PeZet 21.06.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Poddasze zrobione. Przy okazji pytanie - jakie rury idą w posadzkę, jakie kable? U mnie będzie kominek z pw - miedź? średnica 28? Czy stal z gwintem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 22.06.2013 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Poddasze zrobione. Przy okazji pytanie - jakie rury idą w posadzkę, jakie kable? U mnie będzie kominek z pw - miedź? średnica 28? Czy stal z gwintem? witam zrób w miedzi 28, no chyba, że masz już rury stalowe, masz gwintownicę i po prostu chcesz się bawić ze stalą ja od wielu, wielu lat nie podłączałem kotła węglowego, czy kominka z płaszczem wodnym rurami stalowymi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 22.06.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Zasilanie kominka - miedź fi 28, lut miękki. Mar1973, a spotkałeś się z instalacjami robionymi stalową rurą karbowaną, elastyczną nierdzewną?Brak łączeń, wytrzymują do 10bar. Nierdzewne.Znalazłem w cenie 15zł/metr.Wszystko razem tak piękne I proste, że aż dziwne, że jest o tym tak mało informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 23.06.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jak planujecie peszle do przejść przez dylatacje? Od razu trzeba je policzyć, założyć na rurkę i posuwać przy kręgu?Czy po prostu naciąć i nałożyć na gotowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 23.06.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Zasilanie kominka - miedź fi 28, lut miękki. Mar1973, a spotkałeś się z instalacjami robionymi stalową rurą karbowaną, elastyczną nierdzewną? Brak łączeń, wytrzymują do 10bar. Nierdzewne. Znalazłem w cenie 15zł/metr. Wszystko razem tak piękne I proste, że aż dziwne, że jest o tym tak mało informacji. witam widziałem instalacje robione z rur elastycznych ze stali nierdzewnej no może instalacje to za dużo powiedziane, są to np. połączenia kotła gazowego z zasobnikiem, zasobnika z instalacją zimnej wody i cwu, podłączenie kotła gazowego do instalacji co, podłączenia podgrzewaczy gazowych, itp. całych instalacji nie widziałem trzeba w dokumentacji technicznej danej rury zobaczyć do czego jest przeznaczona, jakie ma atesty, wiele w opisach jest przeznaczona tylko do instalacji solarnych pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 23.06.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jak planujecie peszle do przejść przez dylatacje? Od razu trzeba je policzyć, założyć na rurkę i posuwać przy kręgu? Czy po prostu naciąć i nałożyć na gotowe? witam możesz przeciąć i założyć pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mb1808 24.06.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Witam. Kolejne problemy i pytania. Zgodnie z projektem na parterze mam do rozłożenia 12 pętli długości od 70 do 109 m. Całość chciałem wcisnąć w jedną szafę umiwszczoną w kotłowni jednak pojawił się problem z szerokością tej szafy ( ponad 100 cm). Przy podłodze mam dostepne max 80 cm - i tu pojawia sie pytanie - czy są jakies przeciwwskazania aby szafę z rozdzielaczem zamontować ok 1 m nad posadzką i do niej podciągnąć wszystkie pętle? Czy będzie wszystko hulało?? Z moich prostych spostrzezeń ppowinno chyba być OK bo przecież obieg i tak jest wymuszony ale może się mylę - POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.06.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Witam. Kolejne problemy i pytania. Zgodnie z projektem na parterze mam do rozłożenia 12 pętli długości od 70 do 109 m. Całość chciałem wcisnąć w jedną szafę umiwszczoną w kotłowni jednak pojawił się problem z szerokością tej szafy ( ponad 100 cm). Przy podłodze mam dostepne max 80 cm - i tu pojawia sie pytanie - czy są jakies przeciwwskazania aby szafę z rozdzielaczem zamontować ok 1 m nad posadzką i do niej podciągnąć wszystkie pętle? Czy będzie wszystko hulało?? Z moich prostych spostrzezeń ppowinno chyba być OK bo przecież obieg i tak jest wymuszony ale może się mylę - POMOCY witam odpowietrzysz i wszystko będzie działać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 25.06.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Aby uniknąć błędów najlepiej zlecić wykonanie ogrzewania podłogowego fachowcom, ale prawdziwym. Najczęściej popełniane błędy to błędy wykonawcze i pomijanie systemów sterowania i to jest największy problem. Jeżeli jest dobry system sterowania (jest taki system evohome) to bez problemu można wykonać ogrzewanie podłogowe w całym domu (nawet sypialnie) i będziemy mieli wysoki komfort użytkowania oraz niskie koszty eksploatacji. Jeżeli zaczniemy kombinować i pomijać system sterowania to lepiej zostańmy z ogrzewaniem podłogowym tylko w łazienkach i ciągach komunikacyjnych. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo (prawie pewne) że jeżeli nie zastosujemy systemu sterowania strefowego to będziemy mieli duży dyskomfort i marne efekty ekonomiczne. Ale jeżeli zainwestujecie w system regulacji strefowej będziecie mieli bardzo wysoki komfort i duże oszczędności ( do 35% większe gdyby go nie było)niema wtedy lepszego ogrzewania. Ja kupiłem tańszy piec gazowy (ale kondensacyjny)a zainwestowałem w system regulacji strefowej Evohome. System pracuje już drugi sezon, rewelacja polecam rozwiązanie. Komfort i rachunki aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 . Ale jeżeli zainwestujecie w system regulacji strefowej będziecie mieli bardzo wysoki komfort i duże oszczędności ( do 35% większe gdyby go nie było)niema wtedy lepszego ogrzewania. Ja kupiłem tańszy piec gazowy (ale kondensacyjny)a zainwestowałem w system regulacji strefowej Evohome. System pracuje już drugi sezon, rewelacja polecam rozwiązanie. Komfort i rachunki aż miło. Reklama reklamą, chociaż zapomniałes podac producenta kotła (w zamierzeniu była chyba reklama systemu regulacji), ale udowodnij te 35 % oszczędności najlepiej na konkretnych obliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.06.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 też bym chciał wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.06.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Dlaczego 35%, a nie od razu 50%? Faktycznie do podłączenia termostatu potrzeba wielkiego, prawdziwego fachowca:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 25.06.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Widzę że marna wiedza na temat Evohome to nie jest termostat . 35% z praktyki albo i więcej a to lepsze doświadczenie niż teoretyczne obliczenia, Należy się tematem zainteresować, a potem komentarz ale nie każdego stać na odważne decyzje i oszczędzanie. Najlepiej Ekogroszek, jak sama nazwa wskazuje ekologiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piori 25.06.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Zastanawia mnie jedno: dlaczego wklejanie przykładowych linków do allegro (które i tak po miesiącu wygasną) jest niemile widziane na tym forum, ale taki TYP co się wcina z chamską reklamą (bo na normalną widocznie firmy nie stać) i w dodatku nie na temat (bo tu się pisze o podłogówce robionej SAMEMU) zaśmiecając wątek, to jest tolerowany? @Pikadil, myślę że osiągniesz efekt odwrotny do zamierzonego i to Twoje Evohomo będzie omijane z daleka, bo co to za firma, która się do takich metod ucieka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Widzę że marna wiedza na temat Evohome to nie jest termostat . 35% z praktyki albo i więcej a to lepsze doświadczenie niż teoretyczne obliczenia, Należy się tematem zainteresować, a potem komentarz ale nie każdego stać na odważne decyzje i oszczędzanie. Najlepiej Ekogroszek, jak sama nazwa wskazuje ekologiczny. Czy ktos wspomniał tu o ekogroszku, opisz jak praktycznie uzyskałes te 35% lub wiecej, czy mieszkałes w tym samym domu bez tego sterowania zapisałeś zuzycie, pózniej zastosowałes to sterowanie i porównałes zuzycia ? Interesuje mnie sposób, metodyka tego porównania. Jaka jest potrzebna odwaga do zastosowania sterowania strefowego i dlaczego musi byc to Evohome, czy inne systemy nie działają podobnie? Edytowane 25 Czerwca 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 25.06.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Reklama reklamą, chociaż zapomniałes podac producenta kotła (w zamierzeniu była chyba reklama systemu regulacji), ale udowodnij te 35 % oszczędności najlepiej na konkretnych obliczeniach. W zasadzie jest to banalnie proste (oczywiści teoretycznie ) jeżeli mamy budynek 200m2 to życie w ciągu dnia toczy się może w 30% pomieszczeń a tak mamy okresowe użytkowanie pomieszczeń np. sypialnie czy łazienki(ogrzewamy 60m2 na poziomie komfortu a nie 200m2)w skali czasu są to ogromne oszczędności no i jaki komfort . W przypadku termostatu jeżeli jest sygnał zapotrzebowania na ciepła to ogrzewany jest cały budynek jednocześnie w Evohome tak nie jest ogrzewane są tylko wybrane pomieszczenia przez nas.. Oczywiście malkontenci powiedzą że zakręcimy zawory termostatyczne i będzie to samo , na pewno nie jesteśmy w stanie zapanować sami nad takim sposobem regulacji. A już na pewno nie w ogrzewaniu podłogowym . Na jednej ze stron evohome jest fajny rysunek pokazujący ideę. Ja mam to w praktyce Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.06.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Pikadil już nie długo będę robił podłogówę. Umówmy się w ten sposób - przez pierwszy rok będzie chodziła z twoim wynalazkiem a przez drugi bez niego.Jeśli faktycznie osiągniemy 35% oszczędności w zużyciu energii na ogrzewanie z nim to płacę ci trzykrotną wartość urządzenia ale jeśli nie to ty mi płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 W zasadzie jest to banalnie proste (oczywiści teoretycznie ) jeżeli mamy budynek 200m2 to życie w ciągu dnia toczy się może w 30% pomieszczeń a tak mamy okresowe użytkowanie pomieszczeń np. sypialnie czy łazienki(ogrzewamy 60m2 na poziomie komfortu a nie 200m2)w skali czasu są to ogromne oszczędności no i jaki komfort . W przypadku termostatu jeżeli jest sygnał zapotrzebowania na ciepła to ogrzewany jest cały budynek jednocześnie w Evohome tak nie jest ogrzewane są tylko wybrane pomieszczenia przez nas.. Oczywiście malkontenci powiedzą że zakręcimy zawory termostatyczne i będzie to samo , na pewno nie jesteśmy w stanie zapanować sami nad takim sposobem regulacji. A już na pewno nie w ogrzewaniu podłogowym . Na jednej ze stron evohome jest fajny rysunek pokazujący ideę. Ja mam to w praktyce Pozdrawiam Mowimy o szkieletowcu z minimalną akumulacją czy o tradycyjnym murowanym budynku z dużą bezwładnością, szkieletowców jest w Polsce mniej niż 5%. Czy w murowanych tez bedzie 35% (dlaczego akurat tyle?, banalne do obliczeń to nie jest) Ja rozumiem ze te 35% ładnie się prezentuje, a ze ze rzeczywistościa ma niewiel wspólnego to inna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.06.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Pikadil już nie długo będę robił podłogówę. Umówmy się w ten sposób - przez pierwszy rok będzie chodziła z twoim wynalazkiem a przez drugi bez niego. Jeśli faktycznie osiągniemy 35% oszczędności w zużyciu energii na ogrzewanie z nim to płacę ci trzykrotną wartość urządzenia ale jeśli nie to ty mi płacisz. Tego sam przedstawiciel Evohome sie nie podejmie, a co dopiero pikadil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 25.06.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Czy ktos wspomniał tu o ekogroszku, opisz jak praktycznie uzyskałes te 35% lub wiecej, czy mieszkałes w tym samym domu bez tego sterowania zapisałeś zuzycie, pózniej zastosowałes to sterowanie i porównałes zuzycia ? Interesuje mnie sposób, metodyka tego porównania. Jaka jest potrzebna odwaga do zastosowania sterowania strefowego i dlaczego musi byc to Evohome, czy inne systemy nie działają podobnie? Mam nadzieje że na pytanie jak to wyliczyłem dałem odpowiedz innej osobie na forum. Doświadczenie wynika z praktyki. Dom był budowany 4 lata temu a Evo mam od 2 lat. Oczywiście że może być to inny system regulacji strefowej ale ja mam Evohome a przerobiłem temat mocno i była to najlepsza oferta pod względem technologii do ceny . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts