RadziejS 19.06.2012 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Artur, niestety ktoś ten wątek przeniósł do tak popularnej sekcji jak "Centrum Promocji Miedzi", do której zaglądają chyba tylko ci, którzy wiedzą, że tu ten konkretny wątek o podłogówce jest. Dla mnie to kompletnie bez sensu, bo przy podłogówce miedź jest tylko elementem uzupełniającym system. Ad. 1 - u mnie wylewka ma od 4 do 8 cm. Jeśli wystarcza u Ciebie 1 cm styropianu, żeby zniwelować jakieś tam nierówności, można by go wg mnie zastosować, ale robiłbym wszystko, żeby dać 2 cm. Tzn. sprawdziłbym czy przy tych 2cm dałoby radę uzyskać rzetelne 4-4,5cm jastrychu. Zbrojenie włóknami, plastyfikator koniecznie. Pexy Diamonda to produkcja chińska (co nie znaczy, że jest zła). Nie wiem jaki jest Diamond, ale jedna z różnic w tanim pexie i droższym to technologia łączenia warstwy aluminium w rurce. W droższych aluminium jest spawane laserowo, w tańszym jest łączone na zakładkę. Gdy przetniesz dwie rurki zauważysz różnicę - w tańszym warstwa aluminium ma "zgrubienie na łączeniu". Nie wiem jaki jest Diamond. Mam na nim zrobioną wodę, do podłogówki użyłem wavina. Zrobiłem to jednak dla spokoju sumienia a nie z jakichś racjonalnych powodów. Ad. 2) Tu się nie wypowiem, mogę gdybać. U mnie wystarcza pompa z kotła gazowego, ale ja mam tylko dwa poziomy (po 8 albo 9 sekcji, nie pamiętam). To i tak sporo jak na jedną pompę. Wydaje mi się, że u Ciebie nie dość, że 50% więcej, to jeszcze 1 poziom wyżej do podniesienia. Nie wiem co powiedzieć... Zastanowiłbym się, czy dawać zmniejszany przekrój zasilania do kolejnych rozdzielaczy. W podłogówce system musi być zrównoważony, wydaje mi się, że takimi różnymi przekrojami to można namieszać i potem może być problem z wyregulowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 19.06.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Ad "Ad. 2)" Wysokość budynku nie ma znaczenia. Jak te pętlę zawiesimy na słupie, albo wpuścimy do studni czy położymy na trawie - praca dla pompy będzie taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 19.06.2012 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 bajcik, mógłbyś wyjaśnić dlaczego? Jeżeli mam pompę w kotle (kocioł na poziomie -1), i ta pompa miałaby napędzić rozdzielacz z pętlami na 20 piętrze, to przecież na to 20 piętro trzeba wodę wepchnąć. Chyba, że woda spływająca będzie stanowiło siłę odwrotną, która równoważy opór. O to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.06.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 tak chodzi o to.. w układzie zamkniętym liczą się opory jakie pompa ma pokonać a nie wysokość podnoszeniatu potrzebne jest tylko wprawienie wody w ruch + pokonanie oporów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 19.06.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Ten temat naprawde nie tu gdzie trzeba ogrzewanie bylo lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 19.06.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Przy 4.5 cm jastrychu dawać zbrojenie a może na całość anhydrytowe a tylko w łazience cementowe.Jeszcze nie wiem czy to będzie w układzie zamkniętym bo wtedy naczynie przeponowe musiało by mieć ze 200 litrów.W sumie mogę powiedzieć że podłogówka będzie obwodem zamkniętym i mam w planie łazienki zrobić na stałym przepływie reszta na elektrozaworach.Zrównoważenia przepływów nie będzie żadnego a zależy mi na sterowaniu indywidualnym w pokojach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.06.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Zrównoważenia przepływów nie będzie żadnego a zależy mi na sterowaniu indywidualnym w pokojach Robisz mułowaty system, a potem chcesz nim sterować. Brawo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 20.06.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Liwko"Robisz mułowaty system, a potem chcesz nim sterować. Brawo." Podłogówka sama z siebie jest mułowata ale ma plus niska temperatura i przy buforze niezastąpiona. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez Artur201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekrek 20.06.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Witam, Przymierzam się do wykonania podłogówki. Z góry napiszę że jestem amatorem. Próbowałem policzyć zapotrzebowanie cieplne i rozstaw rurek w programie Ovplan ale wychodzą mi tam dziwne rzeczy. Dlatego chciałbym zapytać tutaj czy moje założenia co do instalacji są poprawne i co należy zmienić, gdyż mam podejrzenia ze część założeń jest niepoprawna - przesadzona. Więc podłogówka ma być w całym domu - parter + piętro. Powierzchnia całkowita po podłodze to ok 210m2 powierzchnia użytkowa po uwzględnieniu skosów to 185m2. Ocieplenie to 15 cm styropian parter na podłodze, elewacja 15 cm oraz wełna na dachu 25 cm. Okna 3 szybowe z ciepłą ramką. Dom ma być grzany piecem na ekogroszek lub miał o mocy ok 20-24kw + ew kominek z płaszczem wodnym. Dodatkowo w łazienkach będą "ręcznikowce" - łącznie 4 sztuki na cały dom. Z wyliczeń programu wychodzi mi ponad 2000 m pexa 16. Rozstaw rurek co 10 cm w pomieszczeniach gdzie panele na podłodze (sypialnie, korytarz, salon) oraz co 15 cm tam gdzie terakota ( kuchnia, wiatrołap, łazienka). Czy to aby nie za gęsto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.06.2012 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 zlec zrobienie 0ZC i projekt podlogowki, koszt niewielki. U mnie przy chalupie 2x wiekszej zapotrzebowanie wyszlo 2x mniejsze, moze warto docieplic jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 21.06.2012 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 mpoplaw, "trochę nie za bardzo pasuje", to bardzo delikatnie powiedziane. On tu w ogóle nie powinien być i ktoś bezmyślnie go tu przesunął. Albo Ogrzewanie, albo Wymiana doświadczeń. To się wymienię doświadczeniem: Dekrek, mam podobny (jeśli chodzi o powierzchnię) dom, kociołek 14kW spokojnie mi wystarcza (również na przygotowanie cwu). Rurki mam co 15 cm, a tylko co 10 cm w strefie brzegowej, a można by i rzadziej dać. Przy moim ułożeniu najwyższa temp. zasilania jaką zaobserwowałem w mrozy to chyba 38 albo 39 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekrek 21.06.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 autorus zlec zrobienie 0ZC i projekt podlogowki, koszt niewielki. U mnie przy chalupie 2x wiekszej zapotrzebowanie wyszlo 2x mniejsze, moze warto docieplic jeszcze Gdzie i komu to można zlecić ? mpoplaw, "trochę nie za bardzo pasuje", to bardzo delikatnie powiedziane. On tu w ogóle nie powinien być i ktoś bezmyślnie go tu przesunął. Albo Ogrzewanie, albo Wymiana doświadczeń. To się wymienię doświadczeniem: Dekrek, mam podobny (jeśli chodzi o powierzchnię) dom, kociołek 14kW spokojnie mi wystarcza (również na przygotowanie cwu). Rurki mam co 15 cm, a tylko co 10 cm w strefie brzegowej, a można by i rzadziej dać. Przy moim ułożeniu najwyższa temp. zasilania jaką zaobserwowałem w mrozy to chyba 38 albo 39 stopni. Czy na podłodze są też panele czy tylko terakota ? Wystarcza rozstaw co 15 cm pod panelami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 21.06.2012 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Czy na podłodze są też panele czy tylko terakota ? Wystarcza rozstaw co 15 cm pod panelami ? głównie panele (w sypialni nawet dywan mam na sporej powierzchni), w kuchni gres, w łazience marmur, wiatrołap i korytarz - terakota. W łazience mam co ok. 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 21.06.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 U siebie właśnie jestem po podłogówce. Salon, kuchnia i sypialnie rozstaw co 25cm, łazienki co 10cm. Wyszło tak ze świadectwa energetycznego. Korzystałem też z tabeli ROTHA. Ocieplenie: podłoga 20cm standard, ściana 20cm standard, poddasze 30cm wełny toprock Jestem za przeniesieniem tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 21.06.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 jestem oczywiście za przeniesieniem na stare miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 22.06.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 pojawił się jakiś wideoporadnik muratora jak układać podłogówkę - robiono na miedzi. Może to ma coś wspólnego? Może sponsorem przeniesienia wątku była KGHM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 22.06.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Koledzy jakie ciśnienie mogą wytrzymać rurki do ogrzewania podłogowego?U mnie omyłkowo (ROTH x pert) wytrzymały 4 MPa. Później zrobiłem próbę na 5 barów i było OK. Ze złączek i rozdzielacza nic nie puściło.Nie wiem czy się martwić czy cieszyć. Prawie całą noc nie przespałem. Ma ktoś doświadczenie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.06.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 A dlaczego masz się martwić? Standardowo jest około 1,5-2MPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 22.06.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 1MPa=10bar A jakie ciśnienie będzie w takich rurkach. Na moich napisane jest max 6 bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.06.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Standardowo jest około 1,5-2MPa Przepraszam, nie MPa a bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts