mar1973 24.05.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Jeszcze w lutym PeZet pisał o buforze wodnym. No ale mogły się plany pozmieniać. witam nie wiem jaka sytuacja jest u PEZETA ale bufor jest konieczny np. gdy łączy się PC z kominkiem z płaszczem wodnym, kotłem węglowym, klolektorami w innych przypadkach ich nie montuję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.05.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 witam nie wiem jaka sytuacja jest u PEZETA ale bufor jest konieczny np. gdy łączy się PC z kominkiem z płaszczem wodnym, kotłem węglowym, klolektorami w innych przypadkach ich nie montuję pozdrawiam A wymiennik nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 24.05.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Chłopaki, ja tylko klocki do podłogówki kupiłem. Bajcik - pompa ma ciągnąć, bo ma być za zaworem 3d patrząc od strony źródła ciepła - takem poniał. A filtr - dobrze by był - to wniosek jaki wysnułem z Twojej dyskusji z Adam_mk. Jak coś pokręciłem - prostuj Lekki off-top: Bajcik, mar1973, będzie bufor, nawet kilka dni temu na złomie widziałem pięęęękną rurę fi 0,8m, grub ścianki 5mm. 2,5m takiej rury wycenili mi na 550 zł. Miałbym 1200litrów. Ale wszystko po kolei. Najpierw podłogówka. Na początek - mój pierwszy manometr. Podłączyłem go na "coś jakoś" i sprawdziłem ciśnienie: 2,5 bar. Radocha nieziemska. Mam do podłączenia dwa rozdzielacze: 6-obw na parterze i 5-obw na poddaszu. Muszę wyrównać chudziak na parterze i jak już będzie sobie schło, zajmę się górą. Fenix, wymiennik - bufor to mega wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.05.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 A wymiennik nie wystarczy? witam bufor jest konieczny do zgromadzenia ciepła, które pozyskujemy w jednym czasie, w nadmiarze (np. palimy wkominku 2-3 godziny), a w innym rozdysponowujemy na instalację (np. grzejniki, podłogówkę) wymiennik natomiast puściłby natychmiast ciepło na instalację i dochodziłoby do przegrzewania pomieszczeń pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.05.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 witam bufor jest konieczny do zgromadzenia ciepła, które pozyskujemy w jednym czasie, w nadmiarze (np. palimy wkominku 2-3 godziny), a w innym rozdysponowujemy na instalację (np. grzejniki, podłogówkę) wymiennik natomiast puściłby natychmiast ciepło na instalację i dochodziłoby do przegrzewania pomieszczeń pozdrawiam To czego służy bufor to ja wiem. A czy dojdzie do przegrzania to zależny od kilku czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 25.05.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Bajcik - pompa ma ciągnąć, bo ma być za zaworem 3d patrząc od strony źródła ciepła - takem poniał. pompa za zaworem chyba może być dwojako umieszczona: 1. 3d -> pompa -> podłogówka 2. 3d -> podłogówka -> pompa Nie wiem czy na to samo wychodzi, obstawiam że w przypadku 1 (pompa pchająca) pracuje na wyższym ciśnieniu i ma mniejsze szanse na kawitacje. Ale niech się mądrzejsi wypowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 26.05.2013 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 To czego służy bufor to ja wiem. A czy dojdzie do przegrzania to zależny od kilku czynników. No i właśnie dla tego wymiennik nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 26.05.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Mam kupione 500mb rury do położenia. Mogę ułożyć zgodnie z projektem - 440mbAle mogę i wrzucić 490m - proporcjonalnie wydłużając każdą pętlę. Co jest bardziej zasadne? Rozstawy lekko się zagęszczą, poj wodna wzrośnie o 5 litrów. Nie będę miał odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.05.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 pompa za zaworem chyba może być dwojako umieszczona: 1. 3d -> pompa -> podłogówka 2. 3d -> podłogówka -> pompa Nie wiem czy na to samo wychodzi, obstawiam że w przypadku 1 (pompa pchająca) pracuje na wyższym ciśnieniu i ma mniejsze szanse na kawitacje. Ale niech się mądrzejsi wypowiedzą witam są układy, że pompa jest zamontowana na zasilaniu i są, że na powrocie w każdym układzie dobrze pracuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.05.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Mam kupione 500mb rury do położenia. Mogę ułożyć zgodnie z projektem - 440mb Ale mogę i wrzucić 490m - proporcjonalnie wydłużając każdą pętlę. Co jest bardziej zasadne? Rozstawy lekko się zagęszczą, poj wodna wzrośnie o 5 litrów. Nie będę miał odpadów. witam zagęść, chyba, że możesz wykorzystać rurę do czegoś innego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.05.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 jak się da to trochę możesz zagęścić ale nie przesadzaj bo to jak dasz 40m więcej to niecałe 10% więc za dużo nie zyskasz.. ale zawsze to pół stopnia na zasilaniu może być mniej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 26.05.