cruz 03.10.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 pi*r2*h Trzeba jeszcze pamiętać o grubości ścianki tego PEXa. Czyli: pi*((16/2)-2)2*h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 04.10.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 ...i o jednostkach:1 m = 100 cm1 m^2 = 10 000 cm^21 cm = 10 mm1 cm^2 = 100 mm^21 litr = 1 dm^3 = 1 000 cm^3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 04.10.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Dzisiaj w pracy dostałem na komputer reklamę. Niestety ją wywaliłem . Nie do odzyskania. TREŚĆ !Mistrzowie ocieplają podłogę jakimiś płytami, układają podłogówkę z rur miedzianych, a następnie zalewają to / nie betonem / tylko czymś co przypomina asfalt drogowy. Widział to ktoś ? Wiecie coś o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 04.10.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Jaki siłownik mam kupić do zaworu mieszającego podłogówki: 3 - pozycyjny czy proporcjonalny? Podłogówka będzie zasilana z bufora przez zawór 3 drogowy.Czy proporcjonalny będzie lepiej (dokładniej) sterował temperaturą? Jeśli wezmę proporcjonalny to czy standardowe sterowniki pogodowe będą go obsługiwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 06.10.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Jak podłogówkę miałem zalaną wodą i 1,6 bar i przy zalewaniu wylewek wzrosło ciśnienie do ponad 2,6 bar to normalne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.10.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Jak podłogówkę miałem zalaną wodą i 1,6 bar i przy zalewaniu wylewek wzrosło ciśnienie do ponad 2,6 bar to normalne ?? Nie wiem czy normalne...ale dlaczego miałeś tylko 1,6 bar w podłogówce przy zalewaniu? u mnie było 6 bar przy zalewaniu i tak pozostało, aż do wyschnięcia wylewek przez ok 60 dni. Według Twojego wskazania nastąpiło ściśnięcie rurki ogrzewania czy znacznie? być może da się to jakoś obliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 07.10.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Sugerujesz ze za mało dałem i rurki mogły się ścisnąć ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.10.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 (edytowane) Raczej wątpliwa sprawa żeby ścisnęło rurki które są pod ciśnieniem. A może wodę podgrzałeś albo zawór nie trzyma? Edytowane 8 Października 2012 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.10.2012 02:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Sugerujesz ze za mało dałem i rurki mogły się ścisnąć ?? Ja nie sugeruję, ale jeśli tak jak kolega napisał nie podgrzałeś wody w podłogówce to jakaś przyczyna musi być ( a może? zalałeś tak rzadką wylewką, że cement wiążąc podgrzał wodę w instalacji?). Pod naciskiem wylewki raczej nie jest możliwe, aby ciśnienie wzrosło na tyle - można by jeszcze podejrzewać, że "ktoś" nacisnął rurkę na tyle silnie(w kilku miejscach), że ta zmieniła swój przekrój powodując wzrost ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 08.10.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 25 POr40 ma trochę mniej W na poszczególnych biegach. Może macie jakieś inne propozycje co do pomp w podobnej cenie? Pompy OMNIGENA w dobrej cenie stoją LFP ma jeszcze w ofercie pompy z serii EFEKTA energooszczędne tylko że w opisie pisze coś o stałym przepływie. Nada się do napędzania podłogówki w takiej konfiguracji jak wyżej pisałem? Ja kupiłem dwie sztuki PCO. Jedną do obiegu grzejnikowego i drugą do mieszacza podłogówki 180mb. Jak kupowałem to nie byłem świadom że to różne pompy a cena była dość atrakcyjna 180 pln. Później jak zacząłem porównywać spec producenta to zauważyłem są trzy różnice: - inne łożyska (PCO - grafitowe, POr – ceramiczne) - w PCO –brak zabezpieczenia przeciw zwarciowego - w PCO większe zużycie prądu. W zależności od biegu od 7 do 20W różnicy, co wg jakiegoś internetowego kalkulatora przy różnicy energii 20 W zakładając że pompka chodzi non stop przez 6mc w roku wychodzi mi 32 pln na rok drożej za prąd. Różnica w cenie pompki to ok. 120 pln Reszta bebechów identyczna. Trochę się boję że pompka ta nie pociągnie obiegu grzejnikowego . Za tydzień myślę że uda