Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem, że jest to wątek o tym jak samemu zrobić podłogówkę ale przyznam sie, ze nie rozumiem przyszłych inwestorów. Że projekty chcą robić sami bo będzie taniej. Dla mnie to jakis absurd. Jest na tym forum kilka osób jak asolt lub jak w moim wypadku kolega foczki którzy zęby zjedli na projektach . Wiec po co tak sobie utrudniać życie i na dodatek tak ryzykować , że się popełni błąd ?

No ale ja jestem inwestorem i nic nie wiem.

Tylko jak ocenić i uwzględnić bład obliczeń ozc i podłogówki. Przecież ten bład moze być na minus jak i plus, skąd początkujący uzytkownik audytora lub innych programów do ozc ma wiedziec jakiego rodzaju błędy popełnił. Z mojej praktyki wynika ze zwykle jest niedoszacowanie, w niektórych przypadkach nawet do 100%. Zsumowanie błedów może spowodowac ze takie obliczenia mogą sie niewiele róznić od rozstawów przyjętych przez instalatora, który również dobiera te rozstawy na tzw. oko czyli z wiekszym lub mniejszym błedem.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli macie lepsze typy podrzućcie

mam i polecam takie: http://allegro.pl/kan-therm-rozdzielacz-4-ob-z-przeplyw-75040a-i2873369858.html

trochę droższe (dodać trzeba eurokonusy, zawory i odpowietrzniki, zawory spustowe jak dla mnie zbędne) za to osobiscie sprzwadzone, przede wszystkim rotametry: działające, pokazujące przepływ i ładnie się regulujące (bo jak słychać często na forum użytkownicy tanich allegrowych rozdzielaczy mają z tym odwieczny problem)

Po prostu są one dedykowane do grzejników.

Oczywiście wykorzystanie ich do podłogówki to nie grzech wręcz można to zrobić tylko pamiętać aby długości pętli były bardzo podobne + / - 1mb :)

No to powiem ci, że mam większe różnice w długościach i dalej nie widzę problemu. W czym problem?

Mam dokładnie te u siebie. Na poddaszu 8 pętli i na parterze 10 pętli. Jestem zadowolony. Zasilanie rurą CU28. Zdjęcia w dzienniku.

Edytowane przez ferrit

Tylko jak ocenić i uwzględnić bład obliczeń ozc i podłogówki. Przecież ten bład moze być na minus jak i plus, skąd początkujący uzytkownik audytora lub innych programów do ozc ma wiedziec jakiego rodzaju błędy popełnił. Z mojej praktyki wynika ze zwykle jest niedoszacowanie, w niektórych przypadkach nawet do 100%. Zsumowanie błedów może spowodowac ze takie obliczenia mogą sie niewiele róznić od rozstawów przyjętych przez instalatora, który również dobiera te rozstawy na tzw. oko czyli z wiekszym lub mniejszym błedem.

Ja bym przyjmował "niedoszacowanie". Przecież lepiej później skręcić rotametrem, aniżeli podnosić temperaturę zasilania. Początkujący audytor zawsze może skonsultować swoje wyniki na forum - jak już niektórzy uczynili. Ponadto zawsze można skorzystać z internetowych kalkulatorów dla gotowych projektów domów - wybrać budynek podobny kształtem, kubaturą, itp. - i już mamy jakieś porównanie do naszych wyników. Skąd masz pewność, że zlecając dla gościa po szkoleniu audytorskim wykonanie obliczeń, będziesz miał wyniki pokrywające się później z rzeczywistymi?

Nie tylko, często ważny jest też czas (o temperaturze zasilania nie wspominając).

Zawsze parametrem wyjściowym jest wymagana moc cieplna urządzeń ogrzewających pomieszczenie, bez znaczenia, czym będziemy grzać. Później, znając źródło zasilania (pompa, kocioł) dobieramy pozostałe parametry. Na marginesie, czy to pompa ciepła, czy kocioł kondensacyjny - staramy się zasilać jak najniższą temperaturą, aby uzyskać z urządzenia jak największą sprawność.

ja bym brał górną belkę bez przepływomierzy, bo ona pokazują coś od 1l/min a u ciebie będzie od 0,8 do 1 czyli i tak nic nie zobaczysz, a podłogówkę masz już wstępnie dopasowaną z OZC więc nawet nie będziesz miał czego regulować

Netbet też nie zauważył żadnych niuansów, też ma najprostszy możliwy rozdzielacz bez żadnych bajerów i też korzysta z samoregulacji podłogówki, i chwali sobie

Moje rotametry umożliwiają regulację w zakresie 0,6 - 2,0l/min. Przy 8 obiegach średnio po 85 m i pierwszym biegu pompy, maksymalny przypływy w najdłuższej nitce po wyregulowaniu wynosi 1,6l/min. Jeżeli jest ktoś zainteresowany, to nazwę firmy mogę później sprawdzić.

Ja bym przyjmował "niedoszacowanie". Przecież lepiej później skręcić rotametrem, aniżeli podnosić temperaturę zasilania. Początkujący audytor zawsze może skonsultować swoje wyniki na forum - jak już niektórzy uczynili. Ponadto zawsze można skorzystać z internetowych kalkulatorów dla gotowych projektów domów - wybrać budynek podobny kształtem, kubaturą, itp. - i już mamy jakieś porównanie do naszych wyników. Skąd masz pewność, że zlecając dla gościa po szkoleniu audytorskim wykonanie obliczeń, będziesz miał wyniki pokrywające się później z rzeczywistymi?

