19501719500414 05.06.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 grzeje - to co się martwisz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 07.06.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Jaką wybrać taśmę do klejenia czarnej folii PE? Żeby nie obeschła za rok albo dwa.Może zgrzewać folię (mam zgrzewarkę, takie... żelazko)? I jaką taśmą kleić folię alu? Jaka złapie? Pakowa złapie? Byle betonem zalać, potem wsio ryba. I przy okazji: czy któraś z nich nada się do klejenia kanałów wentylacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 07.06.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 1. do PE nie wiem czy nie jakaś dwustronna nie potrzebna, ale może McGyverowska też dobra?2. Do alu obstawiam pakową3. Do kanałów wentylacyjnych są dedykowane taśmy do PCV, dosyć elastyczne. Ja tą taśmę dodatkowo obkleiłem inną mocną taśmą, bo ta do pcv potrafi się przedziurawić od samego położenia na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 07.06.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 1. do PE nie wiem czy nie jakaś dwustronna nie potrzebna, ale może McGyverowska też dobra? Bajcik, McGyverowska to zbrojona naprawcza aluminiowa? Czego szukać? Beast? Duct Tape Blue Dolphin Czy może inaczej klej - butylowy? czy może kauczukowy? Ma trzymać przez lata, nie wpuścić wilgoci i dobrze, żeby nie była droższa od samej folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 07.06.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 McGyverowska - miałem na myśli taką szarą z włóknami, mocną ale jednocześnie się drze. I było to zapytanie z mojej strony, bo sam chcę się dowiedzieć jaka będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 08.06.2013 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Kupiłem taśmę tesa. Szara, wzmocniona, rozciągliwa. Skleiłem nią jeden (na szczęście nie mam więcej) kanał idący w podłodze. Niezła. Na naklejce folii pe doczytałem, że jest parametr rozciągliwości przy klejeniu taśmą dwustronną. Nasuwa to oczywiste podpowiedzi czym można kleić folię. Ale wpadł mi w istocie prosty pomysł jak łączyć folię PE.Łączyć tak jak dekarze łączą płaską blachę - na rąbek podwójny leżący!!! I tak też zrobię. Rąbek przykleję taśmą - może być wtedy jakakolwiek, byle do czasu dociśnięcia wylewką. Żadna wilgoć nie przejdzie przez łączenie na rąbek podwójny leżący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorider 13.06.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Ale wpadł mi w istocie prosty pomysł jak łączyć folię PE. Łączyć tak jak dekarze łączą płaską blachę - na rąbek podwójny leżący!!! I tak też zrobię. Rąbek przykleję taśmą - może być wtedy jakakolwiek, byle do czasu dociśnięcia wylewką. Żadna wilgoć nie przejdzie przez łączenie na rąbek podwójny leżący. Jak to będzie wylewka z mixokreta, to tak na prawdę, ta folia będzie stanowić warstwę poślizgową dla pracującej później posadzki. Wystarczy zakład kilka cm, posklejany co kawałek żeby się wszystko kupy trzymało, taśma dowolna. Z mixokreta idzie mieszanka lekko wilgotna, taka jak piasek wykopany z dołka. Woda żadna z tego nie odcieknie. No chyba że to będzie jakaś lejąca masa, to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalena8 16.06.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 WitamCzy dla domu o powierzchni podłóg 195 metrów kwadratowych ,dwie kondygnacje parter i poddasze wystarczą skrzynki podtynkowe na 12 obiegów każda. Dodam że w większości podłoga bedzie pokryta panelami drewnianymi trójwarstwowymi więc rurki bedą gęściej rozmieszczone.Ja wiem że to trzeba dokładnie wyliczyć ,ale lepiej żeby jeden obwód został niewykorzystany niż miałoby go zabraknąć.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 17.06.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Witam Czy dla domu o powierzchni podłóg 195 metrów kwadratowych ,dwie kondygnacje parter i poddasze wystarczą skrzynki podtynkowe na 12 obiegów każda. Dodam że w większości podłoga bedzie pokryta panelami drewnianymi trójwarstwowymi więc rurki bedą gęściej rozmieszczone. Ja wiem że to trzeba dokładnie wyliczyć ,ale lepiej żeby jeden obwód został niewykorzystany niż miałoby go zabraknąć. Pozdrawiam. ja na poddaszu gdzie jest niecałe 140 m2 mam rozdzielacz 8 sekcyjny. Rozstaw rurek to w większości 15 cm, tez pod panele aha, żadna pętla nie przekracza 100 mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.06.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Witam Czy dla domu o powierzchni podłóg 195 metrów kwadratowych ,dwie kondygnacje parter i poddasze wystarczą skrzynki podtynkowe na 12 obiegów każda. Dodam że w większości podłoga bedzie pokryta panelami drewnianymi trójwarstwowymi więc rurki bedą gęściej rozmieszczone. Ja wiem że to trzeba dokładnie wyliczyć ,ale lepiej żeby jeden obwód został niewykorzystany niż miałoby go zabraknąć. Pozdrawiam. witam szafki podtynkowe na 12 petli napewno wystarczą, winno sraczyć jeszcze na grzejniki w łazienkach pewnie wyjdzie mniej pętli, ja zwykle daję trochę większe szafki, więcej miejsca nie zaszkodzi:yes: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalena8 17.06.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Dziękuje bardzo i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mb1808 19.06.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Witajcie.Szybkie pytnie i prośba o pomoc.Okazało się, że mamy krzywo wulana płytę i różnice na poziomie do 2- 4 cm. Pytanie. Co mogę dać pod styropian aby warstwa pod styro była wypoziomowana i póxniej nie było kłopotów z kładzeniem styro?Keramzyt? Perlit?Czyt ktos z was miał podobne problemy i jak je rozwiązaliście? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.06.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 A wyrównanie wylewką na samym końcu nie wchodzi w rachubę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mb1808 19.06.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 A wyrównanie wylewką na samym końcu nie wchodzi w rachubę? Właśnie tego chciałem uniknąć - pracujący styro między nierownościami - zgrubienie wylewki przy zagłębieniach Zastanawiałem się nad warstwą keramzytu lub może warstwa perlitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 19.06.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Przecież wylewka dociśnie styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 19.06.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Właśnie tego chciałem uniknąć - pracujący styro między nierownościami - zgrubienie wylewki przy zagłębieniach Zastanawiałem się nad warstwą keramzytu lub może warstwa perlitu? witam widziałem już styropian układany na podobnych i nieco większych nierównościach ale jak chcesz możesz do wyrównania pod styropian użyć piasku, keramzytu, perlitu, itp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 20.06.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 W instrukcjach piszą, że zabronione jest wyrównywanie nierówności podłoża materiałami sypkimi. Dlaczego, nie wiem i nie rozumiem.Ale na wszelki wypadek u siebie wyrównałem mieszanka kleju do glazury (najtańszy był) ze zmielonym styropianem. Polecam.Kombinowałem też z samym cementem i styropianem, ale to kompletnie bez sensu. Z innej beczki:Czy te konusy którymi mocuję rurę do rozdzielacza to zawsze muszą ciec?Czy jest jakiś patent, żeby zastąpić te gówniane gumowe mikrouszczelki czymś? Dodam, że rozdzielacze podłączyłem na pakuły+pasta i sobie chwalę. Czy to błąd? I ostatnie pytanie:proporcje kłaczków na m3 zaprawy.Ile worków cementu na miksokreta? 2 worki? Ma być minimum 320kg cementu na m3, a wszyscy miksokreciarze sypią max 2 worki i to już NIE SĄ proporcje 1:3, ale ponad 1:4!!! Ziarnistość piachu.W instrukcjach piszą 0-8, mieszany skład piachu i żwiru, a zdaje się że nikt tak nie robi.Jadą na piachu 0-2. Jak zrobić, żeby nie pękło na 20cm styropianu!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 20.06.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Moje wrażenia, odczucia i przemyślenia: 1. Folia. Z dylematu czym kleić - rozkładam po całości w jednym kawałku, na ile się da, a w futrynach kleję taśmą mcgyvera. Droga, ale chyba najlepsza. Ewentualnie sprawdzę tańszą - do klejenia folii PE. Na wszelki wypadek pod folię na parterze (podł.na.gruncie) dałem papę - najtańszą, na tekturze, żeby odciąć folię od betonu-piachu... teges, wiadomo. 2. Obliczenia i praktyka. Rurek zawsze wchodzi lekko mniej niż było policzone Zaczęło się zgadzać dopiero jak licząc uwzględnieniłem łuki! Dla przykładu na pętli długości 60m łuki oszczędzają 3m rury. Kontroluję promień łuku. 3. rozkładanie rury Najpierw pociłem się rozwijąjąc rolkę przez "przetaczanie". Przy drugiej pętli dopierom se uświadomił, że łatwiej układać rury, jak rolka leży i się ją rozwija z pozycji leżącej. Rura wtedy nie wstaje, a raczej mniej wstaje. A wstaje w rogach, przy próbie ciśnieniowej. 4. próba ciśnieniowa. ciśnienie w sieci 3,5 bara. podłączam do sieci rozdzielacz resztką z pexa. Wstawiam manometr. 5. MANOMETR Gówno za 13zł wczoraj, czyli po 3 tygodniach zgłupiał. Popsuł się. Kiła, szajs, badziewie. A taką miałem radochę. Jaki manometr kupić, żeby trwały był? 6.zabawki Dla frajdy i wygody warto mieć osobny manometr przy każdym rozdzielaczu (u mnie są 2 rozdzielacze, ale był tylko 1 manometr (!%#@*) Bardzo fajnie wyglądają niebieskie i czerwone gąbki. Warto dać dla samej frajdy i ładnych fotek. Folię w kratkę w słoneczny dzień mus rozkładać w okularach przeciwsłonecznych - siedzi się jak na lustrze, zwłaszcza na poddaszu. I na zdjęciu człek ładniej wyjdzie, o ile mu ktoś je pstryknie, bo pot oczy zalewa. Edytowane 20 Czerwca 2013 przez PeZet szczegóły, literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.06.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Z tym klejeniem folii to bym nie kombinował za dużo- ot posklejać, żeby się nie rozsuwała. U siebie pewnie wykorzystam resztki folii samoprzylepnej do reklam... bo mam. Będzie trzymać i będzie kolorowo, dopóki wylewka nie przykryje;) Do skręcania hydrauliki używam taśmy teflonowej- więcej jej trzeba nawinąć na gwint, ale też trzyma.Rozwijanie rury z kręgu. Są takie firmowe stojaki, z których się rozwija. Można zrobić ze starego koła do roweru. Ośkę wbijamy w grubą dechę, jako podstawę i już. Jednak dobrze, że piszesz o tych sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 21.06.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 (edytowane) u mnie już zrobione, 1,5 dnia układanie styro, i jeden dzien na rozłożenie pętli (8szt)faktycznie proste to bajecznie, jedyne co trzeba dobrze liczyć żeby równe mniej wiecej były i wtedy łaczyc po2-3 powierzchnie male.Ja ciągle sie bałem że mi braknie przed rozdzielaczem. ale wyszło git:wiggle:czekam jeszcze na rozdzielacze i bede podłączał Edytowane 21 Czerwca 2013 przez JacekJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts