?? W spiżarni to logiczne raczej aby było chłodniej:). Pamiętaj że pod jeden regulator można podłączyć kilka siłowników (jak dobrze pamiętam w salusie 4szt) czyli np. 1 regulator na salon i 4siłowniki (jak Oni sobie wyobrażają te regulatory 4szt koło siebie w salonie czy co??? bo widzę że regulatorów wcisneli ci tyle co masz pomieszczeń) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts