Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

warto stosować inhibitory korozji - ja stosusję, klientom polecam ale to oni decydują, przedłuża to żywotność, niektórzy producenci kotłów gazowych piszą jakie środki należy użyć

fajny artykuł o inhibitorach korozji:

http://www.e-instalacje.pl/a/3350,inhibitory-korozji

pozdrawiam

Czy jest to potrzebne i niezbędne jak magnetyzer w aucie?

Podłogówka i tak jest w pexsie.

Jak jest strach przed zamarznięciem instalacji można zastosować roztwór z glikolu, tak jak przy solarach.

Buforem. A bufor - jakimś piecem albo kominkiem. Nie mam gazu, a kotłownia na śmieciuch za mała. Może prądem. Może pompą ciepła, jak stanieją ze trzy razy.

Jak prądem czy PC, to warto rurki nieco zagęścić pamiętając o taniej taryfie.

Czy jest to potrzebne i niezbędne jak magnetyzer w aucie?

Jak jest strach przed zamarznięciem instalacji można zastosować roztwór z glikolu, tak jak przy solarach.

witam

oczywiście, że można nie stosować inhibitorów korozji, można też nie wymieniać anod magnezowych, tytanowych, na końcu i tak płaci klient jak mu się coś rozszczelni,

w Niemczech prawie wszyscy mają w instalacjach "wlane" inhibitory, może ich stać na to, a może...

poza ty chyba prawie wszystkie "glikole" do solarów zawierają inhibitory

pozdrawiam

Jak prądem czy PC, to warto rurki nieco zagęścić pamiętając o taniej taryfie.

witam

zgadzam się - ale tylko "trochę" na ewentualne niedoszacowania OZC

pozdrawiam

Rozdzielacz też jest z mosiądzu a wymiennik w piecu z miedzi, niektóre zawory ze związków cynku, a podłogówka w Pex-e, a więc wszystko z tego samego więc po co ?

Kolego jeśli pytasz to wiele osób Ci odpowiedziało, że: "stosuje" i "się stosuje". Jeśli twierdzisz, że wszystko jest to samo? Może, jeśli kupisz made in China to pewnie dużo się nie pomylisz bo nieraz mam wrażenie, że "Oni" produkują tam wszystko z tego samego.

Koncentrat inhibitora dobrej jakości na Twoją "podłogówkę i drabinki" będzie kosztował ok 120 zł czy to dużo? Jeśli uważasz, że tak nie dawaj, jeśli stać Cię wlej i zapomnij.

witam

zgadzam się - ale tylko "trochę" na ewentualne niedoszacowania OZC

pozdrawiam

Liczone z zapasem i przewymiarowane o 22%! To mało? Ile wg was jest "trochę" i jak duże może być "ewentualne"?

Z obliczeń wychodziły mi rozstawy rzędu 30cm. Przyjąłem najgorsze możliwe warunki szczelności domu, jakości okien, wentylacji i efekt jest taki.

Chałupa 120m2 podłogi

Realne zapotrz na ciepło rzędu 4500W

Podłogę policzyłem na 5600W

W sumie 500mb rury

Tz=38stC, tp=35stC

max przepływ 1,7l/min

max prędkość przepływu 0,22 m/s

Edytowane przez PeZet
ludzie nie czytają postów, więc się przepisałem treść z poprzedniej strony
38 stopni to już jest dość wysoka temperatura zasilania. Będzie czuć pasy gdzie idą rurki. Załóż temperaturę zasilania w okolicach 33 stopni. U mnie tej zimy taką najwyższą zauważyłem.
witam

oczywiście, że można nie stosować inhibitorów korozji, można też nie wymieniać anod magnezowych, tytanowych, na końcu i tak płaci klient jak mu się coś rozszczelni,

w Niemczech prawie wszyscy mają w instalacjach "wlane" inhibitory, może ich stać na to, a może...

poza ty chyba prawie wszystkie "glikole" do solarów zawierają inhibitory

pozdrawiam

10 lat temu w Niemczech mocno były reklamowane magnetyzery do ciepłej i zimnej wody i nawet do instalacji CO. Były sprzedawane głównie w programach Teleshopingowych jako cudowne kompletne zestawy gotowe do montażu opaskowego za jedyne 199 euro i miały przynosić roczne oszczędności na poziomie 200 euro. Taki fantastyczny wynalazek. Dużo ludzi to kupowało, puki Stiftung Warentest nie zrobił niezależnej próby i stwierdził, że są do niczego.

A jakiej korozji mówimy w zamkniętych instalacjach CO z podgrzewaną wodą? Rury owszem mogą korodować, ale raczej od zewnątrz, a nie od wewnątrz. Co innego w instalacjach CWU, gdzie jest stały dopływ świeżej zimnej wody. Tam też zastosujesz inhibitory?

Bo ja stosuje 3 filtry na przyłączu.

A te pseudo inhibitory niczym się nie różnią od zwykłych płynów do chłodnic samochodowych, które można tanio kupić w każdym supermarkecie. W samochodzie woda może zamarznąć, w instalacji CO raczej nie, chyba że będzie to niezamieszkały pustostan .

10 lat temu w Niemczech mocno były reklamowane magnetyzery do ciepłej i zimnej wody i nawet do instalacji CO. Były sprzedawane głównie w programach Teleshopingowych jako cudowne kompletne zestawy gotowe do montażu opaskowego za jedyne 199 euro i miały przynosić roczne oszczędności na poziomie 200 euro. Taki fantastyczny wynalazek. Dużo ludzi to kupowało, puki Stiftung Warentest nie zrobił niezależnej próby i stwierdził, że są do niczego.

A jakiej korozji mówimy w zamkniętych instalacjach CO z podgrzewaną wodą? Rury owszem mogą korodować, ale raczej od zewnątrz, a nie od wewnątrz. Co innego w instalacjach CWU, gdzie jest stały dopływ świeżej zimnej wody. Tam też zastosujesz inhibitory?

Bo ja stosuje 3 filtry na przyłączu.

A te pseudo inhibitory niczym się nie różnią od zwykłych płynów do chłodnic samochodowych, które można tanio kupić w każdym supermarkecie. W samochodzie woda może zamarznąć, w instalacji CO raczej nie, chyba że będzie to niezamieszkały pustostan .

witam

"glikole" czy ja piszesz "płyny do chłodnic" to nie inhibitory korozji

"glikole" mają za zadanie zapobiec zamarznięciu instalacji, nie ważne czy w samochodzie, czy w domu

inhibotory korozji jak sama nazwa wskazuje przeciwdziałają korozji

poza tym "chyba" wszystkie "glikole" do solarów zawierają inhibitory - wymóg wszystkich producentów solarów

"3 filtry na przyłączu" nie zapobiegną korozji elektrochemicznej - doskonale jest to opisane w arytkule, który juz wcześnie podawałem:

http://www.e-instalacje.pl/a/3350,inhibitory-korozji

piszesz: "A jakiej korozji mówimy w zamkniętych instalacjach CO z podgrzewaną wodą? " - to skąd wiele kotłów gazowych, chyba wszystkich producentów ma problemy z wymiennikami , przeciez one cały czas pracują w systemie zamkniętym, nie znam takiego producenta, a montuje różne, dziurawe po 4-5-6-7... latach

pozdrawiam

Liczone z zapasem i przewymiarowane o 22%! To mało? Ile wg was jest "trochę" i jak duże może być "ewentualne"?

Z obliczeń wychodziły mi rozstawy rzędu 30cm. Przyjąłem najgorsze możliwe warunki szczelności domu, jakości okien, wentylacji i efekt jest taki.

Chałupa 120m2 podłogi

Realne zapotrz na ciepło rzędu 4500W

Podłogę policzyłem na 5600W

W sumie 500mb rury

Tz=38stC, tp=35stC

max przepływ 1,7l/min

max prędkość przepływu 0,22 m/s

witam

ja polecam klientowi zagęszczenie o 10-20% na ewentualne niedoróbki budowlańców

poza tym przy kotłach kondensacyjnych, pompa ciepła im niższy parametr w instalacji tym większa sprawność

jeśli masz przewymiarowane to chyba ok

pzodrawiam

mar1973 - a nie jest to problem dziurawienia wymiennnika cwu? Użytkuję piec 2f Termet już 17lat i jakoś nie chce się przedziurawić, a Ty piszesz o 4-7 latach ;)

witam

pisałem nie o wymienniku cwu, a o wymienniku co,

nie dalej jak w zeszłym tygodniu dedietrich po 6 latach padł, w środku po przecieciu wżery i jednia dziura, aścianka jakoś to pocieniona, a to wszystko w systemie zamknietym, to tylko przykład, w innych kotłach podobnie

wymieniam instalacje co, instalacje zamknięte, a ścianki rurek Cu demontowanych nie mają już 1mm (a grzejniki stalowe - nie alu)

kiedyś wszystko robili jakieś "lepsze", u babci termet łazienkowy piecyk chodzi już chyba 30 lat i wszystko ok, ale wymiennik jakiś taki b.gruby:lol2:

pozdrawiam

mar1973 - a nie jest to problem dziurawienia wymiennnika cwu? Użytkuję piec 2f Termet już 17lat i jakoś nie chce się przedziurawić, a Ty piszesz o 4-7 latach ;)

DEZET, wystarczy zrobić dobry marketing i nagle powstaje złoty środek na wszystko. Tak jak uszlachetniacze do paliwa, oleju silnikowego i chłodnic co w fantastyczny sposób zmniejszają zużycie paliwa do 10%, a równocześnie zwiększają moc silnika do 20%;) Czy ktoś jeszcze wierzy w te bajki?

W zeszłym roku wymieniałem całą prawie 40 letnią instalację CO w mieszkaniu rodziców, zabytkowa kamienica poniemiecka. Ogrzewanie gazowe. Korozji rur CO nie stwierdzono, choć były wiekowe i o bardzo grubej średnicy. Co innego rury CWU i zimnej wody. Jakaś tam korozja była.

Zapewne chodzi o nacięcie wylewki w celu oddylatowania poszczególnych pól grzewczych, spoko dawaj w peszlu będzie dobrze. Pozdro

Sorry, że nie sprecyzowałem. Tak, dokładnie o to chodzi. Pytam, bo w peszlu pex ma mniej miejsca niż w otulinie, której akurat nie miałem pod ręką.

Robiliście próbę ciśnieniową dla podłogówki? W teorii pex nigdzie się nie łączy to raczej próba jest zbędna ale jak rura będzie gdzieś fabrycznie wadliwa...