odi69 17.07.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 A ja mam takie trochę dziwne pytanie. Czy każdy manometr nadaje się do instalacji wodnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.07.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 A ja mam takie trochę dziwne pytanie. Czy każdy manometr nadaje się do instalacji wodnej Każdy, standardowy jest przystosowany do pomiaru zarówno cieczy jak i gazów (nieagresywnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 17.07.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Każdy, standardowy jest przystosowany do pomiaru zarówno cieczy jak i gazów (nieagresywnych). Chyba, że - jak na moim - jest napisane, że "Nie używać do tlenu". Co zrobić, żeby w czasie zasypywania podłogówki betonem nie wpuścić wilgoci pod folię? Spinki, dziury... Choć podobno wilgoć w końcu wyjdzie. Po kilku latach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.07.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 trza było użyć innej technologii - płyta systemowa - niestety to już tanio nie jest a tak - nie przejmować się, bo i jak nic nie poradzisz to poco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odi69 17.07.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Trudne pytanie, najłatwiej skorzystać z gotowych systemów, chyba że każdą spinkę potraktować klejem lub silikonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.07.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Trzeba było uczyć się fizyki to by nie było problemu. Jeśli masz folię to te spinki jej nie straszne. Chyba że ją porozdzierasz lub poszarpiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.07.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 straszenie dzieci kominiarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 18.07.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Witajcie, przywołany do porządku przez plusfoto, postanowiłem wziąć od września korepetycje z fizyki, może dowiem się wtedy, o co jemu chodziło, a dzięki 1950 - spał będę spokojnie. Wraca temat izolacji podłogi pod kominkiem. Warto ograniczyć mostek termiczny. Mam kilka bloczków gazobetonowych 12cm. Przekroiłbym je na pół i ułożył taką 6cm warstwę. Jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 18.07.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Podłączam się do pytania o pustak pod kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odi69 18.07.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Czy jest jakiś dozwolony spadek ciśnienia po 24h w czasie próby ciśnieniowej, instalacja CWU z PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.07.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Czy jest jakiś dozwolony spadek ciśnienia po 24h w czasie próby ciśnieniowej, instalacja CWU z PP http://www.prik.pl/pdf/matkonf9.pdf jeśli poprawnie zrobiona, to nie powinno tak być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 18.07.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Przeczytałem temat od samego początku i śledzę na bieżąco.Nadszedł czas na weryfikacje mojego planu podłogówki poddasza.projekt ogrzewania poddasza dom w kaliach 2Czy ktoś w moim projekcie widzi jakiś problem i ma jakieś uwagi?Podałem linka, żeby nie powielać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 18.07.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Czy jest jakiś dozwolony spadek ciśnienia po 24h w czasie próby ciśnieniowej, instalacja CWU z PP Może układ jest zapowietrzony. A może temperatura się zmienia znacząco? U mnie próba ciśnieniowa podogówki trwa od dwóch tygodni i ciśnienie na poddaszu potrafi bujać się od 2,5 do 3,5 bara. Przy w miarę stabilnej temperaturze - ciśnienie jest stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 20.07.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Co do gazobetonu pod kominkiem - ODPADA.1. Kruchy.2. Jeśli wilgocią jaką zacznie się pocić - grób, mogiła. Nie pozostaje nic innego, jak XPS. Trudno. Cenowo - masakra, jak dla mnie.Daję 10cm.Na to pójdzie 16cm wylewki. Zazbroję kratą samorobną. Miałem przeboje z gazobetonem. W dzienniku lekko opisałem. W środę - zasypywanie - 6:00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 21.07.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Mam pytanie o dylatacje między płytami.(powielam z dziennika, nie każdemu chce się "biegać") Zaznaczone na czerwono, ponumerowane. Parter:http://forum.budujemydom.pl/uploads/1373902397/gallery_23095_712_68986.jpg Poddasze:http://forum.budujemydom.pl/uploads/1373902397/gallery_23095_712_67821.jpg Nr 003 - parterNiby nie potrzeba, ale wg mnie na bank tam pęknie, skoro chudziak tam się podzielił na pół Nr 010Nie wiem, czy ją dawać. Salon ma 21m2. Są dwie pętle, czy muszą być zdylatowane? Nr 106 - poddaszeKomin. Wejście do pokoju jest przez wąskie gardło. Dylatować albo nie. Dodam, że założyłem gąbkowe osłonki we wszystkich projektowanych miejscach dylatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 21.07.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Pezet, Co ty za kominek planujesz że prawie fundament by się przydał? U siebie dałem normalna wylewkę, tylko zazbronona siatką. No ale kominek jakiś małej mocy, bez PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 21.07.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 O mostek termiczny mi chodzi. Nie po to tyle liczyłem OZC, żeby głupim fundamentem pod kominek rozpi...dzić wszystkie założenia. No i poza tym... nie wiem jaki planuję kominek. Przerabiałem już zimę na wsi i wiem, jak wkurzają pierdułki, które ziębią choć trochę. Cegły lubię, może się okazać, że sporo ich będzie koło kominka. Dlatego tak kombinuję. A poza tym - frajdę mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 22.07.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Witam,zastanawiam się nad kwestią jakiej długości rurki kupić. Z tego co widziałem na portalu aukcyjnym, to są długości 100, 200, widziałem też 600m. Chodzi mi o to, żeby nie powstały mi odpady po 30 metrów. Czy nie korzystniej jest kupić 600 metrów w jednym kawałku? Będę miał 8 pętli po około 75 metrów i wtedy wychodziło by to OK, biorąc 100 metrów mam 25 metrów odpadu, a biorąc 200m to już 50 metrów odpadu. Jak wy to rozwiązaliście, aby zbyt wiele rurki nie poszło na zmarnowanie? Oczywiście liczę się z odpadami, ale nie aż takimi. PS. dochodzi jeszcze wygoda operowania przy układaniu, podejrzewam, że 600 metrów nie wygląda to za różowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 22.07.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Też myślałem o tych większych rolkach, ale kupiłem 200metrowe. I dobrze, bo żonka cięższych by nie uniosła. Żadnego rozwijacza nie konstruowałem. Trochę główkowałem żeby nie zostać z dużymi odpadami. Na bieżąco kontrolowałem w którym zwoju ile zostało i na co ma pójść. Minimalnie korygowałem ustawienia z projektu. Zaczynałem od dłuższych a kończyłem na krótkich doprowadzeniach do drabinek łazienkowych. Z kilometra rur w 5 zwojach zostało łącznie 27 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.07.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 PS. dochodzi jeszcze wygoda operowania przy układaniu, podejrzewam, że 600 metrów nie wygląda to za różowo... Z krązkiem 200 m jest tak sobie, jak to robic z 600 m bez rozwijaka nie wiem. Rózowo to na pewno nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts