Liwko 17.07.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/azalia/0/32#topNie szkoda m2 na kotłownie w tym domku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 17.07.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Komina i kotłowni w tym projekcie raczej nie zlikwidujesz, możesz co najwyżej zmienić przeznaczenie pomieszczenia. Koszty tak czy inaczej zostaną/zostały poniesione + dochodzi różnica pomiedzy PC wraz z odwiertami, a najmniejszym piecem na Eko. Edytowane 17 Lipca 2012 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 A dlaczego komina nie zlikwidujesz? O tym by nie robić takiej kotłowni, można było pomyśleć przed wyborem projektu. W dodatku oprócz gruntowej jest jeszcze powietrzna i sam prąd. Wszystko można jak się chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 17.07.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 A dlaczego komina nie zlikwidujesz? Kominek/koza i wentylacja garażu. Masz kominek? Może to nie głupie rozwiazanie przy PC zwłaszcza w tych regionach gdzie są problemy z dostawmi prądu. O tym by nie robić takiej kotłowni, można było pomyśleć przed wyborem projektu. Wszystko można jak się chce. Masz konkretną sytuacje, konkretny budynek. Nie wiem czy wszystko można ale np. hełm jest ciężko przemicować na lewą stronę, a czasami nam wrażenie że na siłe starasz sie to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Bo twierdzę, że tylko zacofanie (bez urazy) usprawiedliwia montowanie kotłów na paliwa stałe w dzisiejszych czasach. Przed budową byłem kompletnym laikiem, ale udało mi się dość dobrze postawić dom, bez upierdliwego systemu grzewczego. 20 lat palenia w kotle w zupełności mi wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 17.07.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Bo twierdzę, że tylko zacofanie (bez urazy) usprawiedliwia montowanie kotłów na paliwa stałe w dzisiejszych czasach. Zacofanie usprawiedliwia zrobienie sobie kotłowni z salonu i ogrzewanie domu za pomocą energii wytworzonej w kotle który zatruwającym środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Zacofanie usprawiedliwia zrobienie sobie kotłowni z salonu Tys prowda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 17.07.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Bo twierdzę, że tylko zacofanie (bez urazy) usprawiedliwia montowanie kotłów na paliwa stałe w dzisiejszych czasach. Przed budową byłem kompletnym laikiem, ale udało mi się dość dobrze postawić dom, bez upierdliwego systemu grzewczego. 20 lat palenia w kotle w zupełności mi wystarczyło. Cieszę się Twoim szczęściem, choć mam nieodparte wrażenie, że kwestie zwiazane z ekogroszkiem "na siłę" demonizujesz. Jak sam przyznajesz kotłownia w salonie już Ci tak bardzo nie przeszkada. Są różne sytuacje życiowe i jak widać na powyższym przykładzie Twój przepis na "komfort, zadowolenie i nie wszystkim pasuje. Ps. Podobnie kiedyś cieszyłem się szczęściem ludzi, którzy mieli trendy-bezobsługowe kotłownie na olej opałowy. Większość z nich szybko przestała być trędy. Zobaczymy jak będzie z prądem? Edytowane 17 Lipca 2012 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 A gdzie to wyczytałeś, że mi kotłownia w salonie nie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.07.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 no to ja jestem zacofany mam wyprowadzone rury w kotłow do zwykłego piecaw łazience drabiny z grzałamikominek- bez płaszcza dgp wolę być zacofany niż kombinować po fakcie choć przyznam że u mnie zamieszanie wprowadzila powietrz, pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 17.07.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Tys prowda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Co Regu coś tam, będziesz miał taką kotłownie w salonie że się tak cieszysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 17.07.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 i podłogówkę na wypadek gdybym kiedyś zdecydował się na PC. Jeżeli się nie zdecyduje, np z powodu urynkowienia ceny prądu, ominie mnie robienie z salonu kotłowni Ps. Nie staraj sie mnie obrazić - nie potrafisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.07.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Ależ ja nie mam zamiaru kogokolwiek obrażać. Martwi cię to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 23.07.2012 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Oj, ciężko nadążyć gdzie się temat znajduje... Normalnie czuję się jak głupi Jaś. Temat skacze jak się moderatorom podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek14 23.07.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Witam,Poszujuję informacji na temat takiego rozdzielacza: http://www.e-heat.pl/rozdzielacz-mieszacz-ogrzewania-podlogowego-bypassem-p-524.html Czy może ktoś użytkujej i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-pol1 23.07.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Zacznijmy jeszcze raz. Na szybkiego. 300m2 kolektora poziomego 5tyś zł. PC 12tyś. zł=17tyś. +kotłownia (niech będzie 7tyś)=24tyś. Nie da rady? Zacznij najpierw czytać forum, zanim zaczniesz o coś pytać. Dla mnie gaz+kominek z płaszczek+solary to idiotyzm. Droga inwestycja i droga eksploatacja. Troszkę pokory i da się coś z tym zrobić Rozbiłem się dziś o ścianę w gazowni (planowany termin realizacji przyłącza to MARZEC!! A gaz mam w działce!) Pytania: 1. Jaka pompa? 2. Jaki kolektor? 3. Jaki bojler? 4. "Osprzęt do kotłowni"? 5. Co jeszcze? 6. Różnice w podłogówce? Jeżeli wykazuję zbyt wielki stopień ignorancji tematycznej to przepraszam, ale ciężko znaleźć instrukcję doboru i montażu PC. Może ktoś ma jakiś link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.07.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Zacznijmy jeszcze raz. Podałem ci na priva link do firmy z twojego miasta, (zdążyłem się już nawet w pewnym momencie z nimi posprzeczać) a ty zapewne nawet nie raczyłeś tam zajechać. Podaj wszystkie dane swojego domu, plus jakąś ofertę to podyskutujemy, ale chyba też nie koniecznie w tym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-pol1 25.07.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 (edytowane) Do Liwko. Żeczywiście z tą wizytą troszkę mi zeszło Może ci panowie są fajnii, ale mnie nie słuchali. Przysłali mi ofertę na kpl. instalację, mimo iż prosiłem o pominięcie wykonania dolnego źródła i PC z wysokiej półki, nie biorąc pod uwagę mojego bardzo skromnego budżetu. Wycena ta jest astronomicznie wysoka, w stosunku do Pańskiej kalkulacji. Oczywiście absolutnie się nie zniechęcam i zgłębiam tajniki "czarnej magii"(PC). Poszukuję rozwiązań nakreślonych cenowo przez Pana. Odkryłem np., że multiwalentny zbiornik, który miałem zamiar zastosować pierwotnie w kotłowni idealnie nadaje się do PC. Dodam jeszcze, że nie wyobrażam sobie domu bez kominka w salonie (wg.Pana, kotłowni) i absolutnie nie interesują mnie koszty i uciążliwości jego ekploataji Pozdrawiam Edytowane 25 Lipca 2012 przez jarek-pol1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.07.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Ależ ja mam kominek, tyle że zwykły dla przyjemności. Spalam około 0,5m3 drewna rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts