Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chłopaki, ja tylko klocki do podłogówki kupiłem. :D

Bajcik - pompa ma ciągnąć, bo ma być za zaworem 3d patrząc od strony źródła ciepła - takem poniał. A filtr - dobrze by był - to wniosek jaki wysnułem z Twojej dyskusji z Adam_mk. Jak coś pokręciłem - prostuj

Lekki off-top: Bajcik, mar1973, będzie bufor, nawet kilka dni temu na złomie widziałem pięęęękną rurę fi 0,8m, grub ścianki 5mm. 2,5m takiej rury wycenili mi na 550 zł. Miałbym 1200litrów.

Ale wszystko po kolei. Najpierw podłogówka.

Na początek - mój pierwszy manometr. :D Podłączyłem go na "coś jakoś" i sprawdziłem ciśnienie: 2,5 bar. Radocha nieziemska.

Mam do podłączenia dwa rozdzielacze: 6-obw na parterze i 5-obw na poddaszu.

Muszę wyrównać chudziak na parterze i jak już będzie sobie schło, zajmę się górą.

Fenix, wymiennik - bufor to mega wymiennik.

A wymiennik nie wystarczy?

witam

bufor jest konieczny do zgromadzenia ciepła, które pozyskujemy w jednym czasie, w nadmiarze (np. palimy wkominku 2-3 godziny), a w innym rozdysponowujemy na instalację (np. grzejniki, podłogówkę)

wymiennik natomiast puściłby natychmiast ciepło na instalację i dochodziłoby do przegrzewania pomieszczeń

pozdrawiam

witam

bufor jest konieczny do zgromadzenia ciepła, które pozyskujemy w jednym czasie, w nadmiarze (np. palimy wkominku 2-3 godziny), a w innym rozdysponowujemy na instalację (np. grzejniki, podłogówkę)

wymiennik natomiast puściłby natychmiast ciepło na instalację i dochodziłoby do przegrzewania pomieszczeń

pozdrawiam

To czego służy bufor to ja wiem.

A czy dojdzie do przegrzania to zależny od kilku czynników.

Bajcik - pompa ma ciągnąć, bo ma być za zaworem 3d patrząc od strony źródła ciepła - takem poniał.

pompa za zaworem chyba może być dwojako umieszczona:

1. 3d -> pompa -> podłogówka

2. 3d -> podłogówka -> pompa

Nie wiem czy na to samo wychodzi, obstawiam że w przypadku 1 (pompa pchająca) pracuje na wyższym ciśnieniu i ma mniejsze szanse na kawitacje.

Ale niech się mądrzejsi wypowiedzą :)

pompa za zaworem chyba może być dwojako umieszczona:

1. 3d -> pompa -> podłogówka

2. 3d -> podłogówka -> pompa

Nie wiem czy na to samo wychodzi, obstawiam że w przypadku 1 (pompa pchająca) pracuje na wyższym ciśnieniu i ma mniejsze szanse na kawitacje.

Ale niech się mądrzejsi wypowiedzą :)

witam

są układy, że pompa jest zamontowana na zasilaniu i są, że na powrocie

w każdym układzie dobrze pracuje

pozdrawiam

Mam kupione 500mb rury do położenia.

Mogę ułożyć zgodnie z projektem - 440mb

Ale mogę i wrzucić 490m - proporcjonalnie wydłużając każdą pętlę.

Co jest bardziej zasadne?

Rozstawy lekko się zagęszczą, poj wodna wzrośnie o 5 litrów. Nie będę miał odpadów.

witam

zagęść, chyba, że możesz wykorzystać rurę do czegoś innego

pozdrawiam

Witam,

Ja miałem najpierw robic sam podłogówke w całym domu ale potem znalazlem instalatora ktory powiedzial ze bedziemy robic we dwoch bo to skomplikowane, trzeba robic po dwa obwody na pokoj itp i wezmie za pomoc pare goszy.

Mineło troche czasu, a instalator zmienił zdanie i moge mu tylko rozłożyć styro i i folie, a on rurki zrobi za 2000zł plus kotłownia minimum 1000. (drom 160m2 po podłogach)

Poniżej plan parteru i poddasza:

plan poddasze.jpgplan prarter.jpg

Wszedzie chce podłogówke tylko w łazience i w pralni(na górze) drabinki.

Moje pytanie.

Czy na powierzchnie takie jak na rys faktycznie robic po dwie osobne petle? (salon i jadalnia to waiadomo)

Czy można zrobic to zle? (cały dom to moje własne dzieło)

Podpowiedzcie mi cos do tego projektu. Czy szukac tanszego goscia?

Edytowane przez JacekJI

po pierwsze może wrysuj gdzie jakie pętle chcesz.. a po drugie jakbyś swoją energię skierował na zrobienie tego samemu niż zlecenie komuś to już byś miał zrobione.. u mnie układanie 9 pętli pod dwa rozdzielacze to niecały 1 dzień roboty.. 2000 za 2 dni roboty to raczej dużo.. ( 1 dzień układanie, drugi podłączanie rozdzielaczy) chyba że to cena za robotę z materiałem..

pętle przy takich odległościach bez sensu podwójne oprócz salonu, postaraj się tak żeby mniej więcej długości były podobne.. układane oczywiście w ślimaka..

druga osoba może być potrzebna bo się wygodniej układa..

Edytowane przez _artur_

tak, ale zauważ że możesz zrobić tak że pętl np. z pokoju możesz zahaczyć o wiatrołap albo korytarz.. i nie chodzi to o aptekarską dokładność tylko o to żeby nie były np dwa razy dłuższe.. u mnie np. do małego wc albo w takim przedsionku przed salonem są ułożone zygzakiem rury które do kuchni lecą..

a patrzeć najlepiej na jedno i drugie - w łazience co 10cm daj..

ale jak wyżej.. to nie apteka 5 czy 10 m różnicy nie zrobi.. u mnie na 130m po podłodze poszło około 600m rurki, u ciebie pewnie z 800.. ja kupiłem odcinki po 200m bo przy 9 pętlach łatwiej było dopasować kawałki i z tych 600 zostało ze 30-40 w 3 kawałkach..

Edytowane przez _artur_

zaczynasz od rozdzielacza, potem ślimak co 40 cm do środka, na środku zakręt o 180 stopni i wracasz pustym torem tak żeby rurka była pomiędzy tymi już ułożonymi co 20 cm - jak w labiryncie.. brzmi strasznie ale jest banalnie proste.. chodzi o to żeby na zmianę woda gorąca z powrotną szła dzięki czemu będzie równo nagrzane..

a to taki bajer :) no ma to sens

Zapodaje projekt narysowany wedlug pierwszych wskazowek

połączyłem wc i wiatrolap, choc nie wiem czy to dobre rozwiazanie.

a na gorze pewnie hol z pralnia polacze

ogrzewanie dol podloga.jpgogrzewanie gora podłoga.jpg

zastanawiam sie tylko czy na schodach mial zimno nie bede, bo to tradycyjna klatka schodowa, wysoka do dachu. ale w gre tylko grzejnik jakis wchodzi chyba

A drabinki slyszalem ze mozna podpiac do ogrzewania cwu

Edytowane przez JacekJI

tak, ale zauważ że możesz zrobić tak że pętl np. z pokoju możesz zahaczyć o wiatrołap albo korytarz.. i nie chodzi to o aptekarską dokładność tylko o to żeby nie były np dwa razy dłuższe.. u mnie np. do małego wc albo w takim przedsionku przed salonem są ułożone zygzakiem rury które do kuchni lecą..

a patrzeć najlepiej na jedno i drugie - w łazience co 10cm daj..

ale jak wyżej.. to nie apteka 5 czy 10 m różnicy nie zrobi.. u mnie na 130m po podłodze poszło około 600m rurki, u ciebie pewnie z 800.. ja kupiłem odcinki po 200m bo przy 9 pętlach łatwiej było dopasować kawałki i z tych 600 zostało ze 30-40 w 3 kawałkach..

a mnie ostatnio na 120 m2, wyszło 900 m,

ale ja się nie znam,

ja to robię zawodowo,

aż zęby bolą, jak się czyta takie teksty:bash:

a to fioletowe i zielone co jest nia wyjdzie jedną pętlą?

a mnie ostatnio na 120 m2, wyszło 900 m,

ale ja się nie znam,

ja to robię zawodowo

właśnie, widocznie bierzesz od klienta z metra..

a potem ludzie narzekają że podłogówka jest do dupy bo w nogi gorąco..

ja robiłem ściśle wg projektu robionego przez ZAWODOWEGO projektanta instalacji sanitarnych i wentylacji który przeliczył mi całe ogrzewanie i wszystke pętle, nie układam pod ścianami, nie ma tego w spiżarni czy pod schodami itp. projektant uwzględnił grubość ocieplenia, zapotrzebowanie na energie itp. rzeczy.. zresztą wystarczy cofnąć się w tym wątku żeby poczytać co i jak i wyrobić sobie swoje zdanie..

ja odpuściłem temat "fachofca" jak pierwszy mi powiedział że on nie układa w ślimaka tylko "za koleją" bo po co takie rzeczy jak i tak ciepło będzie..

aż zęby bolą, jak się czyta takie teksty:bash:

to idź do dentysty ;) bo zęby to bolą nie od czytania..

Edytowane przez _artur_