mi się odpalić kotłownie to będzie wszystko jasne. no to jestem po pierwszym odpaleniu. Pompki bez problemu dają radę, myślałem że przez to że mają inne łozyska będą głośne ale nie są, praktycznie ich nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 13.10.2012 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Witam, mam pytanie odnośnie wygrzewania podłogówki. W różnych miejscach internetu wyczytałem (także tu na forum), że powinna trwać ok 8 dni, jest jednak kilka opinii, że powinno to być 29dni (jest nawet gdzieś na forum opis temperatur w danym dniu) - taką mają opinię cysto fachowcy od parkietów (chodzi o wilgotność). Moje pytanie - czy mogę wygrzać najpierw te 8 dni, ułożyć płytki, a następnie wygrzać jeszcze raz dłuższym sposobem? Wiem, że lepiej by od razu zrobić ten 29-dniowy program, ale mam dobrych płytkarzy umówionych i nie zdążę. Jak wygląda (tzn. ile dni) proces wygrzewania zaprogramowany w pompach ciepła/kotłach, które mają taki w ustawieniach (mój akurat nie ma...)? Wiem, że część ludzi się dziwi, że chcę długo wygrzewać, ale jak sobie pomyślę ile kosztuje parkiet, to wolę dmuchać na zimne (tu akurat na ciepłe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 A kiedy wylewałeś posadzkę? Ja i mój znajomy kładliśmy najpierw płytki, a dopiero później odpalaliśmy CO, po trzech latach nie widać żadnych skutków ubocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.10.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Liwko - przy płytkach może się sprawdzi ale przy parkiecie to chyba jednak musi być sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Liwko - przy płytkach może się sprawdzi ale przy parkiecie to chyba jednak musi być sucho. Zgadzam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 13.10.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Wylewka w sierpniu. Chodzi mi też o to, czy wygrzewanie po położeniu płytek (przed parkietem), może być dla nich szkodliwe..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Wylewka w sierpniu. Chodzi mi też o to, czy wygrzewanie po położeniu płytek (przed parkietem), może być dla nich szkodliwe..? Z doświadczenia wiem, że nic się im nie stanie. Klej elastyczny, fuga elastyczna i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 14.10.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) No u mnie to trochę pękła podłoga i nie wiem dla czego. Po roku czasu od robienia wylewek kładłem płytki a po następnym roku czyli w tym roku w czerwcu koleś uruchamiał kocioł gazowy. Jak przyjechałem do domu po czasie bo mnie nie było i patrze a tu podłoga walnięta!!! Na szczęście pękła po fudze. Nie wiem jaka może być przyczyna, dylatacje dobrze porobione, rurki w peszlach, siatka zbrojeniowa i włókno dodatkowo a tu trach. Widać czasem działa to swoimi drogami.Wprawdzie patrzałem jak był kocioł ustawiony potem to nie wierzyłem, koleś zostawił go na max.70 st!!!!. A ja żadnych zaworów mieszających nie mam.Chyba jakiś papudrak. Może to była przyczyna pęknięcia mojej podłogi - za wysoka temp poszła.Mam nadzieję że rurkom nic nie będzie i wszystko sprawnie podziała przez długie długie lata. Pozdrawiam Edytowane 14 Października 2012 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 No fakt, u mnie szła ledwie połowa tej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.10.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Wprawdzie patrzałem jak był kocioł ustawiony potem to nie wierzyłem, koleś zostawił go na max.70 st!!!!. A ja żadnych zaworów mieszających nie mam. Chyba jakiś papudrak. Może to była przyczyna pęknięcia mojej podłogi - za wysoka temp poszła. No to poszedł po całości, pewnie to jest przyczyna pęknięcia rurką nie powinno się nic stać. A trochę lipa że nie dałeś zaworu mieszającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 14.10.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 No to poszedł po całości, pewnie to jest przyczyna pęknięcia rurką nie powinno się nic stać. A trochę lipa że nie dałeś zaworu mieszającego. By uchronić instalację przed głupotą instalatorów? Może powinien też dać wężownicę schładzającą (taką od kominków)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts