pawelpiwowarczyk 06.04.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 PS http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F6pak3c.jpg To niestety jest również błędne rozwiązanie. nilsanKurka, przecież to rozwiązanie z oficjalnej strony De Detrich, więc jak rozumiem, rekomendowane przez nich. Czuję, że im więcej wiem, tym mniej wiem. OK. Spróbuję od początku. Napiszcie mi o jakim zaworze 3D piszemy. O takim: http://www.fachowyinstalator.pl/images/stories/instalacje/fachowiec-radzi/esbe-radzi_1.jpg Czy o takim: http://ogrzewnictwo.home.pl/uploaded/Image/Produkty/ESBE/Zawory%20serii%20VRG130/Zaw%C3%B3r_serii_VRG130%281%29.png Coś mi się wydaje, że ja piszę o zaworze "drugim", Wy o "pierwszym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 06.04.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 To nie będzie problemu. Ustawi tyle ile ma podmieszać... Tyle że on nigdy nie będzie mieszał. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 06.04.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Zrób wszędzie podłogówkę, albo przewymiaruj te kilka grzejników i będziesz miał tanio (w inwestycji i eksploatacji) i przyjemnie;) Jedna pompka i nic więcej.Grzejniki dobrałem wg parametrów 55/45/22, więc w stosunku do 75/65/20 są "nieco" przewymiarowane (n=2,15) plus dołożyłem jeszcze około 15%. Podłogówki po całości zrobić nie mogę, ponieważ mam już: grzejniki kupione, parkiet kupiony (dąb 22mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 06.04.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Kurka, przecież to rozwiązanie z oficjalnej strony De Detrich, więc jak rozumiem, rekomendowane przez nich. To są tylko schematy ideowe, a nie gotowe rozwiązania. Na dodatek są z błędami, być może zamierzonymi przez producenta, żeby jednak układy dobierali projektanci, a nie projektantohydraulicy. Czuję, że im więcej wiem, tym mniej wiem. Takie dylematy mają największe umysły współczesnego świata, więc w tym względzie odosobniony nie jesteś. OK. Spróbuję od początku. Napiszcie mi o jakim zaworze 3D piszemy. O takim: http://www.fachowyinstalator.pl/images/stories/instalacje/fachowiec-radzi/esbe-radzi_1.jpg Czy o takim: http://ogrzewnictwo.home.pl/uploaded/Image/Produkty/ESBE/Zawory%20serii%20VRG130/Zaw%C3%B3r_serii_VRG130%281%29.png Coś mi się wydaje, że ja piszę o zaworze "drugim", Wy o "pierwszym". W obu przypadkach chodzi o ten sam zawór. Różnica polega tylko na sposobie jego wysterowania. W pierwszym przypadku jest to zawór 3D z głowicą zintegrowaną, za pomocą której ustawiasz temperaturę zadaną na zasilaniu OP. Podobnie jak w moim rozwiązaniu, z tym że u mnie głowica termostatyczna jest oddzielnym elementem składowym zaworu 3D. Jest ona wyposażona w kapilarę zakończoną sondą pomiarową temperatury. W drugim przypadku jest to zawór 3D przeznaczony do pracy z siłownikiem obrotowym wysterowanym w funkcji grupy parametrów np. temperatury zasilania OP i temperatury pomieszczenia. Siłownikiem steruje sterownik naścienny ustalając jego chwilowe położenie (wartość kąta obrotu siłownika). Ot i cała filozofia. nilsan Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 06.04.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) (...)Ot i cała filozofia.Nilsan, przy sterowniku pokojowym rzeczywiście będzie "ot i cała filozofia", ale przy sterowaniu pogodowym typ zastosowanego mieszacza będzie miał fundamentalne znaczenie. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez pawelpiwowarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 06.04.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Nilsan, przy sterowniku pokojowym rzeczywiście będzie "ot i cała filozofia", ale przy sterowaniu pogodowym typ zastosowanego mieszacza będzie miał fundamentalne znaczenie. Temperaturą na wyjściu z kotła steruje zamontowana w nim pogodówka według zadanej krzywej grzewczej w funkcji temperatury zewnętrznej oraz dodatkowo (opcjonalnie po zamontowaniu dodatkowego sterownika) w funkcji temperatury wewnętrznej. Zatem cały wash & go masz w kotle. Dla upartych można również dokładnie w taki sam sposób wysterować niezależnie samą podłogówkę wybierając odpowiedni sterownik naścienny, ale przecież szukasz taniego rozwiązania, więc po co kombinujesz jak koń pod górę. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 06.04.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Grzejniki dobrałem wg parametrów 55/45/22, więc w stosunku do 75/65/20 są "nieco" przewymiarowane (n=2,15) plus dołożyłem jeszcze około 15%. Podłogówki po całości zrobić nie mogę, ponieważ mam już: grzejniki kupione, parkiet kupiony (dąb 22mm). Skoro dobrałeś grzejniki na takie parametry, to choć z głęboką niechęcią, ale przyznam rację Liwko, więc wywal to wszystko co jest przed rozdzielaczem OP, zaprojektuj wężownice na parametry 55/45/10*C i odsłużysz tą małą podłogówkę + grzejniki pompą kotłową. Zamontuj na rozdzielaczu OP siłowniki, które wysterujesz w funkcji temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, za pomocą regulatorów temperatury pomieszczenia, a na kotle wybierz tryb pracy podłogówka z odpowiednią krzywą grzewczą. Za zaoszczędzone pieniądze dokupisz dodatkowy moduł kotła + sterownik do pomiaru i regulacji w funkcji temperatury pomieszczenia i będziesz miał tanio i funkcjonalnie, zamiast dublować regulację temperaturową. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Skoro dobrałeś grzejniki na takie parametry, to choć z głęboką niechęcią, ale przyznam rację Liwko, więc wywal to wszystko co jest przed rozdzielaczem OP, zaprojektuj wężownice na parametry 55/45/10*C i odsłużysz tą małą podłogówkę + grzejniki pompą kotłową. Zamontuj na rozdzielaczu OP siłowniki, które wysterujesz w funkcji temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, za pomocą regulatorów temperatury pomieszczenia, a na kotle wybierz tryb pracy podłogówka z odpowiednią krzywą grzewczą. Za zaoszczędzone pieniądze dokupisz dodatkowy moduł kotła + sterownik do pomiaru i regulacji w funkcji temperatury pomieszczenia i będziesz miał tanio i funkcjonalnie, zamiast dublować regulację temperaturową. nilsan Jestem w szoku, nilsan przyznał komuś rację http://emoty.blox.pl/resource/651.gif Idziesz w dobrym kierunku nilsan, tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 06.04.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Jestem w szoku, nilsan przyznał komuś rację http://emoty.blox.pl/resource/651.gif Idziesz w dobrym kierunku nilsan, tak trzymać Podążam za kagankiem oświaty w tym mrocznym tunelu. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 06.04.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Powiało optymizmem na święta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.04.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 "To są tylko schematy ideowe, a nie gotowe rozwiązania. Na dodatek są z błędami, być może zamierzonymi przez producenta, żeby jednak układy dobierali projektanci, a nie projektantohydraulicy." Całe życie myślałem, że "schemat ideowy" przynajmniej w elektronice, to podstawa tej dziedziny, a tu nagle dowiaduję się, że to nie "gotowe rozwiązania" i jeszcze może być z błędami. To jak działa mój telewizor, zbudowany na podstawie schematu ideowego? Cuda, cuda... WESOŁYCH ŚWIĄT ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 07.04.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Całe życie myślałem, że "schemat ideowy" przynajmniej w elektronice, to podstawa tej dziedziny, a tu nagle dowiaduję się, że to nie "gotowe rozwiązania" i jeszcze może być z błędami. To jak działa mój telewizor, zbudowany na podstawie schematu ideowego? Cuda, cuda... A kto w tej chwili sprzedaje telewizor ze schematem? Nawet serwisant nie ma przy sobie schematu, tylko przyjeżdża z modułem na wymianę, albo nowym telewizorem. Przy tak niskich cenach sprzętu RTV oraz powszechnie stosowanej technologii montażu powierzchniowego, inny rodzaj naprawy jest nieopłacalny. Poza tym zobacz co piszą pod schematami np. w MAKROTERMIE i ATMOSIE. W tej chwili to już norma. WESOŁYCH ŚWIĄT nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 10.04.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Powiało optymizmem na święta... Paweł - nie mogę wysłać do ciebie prywatnej wiadomości by odpowiedzieć na twoje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 11.04.2012 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Paweł - nie mogę wysłać do ciebie prywatnej wiadomości by odpowiedzieć na twoje pytania.Ups. Sprawdzę skrzynkę. Jeśli możesz, prześlij na adres: pawelpiwowarczyk[at]gazeta.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa__77 25.04.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 witam,mam ogrzewanie podłogowe w całym domu zasilane pompą ciepła powietrze-powietrze. Grzało całą zimę (pierwszy sezon). Wyłączylismy jakiś miesiac temu. Teraz włączylismy i okazało się ze w podłogówce brak wody. Czy ktoś ma pomysł co się mogło stać? Nigdzie nie widać było żadnej wody na podłodze jest jeszcze wylewka tylko bez kafli i parkietu. Instalacja z rur PE nigdzie nie łączona na pętlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.04.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 a nie pompą powietrze-woda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 29.04.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam W całym domu bede miał podłogówkę.. dlatego planuje ja sam położyć. rury beda prawdopodobnie ROTH 17 x-pert s+. Czy to prawda ze układa sie je trudniej niż alu/pex? Nie wiem czy nie porywam sie na zbyt trudne zadanie Sprawa pilna, proszę o jakąs rade. wibart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 06.05.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Poszukuję prostego programu do obliczenia zapotrzebowania poddasza na ciepło.Chodzi dokładnie o wyliczenie rozstawu rurek w podłogówce na poddaszu użytkowym- Ściana kolankowa 1W Porotherm (1m wysokości)- Ściany szczytowe 1W Porotherm- dach 15+10cm wełny (ocieplenie od murłaty po kalenicę)- sufit 30 cm wełny- podłoga na stropie monolit 15cm styro + 4 cm wylewki.- powierzchnia 125m2- kubatura - 350m3. Nie rozważamy podziału pomieszczeń itd.Chodzi tylko o poglądowy rozstaw rurek, a tym samym o ich ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 07.05.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Witam usiłowałem przebrnąć przez cały wątek, ale nie było to możliwe na raz. Może odpowiedź się w nim znajduje, ale proszę o wyrozumiałość, nie sposób tego przetrawić na raz. Pytanie jest takie. Robię samemu 100% podłogówki w domu o powierzchni podłogi 200m2 (poza łazienkami, tam daję maty el.). Nie mam ani jednego grzejnika - w łazienkach drabinki elektryczne, czyli nie mam układu mieszającego. Mam 12 obiegów na parter i piętro. Czy należy rozdzielić układy i zastosować dwa mniejsze rozdzielacze, czy można to ciągnąć na jednym 12 krotnym rozdzielaczu umiejscowionym na parterze? Ewentualna odpowiedź pociąga następujące kwestie:- jeśli jeden rozdzielacz na parterze, to chyba mogą być problemy z odpowietrzeniem układu ( wyłącznie pełne pętle, zero złączek po drodze) dla piętra- jeśli dwa to chyba mogą wystąpić problemy z przepływami - jak podłączyć rozdzielacze by chodziły "równo", czy jest wymagana osobna pompa dla każdego podukładu? z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.05.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 kolego, powiem tak, zamow sobie projekt, to na prawde kosztuje grosze. Bedziesz mial wszystko poobliczane i sam to sobie polozysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts