bajcik 26.04.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzięki za rady dot podłogówki w garażu. Andriuss - zastanawiam się czy oszczędność po zamontowaniu promienników byłaby mierzalka - grzanie tego prądem zamiast buforem, dodatkowo wychładzanie sąsiednich pomieszczeń które trzebaby mocniej dogrzać. Może do 4h/tygodniowo uda się zejść, tylko wczorajszego dnia siedziałęm z 10 godzin Mam jeszcze 2 pytania dot. rurek, bo mi ten detal umknął: 1. czy jest jeden rozmiar rurek czy są różne? Jeśli różne to całe rozdzielacze trzeba kupować odpowiednie, czy same jakieś końcówki? 2. czy rurki z rozdzielacza "podłogówkowego" do grzejników drabinkowych-ręcznikowych prowadzić tymi samymi rurkamI? Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez bajcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 26.04.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Dzięki za rady dot podłogówki w garażu. Andriuss - zastanawiam się czy oszczędność po zamontowaniu promienników byłaby mierzalka - grzanie tego prądem zamiast buforem, dodatkowo wychładzanie sąsiednich pomieszczeń które trzebaby mocniej dogrzać. Może do 4h/tygodniowo uda się zejść, tylko wczorajszego dnia siedziałęm z 10 godzin Jak zamierzasz garażować samochodem w domu to masz dylemat. A wystarczyło wybudować dom dla siebie a garaż dla samochodu/ów. Się wszyscy naoglądali Top Gear jak to ludzie ferrari w domu garażują i teraz wszyscy to naśladują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.04.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 No daj spokój Ja robię głównie, a właściwie ostatnio tylko REHAU-em, to co ja ma powiedzieć? Relatywnie sakramencko drogi ale super dobry witam ci....... nie mów głośno o tym, że "coś takiego" proponujesz i montujesz, bo napiszą, że jesteś oszust, złodziej, naciągacz, itp... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page1200&highlight=pompa+ciep%C5%82a od postu 23989 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 26.04.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Jak zamierzasz garażować samochodem w domu to masz dylemat. A wystarczyło wybudować dom dla siebie a garaż dla samochodu/ów. Raczej większy wybór niż dylemat. Z założenia domek miał mieć ogrzewany garaż do dłubaniai to założenie realizuję. Wcześniej latami majsterkowałem w zimnicy, więc więm czego mi trzeba. Się wszyscy naoglądali Top Gear jak to ludzie ferrari w domu garażują i teraz wszyscy to naśladują. Wszyscy mają ferrari w domu?? Ja nie mam. A od TG wolę "Fani czterech kółek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.04.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Moje dotychczasowe korzystanie z garażu wcale na uzyski ciepła nie wskazuje:( Może zależne jest to od ocieplenia ścian i stropu? Ja nie mam ocieplenia- ściany z cegły i deskowany dach z papą. Tu jest pies pogrzebany? witam zyski są - tylko że są trfonione przez brak ocieplenia najlepiej jak chcesz grzać to zafunduj sobie promienniki podczerwienie lub nagrzewce, bo niewarto grzać przez całą zimę (tak jak pisze ANDRIUSS) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.04.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Dzięki za rady dot podłogówki w garażu. Andriuss - zastanawiam się czy oszczędność po zamontowaniu promienników byłaby mierzalka - grzanie tego prądem zamiast buforem, dodatkowo wychładzanie sąsiednich pomieszczeń które trzebaby mocniej dogrzać. Może do 4h/tygodniowo uda się zejść, tylko wczorajszego dnia siedziałęm z 10 godzin Mam jeszcze 2 pytania dot. rurek, bo mi ten detal umknął: 1. czy jest jeden rozmiar rurek czy są różne? Jeśli różne to całe rozdzielacze trzeba kupować odpowiednie, czy same jakieś końcówki? 2. czy rurki z rozdzielacza "podłogówkowego" do grzejników drabinkowych-ręcznikowych prowadzić tymi samymi rurkamI? witam rurki są różne, rozmiary też ale najczęściej montuje się rury wielowarstwowe, np. PEX fi 16x2 (Wavin, Kan, Perfexim i wiele innych) do grzejników poprowadź te same rurki do rozdzielaczy musisz dokupić śrubunki do rur wielowarstwowych (niektóre rozdzielacze mają już śrubunki w komplecie) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niron 26.04.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Panowie amatorskie pytanie ale muszę je zadać.Jeśli chcę podłogówkę po całości, to rozumie że drabinki w łazienkach też mogę zasilić z tego samego obiegu?I nie potrzebuję w tym wypadku mieszacza w całej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.04.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Panowie amatorskie pytanie ale muszę je zadać. Jeśli chcę podłogówkę po całości, to rozumie że drabinki w łazienkach też mogę zasilić z tego samego obiegu? I nie potrzebuję w tym wypadku mieszacza w całej instalacji? witam oczywiście, że nie potrzebujesz ale przy założeniu, że twoje źródło ciepła będzie "puszczało" na instalację wodę o odpowiedniej temperaturze (potrzebny niski parametr) musisz wiedzieć, że na grzejnikach też bedą niskie temperatury (ale to nie jest problem, ręczniki wysuszysz) czym zamierzasz grzać? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niron 26.04.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Grzanie gazem. Ma być kondensat.Póki co nastawiam się na Viessmann Vitodens 200.Do drabinek w łazienkach planuje grzałki elek. dorzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 26.04.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 witam ci....... nie mów głośno o tym, że "coś takiego" proponujesz i montujesz, bo napiszą, że jesteś oszust, złodziej, naciągacz, itp... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page1200&highlight=pompa+ciep%C5%82a od postu 23989 pozdrawiam No ! Nie tak bardzo wszyscy . ...tylko niektórzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.04.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 witam ale najczęściej montuje się rury wielowarstwowe, np. PEX fi 16x2 (Wavin, Kan, Perfexim i wiele innych) Nie zciemniaj, akurat PEX to nie jest rura wielowarstwowa, Pex-AL-Pex, lub Pert-AL-Pert to są wielowarstwowe i z dobrym PEX'em mają niewiele wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.04.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Witam, Co sadzicie o produktach firmy KAN? Mój instalator na nich pracuje, więc szukam opinii. U nas wszystko z tej firmy, trzy lata działa bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.04.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) Grzanie gazem. Ma być kondensat. Póki co nastawiam się na Viessmann Vitodens 200. Do drabinek w łazienkach planuje grzałki elek. dorzucić. witam jak duży budynek masz do ogrzania? jakie zapotrzebowanie na ciepło? minimalna moc cieplna moc cieplna to 4,8kW dla parametrów podłogówki pozdrawiam Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.04.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 U nas wszystko z tej firmy, trzy lata działa bez zarzutu witam b. dobre nie miałem jeszcze z ich produktami żadnych problemów (znaczy się moi klienci) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.04.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Nie zciemniaj, akurat PEX to nie jest rura wielowarstwowa, Pex-AL-Pex, lub Pert-AL-Pert to są wielowarstwowe i z dobrym PEX'em mają niewiele wspólnego witam oczywiście miałem na mysli rury wielowarstwowe PEX-AL-PEX i PEX-AL-PE pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 29.04.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Policzyłem wsio co trzeba i wychodzą rozstawy 25 - 30cm.Pytania mam. 1. Skoro w układzie otwartym rotametry nic Wam nie pokazują, to czy mam kupić belkę z rotametrami czy bez? Po kija mi rotametry co nic nie pokażą... 2. Mam do ułożenia 6 pętli na parterze i 5 pętli na poddaszu. Najdłuższa pętla poddasza ma 64m wraz z transferem. Czy dać dwa rozdzielacze 6obw dół i 5 obw góra czy robić jeden rozdzielacz 11-obwodowy na całość? Długości pętli poddasza wzrosłyby o jakieś 6m... No i kwestia izolacji transferów. Co z odpowietrzeniem góry? 3. Skoro grzanie z parteru dogrzewa poddasze, to jak to ma się do obliczeniowego rozstawu rur? 4. I generalnie: czy jest ktoś, kto położył rury zgodnie z wyliczeniami? i czy jest ktoś, kto ma za mało rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.04.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 przelicz jeszcze raz. rozstaw powyżej 20cm wszystko to zero komfortu, a jak bedziesz musiał nie daj panie jak zeszłej zimy przy -32stC podnieść temp. zasilania to sie zamęczysz ze skakaniem z nogi na nogę. pamiętaj o strefach brzegowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 29.04.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 PeZet buduje dom 6-5-4 litrowy, a nie bude z blachy falistej, że się tak wtrącę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.04.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 PeZet buduje dom 6-5-4 litrowy, a nie bude z blachy falistej, że się tak wtrącę. To niech zasila gęściej położone rurki niższą temperaturą. Komfort tylko na tym zyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.04.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) PeZet buduje dom 6-5-4 litrowy, a nie bude z blachy falistej, że się tak wtrącę. Nie chcę cię zmartwić, ale to jeszcze gorzej. Doucz się trochę a idąc twoim tokiem rozumowania i mniej litrowy tym przy 25-30 cm coraz gorzej Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts