Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Temperatura zasilania 50 (kocioł na ekogroszek). Obniżenie temperatury do 40 stopni powoduje obniżenie temperatury podłogi do 24, a moc grzejnika spada do 1345 W. Po tych wszystkich obliczeniach skłaniam się do rozmieszczenia rurek co 25 - 30 cm. Da mi to pętlę o długości 75 m plus transport - to będzie salon - powierzchnia grzejnika 30 m. W połączonej z nim jadalni dam jeszcze jedną krótszą pętlę.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Temperatura zasilania 50 (kocioł na ekogroszek). Obniżenie temperatury do 40 stopni powoduje obniżenie temperatury podłogi do 24, a moc grzejnika spada do 1345 W. Po tych wszystkich obliczeniach skłaniam się do rozmieszczenia rurek co 25 - 30 cm. Da mi to pętlę o długości 75 m plus transport - to będzie salon - powierzchnia grzejnika 30 m. W połączonej z nim jadalni dam jeszcze jedną krótszą pętlę.

Jedna pętla 75 mb rury na 30m2 podłogi, u mnie 3 pętle po ok. 90 mb na 34m2.

Warto poszukać zdjęć i popatrzeć jakie mają rozstawy rurek,

druga sprawa to różnica temperatur dwóch sąsiadujących rurek przy ulożeniu -w slimak( co 40 cm) i fale ciepło -zimno na podlodze.

Różnica temp. zasilania-powrotu nie powinna byc większa niż 10 -max 15 st C

http://www.podlogowka.pl/pliki/inst_zs.pd

Witam.

Szukam wątku o róznicy pomiedzy sterowaniem pogodowym a pokojowym podłogówki. Oszczedności, zalety, wady.

Mam sprzeczne informacje::-?

1. na infoliini junkersa zalecaja pogodówkę

2. serwisant - wystarczy w zupelności pokojowy np. eroster2020.

dzieki za odp

pokojowy to praktycznie termostat. podłogówkę termostatem ciężko się steruje i/lub nieekonomicznie gdy podłogówka ma kilka h bezwładności. aczkolwiek niektórzy to praktykują (ciekawe jak to by wyglądało gdyby opomiarować i zwykresować). chyba, że Ci się uda zrobić podłogówkę o minimalnej bezwładności, od czasu do czasu ktoś tu pisze, że się da.

pokojowy to praktycznie termostat. podłogówkę termostatem ciężko się steruje i/lub nieekonomicznie gdy podłogówka ma kilka h bezwładności. aczkolwiek niektórzy to praktykują (ciekawe jak to by wyglądało gdyby opomiarować i zwykresować). chyba, że Ci się uda zrobić podłogówkę o minimalnej bezwładności, od czasu do czasu ktoś tu pisze, że się da.
Takie sterowanie może wystarczyć przy niskotemperaturowym źródle ciepła, jakim jest pompa ciepła. Przy wysokotemperaturowym źródle ciepła bardziej korzystnym rozwiązaniem jest, IMHO sterowanie pogodowe.

Szukam wątku o róznicy pomiedzy sterowaniem pogodowym a pokojowym podłogówki. Oszczedności, zalety, wady.

Chodziło Ci o ten wątek : http://forum.muratordom.pl/pogodowka-pokojowka-nowy-watek,t9911-180.htm

Poczytaj też tutaj : http://www.muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/sterowanie-wodna-instalacja-c_o_,6376_3219.htm

Chodziło Ci o ten wątek : http://forum.muratordom.pl/pogodowka-pokojowka-nowy-watek,t9911-180.htm

Poczytaj też tutaj : http://www.muratordom.pl/instalacje/kotly-i-automatyka/sterowanie-wodna-instalacja-c_o_,6376_3219.htm

dzieki, widziałem kiedys tez inne wątki, ale nie pamietam gdzie

Serwisant odradza pogodówkę ze wzgledu na bezwaładnośc (podłogówka), natomiast zaleca przy ogrzewaniu o małej bezwładności (grzejniki).

Najprawdopodobniej kupie "pokojówke" np Eurostera 2020 (bezprzewodowy, o takim tez mówił serwisant) i zobaczę co sie bedzie działo. Najwyżej dokupię pogodówkę.

Idealnym systemem bylby system pogodowy z regulatorem wewnetrznym :-?

Dokładnie tak, przy grzejnikach bez pogodówki da się bardzo szybko zareagować na zmianę temp. zewnętrznej,natomiast ogrzewanie podłogowe ma jedną wielką wadę ( chociaż niektórzy twierdzą że to zaleta) czyli bezwładność, sterowanie pogodowe w znacznym stopniu likwiduje ten problem !

W sensie utrzymania w domu stałej temp. w okresach kiedy jest duża różnica temp. między dniem a nocą ,,, zapomniałem dodać :roll:

DODATKOWO można dać termostaty w pomieszczeniach jeśli chcesz mieć inną temp. w pokoju a inną w korytarzu np.!

Ja sobie przygotowałem peszle i puszki żeby kiedyś mieć możliwość tak to rozwiązać.

Projektowałem podłogówkę w oparciu o swoje wyliczenia w OZC, jesli będą rzeczywiste to wystarczy mi regulacja przepływem !

Zaznaczam że jestem JESZCZE teoretykiem :wink:

Ja też :D

Najprawdopodobniej kupie "pokojówke" np Eurostera 2020 (bezprzewodowy, o takim tez mówił serwisant) i zobaczę co sie bedzie działo. Najwyżej dokupię pogodówkę.

Idealnym systemem bylby system pogodowy z regulatorem wewnetrznym

W/g mnie niepotrzebny wydatek ta pokojówka, to taniej będzie bez sterownika.

Ustawiasz na piecu na np. 2 lub 3 , i po sprawie :D :D

W sensie utrzymania w domu stałej temp. w okresach kiedy jest duża różnica temp. między dniem a nocą ,,, zapomniałem dodać :roll:

DODATKOWO można dać termostaty w pomieszczeniach jeśli chcesz mieć inną temp. w pokoju a inną w korytarzu np.!

Ja sobie przygotowałem peszle i puszki żeby kiedyś mieć możliwość tak to rozwiązać.

Projektowałem podłogówkę w oparciu o swoje wyliczenia w OZC, jesli będą rzeczywiste to wystarczy mi regulacja przepływem !

ja natomiast właśnie będę kładł przewód ydyp 3x1mm2 od rozdzielacza do przewidywanych miejsc montażu ewentualnych termostatów (wg Kan ponoć wystarczy przewód 2x0,75 lub 2x1), koszt chyba mniejszy niż peszle i puszki, roboty z położeniem kabla na pewno mniej i wygodniej niż kucie pod puszki i peszel (no chyba ze jakiś kanadyjczyk :wink: ), jedna robota, nie trzeba potem męczyć sie z przewodami (a peszle potrafią być złośliwe :wink: )

no i też sobie obliczyłem ozc i podłogówkę i mam nadzieję ją przepływem wyregulować ale na wszelki wypadek, co mi szkodzi te kabelki zamocować... :wink: