Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a zdradźcie mi dlatego piszecie o odpadach?

przecież są mufki i każdy z producentów ma dopuszczenie ITB do zalewania w betonie.

Schowaj się z takimi poradami! Jeszcze kto cię posłucha i zacznie sztukować.

Nie sztukować!

Pętla w jednym kawałki ma być - zaczyna się na rozdzielaczu i tam się kończy.

Jeśli wylewkarze rozpierdolą rurę, wtedy ewentualnie złączką złapać. Ale to ostateczność.

Ja robiłem na długościach zwoju 200m, 200m i 100m.

Zostały mi 3 ścinki półtorametrowe i dwa kawałki 10m, które wykorzystałem na inne wodne cele.

Da radę policzyć tak, by odpadów nie było.

Robiłem też podobnie do bajcika - na żywca korygowałem z której pętli układać, choć wcześniej wszystko było zaplanowane.

i tu się mylisz,

nie boli cię to, że masz pod betonem instalację wodną w której jest kilkakrotnie więcej kształtek niż kilka mufek na podłogówce,

kolejny mit stworzony w internecie,

a po to żeby było wiadomo co jest z instalacją w trakcie wylewek i po ich wykonaniu, jest próba szczelności i pozostawienie instalacji pod ciśnieniem wody na czas wylwewk.

i tu się mylisz,

nie boli cię to, że masz pod betonem instalację wodną w której jest kilkakrotnie więcej kształtek niż kilka mufek na podłogówce,

a po to żeby było wiadomo co jest z instalacją w trakcie wylewek i po ich wykonaniu, jest próba szczelności i pozostawienie instalacji pod ciśnieniem wody na czas wylwewk.

bez komentarza

albo nie

Boże widzisz i nie grzmisz

i tu się mylisz,

Boli.

Jest ich u mnie 12. Mniej się nie dało.

Po co jednak mnożyć byty ponad miarę.

1950,

myślę, że się z nami drażnisz, bo nie wierzę, że akurat Ty byś serio propagował taką brednię. :D

Edytowane przez PeZet
12, a nie 10

to może pierw na temat skręcanych złączek,

żadne nie mają dopuszczenia ITB do zalewania w betonie,

zalewać można tylko zaprasowywane,

naprawa wygląda na wykuciu rury i założeniu dwóch albo jednej mufki, w zależności od rozmiaru uszkodzenia

Pytanie mam, o próbę szczelności podłogówki...

Czy konieczna jest taka próba w przypadku nie łączonych rurek? Rurki raczej dobre, Wavin. Tak na dobrą sprawę jeśli coś ma cieknąć, to tylko w rozdzielaczu, czyli nawet po zrobieniu wylewek będzie tam stały dostęp. Czy coś jeszcze może się wydarzyć?

Oliwkawawa, kiedyś kombinowałem podobnie: rurki, wylewka, a dalej jakoś będzie.

Ale w końcu się złamałem, kupiłem rozdzielacze.

Jeśli nie masz rozdzielaczy, podłącz - albo poproś, żeby instalator połączył pętle zwykłymi złączkami pex, trójnikami etc i podpiął do zimnej wody z kranu. Będziesz miała próbę ciśnieniową - 3 bary. Z torbami nie pójdziesz - złączki to koszt 5-7zł za sztukę. Hm.... wychodzi na 10 obwodach koło stówy.

No, nie wiem, ale namawiam gorąco do próby ciśnieniowej.

Rozdzielacze są. Wody chwilowo nie było, dlatego wczoraj jak skończyli nie było tej próby. Ale do wylewek mam trochę czasu jeszcze. Dziś zadzwonię i powiem, że na czas wylewek mają puścić tam wodę, i już :)

Wczoraj jeszcze byłam oglądałam to dzieło, w paru miejscach te klipsy powyłaziły, pewnie od chodzenia po tym, ale to bezpośrednio przed wylewkami poprawię.

Aaa, no i jeszcze styropian, w paru miejscach się ugina czy unosi lekko jak się stanie na brzegu płyty, jak to styropian, było kilka newralgicznych miejsc gdzie trzeba było nieźle poprzycinać, dać 3 cm zamiast 5cm, więc w tych miejscach wiadomo-idealnie równo nie jest, ale wylewka to dociśnie mam nadzieję? Będzie 6,5-7 cm, więc trochę powinno ważyć. Wylewkarz uczulał żeby chudziak był wyrównany, i styropian dobrze przylegał bo wylewka sie przełamie. Chudziak ogólnie był tak gładki że mylono go z wylewką, no ale kilka takich miejsc nierównych, zwłaszcza pod ścianą się zdarzyło...

Rozdzielacze są. Wody chwilowo nie było, dlatego wczoraj jak skończyli nie było tej próby. Ale do wylewek mam trochę czasu jeszcze. Dziś zadzwonię i powiem, że na czas wylewek mają puścić tam wodę, i już :)

.

Jeśli masz możliwość, wpuść wodę do układu jak najwcześniej.

Wczoraj jeszcze byłam oglądałam to dzieło, w paru miejscach te klipsy powyłaziły, pewnie od chodzenia po tym, ale to bezpośrednio przed wylewkami poprawię.

Aaa, no i jeszcze styropian, w paru miejscach się ugina czy unosi lekko jak się stanie na brzegu płyty, jak to styropian, było kilka newralgicznych miejsc gdzie trzeba było nieźle poprzycinać, dać 3 cm zamiast 5cm, więc w tych miejscach wiadomo-idealnie równo nie jest, ale wylewka to dociśnie mam nadzieję? Będzie 6,5-7 cm, więc trochę powinno ważyć. Wylewkarz uczulał żeby chudziak był wyrównany, i styropian dobrze przylegał bo wylewka sie przełamie. Chudziak ogólnie był tak gładki że mylono go z wylewką, no ale kilka takich miejsc nierównych, zwłaszcza pod ścianą się zdarzyło...

Dociśnie, aczkolwiek przy ścianach warto sprawdzić, bo a nuż trzeba podłubać w styropianie.

• 4 weeks później...