Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

PS

http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F6pak3c.jpg

To niestety jest również błędne rozwiązanie.

nilsan

Kurka, przecież to rozwiązanie z oficjalnej strony De Detrich, więc jak rozumiem, rekomendowane przez nich.

Czuję, że im więcej wiem, tym mniej wiem.

OK. Spróbuję od początku. Napiszcie mi o jakim zaworze 3D piszemy.

O takim:

http://www.fachowyinstalator.pl/images/stories/instalacje/fachowiec-radzi/esbe-radzi_1.jpg

Czy o takim:

http://ogrzewnictwo.home.pl/uploaded/Image/Produkty/ESBE/Zawory%20serii%20VRG130/Zaw%C3%B3r_serii_VRG130%281%29.png

Coś mi się wydaje, że ja piszę o zaworze "drugim", Wy o "pierwszym".

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrób wszędzie podłogówkę, albo przewymiaruj te kilka grzejników i będziesz miał tanio (w inwestycji i eksploatacji) i przyjemnie;) Jedna pompka i nic więcej.
Grzejniki dobrałem wg parametrów 55/45/22, więc w stosunku do 75/65/20 są "nieco" przewymiarowane (n=2,15) plus dołożyłem jeszcze około 15%.

Podłogówki po całości zrobić nie mogę, ponieważ mam już: grzejniki kupione, parkiet kupiony (dąb 22mm).

Kurka, przecież to rozwiązanie z oficjalnej strony De Detrich, więc jak rozumiem, rekomendowane przez nich.

To są tylko schematy ideowe, a nie gotowe rozwiązania. Na dodatek są z błędami, być może zamierzonymi przez producenta, żeby jednak układy dobierali projektanci, a nie projektantohydraulicy.

Czuję, że im więcej wiem, tym mniej wiem.

Takie dylematy mają największe umysły współczesnego świata, więc w tym względzie odosobniony nie jesteś.

OK. Spróbuję od początku. Napiszcie mi o jakim zaworze 3D piszemy.

O takim:

http://www.fachowyinstalator.pl/images/stories/instalacje/fachowiec-radzi/esbe-radzi_1.jpg

Czy o takim:

http://ogrzewnictwo.home.pl/uploaded/Image/Produkty/ESBE/Zawory%20serii%20VRG130/Zaw%C3%B3r_serii_VRG130%281%29.png

Coś mi się wydaje, że ja piszę o zaworze "drugim", Wy o "pierwszym".

W obu przypadkach chodzi o ten sam zawór. Różnica polega tylko na sposobie jego wysterowania.

W pierwszym przypadku jest to zawór 3D z głowicą zintegrowaną, za pomocą której ustawiasz temperaturę zadaną na zasilaniu OP.

Podobnie jak w moim rozwiązaniu, z tym że u mnie głowica termostatyczna jest oddzielnym elementem składowym zaworu 3D. Jest ona wyposażona w kapilarę zakończoną sondą pomiarową temperatury.

W drugim przypadku jest to zawór 3D przeznaczony do pracy z siłownikiem obrotowym wysterowanym w funkcji grupy parametrów np. temperatury zasilania OP i temperatury pomieszczenia. Siłownikiem steruje sterownik naścienny ustalając jego chwilowe położenie (wartość kąta obrotu siłownika).

Ot i cała filozofia.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Nilsan, przy sterowniku pokojowym rzeczywiście będzie "ot i cała filozofia", ale przy sterowaniu pogodowym typ zastosowanego mieszacza będzie miał fundamentalne znaczenie.

Temperaturą na wyjściu z kotła steruje zamontowana w nim pogodówka według zadanej krzywej grzewczej w funkcji temperatury zewnętrznej oraz dodatkowo (opcjonalnie po zamontowaniu dodatkowego sterownika) w funkcji temperatury wewnętrznej. Zatem cały wash & go masz w kotle. Dla upartych można również dokładnie w taki sam sposób wysterować niezależnie samą podłogówkę wybierając odpowiedni sterownik naścienny, ale przecież szukasz taniego rozwiązania, więc po co kombinujesz jak koń pod górę.

nilsan

Grzejniki dobrałem wg parametrów 55/45/22, więc w stosunku do 75/65/20 są "nieco" przewymiarowane (n=2,15) plus dołożyłem jeszcze około 15%.

Podłogówki po całości zrobić nie mogę, ponieważ mam już: grzejniki kupione, parkiet kupiony (dąb 22mm).

Skoro dobrałeś grzejniki na takie parametry, to choć z głęboką niechęcią, ale przyznam rację Liwko, więc wywal to wszystko co jest przed rozdzielaczem OP, zaprojektuj wężownice na parametry 55/45/10*C i odsłużysz tą małą podłogówkę + grzejniki pompą kotłową. Zamontuj na rozdzielaczu OP siłowniki, które wysterujesz w funkcji temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, za pomocą regulatorów temperatury pomieszczenia, a na kotle wybierz tryb pracy podłogówka z odpowiednią krzywą grzewczą. Za zaoszczędzone pieniądze dokupisz dodatkowy moduł kotła + sterownik do pomiaru i regulacji w funkcji temperatury pomieszczenia i będziesz miał tanio i funkcjonalnie, zamiast dublować regulację temperaturową.

nilsan

Skoro dobrałeś grzejniki na takie parametry, to choć z głęboką niechęcią, ale przyznam rację Liwko, więc wywal to wszystko co jest przed rozdzielaczem OP, zaprojektuj wężownice na parametry 55/45/10*C i odsłużysz tą małą podłogówkę + grzejniki pompą kotłową. Zamontuj na rozdzielaczu OP siłowniki, które wysterujesz w funkcji temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, za pomocą regulatorów temperatury pomieszczenia, a na kotle wybierz tryb pracy podłogówka z odpowiednią krzywą grzewczą. Za zaoszczędzone pieniądze dokupisz dodatkowy moduł kotła + sterownik do pomiaru i regulacji w funkcji temperatury pomieszczenia i będziesz miał tanio i funkcjonalnie, zamiast dublować regulację temperaturową.

nilsan

Jestem w szoku, nilsan przyznał komuś rację http://emoty.blox.pl/resource/651.gif

Idziesz w dobrym kierunku nilsan, tak trzymać :)

"To są tylko schematy ideowe, a nie gotowe rozwiązania. Na dodatek są z błędami, być może zamierzonymi przez producenta, żeby jednak układy dobierali projektanci, a nie projektantohydraulicy."

Całe życie myślałem, że "schemat ideowy" przynajmniej w elektronice, to podstawa tej dziedziny, a tu nagle dowiaduję się, że to nie "gotowe rozwiązania" i jeszcze może być z błędami. To jak działa mój telewizor, zbudowany na podstawie schematu ideowego? Cuda, cuda... ;)

WESOŁYCH ŚWIĄT !

Całe życie myślałem, że "schemat ideowy" przynajmniej w elektronice, to podstawa tej dziedziny, a tu nagle dowiaduję się, że to nie "gotowe rozwiązania" i jeszcze może być z błędami. To jak działa mój telewizor, zbudowany na podstawie schematu ideowego? Cuda, cuda... ;)

A kto w tej chwili sprzedaje telewizor ze schematem? Nawet serwisant nie ma przy sobie schematu, tylko przyjeżdża z modułem na wymianę, albo nowym telewizorem. Przy tak niskich cenach sprzętu RTV oraz powszechnie stosowanej technologii montażu powierzchniowego, inny rodzaj naprawy jest nieopłacalny.

Poza tym zobacz co piszą pod schematami np. w MAKROTERMIE i ATMOSIE.

W tej chwili to już norma.

WESOŁYCH ŚWIĄT

nilsan

• 2 weeks później...

witam,

mam ogrzewanie podłogowe w całym domu zasilane pompą ciepła powietrze-powietrze. Grzało całą zimę (pierwszy sezon). Wyłączylismy jakiś miesiac temu. Teraz włączylismy i okazało się ze w podłogówce brak wody. Czy ktoś ma pomysł co się mogło stać? Nigdzie nie widać było żadnej wody na podłodze jest jeszcze wylewka tylko bez kafli i parkietu. Instalacja z rur PE nigdzie nie łączona na pętlach.

Poszukuję prostego programu do obliczenia zapotrzebowania poddasza na ciepło.

Chodzi dokładnie o wyliczenie rozstawu rurek w podłogówce na poddaszu użytkowym

- Ściana kolankowa 1W Porotherm (1m wysokości)

- Ściany szczytowe 1W Porotherm

- dach 15+10cm wełny (ocieplenie od murłaty po kalenicę)

- sufit 30 cm wełny

- podłoga na stropie monolit 15cm styro + 4 cm wylewki.

- powierzchnia 125m2

- kubatura - 350m3.

Nie rozważamy podziału pomieszczeń itd.

Chodzi tylko o poglądowy rozstaw rurek, a tym samym o ich ilość.

Witam

usiłowałem przebrnąć przez cały wątek, ale nie było to możliwe na raz. Może odpowiedź się w nim znajduje, ale proszę o wyrozumiałość, nie sposób tego przetrawić na raz.

Pytanie jest takie. Robię samemu 100% podłogówki w domu o powierzchni podłogi 200m2 (poza łazienkami, tam daję maty el.). Nie mam ani jednego grzejnika - w łazienkach drabinki elektryczne, czyli nie mam układu mieszającego. Mam 12 obiegów na parter i piętro. Czy należy rozdzielić układy i zastosować dwa mniejsze rozdzielacze, czy można to ciągnąć na jednym 12 krotnym rozdzielaczu umiejscowionym na parterze?

Ewentualna odpowiedź pociąga następujące kwestie:

- jeśli jeden rozdzielacz na parterze, to chyba mogą być problemy z odpowietrzeniem układu ( wyłącznie pełne pętle, zero złączek po drodze) dla piętra

- jeśli dwa to chyba mogą wystąpić problemy z przepływami - jak podłączyć rozdzielacze by chodziły "równo", czy jest wymagana osobna pompa dla każdego podukładu?

z góry dziękuję za pomoc