plamiak 28.05.2009 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Temperatura zasilania 50 (kocioł na ekogroszek). Obniżenie temperatury do 40 stopni powoduje obniżenie temperatury podłogi do 24, a moc grzejnika spada do 1345 W. Po tych wszystkich obliczeniach skłaniam się do rozmieszczenia rurek co 25 - 30 cm. Da mi to pętlę o długości 75 m plus transport - to będzie salon - powierzchnia grzejnika 30 m. W połączonej z nim jadalni dam jeszcze jedną krótszą pętlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 28.05.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Temperatura zasilania 50 (kocioł na ekogroszek). Obniżenie temperatury do 40 stopni powoduje obniżenie temperatury podłogi do 24, a moc grzejnika spada do 1345 W. Po tych wszystkich obliczeniach skłaniam się do rozmieszczenia rurek co 25 - 30 cm. Da mi to pętlę o długości 75 m plus transport - to będzie salon - powierzchnia grzejnika 30 m. W połączonej z nim jadalni dam jeszcze jedną krótszą pętlę. Jedna pętla 75 mb rury na 30m2 podłogi, u mnie 3 pętle po ok. 90 mb na 34m2. Warto poszukać zdjęć i popatrzeć jakie mają rozstawy rurek, druga sprawa to różnica temperatur dwóch sąsiadujących rurek przy ulożeniu -w slimak( co 40 cm) i fale ciepło -zimno na podlodze. Różnica temp. zasilania-powrotu nie powinna byc większa niż 10 -max 15 st C http://www.podlogowka.pl/pliki/inst_zs.pd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 28.05.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 http://www.podlogowka.pl/pliki/inst_zs.pd http://www.podlogowka.pl/pliki/inst_zs.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 28.05.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 To mi drodzy doradźcie bo już powoli zbliżam się do etapów podłogowych ile dajecie styro i jastrychu . Instalator mówi ze 10 cm styka styro i do tego 6-7 jastrych jak to widzicie z doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 28.05.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Doświadczenia jeszcze nie mam, ale to standardowe grubości. Ja mam zamiar dać 10 cm styro na gruncie i 5 cm na stropie, na to 5-6 cm wylewki.Napisz czy to ma być na stropie, czy na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 28.05.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Oczywiście i tu i tu . Tylko teraz musze podjąc decyzję o styro na gruncie a później na piętrze. Tylko tak czytam że te 10 cm to minimum obocnie i lepiej dać więcej. I tak myślałem 10+5 i na to jastrych 6 plus ok 1 cm na kafle i mamy 22 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 28.05.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 10cm to minimum, ja u siebie bede mial 15 i to uwazam za optimum, do tej grubosci juz sa tynki, drzwi balkonowe i reszta. Wole dac wiecej, niz mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 28.05.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Witam. Szukam wątku o róznicy pomiedzy sterowaniem pogodowym a pokojowym podłogówki. Oszczedności, zalety, wady. Mam sprzeczne informacje: 1. na infoliini junkersa zalecaja pogodówkę 2. serwisant - wystarczy w zupelności pokojowy np. eroster2020. dzieki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.05.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Witam. Szukam wątku o róznicy pomiedzy sterowaniem pogodowym a pokojowym podłogówki. Oszczedności, zalety, wady. Mam sprzeczne informacje: 1. na infoliini junkersa zalecaja pogodówkę 2. serwisant - wystarczy w zupelności pokojowy np. eroster2020. dzieki za odp pokojowy to praktycznie termostat. podłogówkę termostatem ciężko się steruje i/lub nieekonomicznie gdy podłogówka ma kilka h bezwładności. aczkolwiek niektórzy to praktykują (ciekawe jak to by wyglądało gdyby opomiarować i zwykresować). chyba, że Ci się uda zrobić podłogówkę o minimalnej bezwładności, od czasu do czasu ktoś tu pisze, że się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.05.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 pokojowy to praktycznie termostat. podłogówkę termostatem ciężko się steruje i/lub nieekonomicznie gdy podłogówka ma kilka h bezwładności. aczkolwiek niektórzy to praktykują (ciekawe jak to by wyglądało gdyby opomiarować i zwykresować). chyba, że Ci się uda zrobić podłogówkę o minimalnej bezwładności, od czasu do czasu ktoś tu pisze, że się da.Takie sterowanie może wystarczyć przy niskotemperaturowym źródle ciepła, jakim jest pompa ciepła. Przy wysokotemperaturowym źródle ciepła bardziej korzystnym rozwiązaniem jest, IMHO sterowanie pogodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.05.