Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Więc jeśli do mnie pijesz, to daruj sobie komentarze w stylu mpoplaw'a lub Piotrek42.

To zacznij wreszcie pomagać. A jeżeli nie masz racji w tym co piszesz (a często nie masz, i się zaraz nie obrażaj), to zastanów się nad argumentami innych. A nie że twoje musi być zawsze na wierzchu.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale kocioł. ja chyba zrezygnuje z ogrzewania ;). a tak resumując, to lepsze podłogowe czy grzejniki?

Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta na jaką z pozoru wygląda.

Po pierwsze podłogówki nie należy stosować wszędzie, ponieważ ogranicza swobodę aranżacji wnętrz.

Meble niestety ekranują promieniowanie podczerwone, dlatego nie projektuje się ich w małych sypialniach, gdzie większość powierzchni podłogi jest zasłonięta przez łóżko i szafki.

Po drugie sama podłogówka np. w łazienkach może być niewystarczającym źródłem ciepła na pokrycie strat bilansowych.

Po trzecie nie pod każdym rodzajem wykładziny podłogowej stosowanie podłogówki ma sens itd.

nilsan

Edytowane przez nilsan

To zacznij wreszcie pomagać. A jeżeli nie masz racji w tym co piszesz (a często nie masz, i się zaraz nie obrażaj), to zastanów się nad argumentami innych. A nie że twoje musi być zawsze na wierzchu.

W zasadzie ten tekst odnosi się wyłącznie do ciebie.

A czy mam rację czy nie, to ocenią forumowicze, a nie ty.

Poza tym cóż ja innego robię?

nilsan

Jeżeli meble mają nóżki to żaden problem. Do łazienek można dołożyć drabinki zasilane jako osobne pętle podłogówki. Jeżeli jakiś materiał podłogowy nie pozwala na zainstalowanie ogrzewania podłogowego, to można w tym pomieszczeniu zrobić ogrzewanie ścienne. Można też przewymiarować grzejniki i wszystko zasilać niskotemperaturowo.

no przecież panowie zawsze w sypialni pod łóżkiem można zastosować folię aluminiową paroizolacyjną, ponoć bardzo dobrze odbija promieniowanie podczerwone.:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

mpoplaw: no ale zazwyczaj rozmawiamy o max 28mm i to na dość krótkim odcinku. Czy w takiej rurze możliwa jest twoja koncepcja?

Jeżeli meble mają nóżki to żaden problem.....

No właśnie, że nawet wtedy jest problem, bo dalej występuje ekranowanie i tylko podłoga trochę mniej się nagrzewa.

A w podłogówce chodzi o to, żeby nagrzewały się sufit i ściany, bo od nich dopiero rozgrzewa się powietrze na drodze przewodnictwa cieplnego w warstwie przyściennej/przysufitowej. Promieniowanie podczerwone emitowane z GP nie rozgrzewa bezpośrednio samego powietrza wewnątrz pomieszczenia. Ale ty masz przecież mózg, to pewnie o tym wiesz.

nilsan

Tak mam mózg i mam podłogówkę w sypialni i meble na łóżkach. Zajmują ponad połowę powierzchni. Do tego mam w tej sypialni jeszcze grubą i włochatą wykładzinę. Więc jak nie wiesz to nie pier...

No właśnie i to pisze człowiek, który ma doradzać innym jak prawidłowo wykonać i eksploatować OP.

I jak tu się dziwić, że od razu mam włochate myśli na twój temat. :yes:

nilsan

No właśnie i to pisze człowiek, który ma doradzać innym jak prawidłowo wykonać i eksploatować OP.

I jak tu się dziwić, że od razu mam włochate myśli na twój temat. :yes:

nilsan

Ty teoretyzujesz (jak zwykle), ja to mam sprawdzone organoleptycznie. Podłogi nie powinno się zastawiać tylko w wypadku kabli grzewczych, przy wodnej ten problem jest marginalny.

Ty teoretyzujesz (jak zwykle), ja to mam sprawdzone organoleptycznie. Podłogi nie powinno się zastawiać tylko w wypadku kabli grzewczych, przy wodnej ten problem jest marginalny.

Przecież ty podobnież masz tylko mózg. Innych organów nie stwierdzono. Dlatego nic nie możesz sprawdzić organoleptycznie, bo jak piszesz nic "tymi ręcami" nigdy nie zrobiłeś.

A tak na poważnie to bzdury wypisujesz.

nilsan

O widzę, że kolega mpoplaw się ożywił, to może tak odpowiedziałby na konkretne pytanie kolegi madric'a, zamiast enigmatycznego rozpisywania się na temat już dawno wyjaśniony:

mpoplaw: z tego co pamiętam to nasz Netbet:) ma podłogówkę wszędzie. Mpoplaw. Czy możesz napisać wg. ciebie dlaczego na zdjęciu podanym powyżej są aż dwa ZZ?

pozdrawiam

nilsan

Edytowane przez nilsan

W którym momencie?

Na przykład pierwsze z brzegu:

Tak mam mózg i mam podłogówkę w sypialni i meble na łóżkach. Zajmują ponad połowę powierzchni. Do tego mam w tej sypialni jeszcze grubą i włochatą wykładzinę.

Podłogi nie powinno się zastawiać tylko w wypadku kabli grzewczych, przy wodnej ten problem jest marginalny.

nilsan

Edytowane przez nilsan

No co jest mpoplaw zwykle tryskasz fontanną wiedzy i argumentów. Źródełko ci wyschło czy co?

Eeee tam, pewnie chłopak poszedł porozum do głowy i prędko nie wróci, albo kaganek oświecenia wiaterek mu zdmuchnął, a w najbliższym kiosku akurat zapałek zabrakło.

nilsan

Edytowane przez nilsan