michal_mlody 23.09.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Jaką pompę zastosować do podłogówki.Pompa za zaworem mieszającym sterowanym podłogówką, zasilanie z bufora. Myślę na LFP, no i teraz: - 25 POr 40 c- PCO 25/4 N Napędzać to ma 600mb rury 17mm. Ta druga z tego co wyczytałem ze strony producenta to przystosowana do podłogówki no i trochę tańsza.Która będzie odpowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.09.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Jaką pompę zastosować do podłogówki. Pompa za zaworem mieszającym sterowanym podłogówką, zasilanie z bufora. Myślę na LFP, no i teraz: - 25 POr 40 c - PCO 25/4 N Napędzać to ma 600mb rury 17mm. Ta druga z tego co wyczytałem ze strony producenta to przystosowana do podłogówki no i trochę tańsza. Która będzie odpowiednia? jak dla mnie to obie są dobre wybrał bym tą co ma mniejsze zużycie prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 23.09.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 25 POr40 ma trochę mniej W na poszczególnych biegach. Może macie jakieś inne propozycje co do pomp w podobnej cenie? Pompy OMNIGENA w dobrej cenie stoją LFP ma jeszcze w ofercie pompy z serii EFEKTA energooszczędne tylko że w opisie pisze coś o stałym przepływie. Nada się do napędzania podłogówki w takiej konfiguracji jak wyżej pisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 24.09.2012 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 lfp efekta to jest wyższa półka z parametrów wynika że 25/60 na pewno da radę czy cena do oszczędności prądu ma sens trzeba przeliczyć ale firma jest polska sprawdzona przez wiele lat więc z jakimiś wynalazkami bym nie ryzykowało to że z serwisem w późniejszym czasie nie będziesz miał problemów też się liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 24.09.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Jaką pompę zastosować do podłogówki. Pompa za zaworem mieszającym sterowanym podłogówką, zasilanie z bufora. Myślę na LFP, no i teraz: - 25 POr 40 c - PCO 25/4 N Napędzać to ma 600mb rury 17mm. Ta druga z tego co wyczytałem ze strony producenta to przystosowana do podłogówki no i trochę tańsza. Która będzie odpowiednia? Ja kupiłem dwie sztuki PCO. Jedną do obiegu grzejnikowego i drugą do mieszacza podłogówki 180mb. Jak kupowałem to nie byłem świadom że to różne pompy a cena była dość atrakcyjna 180 pln. Później jak zacząłem porównywać spec producenta to zauważyłem są trzy różnice: - inne łożyska (PCO - grafitowe, POr – ceramiczne) - w PCO –brak zabezpieczenia przeciw zwarciowego - w PCO większe zużycie prądu. W zależności od biegu od 7 do 20W różnicy, co wg jakiegoś internetowego kalkulatora przy różnicy energii 20 W zakładając że pompka chodzi non stop przez 6mc w roku wychodzi mi 32 pln na rok drożej za prąd. Różnica w cenie pompki to ok. 120 pln Reszta bebechów identyczna. Trochę się boję że pompka ta nie pociągnie obiegu grzejnikowego . Za tydzień myślę że uda mi się odpalić kotłownie to będzie wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 26.09.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 a jak wysterować pompkę mieszacza?ma się uruchamiać tak samo jak pompka obiegu grzejnikowego czy może przy innej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 27.09.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) Czy można wykonać takie coś: na parterze rozdzielacz podłogówki na 8 pętli: 7 to pętle podłogówki i... 1 to rurka pex do piwnicy i tam ponownie rozdzielacz na: 1 pętla podłogówki w pokoju w piwnicy, 1 to grzejnik w suszarni/pralni i 1 to grzejnik w garażu. Te 3 pomieszczenia będą załączane okazjonalnie. Czy lepiej w piwnicy wykonać dodatkowy rozdzielacz na 3 pętle i tam podpiąć te 3 pomieszczenia ? Rura do niego musiałabybyć skierowana w dół w stosunku do głównej rury zasilającej ze źródła ciepła. Edytowane 27 Września 2012 przez ferrit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorider 28.09.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Czy można wykonać takie coś: na parterze rozdzielacz podłogówki na 8 pętli: 7 to pętle podłogówki i... 1 to rurka pex do piwnicy i tam ponownie rozdzielacz na: 1 pętla podłogówki w pokoju w piwnicy, 1 to grzejnik w suszarni/pralni i 1 to grzejnik w garażu. Te 3 pomieszczenia będą załączane okazjonalnie. Czy lepiej w piwnicy wykonać dodatkowy rozdzielacz na 3 pętle i tam podpiąć te 3 pomieszczenia ? Rura do niego musiałabybyć skierowana w dół w stosunku do głównej rury zasilającej ze źródła ciepła. Wydaje mi się, że podpinanie rozdzielacza pod jedno z wyjść innego rozdzielacza to nie najlepsze rozwiązanie (średnica przyłącza). Lepiej dać trójnik w rurę zasilającą rozdzielacza na parterze i zejść do rozdzielacza w piwnicy jakąś konkretną średnicą. Albo założyć większy rozdzielacz na parterze, w tym przypadku 10 obwodów i zejść do każdego ogrzewanego pomieszczenia w piwnicy osobną pętlą, ja tak mam, ale nie mogę nic na razie powiedzieć, jak to się spisuje, bo centralne ogrzewanie jest w trakcie realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 29.09.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Do olorider: nie wiem czy mi się zmieści rozdzielacz 10 pętli. Skoro główna rura będzie CU-28, to na te 3 mogę dać trójnik na głównym zasilaniu, zejść do piwnicy i potem redukcja np na CU-18 i mniejszy rozdzielacz 3 pętle. Czy nie redukować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorider 29.09.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Jak się rozdzielacz na 10 obw. nie zmieści, to zrobił bym tak - trójnik redukcyjny cu 28x18x28 na ciepłociągu i rura 18 do rozdzielacza w piwnicy. Co na to hydraulicy zawodowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 30.09.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Rozdzielacz 10 obw. powinien sie zmieścić (68cm) a mam 85cm miejsca. Puszczę wszystko z niego. Mając w sumie 2 rozdzielacze: 10 i 8 obw. co daje w sumie 1000m PEX16 jaki duże powinienem zastosować naczynie przeponowe i grupę bezpieczeństwa do jakiego ciśnienia max ? Tak samo jakie duże naczynie przeponowe powinienem zastosować do obwodu CWU - zasobnik to SGW(S) MAXI 300L. Źródło ciepła to PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 02.10.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 A jaka średnia ma być zasilanie do rozdzielacza 8 czy 9 obwodowego ?odległość do kotłowni od rozdzielacza 8 m w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 02.10.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 A jaka średnia ma być zasilanie do rozdzielacza 8 czy 9 obwodowego ?odległość do kotłowni od rozdzielacza 8 m w poziomie. Odległość do pierwszego rozdzielacza na parterze (10 obw) to 5m (z piwnicy) potem dalej 3m pionowo w górę do drugiego rozdzielacza (8 obw). To wszystko. Rura CU 28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deresz 03.10.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 ja również posiadam podłogówkę tylko że miałem ją robioną 6 lat temu i wylaną mam betonem teraz dowiedziałem się ze podłogówkę najlepiej zalać pianobetonem jest lżejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.10.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Takiej bzdury lepiej żebyś nie napisał. To tak jak byś podłogówkę przykrył styropianem i chciał żeby Ci się pomieszczenie nagrzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybel 03.10.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Podpowiedzcie proszę jakiś konkretny model sterownika pogodowego. mam wszędzie podłogówkę. zasilanie z bufora poprzez zawór trójdrożny z siłownikiem ESBE. pompa cyrkulacyjna cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 03.10.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 A powiedzcie mi Panowie w jakim materiale wykonać kotłownie (miedz czy rury zgrzewane) i doprowadzenie wody do łazienki, kuchni (miedź czy rury zgrzewane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 03.10.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 kotłownia stal lub ewentualnie miedźwoda uzytkowa rurki pp zgrzewane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 03.10.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Ile litrów jest w rurce fi 16 500m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.10.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 pi*r2*h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts