Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I teraz kilka podstawowych pytań.

1. Czy jest sens mieszać grzejniki z podłogówką? NIE

2. Czy lepiej zrobić wszędzie grzejniki? Wolałbym tego uniknąć ze względu na ograniczenia w aranżacji mieszkania. NIE

3.Czy może lepiej zrobić w całym budynku ogrzewanie podłogowe, również w części handlowo-usługowej. Tylko nie wiem czy tak może być ze względu na obciążenia jakie mogą być pod regałami z towarem itp. NIE

Planuję zrobić podłogówke sam ewentualnie z pomocą hydraulika który będzie mi robił grzejnki i resztę instalacji.

W między czasie czytam strona po stronie cały watek. Na razie takie pytania mnie dopadły

Tylko zrób OZC i zamów projekt podłogówki.

Wszędzie odpowiedź NIE. Czyli co mam zrobić :p wszędzie podłogówkę czy wszędzie grzejniki tradycyjne? Sorry, nie jestem kumaty w tych sprawach :p

Znalazłem u siebie firmę która robi podłogówkę, całą hydraulikę, piece CO , projekty itp.

Pierwsze to udam się do nich po projekt podłogówki i niech mi wyliczą OCZ.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie, mam mętlik w głowie. Jak wcześniej pisałem mam zrobione OZC przez asolta czyli obciążenia cieplne poszczególnych pomieszczeń mam i na ich podstawie oraz na podstawie tabeli roth zostało dobrane rozstawienie rurek. Tu w sumie nie ma problema ale chodzi mi o długość pętli. Czy może pojawić się jakiś problem jeżeli na pętla kuchni to około 60m z tym , pętla pokoju podobnie, pętle salonu bo tam będą dwie po około 65m i zostaje mała łazienka 4m2 tam rozstaw co 8cm i długość pętli około 45m oraz wiatrołap 25m długości pętli. Czy mogą pojawić się jakieś problemy z wiatrołapem oraz ta małą łązienką czy bez problema wyreguluje się to na rozdzielaczu. Dodam że każde pomieszczenie na osobnej pętli. Jak ugryźć temat strefy brzegowej tzn. w jakiej odległości od ścian zacząć i jakich rozstawów się trzymać.pozdro Edytowane przez szwedii

Moim zdaniem podłogówka wszędzie.

Odnośnie OZC to bym nie kombinował i zlecił kolegom z forum. Oni maja sporo doświadczenia.

Wszędzie odpowiedź NIE. Czyli co mam zrobić :p wszędzie podłogówkę czy wszędzie grzejniki tradycyjne? Sorry, nie jestem kumaty w tych sprawach :p

Znalazłem u siebie firmę która robi podłogówkę, całą hydraulikę, piece CO , projekty itp.

Pierwsze to udam się do nich po projekt podłogówki i niech mi wyliczą OCZ.

Oczywiście ze to wyregulujesz :) I tak ci ładnie wyszły długości :)

Witam ponownie, mam mętlik w głowie. Jak wcześniej pisałem mam zrobione OZC przez asolta czyli obciążenia cieplne poszczególnych pomieszczeń mam i na ich podstawie oraz na podstawie tabeli roth zostało dobrane rozstawienie rurek. Tu w sumie nie ma problema ale chodzi mi o długość pętli. Czy może pojawić się jakiś problem jeżeli na pętla kuchni to około 60m z tym , pętla pokoju podobnie, pętle salonu bo tam będą dwie po około 65m i zostaje mała łazienka 4m2 tam rozstaw co 8cm i długość pętli około 45m oraz wiatrołap 25m długości pętli. Czy mogą pojawić się jakieś problemy z wiatrołapem oraz ta małą łązienką czy bez problema wyreguluje się to na rozdzielaczu. Dodam że każde pomieszczenie na osobnej pętli. Jak ugryźć temat strefy brzegowej tzn. w jakiej odległości od ścian zacząć i jakich rozstawów się trzymać.pozdro

Hej autorus dzieki za odzew,a co myślisz na temat od drugiej strony. Czyli na górze pętle też w miarę podobnie wychodzą no różnica zamyka się w granicach 60-80m tylko łazienka wychodzi 130 i tu myślę że lepiej było by ją chlasnąć na dwie po 65m każda. Tylko zamiast 7 obiegów zrobi mi się 9 bo jeszcze drabinkę chcę zapodać i może wiesz jakich gabarytów jest taki rozdzielacz. Aha całość będzie około 1000m pexa dół i góra, czy pompka 25/40 sobie poradzi czy może ta mocniejsza trzeba. A tak swoją drogą to gratuluje pomysłu i odwagi, kibicuje gorąco, kopuła podoba mi się strasznie. Pozdro

Oczywiście , moim zdaniem lepiej podzielić. Tylko po co ci ta drabinka? Co wy sie tak upieracie na drabinki? Wstaw elektryczną i będzie git. Ja tak mam zamiar zrobić. Może być z wyłącznikiem czasowym. A i system ci się od razu uprości bo przecież nie dasz 30st do drabinki.

Moim zdaniem podłogówka wszędzie.

Odnośnie OZC to bym nie kombinował i zlecił kolegom z forum. Oni maja sporo doświadczenia.

Ogólnie budynek jest podzielony na 4 równe cześci. Dwie na dole, dwie u góry. Jedna część u góry to pomieszczenie mieszkalne, pozostałe trzy to pomieszczenia handlowe. Mamy pytanie czy można zrobić tak aby najpierw podłogówka była w jednym pomieszczeniu na dole i w jednym na górze (tym mieszkalnym)? Pozostałe pomieszczenia zostawić na razie bez instalacji podłogowej. Mógłbym ją zrobić później, późnym latem lub jesienią. Jednorazowo jest to spoty koszt aby zrobić całą podłogówkę, w całym domu.

Jakie do tego wybrać ogrzewanie? Myślałem o tradycyjnym kotle na paliwo stałe, jakiś ekogroszek i tradycyjne drewno bo mam tego do oporu.

Jeszcze jedno. Czy w części handlowej i w ogóle czy nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o nacisk na powierzchnię? Może się zdarzyć że będą tam stały regały z ciężkimi artykułami.

jeśli masz tanie drewno to co za problem :) Ale taki kocioł będzie mocno grzał , więc moim zdaniem tam gdzie będzie obiekt handlowy dałbym grzejniki.

Gdybyś miał np gaz , PC, prąd to bym sugerował podłogówkę wszędzie. Ale oczywiście to tylko moje zdanie, popytaj innych kolegów jak oni się na to zapatrują.

Oczywiście , moim zdaniem lepiej podzielić. Tylko po co ci ta drabinka? Co wy sie tak upieracie na drabinki? Wstaw elektryczną i będzie git. Ja tak mam zamiar zrobić. Może być z wyłącznikiem czasowym. A i system ci się od razu uprości bo przecież nie dasz 30st do drabinki.

No to się zgadzamy trza chlasnąć tą łazienkę, a jeżeli chodzi o drabinkę to poleci osobno pętla z rozdzielacza ale drabinka będzie z dodatkową grzałką więc alternatywa jest. A ta drabinka to w sumie nie do dogrzewania tylko jaki ręcznik po kąpieli lub majciory po szybkim praniu zapodać.

Panowie podłogówka na całości, dwa rozdzielacze dół i góra, na dole 7 pętli na górze 9. Jaką średnicą polecieć od kotła do trójnika i dalej z trójnika do rozdzielaczy. Miedź fi 22 styknie czy może jednak zapodać coś szerszego. Wiem że było po drodze ale jakoś mi ze łba wyleciało.

Chyba źle wytłumaczyłam, bo nie chodzi o to, że w domu zimno, bo nagrzeje się troszkę od tej podłogówki, no i w kominku jak napalimy jest bardzo ciepło. Akurat dom mam bardzo dobrze ocieplony. Mi chodziło o to, że sama podłoga słabo się nagrzewa.

edit: dom nie jest porażką, a niektóre rozwiązania u nas są porażką, nienawidzę płytek w salonie już, a tak mi się marzyły zawsze. Ale to nie na temat już ;)

Panowie podłogówka na całości, dwa rozdzielacze dół i góra, na dole 7 pętli na górze 9. Jaką średnicą polecieć od kotła do trójnika i dalej z trójnika do rozdzielaczy. Miedź fi 22 styknie czy może jednak zapodać coś szerszego. Wiem że było po drodze ale jakoś mi ze łba wyleciało.

Z kotła 28 do trójnikow, za trójnikami do rozdzielaczy 22

Dzięki wielkie asolt.

Mam jeszcze małą prośbę, jeżeli chodzi o dobór pompy, trzeba zawsze dokładnie liczyć spadki ciśnień i opory w celu dobrania odpowiedniej czy można to jakoś dobrać na przysłowiowe oko na podstawie długości i przekroju pętli. I gdzie jest najlepiej zapodać pompę, na zasilaniu za Z3D przed trójnikiem czy może na powrocie, a jak na powrocie to gdzie najlepiej. Czy to prawda że może lepiej na powrocie ponieważ jest niższa tem i pompka mniej po du...e dostaje czy przy zasilaniu w okolicach 30*C nie ma co se łba zawracać. Jak w ogóle zorganizować powrót, analogicznie do zasilania czyli wracamy średnicą 22 dalej trójnik a za nim 28 i do bufora? Tu też się troche motam. Pozdro

Dzięki wielkie asolt.

Mam jeszcze małą prośbę, jeżeli chodzi o dobór pompy, trzeba zawsze dokładnie liczyć spadki ciśnień i opory w celu dobrania odpowiedniej czy można to jakoś dobrać na przysłowiowe oko na podstawie długości i przekroju pętli. I gdzie jest najlepiej zapodać pompę, na zasilaniu za Z3D przed trójnikiem czy może na powrocie, a jak na powrocie to gdzie najlepiej. Czy to prawda że może lepiej na powrocie ponieważ jest niższa tem i pompka mniej po du...e dostaje czy przy zasilaniu w okolicach 30*C nie ma co se łba zawracać. Jak w ogóle zorganizować powrót, analogicznie do zasilania czyli wracamy średnicą 22 dalej trójnik a za nim 28 i do bufora? Tu też się troche motam. Pozdro

Szwedii zadzwoń do mnie to cos poradzę, nie znam szczegółow kotłowni i nie bede gdybał, po co się motać nie znając wszystkich założen. Poza tym jest mowa o buforze a jest dosyć "gorący" temat dla niektórych.

Edytowane przez asolt

co to znaczy słabo? Jaką ma temperaturę?

nie patrzyłam nigdy na piec, ale chyba 30 albo 40.

Ja wiem, że podłoga gorąca nie będzie, ale jest za zimna według mnie, no i w niektórych miejscach jest całkiem zimna, ale to rurki są za rzadko położone. My mamy ustawioną pompę na III, piec ustawiony na 3, bar jest 2.