.

Jak sobie wybrazasz konsultacje na forum i jaka jest wartość merytoryczna takich konsultacji. Na podstawie kilku skanów i niepełnych danych nie mozna sprawdzić poprawności wykonanych obliczeń. Poprawna weryfikacja jest praco i czasochłonna i wymaga sprawdzenia wszystkich pomieszczeń pod względem geometrycznym,

sprawdzenia wszystkich przegród, usytuowania, sprawdzenia norm,strefy klimatycznej, wentylacji i wielu innych parametrów. Dla mnie taka weryfikacja jest pod wzgledem czasowym prawie równa wykonaniu takich obliczeń od zera. Jezeli chodzi o kalkulatory to jak sama nazwa wskazuje są to tylko kalkulatory, których wyniki z racji wielu uproszczeń są tylko orientacyjne. Gdyby oferowały one wyniki dokładne nie byłoby by potrzeby stosowania oprogramowania specjalistycznego do takich obliczeń. Co do pewności poprawności wykonania obliczeń przez audytora po szkoleniu audytorskim to nie wypowiem się ale sądze ze poziom takich kursów (nie studiów podyplomowych lub studiów inżynierskich na renomowanych uczelniach) jest dość niski i w zasadzie ma służyć tylko pomocy w uzyskaniu uprawnien do sporządzania swiadectw energetycznych. Co do audytorów po studiach podyplomowych to należało by rozróznić studia na uczelniach typu PW, AGH, Politechnika Sląska od uczelni technicznych prywatnych czy też nowo powstałych. Miałem okazję porównać programy studiów podyplomowych z zakresu audytingu na AGH które tam ukonczyłem a podobnymi na PWSZ w Tarnowie. Róznica poziomów ogromna dość powiedzieć ze na uczelni tarnowskiej absolwenci tych studiów dowiedzieli się ze istnieje taki program jak Audytor OZC i podobne, praktyki zero. Także pytanie o poziom wiedzy audytorów uważam za zasadne.

Dlatego też wcale się nie dziwię zapytaniom potencjalnych klientów o poziom wiedzy jak i kwalifikacje.

Netbet też nie zauważył żadnych niuansów, też ma najprostszy możliwy rozdzielacz bez żadnych bajerów i też korzysta z samoregulacji podłogówki, i chwali sobie

NETbet to ma generalnie OZC w d... i robi wszystko na czuja;)

ale na poważnie...

podłogówka przy pewny zakresie rozstawu rur działa ( 18-25 cm ) nie ryzykowałem rozstawu ponad 25cm...

przy pomieszczeniach otwartych na inne, rotametry co zmienią? nic.

pakowanie się w "intetygentne" systemy ma sens przy ....."intelygentnch" źródłach zasilania, a u mnie jest wungiel...

gdyby mi przyszło drugi raz stawiać dom - byłby taki sam system ogrzewania - podłogówka wszędzie!

pozdro

NETbet'16mm

Jak sobie wybrazasz konsultacje na forum i jaka jest wartość merytoryczna takich konsultacji (...)

Nie wypowiadam się na temat wartości merytorycznych takich konsultacji. Zwróć jednak uwagę, że na forum konsultuje się tysiące innych ważniejszych kwestii, aniżeli audyt energetyczny. Przecież nikt tu nie przelicza konstrukcji domu. Niepodważalną kwestią jest konieczność przedstawienia świadectwa energetycznego do PINBu podczas oddawania domu do użytku - tak więc dlaczego by nie wykonać obliczeń przed rozpoczęciem budowy, bądź zlecić ich wykonanie projektantowi domu?

Specjalnie poruszyłem kwestię wykonywania audytów przez "kursantów". Dzięki nim audyt kosztuje 150 zł, a z dużym prawdopodobieństwem ich wyniki możemy sobie wsadzić w ... Osobiście znam kilku, którzy mają uprawnienia, ale nie potrafią wykonywać obliczeń, a bo i nie wszyscy klienci oczekują wyników. Niektórzy potrzebują "papierka". Co do uczelni, mogłeś jeszcze wymienić Politechnikę Białostocką (za moich czasów kierunki TiOB i DiM).

Wspomniałem już o "niedoszacowaniu" i możliwości porównania swoich wyników z kalkulatorami na stronie np. Archonu. Ot takie preludium do zabawy z obliczeniami. Nie widzę w tym nic złego, np. dla osób, które rozkładają budowę na kilka lat i mają czas na podjęcie decyzji w sprawach izolacji domu.

Dla jednych obliczenia będą wyrocznią, a może i w późniejszym terminie argumentem do szukania błędów wykonawczych, dla innych tylko ulotką informacyjną. Wykonywałeś obliczenia m. in. for R&K - rzeczywistość weryfikuje pewne kwestie - chyba sam pisałeś o +/-20%.

może inaczej

asolt ma w dupie takie mniej więcej liczone obliczenia

albo konkretnie albo wcale

Na marginesie - ciekawe, skąd masz tak dobrą wiedzę na temat zadka asolta, świntuchu :)?