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Szukam wątku o róznicy pomiedzy sterowaniem pogodowym a pokojowym podłogówki. Oszczedności, zalety, wady. Chodziło Ci o ten wątek : http://forum.muratordom.pl/pogodowka-pokojowka-nowy-watek,t9911-180.htm Poczytaj też tutaj : http://www.muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/sterowanie-wodna-instalacja-c_o_,6376_3219.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 29.05.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Szukam wątku o róznicy pomiedzy sterowaniem pogodowym a pokojowym podłogówki. Oszczedności, zalety, wady. Chodziło Ci o ten wątek : http://forum.muratordom.pl/pogodowka-pokojowka-nowy-watek,t9911-180.htm Poczytaj też tutaj : http://www.muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/sterowanie-wodna-instalacja-c_o_,6376_3219.htm dzieki, widziałem kiedys tez inne wątki, ale nie pamietam gdzie Serwisant odradza pogodówkę ze wzgledu na bezwaładnośc (podłogówka), natomiast zaleca przy ogrzewaniu o małej bezwładności (grzejniki). Najprawdopodobniej kupie "pokojówke" np Eurostera 2020 (bezprzewodowy, o takim tez mówił serwisant) i zobaczę co sie bedzie działo. Najwyżej dokupię pogodówkę. Idealnym systemem bylby system pogodowy z regulatorem wewnetrznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.05.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Instalator bzdyry gada , do podłogówki właśnie pogodówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.05.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Dokładnie tak, przy grzejnikach bez pogodówki da się bardzo szybko zareagować na zmianę temp. zewnętrznej,natomiast ogrzewanie podłogowe ma jedną wielką wadę ( chociaż niektórzy twierdzą że to zaleta) czyli bezwładność, sterowanie pogodowe w znacznym stopniu likwiduje ten problem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 29.05.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Instalator bzdyry gada , do podłogówki właśnie pogodówka. Serwisant, instalator jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 29.05.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 ogrzewanie podłogowe ma jedną wielką wadę ( chociaż niektórzy twierdzą że to zaleta) czyli bezwładność, sterowanie pogodowe w znacznym stopniu likwiduje ten problem ! W jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.05.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 W sensie utrzymania w domu stałej temp. w okresach kiedy jest duża różnica temp. między dniem a nocą ,,, zapomniałem dodać DODATKOWO można dać termostaty w pomieszczeniach jeśli chcesz mieć inną temp. w pokoju a inną w korytarzu np.! Ja sobie przygotowałem peszle i puszki żeby kiedyś mieć możliwość tak to rozwiązać. Projektowałem podłogówkę w oparciu o swoje wyliczenia w OZC, jesli będą rzeczywiste to wystarczy mi regulacja przepływem ! Zaznaczam że jestem JESZCZE teoretykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 29.05.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Zaznaczam że jestem JESZCZE teoretykiem Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.05.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Zaznaczam że jestem JESZCZE teoretykiem Ja też Najprawdopodobniej kupie "pokojówke" np Eurostera 2020 (bezprzewodowy, o takim tez mówił serwisant) i zobaczę co sie bedzie działo. Najwyżej dokupię pogodówkę. Idealnym systemem bylby system pogodowy z regulatorem wewnetrznym W/g mnie niepotrzebny wydatek ta pokojówka, to taniej będzie bez sterownika. Ustawiasz na piecu na np. 2 lub 3 , i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.05.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 W sensie utrzymania w domu stałej temp. w okresach kiedy jest duża różnica temp. między dniem a nocą ,,, zapomniałem dodać DODATKOWO można dać termostaty w pomieszczeniach jeśli chcesz mieć inną temp. w pokoju a inną w korytarzu np.! Ja sobie przygotowałem peszle i puszki żeby kiedyś mieć możliwość tak to rozwiązać. Projektowałem podłogówkę w oparciu o swoje wyliczenia w OZC, jesli będą rzeczywiste to wystarczy mi regulacja przepływem ! Zaznaczam że jestem JESZCZE teoretykiem ja natomiast właśnie będę kładł przewód ydyp 3x1mm2 od rozdzielacza do przewidywanych miejsc montażu ewentualnych termostatów (wg Kan ponoć wystarczy przewód 2x0,75 lub 2x1), koszt chyba mniejszy niż peszle i puszki, roboty z położeniem kabla na pewno mniej i wygodniej niż kucie pod puszki i peszel (no chyba ze jakiś kanadyjczyk ), jedna robota, nie trzeba potem męczyć sie z przewodami (a peszle potrafią być złośliwe ) no i też sobie obliczyłem ozc i podłogówkę i mam nadzieję ją przepływem wyregulować ale na wszelki wypadek, co mi szkodzi te kabelki zamocować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts