Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podłogówka zbliża się wielkimi krokami i nie wiem czy sie cieszyć, czy bać.

Powiedzcie, na co zwrócić uwagę jak bedą ją robić ??

Dylatacje, długość pętli.....

Mam zakupione kilometr dwieście rurek na 96 m2 powierzchni (góra kaloryfery), moze zbyt dużo, ale wolę wiecej niz mniej, tylko czy to ma sens ??

planowany rozstaw 10 cm , w wiatrołapie i korytarzu co 6 cm.

za sugestie - dzięki :D

PS skoro wolisz więcej niż mniej to przynajmniej będziesz mogła obniżyć sobie temperaturę zasilania, zamiast +50 dla rozstawu co 35cm wpuścisz sobie w rury +35 przy rozstawie co 10cm i też będziesz miała 95W/m2

Ale w sumie przy podłogówce chyba o to chodzi, żeby (oczywiście przy zachowaniu racjonalnej proporcji gęstości ułożenia) osiągnąć możliwie niską temperaturę zasilania. Dla mnie osobiście 50 w podłogówce to kosmos. Ja miałem liczone właśnie dla 35.

do tego dochodzi problem dylatacji, przy rozstawie co 10 cm maksymalna wielkość jednego pola grzewczego to 10m2, a więc w prawie każdym pokoju wyjdą ci po 2 pętle, więc w prawie każdym pokoju będziesz musiała zaprojektować sobie poprzeczną szczelinę dylatacyjną, jeśli masz duży salon to w nim takich Lini dylatacyjnych będzie odpowiednio więcej
Nie ma potrzeby oddzielania poszczególnych pętli dylatacją jeżeli pomieszczenie spełnia warunki określone np. Tutaj : http://www.muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe/kiedy-dylatacja_,7220_4744.htm

Bardzo Wam dziękuję, zaczyna mi się rozjaśniać......proszę o więcej :D

Otwarłam program o którym mówiliście....ale dla mnie to jest kosmos (kobieta w dodatku humanistka...wstyd, ale nie dam rady) :oops: :oops:

więc nie jestem w stanie stwierdzić, czy rozstaw co 10 jest ok, czy raczej brany na wyrost.

poczytam Was jeszcze, może mnie coś oświeci :wink:

Gratuluję wszystkim, którzy Sami zrobili podłogówkę .....

miałam wiele wyzwań w mojej chałupie, ale ta plątanina rurek to dla mnie magia :oops:

pozdrawiam

robiłem ostatnio podłogówkę w granicach 230 m2,

ze względu na to, że wszędzie będzie drewno, wyszło chyba 16 powierzchni grzewczych każda w granicach 100-120 mb rury fi 16,

wprawdzie liczyłem podłogówkę ale wyobraźcie sobie moje zdziwienie gdy na pompie elektronicznej przy całkowicie zimnej podłogówce, czyli posiadającej największe opory, pobór mocy przez pompę wynosił 29 W,

w tej chwili gdy jest wygrzewana i ma temperaturę około 45C opory są rzędu 20 W,

Hi

Przymierzam sie do samodzielnego wykonania podłogówki (trochę to we mnie dojżewało) ale po obserwacji hydraulika, który robił wodę... fachowość fachowców (co nie których mnie przeraziła) na dzień dzisiejszy poprawia robotę którą miał wykonać sprawnie szybko i solidnie... wyszło tylko szybko...

W skrócie:

Projekt - guliwer 2g parter + poddasze. Ytong 24 +15cm styr. frezowanego, podłoga na gruncie 15cm styr, podłoga na poddaszu 5 cm styr., ocieplenie poddasza 25 cm rockwool 0.035.

Powierzchnia po podłodze do ogrzania to parter 70m2, poddasze 100m2, kubatura ok. 500m3 - piec planuje: Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C.

Założenie jest takie ze na całosci podłogówka (+ drabinka na dole i na górze w łazienkach na powrotach)

Dodatkowo jako że mam nadzieję to robić sam planuje zrobić podejścia pod kaloryfery:

parter - 5 szt

poddasze - 5 szt

Podejścia na dzień dzisiejszy będa martwe - zobaczymy jak sie bedzie sprawować podłogówka i GAZPROM ....

Pytanie 1:

Czy te 10 kaloryferów podłaczyć do jednej odrębnej rozdzielni, podjechać tam z zasilaniem i na razie odciać to zaworami? czy podopinać to do rozdzielni od podłogówek (zwiększajć je odpowiednio o 5 obwodów) i również na dzieńdzisiejszy poodcinać?

Wydaje mi sie że rozwiązanie z odrębna magistralą dla kaloryferów jest rozsądniejsze, ale co na to praktycy?

Podłogówkę chcę zrobić na 2 rozdzielaczach parter/poddasze odpowiednio 6 i 6 obwodów.

Pytanie 2:

Zakłądajc że piec pracuje tylko z podłogówką czyli na 50/03 (no i jeszcze oczywiście z zaspobnikiem 120l c.w.u) i na wyjściu jest już własciwa temeratura dla podłogówki - jest potrzeba dodawania pomp mieszajcych w rozdzielaczach? Rozdzielacze w odległości pierwszy 6m od pieca drugi bezpośrednio nad pierwszym 3m

Czy pompa od pieca wydoli? Amoze dołożyc 1 ekstra pompe na zasilaniu "szafek"? Czy jednak każda "szafka powina mieć swoja pompkę?

Z obliczeń w OVPLAN wychodzi mi że musze połżyć ca 900m pex 16mm

Wiem że mozę to co npisałem jest zbyt ogólen ale jakos musze zacząć rozsądne "rozrysowanie całosci na budynku", kolejne pytania się juz nasuwają...

Z góry dzięki za podpowiedzi

W sumie racja- jak narazie nie mam rozdzielaczy więc po prostu muszę przewidzieć po jeszcze jednej sekcji na dole i górze koszt pex'a pomijalny a faktycznie bedzie toto bardziej przewidywlne/sterowalne.

Prawdobodobnie zrobię tak że bedzie 2 rozdzielacze do podłogówki i jeden wspólny na kaloryfery dla góry i dla dołu tylko pytanie:

Gdzie umieścić rozdzielacz do kaloryferów - chodzi mi o to czy ważne jest na jakim poziomie ma być (w przypadku podłogówek wiadomo ze powyzej podłogi - odpowietrzanie) czy obojętnie gdzie bo i tak w razie czego kaloryfery bedąmieć swoje odpowietrzenie a rozdzielacz dmatam gdzie jest mi "wygodnie".