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Witam, Ja miałem najpierw robic sam podłogówke w całym domu ale potem znalazlem instalatora ktory powiedzial ze bedziemy robic we dwoch bo to skomplikowane, trzeba robic po dwa obwody na pokoj itp i wezmie za pomoc pare goszy. Mineło troche czasu, a instalator zmienił zdanie i moge mu tylko rozłożyć styro i i folie, a on rurki zrobi za 2000zł plus kotłownia minimum 1000. (drom 160m2 po podłogach) Poniżej plan parteru i poddasza: Wszedzie chce podłogówke tylko w łazience i w pralni(na górze) drabinki. Moje pytanie. Czy na powierzchnie takie jak na rys faktycznie robic po dwie osobne petle? (salon i jadalnia to waiadomo) Czy można zrobic to zle? (cały dom to moje własne dzieło) Podpowiedzcie mi cos do tego projektu. Czy szukac tanszego goscia? Edytowane 26 Maja 2013 przez JacekJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.05.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) po pierwsze może wrysuj gdzie jakie pętle chcesz.. a po drugie jakbyś swoją energię skierował na zrobienie tego samemu niż zlecenie komuś to już byś miał zrobione.. u mnie układanie 9 pętli pod dwa rozdzielacze to niecały 1 dzień roboty.. 2000 za 2 dni roboty to raczej dużo.. ( 1 dzień układanie, drugi podłączanie rozdzielaczy) chyba że to cena za robotę z materiałem..pętle przy takich odległościach bez sensu podwójne oprócz salonu, postaraj się tak żeby mniej więcej długości były podobne.. układane oczywiście w ślimaka..druga osoba może być potrzebna bo się wygodniej układa.. Edytowane 26 Maja 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 26.05.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 to zaraz narysuje tylko ostzegam fachura nie jestem:D No ale np w takim wc czy wiarrolapie nie zrobie takiej petli jak w salonie, To nie wiem, patrzec na to zeby bylo co ok 15 cm czy zeby petle byly rowne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.05.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) tak, ale zauważ że możesz zrobić tak że pętl np. z pokoju możesz zahaczyć o wiatrołap albo korytarz.. i nie chodzi to o aptekarską dokładność tylko o to żeby nie były np dwa razy dłuższe.. u mnie np. do małego wc albo w takim przedsionku przed salonem są ułożone zygzakiem rury które do kuchni lecą..a patrzeć najlepiej na jedno i drugie - w łazience co 10cm daj.. ale jak wyżej.. to nie apteka 5 czy 10 m różnicy nie zrobi.. u mnie na 130m po podłodze poszło około 600m rurki, u ciebie pewnie z 800.. ja kupiłem odcinki po 200m bo przy 9 pętlach łatwiej było dopasować kawałki i z tych 600 zostało ze 30-40 w 3 kawałkach.. Edytowane 26 Maja 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 26.05.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 jak to rysuje to ciezko idzie a kłaść rurki? jakim to systemem najlepiej robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.05.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 zaczynasz od rozdzielacza, potem ślimak co 40 cm do środka, na środku zakręt o 180 stopni i wracasz pustym torem tak żeby rurka była pomiędzy tymi już ułożonymi co 20 cm - jak w labiryncie.. brzmi strasznie ale jest banalnie proste.. chodzi o to żeby na zmianę woda gorąca z powrotną szła dzięki czemu będzie równo nagrzane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 26.05.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) a to taki bajer no ma to sens Zapodaje projekt narysowany wedlug pierwszych wskazowek połączyłem wc i wiatrolap, choc nie wiem czy to dobre rozwiazanie. a na gorze pewnie hol z pralnia polacze zastanawiam sie tylko czy na schodach mial zimno nie bede, bo to tradycyjna klatka schodowa, wysoka do dachu. ale w gre tylko grzejnik jakis wchodzi chyba A drabinki slyszalem ze mozna podpiac do ogrzewania cwu Edytowane 27 Maja 2013 przez JacekJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.05.2013 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 tak, ale zauważ że możesz zrobić tak że pętl np. z pokoju możesz zahaczyć o wiatrołap albo korytarz.. i nie chodzi to o aptekarską dokładność tylko o to żeby nie były np dwa razy dłuższe.. u mnie np. do małego wc albo w takim przedsionku przed salonem są ułożone zygzakiem rury które do kuchni lecą.. a patrzeć najlepiej na jedno i drugie - w łazience co 10cm daj.. ale jak wyżej.. to nie apteka 5 czy 10 m różnicy nie zrobi.. u mnie na 130m po podłodze poszło około 600m rurki, u ciebie pewnie z 800.. ja kupiłem odcinki po 200m bo przy 9 pętlach łatwiej było dopasować kawałki i z tych 600 zostało ze 30-40 w 3 kawałkach.. a mnie ostatnio na 120 m2, wyszło 900 m, ale ja się nie znam, ja to robię zawodowo, aż zęby bolą, jak się czyta takie teksty:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.05.2013 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 (edytowane) a to fioletowe i zielone co jest nia wyjdzie jedną pętlą? a mnie ostatnio na 120 m2, wyszło 900 m, ale ja się nie znam, ja to robię zawodowo właśnie, widocznie bierzesz od klienta z metra.. a potem ludzie narzekają że podłogówka jest do dupy bo w nogi gorąco.. ja robiłem ściśle wg projektu robionego przez ZAWODOWEGO projektanta instalacji sanitarnych i wentylacji który przeliczył mi całe ogrzewanie i wszystke pętle, nie układam pod ścianami, nie ma tego w spiżarni czy pod schodami itp. projektant uwzględnił grubość ocieplenia, zapotrzebowanie na energie itp. rzeczy.. zresztą wystarczy cofnąć się w tym wątku żeby poczytać co i jak i wyrobić sobie swoje zdanie.. ja odpuściłem temat "fachofca" jak pierwszy mi powiedział że on nie układa w ślimaka tylko "za koleją" bo po co takie rzeczy jak i tak ciepło będzie.. aż zęby bolą, jak się czyta takie teksty:bash: to idź do dentysty bo zęby to bolą nie od czytania.. Edytowane 27 Maja 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts