sure 24.05.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 No, są dwa układy CO ze wspólnym kotłem. Kocioł (i podlogówka) będzie sterowana pogodowo. Czy do grzejników potrzebuję dodatkowego sterowania? Zeby to poprawnie hulało (ale nie musi )trzeba do ukł. podłogówki dodać układ z mieszaczem. np taki jak na zdjęciu (ok 2000zł) http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=596&cms=266 a taniej to mogą być takie problemy: http://forum.muratordom.pl/problem-z-obiegiem-podlogowki,t95458.htm Czyli to znaczy, że mieszacz przy rozdzielaczu jest korzystniejszy? Czy ten konkretnie system polecasz ze względu na dobrą automatykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertD69 25.05.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Mam pytańko. Kupiłem rozdzielacze do podłogówki, takie jak Piczman. A teraz jest pytańko. Gdzie podłączyc zasilanie a gdzie powrót. Na górnej belce są regulowane przepływomierze a na dolnej zawory odcinające. Na stronach Purmo zasilanie podłączone było na górną belkę z przepływomierzami a np. Piczman i inni stosowali zasilanie na belkę z zaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 25.05.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 a np. Piczman i inni stosowali zasilanie na belkę z zaworem. Zasilanie mam na górną belkę,tam gdzie są przepływomierze,,, skąd ten pomysł że jest odwrotnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 25.05.2009 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że widziałem 2 rodzaje przepływomierzy - jeden typ że daje się je na zasilaniu, inny, że na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertD69 25.05.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Piczman napisał: Zasilanie mam na górną belkę,tam gdzie są przepływomierze,,, skąd ten pomysł że jest odwrotnie ? Sory, chyba przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 26.05.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Cześć.1. jakie dajecie do podłogówki sterowniki (pogodowe czy zwykłe) Potrzebuje sterownik pokojowy bezprzewodowy i byc może tez pogodowy bezprzewodowy. Jakie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.05.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Ja mam Taki regulator Niestety spaliłem przy podłączaniu i jeszcze nie wrócił z serwisu, jak dla mnie to ma jeden podstawowy minus : brak funkcji wygrzewania podłogówki Niedługo maja wprowadzić coś lepszego, podobno tańszy i doskonalszy ! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 26.05.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Cześć. 1. jakie dajecie do podłogówki sterowniki (pogodowe czy zwykłe) Potrzebuje sterownik pokojowy bezprzewodowy i byc może tez pogodowy bezprzewodowy. Jakie polecacie? Zależy do czego?? A jaki piec i rodzaj ogrzewania? Do grzejników wystarczy pokojowy a do podłogówki najlepiej pogodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 26.05.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Cześć. 1. jakie dajecie do podłogówki sterowniki (pogodowe czy zwykłe) Potrzebuje sterownik pokojowy bezprzewodowy i byc może tez pogodowy bezprzewodowy. Jakie polecacie? Zależy do czego?? A jaki piec i rodzaj ogrzewania? Do grzejników wystarczy pokojowy a do podłogówki najlepiej pogodowy. kondensat Junkersa Smart 3,3-14kw, tylko podłogowe na parterze i poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 26.05.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Mam to samo(kondensat Junkersa Smart 3,3-14kw, tylko podłogowe na parterze i poddaszu) i pogodówka FW 100 - junkersa. Chodzi aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 27.05.2009 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Cześć. Potrzebuje sterownik pokojowy bezprzewodowy i byc może tez pogodowy bezprzewodowy. Jakie polecacie? calorMATIC 430f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 27.05.2009 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Cześć. Potrzebuje sterownik pokojowy bezprzewodowy i byc może tez pogodowy bezprzewodowy. Jakie polecacie? calorMATIC 430f dzięki, a nie "pogryzie" się z Junkresem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 27.05.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Cześć. Potrzebuje sterownik pokojowy bezprzewodowy i byc może tez pogodowy bezprzewodowy. Jakie polecacie? calorMATIC 430f Bedzie współpracował z panelem sterowania Bosch Heatronic 3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 27.05.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Witam dyskutantów. Będę sam robił podłogówkę w całym domu. Z projektu wziąłem zapotrzebowanie cieplne dla pomieszczeń, wstawiłem do programu Purmo CO i wyszło: rozstaw rur: 40 cm, temp. podłogi 27,5 stopnia i 82 W/m podłogi. Trochę nie ufam obliczeniom i ponieważ chcę "uniknąć błędów " zastanawiam się nad lekkim przewymiarowaniem... Jeśli dobrze kombinuję to w przyszłości jeśli zajdzie potrzeba- zdławię przepływ w tej pętli - to chyba lepsza alternatywa wobec niedogrzania. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.05.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 wyszło: rozstaw rur: 40 cm, temp. podłogi 27,5 stopnia i 82 W/m podłogi. Sporo jak na te parametry, sprawdź to jeszcze ! U mnie jak pamiętam przy 20-30 W/m wyszło 40 cm między rurkami, a co do przewymiarowania to chyba nie wierzysz w to że ktoś tu zrobił na styk ? Ja zamiast 35 cm dałem między 20 a 25 cm ! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 27.05.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 a co do przewymiarowania to chyba nie wierzysz w to że ktoś tu zrobił na styk ? Ja zamiast 35 cm dałem między 20 a 25 cm ! Pozdr. ja dodałem ok 10-15% do tego co wyszło z wyliczen. Poza tym mam kumatego instalatora, który sprawdził mi obliczenia i nie miał zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 27.05.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Cześć. 1. jakie dajecie do podłogówki sterowniki (pogodowe czy zwykłe) Potrzebuje sterownik pokojowy bezprzewodowy i byc może tez pogodowy bezprzewodowy. Jakie polecacie? Taki mam : http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/regulacja/fw100.html Na stronie Junkersa masz instrukcje obsługi. A jak chcesz pełen wypas na 2 obiegi to : http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/regulacja/fw200.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 27.05.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Cześć. 1. jakie dajecie do podłogówki sterowniki (pogodowe czy zwykłe) Potrzebuje sterownik pokojowy bezprzewodowy i byc może tez pogodowy bezprzewodowy. Jakie polecacie? Taki mam : http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/regulacja/fw100.html Na stronie Junkersa masz instrukcje obsługi. A jak chcesz pełen wypas na 2 obiegi to : http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/regulacja/fw200.html one sa fajne, ale ja potrzebuje bezprzewodowy. Ten, który napisał VPS jest bezprzewodowy, ale z tego co mi wiadomo nie wpółpracuje z panelem Boscha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 27.05.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Poradźcie mi, proszę, z czego można wykonać dylatacje pomiędzy pętlami, żeby się trzymało podczas robienia wykewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 27.05.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Witam dyskutantów. Będę sam robił podłogówkę w całym domu. Z projektu wziąłem zapotrzebowanie cieplne dla pomieszczeń, wstawiłem do programu Purmo CO i wyszło: rozstaw rur: 40 cm, temp. podłogi 27,5 stopnia i 82 W/m podłogi. Trochę nie ufam obliczeniom i ponieważ chcę "uniknąć błędów " zastanawiam się nad lekkim przewymiarowaniem... Jeśli dobrze kombinuję to w przyszłości jeśli zajdzie potrzeba- zdławię przepływ w tej pętli - to chyba lepsza alternatywa wobec niedogrzania. Jak myślicie? Rura co 40 cm rozstawu to na 1m2 podłogi wychodzi 2,5 mb rury, i te 2,5 mb rury ma oddać 82 waty ciepła. To jaka była podana do obliczeń temp. zasilania z pieca, (temp.powrotu 27,5 st C ) i jaka temp. pomieszczenia ( np. 20 st C)? Cosik mi tu "nie gra" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts