Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za rady dot podłogówki w garażu.

Andriuss - zastanawiam się czy oszczędność po zamontowaniu promienników byłaby mierzalka - grzanie tego prądem zamiast buforem, dodatkowo wychładzanie sąsiednich pomieszczeń które trzebaby mocniej dogrzać. Może do 4h/tygodniowo uda się zejść, tylko wczorajszego dnia siedziałęm z 10 godzin :)

Mam jeszcze 2 pytania dot. rurek, bo mi ten detal umknął:

1. czy jest jeden rozmiar rurek czy są różne? Jeśli różne to całe rozdzielacze trzeba kupować odpowiednie, czy same jakieś końcówki?

2. czy rurki z rozdzielacza "podłogówkowego" do grzejników drabinkowych-ręcznikowych prowadzić tymi samymi rurkamI?

Edytowane przez bajcik

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Andriuss - zastanawiam się czy oszczędność po zamontowaniu promienników byłaby mierzalka - grzanie tego prądem zamiast buforem, dodatkowo wychładzanie sąsiednich pomieszczeń które trzebaby mocniej dogrzać. Może do 4h/tygodniowo uda się zejść, tylko wczorajszego dnia siedziałęm z 10 godzin :)

Jak zamierzasz garażować samochodem w domu to masz dylemat. A wystarczyło wybudować dom dla siebie a garaż dla samochodu/ów.

Się wszyscy naoglądali Top Gear jak to ludzie ferrari w domu garażują i teraz wszyscy to naśladują.

No daj spokój :)

Ja robię głównie, a właściwie ostatnio tylko REHAU-em, to co ja ma powiedzieć?

Relatywnie sakramencko drogi ale super dobry :)

witam

ci.......

nie mów głośno o tym, że "coś takiego" proponujesz i montujesz, bo napiszą, że jesteś oszust, złodziej, naciągacz, itp...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page1200&highlight=pompa+ciep%C5%82a

od postu 23989

pozdrawiam

Jak zamierzasz garażować samochodem w domu to masz dylemat. A wystarczyło wybudować dom dla siebie a garaż dla samochodu/ów.

Raczej większy wybór niż dylemat. Z założenia domek miał mieć ogrzewany garaż do dłubaniai to założenie realizuję. Wcześniej latami majsterkowałem w zimnicy, więc więm czego mi trzeba.

Się wszyscy naoglądali Top Gear jak to ludzie ferrari w domu garażują i teraz wszyscy to naśladują.

Wszyscy mają ferrari w domu?? :jawdrop:

Ja nie mam. A od TG wolę "Fani czterech kółek".

Moje dotychczasowe korzystanie z garażu wcale na uzyski ciepła nie wskazuje:( Może zależne jest to od ocieplenia ścian i stropu? Ja nie mam ocieplenia- ściany z cegły i deskowany dach z papą. Tu jest pies pogrzebany?

witam

zyski są - tylko że są trfonione przez brak ocieplenia

najlepiej jak chcesz grzać to zafunduj sobie promienniki podczerwienie lub nagrzewce, bo niewarto grzać przez całą zimę (tak jak pisze ANDRIUSS)

pozdrawiam

Mam jeszcze 2 pytania dot. rurek, bo mi ten detal umknął:

1. czy jest jeden rozmiar rurek czy są różne? Jeśli różne to całe rozdzielacze trzeba kupować odpowiednie, czy same jakieś końcówki?

2. czy rurki z rozdzielacza "podłogówkowego" do grzejników drabinkowych-ręcznikowych prowadzić tymi samymi rurkamI?

witam

rurki są różne, rozmiary też

ale najczęściej montuje się rury wielowarstwowe, np. PEX fi 16x2 (Wavin, Kan, Perfexim i wiele innych)

do grzejników poprowadź te same rurki

do rozdzielaczy musisz dokupić śrubunki do rur wielowarstwowych (niektóre rozdzielacze mają już śrubunki w komplecie)

pozdrawiam

Panowie amatorskie pytanie ale muszę je zadać.

Jeśli chcę podłogówkę po całości, to rozumie że drabinki w łazienkach też mogę zasilić z tego samego obiegu?

I nie potrzebuję w tym wypadku mieszacza w całej instalacji?

witam

oczywiście, że nie potrzebujesz ale przy założeniu, że twoje źródło ciepła będzie "puszczało" na instalację wodę o odpowiedniej temperaturze (potrzebny niski parametr)

musisz wiedzieć, że na grzejnikach też bedą niskie temperatury (ale to nie jest problem, ręczniki wysuszysz)

czym zamierzasz grzać?

pozdrawiam

witam

ci.......

nie mów głośno o tym, że "coś takiego" proponujesz i montujesz, bo napiszą, że jesteś oszust, złodziej, naciągacz, itp...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page1200&highlight=pompa+ciep%C5%82a

od postu 23989

pozdrawiam

No ! Nie tak bardzo wszyscy . ...tylko niektórzy.

Grzanie gazem. Ma być kondensat.

Póki co nastawiam się na Viessmann Vitodens 200.

Do drabinek w łazienkach planuje grzałki elek. dorzucić.

witam

jak duży budynek masz do ogrzania? jakie zapotrzebowanie na ciepło?

minimalna moc cieplna moc cieplna to 4,8kW dla parametrów podłogówki

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

Policzyłem wsio co trzeba i wychodzą rozstawy 25 - 30cm.

Pytania mam.

1. Skoro w układzie otwartym rotametry nic Wam nie pokazują, to czy mam kupić belkę z rotametrami czy bez? Po kija mi rotametry co nic nie pokażą...

2. Mam do ułożenia 6 pętli na parterze i 5 pętli na poddaszu. Najdłuższa pętla poddasza ma 64m wraz z transferem. Czy dać dwa rozdzielacze 6obw dół i 5 obw góra czy robić jeden rozdzielacz 11-obwodowy na całość? Długości pętli poddasza wzrosłyby o jakieś 6m... No i kwestia izolacji transferów. Co z odpowietrzeniem góry?

3. Skoro grzanie z parteru dogrzewa poddasze, to jak to ma się do obliczeniowego rozstawu rur?

4. I generalnie: czy jest ktoś, kto położył rury zgodnie z wyliczeniami? i czy jest ktoś, kto ma za mało rur?