Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jaką pompę zastosować do podłogówki.

Pompa za zaworem mieszającym sterowanym podłogówką, zasilanie z bufora.

Myślę na LFP, no i teraz:

- 25 POr 40 c

- PCO 25/4 N

Napędzać to ma 600mb rury 17mm. Ta druga z tego co wyczytałem ze strony producenta to przystosowana do podłogówki no i trochę tańsza.

Która będzie odpowiednia?

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

- 25 POr 40 c

- PCO 25/4 N

Napędzać to ma 600mb rury 17mm. Ta druga z tego co wyczytałem ze strony producenta to przystosowana do podłogówki no i trochę tańsza.

jak dla mnie to obie są dobre wybrał bym tą co ma mniejsze zużycie prądu

25 POr40 ma trochę mniej W na poszczególnych biegach.

Może macie jakieś inne propozycje co do pomp w podobnej cenie?

Pompy OMNIGENA w dobrej cenie stoją:)

LFP ma jeszcze w ofercie pompy z serii EFEKTA energooszczędne tylko że w opisie pisze coś o stałym przepływie. Nada się do napędzania podłogówki w takiej konfiguracji jak wyżej pisałem?

lfp efekta to jest wyższa półka z parametrów wynika że 25/60 na pewno da radę czy cena do oszczędności prądu ma sens trzeba przeliczyć ale firma jest polska sprawdzona przez wiele lat więc z jakimiś wynalazkami bym nie ryzykowało to że z serwisem w późniejszym czasie nie będziesz miał problemów też się liczy

- 25 POr 40 c

- PCO 25/4 N

Ja kupiłem dwie sztuki PCO. Jedną do obiegu grzejnikowego i drugą do mieszacza podłogówki 180mb.

Jak kupowałem to nie byłem świadom że to różne pompy a cena była dość atrakcyjna 180 pln. Później jak zacząłem porównywać spec producenta to zauważyłem są trzy różnice:

- inne łożyska (PCO - grafitowe, POr – ceramiczne)

- w PCO –brak zabezpieczenia przeciw zwarciowego

- w PCO większe zużycie prądu. W zależności od biegu od 7 do 20W różnicy, co wg jakiegoś internetowego kalkulatora przy różnicy energii 20 W zakładając że pompka chodzi non stop przez 6mc w roku wychodzi mi 32 pln na rok drożej za prąd. Różnica w cenie pompki to ok. 120 pln

Reszta bebechów identyczna.

Trochę się boję że pompka ta nie pociągnie obiegu grzejnikowego . Za tydzień myślę że uda mi się odpalić kotłownie to będzie wszystko jasne.

Czy można wykonać takie coś: na parterze rozdzielacz podłogówki na 8 pętli: 7 to pętle podłogówki i... 1 to rurka pex do piwnicy i tam ponownie rozdzielacz na: 1 pętla podłogówki w pokoju w piwnicy, 1 to grzejnik w suszarni/pralni i 1 to grzejnik w garażu. Te 3 pomieszczenia będą załączane okazjonalnie. Czy lepiej w piwnicy wykonać dodatkowy rozdzielacz na 3 pętle i tam podpiąć te 3 pomieszczenia ? Rura do niego musiałabybyć skierowana w dół w stosunku do głównej rury zasilającej ze źródła ciepła. Edytowane przez ferrit

Czy można wykonać takie coś: na parterze rozdzielacz podłogówki na 8 pętli: 7 to pętle podłogówki i... 1 to rurka pex do piwnicy i tam ponownie rozdzielacz na: 1 pętla podłogówki w pokoju w piwnicy, 1 to grzejnik w suszarni/pralni i 1 to grzejnik w garażu. Te 3 pomieszczenia będą załączane okazjonalnie. Czy lepiej w piwnicy wykonać dodatkowy rozdzielacz na 3 pętle i tam podpiąć te 3 pomieszczenia ? Rura do niego musiałabybyć skierowana w dół w stosunku do głównej rury zasilającej ze źródła ciepła.

Wydaje mi się, że podpinanie rozdzielacza pod jedno z wyjść innego rozdzielacza to nie najlepsze rozwiązanie (średnica przyłącza).

Lepiej dać trójnik w rurę zasilającą rozdzielacza na parterze i zejść do rozdzielacza w piwnicy jakąś konkretną średnicą. Albo założyć większy rozdzielacz na parterze, w tym przypadku 10 obwodów i zejść do każdego ogrzewanego pomieszczenia w piwnicy osobną pętlą, ja tak mam, ale nie mogę nic na razie powiedzieć, jak to się spisuje, bo centralne ogrzewanie jest w trakcie realizacji.

Rozdzielacz 10 obw. powinien sie zmieścić (68cm) a mam 85cm miejsca. Puszczę wszystko z niego. Mając w sumie 2 rozdzielacze: 10 i 8 obw. co daje w sumie 1000m PEX16 jaki duże powinienem zastosować naczynie przeponowe i grupę bezpieczeństwa do jakiego ciśnienia max ? Tak samo jakie duże naczynie przeponowe powinienem zastosować do obwodu CWU - zasobnik to SGW(S) MAXI 300L. Źródło ciepła to PC.