owp 26.10.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ciekawie to obliczyłeś. Pomijając to, czy faktycznie będzie potrzeba podgrzać wodę do 45st, to ile z tych 10000kwh będzie zużyte w warunkach -20st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.10.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 A co ma tu do tego temp. -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 26.10.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 A kiedy musisz nagrzewać podłogówkę do 45st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.10.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 ja przy wygrzewaniu posadzki dawałem 45posadzka miała 35efekt był taki że po 10 min faceci dorośli nie mieli sił pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.10.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Nie chodzi o to kiedy trzeba podgrzewać do 45 tylko o to że jeśli rozłożysz rurki zbyt rzadko to musisz podnieś temp. zasilania aby uzyskać komfort a to wiąże się ze zmniejszeniem COP. Reasumując tak jak już pisałem wcześniej położenie rurek zbyt gęsto będzie skutkowało jednorazowym większym wydatkiem na rurki rzędu 200-300 zet. a zbyt rzadkie corocznym wydatkiem też mniej więcej tej samej wielkości. Czyli mniejszym złem jest przewymiarowanie niż niedowymiarowanie. Oczywiście najlepiej zrobić to jak bozia przykazała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.10.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 no tak dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 27.10.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 No właśnie, o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) te dane dają do myśleniaczy można liczyć że przy rozstawie 10 cm i plus 35 dysponuję mocą 82 wm2 ?ciekawę jaką temperaturę zasilania muszę mieć przy rozstawie 10 cm i zapotrzebowaniu przy minus 18 25wm2?pytam się o to pod kątem drewna na podlodze nie chciałbym żeby na wierzchu posadzki a pod parkietem bylo więcej niż 26 stop / Edytowane 27 Października 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 a to idealnie po tej temperaturze widzę że kominek będzie do rekraacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.10.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 przy zasilaniu podłogówki tem. +35 z rozstawem co 35cm dysponuję mocą 47W/m2 przy zasilaniu podłogówki tem. +35 z rozstawem co 30cm dysponuję mocą 54W/m2 przy zasilaniu podłogówki tem. +45 z rozstawem co 35cm dysponuję mocą 78W/m2 przy zasilaniu podłogówki tem. +45 z rozstawem co 30cm dysponuję mocą 89W/m2 i w związku z tym mam do ciebie pytanie, dzisiejsze domku budowane zgodnie z normą WT-2008 osiągają w najgorszym możliwym układzie 40W/m2 przy długotrwałych mrozach -20, kiedy więc i gdzie będę potrzebował 78W/m2 albo 89W/m2 mocy cieplnej ?? albo inaczej zadam pytanie ile razy w roku będę potrzebował użyć mocy 90W/m2 czyli puszczać w rurki +45 skoro mój domek w tej chwili potrzebuje tylko 15W/m2 ?? Aby te wartości były w pełni wiarygodne trzeba podać rodzaj posadzki (na gruncie, strop miedzy kondygnacjami) grubość i rodzaj ocieplenia w przypadku podłogi na gruncie, rodzaj wykonczenia posadzki, temperatury pomieszczenia ogrzewanego i pomieszczenia pod (w przpadku stropu miedzy kondygnacjami) oraz dT. Sam rozstaw i temperatura zasilania to mało, przy zróznicowanych pozostałych parametrach te moce mogą się znacznie róznić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.10.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 przy zasilaniu podłogówki tem. +35 z rozstawem co 35cm dysponuję mocą 47W/m2 przy zasilaniu podłogówki tem. +35 z rozstawem co 30cm dysponuję mocą 54W/m2 przy zasilaniu podłogówki tem. +45 z rozstawem co 35cm dysponuję mocą 78W/m2 przy zasilaniu podłogówki tem. +45 z rozstawem co 30cm dysponuję mocą 89W/m2 i w związku z tym mam do ciebie pytanie, dzisiejsze domku budowane zgodnie z normą WT-2008 osiągają w najgorszym możliwym układzie 40W/m2 przy długotrwałych mrozach -20, kiedy więc i gdzie będę potrzebował 78W/m2 albo 89W/m2 mocy cieplnej ?? albo inaczej zadam pytanie ile razy w roku będę potrzebował użyć mocy 90W/m2 czyli puszczać w rurki +45 skoro mój domek w tej chwili potrzebuje tylko 15W/m2 ?? Czy twoje wyliczenia w jaki kolwiek sposób podważają moje stwierdzenie - a o to przecież chodzi - że nie dowymiarowanie jest gorsze od przewymiarowania? Uparłeś się tej temperatury 45 st i ciągniesz ją za uszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 asolt czy ty zawsze musisz sprowadzać dyskusję do faktów a nie wiary ? odbierasz czlowiekowi nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.10.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) asolt czy ty zawsze musisz sprowadzać dyskusję do faktów a nie wiary ? odbierasz czlowiekowi nadzieję Akurat w tym przypadku wiara nie zagrzeje. A podłogi z wykończeniem deską trójwarstwową lub parkietem wymagają starannego podejscia do obliczeń bo i deska ma spory opór i klej również, tu róznice mocy róznią sie do 30-40% w stosunku do gresu Edytowane 27 Października 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.10.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Dom dobrze i starannie docieplony z rekuperacją może mieć rozstaw rurek w podłodze średnio co 40 cm aby nie przekroczyć 30 C na zasilaniu podłogi w duze mrozy ..Przewymiarowanie o 100 % daje nam zapas na 1 sezon grzewczy oraz gwarancję max. niskiej temp. zasilania w przyszłości .Chodzi o temp. 24-28 C .Co do tych 10 cm wszędzie to w moim przypadku było by to jakieś 1 tyś zł różnicy i tylko dlatego że zrobiłem wszystko sam .Przeciętny inwestor na mały 100-metrowy dom musi wydać kilka tyś więcej wiec nie rozumiem skąd te kilka stówek się wzięło !? Pamiętajcie że konfiguracji "wszędzie co 10 cm" mała łazienka nie będzie wcale przewymiarowana a 30-metrowy salon aż 5-krotnie pod względem mocy tej podłogówki przy bardzo niskim zasilaniu !To jest sprawa warta uwagi bo właśnie różnice w przewymiarowaniu pomieszczeń wymusza dławienie przepływów i zabawę w regulację . "Na oko" to chłop w szpitalu umarł ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) no bo każdy z nas sprawdza ceny pytasz się ile kosztuje usługa z materialem przy 30 cm a ile co 10 cm u mnie między 20 a 10 to niecałe 1000zł byłozaryzykowałbym że te kilka tysięcy to mityco innego przy węglu i terakociea co innego przy ppw i częściowo drewnie Edytowane 27 Października 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) aha to może być mała demagogia że profesjonalne firmy naliczają ekstra kwoty za dodatkową usługę , materiał co za problem skręcić pętle albo jeszcze lepiej mieć siłowniki[wiem dodatkowe koszty]ja się sklaniam ku opinii pfoto lepiej mieć co skręcać niż podnosić temperaturę[szceg w mojej kombinacji ppw i drewno] Edytowane 27 Października 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.10.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 t albo odesłać do źródeł, ta wiedza nie jest tajemna i każdy kto potrafi używać google za parę min będzie wiedział dokładnie to samo co ja jeśli tylko zechce Ta jak inne dziedziny wiedzy tajemną nie jest ale czy każdy inwestor musi dokładnie poznac teorie obliczeń i doboru ogrzewania podłgogowego. Ja rozumiem ze Polacy to taki naród który zna się na wszystkim ale nie kazdy chce, potrafi byc bohaterem w swoim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.10.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 ta różnica powstanie tylko wtedy jak będziesz stale i bez przerwy cały okres ogrzewczy zasilał swoją podłogówkę temperaturą +45 zamiast +35 praktyka jest zgoła odmienna, przy rozstawie co 30cm większość podłogówek będzie chodzić na zasilaniu +26 całą jesień i wiosnę, i tylko w styczniu podkręci się na +35, natomiast +45 to może raz na całą zimę się zdarzy w jakimś szczególnym wypadku, np: powrót z ferii zimowych po długim urlopie i domek wychłodzony albo odesłać do źródeł, ta wiedza nie jest tajemna i każdy kto potrafi używać google za parę min będzie wiedział dokładnie to samo co ja jeśli tylko zechce w każdym możliwym wariancie (rurki 17x2, gruby parkiet gruby dywan, system suchy itp) No i dochodzimy nareszcie do celu co napisałem wcześniej - należy zrobić jak bozia przykazała - na podstawie pełnych obliczeń. Ale jeśli komuś się nie chce takowych robić to "na oko" lepiej niech przewymiaruje niż odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 pamiętam jak trochę ze zdziwieniem czytałem wpisy że ktoś żaluję że nie robił najpierw ozcteraz to rozumięna tyle glupot wydajemy kasę że te 300-500 zł za ozc to najmniejszy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 chyba liczy muszę przejrzeć 20 stron ozc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts