Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Policzyłem wsio co trzeba i wychodzą rozstawy 25 - 30cm.

Pytania mam.

1. Skoro w układzie otwartym rotametry nic Wam nie pokazują, to czy mam kupić belkę z rotametrami czy bez? Po kija mi rotametry co nic nie pokażą...

2. Mam do ułożenia 6 pętli na parterze i 5 pętli na poddaszu. Najdłuższa pętla poddasza ma 64m wraz z transferem. Czy dać dwa rozdzielacze 6obw dół i 5 obw góra czy robić jeden rozdzielacz 11-obwodowy na całość? Długości pętli poddasza wzrosłyby o jakieś 6m... No i kwestia izolacji transferów. Co z odpowietrzeniem góry?

3. Skoro grzanie z parteru dogrzewa poddasze, to jak to ma się do obliczeniowego rozstawu rur?

4. I generalnie: czy jest ktoś, kto położył rury zgodnie z wyliczeniami? i czy jest ktoś, kto ma za mało rur?

witam

ad 1)

w układzie otwartym rotametry wskazują przepływ!!!

w piątek montowaliśmy u klienta i pokazują - nic szczególnego, tylko rotametry winne być dobrane do przepływu, który jest w danej instalacji

ad 2)

daj 2 rozdzielacze na dole i na górze

nie będziesz miał problemów z odpowietrzeniem góry!!!

wyregulujesz przepływy bezproblemowo

jezeli z wyliczeń wynika 25-30cm to rób zgodnie z wyliczeniami, nie zapomnij tylko o zagęszczeniu w strefach brzegowych

jeżeli zagęścisz rury to będziesz mógł puszczać w rury wodę o niższej temperaturze, korzystne gdy grzeje się kondensatem lub pompą ciepła

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

Jest gdzieś jakiś przewodnik dot rodzajów rur? Żeby zdefiniował wszelkie skróty PEX, ALUPEX, PE-RT itd.

Czy dobrze mi się wydaje że ta rura nie jest wielowarstwowa, albo przynajmniej nie ma aluminium? To dobrze czy źle? :)

http://pl.kan-therm.com/upload/IR5_KAN_3.pdf

witam

dobrze ci się wydaje

ale jak będziesz ją używał do podłogówki to się idealnie nadaje

pozdrawiam

proszę o szybką pomoc.. muszę kupic w tym tygodniu rurki do podłogówki do zatopienia w płycie fundamentowej - nie chcę badziewia z marketu.. możecie poratować linkiem do alle albo jakiegoś zaufanego sklepu internetowego?

Pierwsza z brzegu

http://allegro.pl/wavin-rura-fi16-pex-alupex-100mb-i3199336126.html

Pytanie mam o odpowietrzniki na rozdzielaczach.

Czy one działają w układzie otwartym???

W gotowych rozdzielaczach - z rotametrami i zaworami - montują odpowietrznik automatyczny.

Buduje 6 lub 5 lub 4 litrowy? Bo to chyba trochę różne domy. O różnych zapotrzebowaniach na ciepło.

Z liczeniem w OZC jest ten problem, że jest tam kilka zmiennych, które diametralnie potrafią zmienić Q domu:

- stopień osłonięcia domu (drzewa, brak drzew, trochę drzew. WTF?

- stopień szczelności (4? A może 7? Średnio szczelny? Bardzo szczelny?) Nie mam zamiaru zamawiać badań, a nie wiem czy uszczelki w drzwiach są dobre czy kiepskie (!!!).

- rekuperacja czy grawitacja. Jak liczę z rekuperacją, to czasem wychodzi większe zapotrzebowanie niż z went.grawit.

- sprawność rekuperatora. Nie znam. Ostatnio poważnie myślę o Lunie. Ale zanim ją zainstaluję, to już będę mieszkał. Mam komin.

Z takich pierdół wynika rozrzut.

Jak narazie, zakupiłem 500m rury na całość - około 125 m2 parteru z poddaszem.

Pisałem już o tym w innym temacie ale ten wydaje mi się odpowiedniejszy.

Konkretnie. nierówność podłogi a montaż podłogówki?

Jaki to ma wpływ i jakiego rzędu może być ta nierówność czy to w ogóle ma znaczenie? Nie będę dawał żadnego styropianu tylko rurki na listwy plastikowe i do podłogi. Potem będzie mixokret.

Podłogę wiem ale jeśli rurki w jednej pętli będą na rożnych wysokościach to czy nie będzie problemu z np odpowietrzeniem ich? Rożnica może nawet sięgać 5cm, no może przesadzam.

witam

zrób jak pisze Jacekss i będzie ok

raz układałem układłem u klienta, było podobnie, i odpowietrznie zostało wykonane bezproblemowo, działa już 3 lata

pozdrawiam

Pytanie mam o odpowietrzniki na rozdzielaczach.

Czy one działają w układzie otwartym???

W gotowych rozdzielaczach - z rotametrami i zaworami - montują odpowietrznik automatyczny.

Z liczeniem w OZC jest ten problem, że jest tam kilka zmiennych, które diametralnie potrafią zmienić Q domu:

- stopień osłonięcia domu (drzewa, brak drzew, trochę drzew. WTF?

- stopień szczelności (4? A może 7? Średnio szczelny? Bardzo szczelny?) Nie mam zamiaru zamawiać badań, a nie wiem czy uszczelki w drzwiach są dobre czy kiepskie (!!!).

- rekuperacja czy grawitacja. Jak liczę z rekuperacją, to czasem wychodzi większe zapotrzebowanie niż z went.grawit.

- sprawność rekuperatora. Nie znam. Ostatnio poważnie myślę o Lunie. Ale zanim ją zainstaluję, to już będę mieszkał. Mam komin.

Z takich pierdół wynika rozrzut.

Jak narazie, zakupiłem 500m rury na całość - około 125 m2 parteru z poddaszem.

witam

odpowietrzniki automatycznedziałają w układach otwartych i zamkniętych

zleć wykonanie OZC fachowcowi, zminimalizujesz ryzyko błędu, wielu moich klientów próbowało zrobić samemu, i w końcu zleciło specjalistom

pozdrawiam

witam

odpowietrzniki automatycznedziałają w układach otwartych i zamkniętych

zleć wykonanie OZC fachowcowi, zminimalizujesz ryzyko błędu, wielu moich klientów próbowało zrobić samemu, i w końcu zleciło specjalistom

pozdrawiam

Za pierwszą część wypowiedzi - dzięki, pomogłeś.

Za drugą część wypowiedzi masz u mnie order i tytuł Miszcza Świata - zważywszy na tytuł wątku, czyli "PODŁOGÓWKA samemu - jak uniknąć błędów?"

Pozdrawiam wszystkich fachowców serdecznie.