Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki Panowie za odpowiedź.

Schemat działania z zamieszczonego rysunku wyjaśnia wszystko.

Hydraulik się pomylił.

Nie ma problemu.

Ale ja też mam pytanie bo przeczytałem wątek ale nie znalazłem za dużo na temat samej wylewki na podłogówce.

Możliwe że będę samemu ją wykonywał.

Czy wylewka (jastrych) może być zwykła cementowa, czyli cement + piach + plastyfikator czy jeszcze coś trzeba (można) dodać ??

U mnie wylewka została wykonana z tzw.miksokreta i zatarta za gładko maszynką do zacierania.

Miksokret to taka betoniarka z pompą która tłoczy wężami mieszankę do miejsca gdzie się ją układa.

Piasek płukany + cement+plastyfikator+włokna .

Nie stosowałem siatek stalowych tylko jako zbrojenie rozproszone specjalne kawałki włókna szklanego.

Jak twierdzili wykonawcy takie włókna dają dużo lepsze efekty niż zbrojenie siatką.

Posadzki wykonane juz ponad 1,5 m-ca i jak na razie pękają tylko na dylatacjach.

Grubość wylewki 10 cm.

Na styropianie koniecznie folia.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wg mnie jest dopuszczalnie, gęściej niż co 10-15 cm raczej nikt nie robi tym bardziej że zarówno w kuchni jak i w korytarzu jest to bonus z naszej strony bo tam nie było zaprojektowanego żadnego grzejnika. W łazienkach jak będzie za zimno zaopatrzymy się dodatkowo w grzejniki łazienkowe elektryczne. Na liczenie i tak już za późno, bo co innego można było zrobić oprócz zagęszczenia rozstawu rurek?

dopiero teraz trafiłem na ten wątek i jak zacząłem oglądać zdjęcia na początku to myślałem że to jakiś ponury żart... Spranie "fachowca" po pysku naprawdę byłoby w tym wypadku jak najbardziej na miejscu. Całe szczęście, że w porę udało się wam poprawić conieco bo to, że podłogówka by nie grzała to byłby "mały pikuś" ale mielibyście gwarantowane pękanie i zapadanie się podłogi na tak "starannie" ułożonym styropianie.

• 3 weeks później...

witajcie spece :D

nachodza mnie wątpliwości słuszności mojej koncepcji CO

albowiem pierwotnie cały dół miał być w podłogowym, półpiętro, garaż i góra grzejniki

dodatkowo 2 drabinki w łazienkach

próbuję wyperswadować małżonce temat podłogówki na górze - no musi być coś drewnianego! na podłodze...

po przewertowaniu kilku wątków były opowieści ludzi jakoby dali parkiet, panele i inne na podłogówce ale nikt nie napisał co dalej - jak w praktyce

tak pomyślałem że wy może coś doradzicie - jak to u was? :roll:

a tak nawiasem zacząłem zgłębiać temat po kosmicznych wycenach jakie dostałem od wykonawców za CO i chyba zdaje sie że sytuacja zmierza do samodzielnego popełnienia tegoż elementu :roll:

z góry dziękuję za głosy...

oj ja bardzo chętnie podłogówka wszędzie

bez wątpliwych ozdób jakimi są kalafiory,

będzie bufor to możnaby go nisko rozładowywać

same plusy ale

jak z tym drewnem

poczytałem

pomyślałem

podjadę pogadać z producentami -bambusik jest fajny :)

no dobra a teraz technicznie 8)

gdyby zakładając była wszędzie podłogówka, to potrzeba mi jeszcze dwa grzejniczki w łazienkach i jeden w garażu (tak na w razie co)

zasilić je z rozdzielacza podłogówki czy jak - jeden na górze dwa na dole

plany chałupki mam w dzienniczku jakby kogoś interesowało

możnaby osobny obwód dla nich tylko jak ? tu góra te dwa na dole to jeszcze ok możnaby na jakim mini rozdzielaczu

a ten górny?

można grzejnik ponad rozdzielaczem?

jak z odpowietrzeniem?

jakby ktoś miał ochotę poradzić będę dźwięczny :)

ja grzejniki w łazienkach na parterze i poddaszu mam prawie w pionie, wiec zrobiłem sobie pion grzejnikowy-łazienkowy z piwnicy poprzez parter (jedna drabinka) na poddasze (druga drabinka), zostawiłem podłogówke i jej rozdzielacze bez łaczenia z grzejnikami, pion łazienkowy piwnica pociągnę do kotłowni i tam podepnę do instalacji niskotemperaturowej jednocześnie zostawiając sobie możliwość (w razie draki) zasilenia wysoką temperaturą, przed mieszaczem

a co do grzejnika nad rozdzielaczem oczywiście nie ma problemu, tylko mały odpowietrznik musi być przy grzejniku

wątpliwości ciąg dalszy... :roll:

chyba zdecydujemy się na cały dom w podłogowym, ale:

mam na półpiętrze sypialnię... a sypialnia jest nad nieogrzewanym garażem (ocielony z zewnątrz i ew. grzejniczek coby na plus temp wprowadzić)

i tak nieszczęśliwie mam schody zrobione że gdybym nie chciał ze spocznika dawać żadnego progu do sypialni to uwzględniając grubość trepu 3 cm mam 10 na całość w sypialni.

parkiet bambusowy (bo tenże jest na oku) plus jakiś podkład to zostaje nam 80 mm na wylewkę i ocieplenie...

da się tak?

Ile minimum może być wylewki? zdaje sie że 6 to wtedy symboliczne 2 ocieplenia...

kiszka :(

inna opcja to próg w drzwiach a tego chciałbym uniknąć....

przy ociepleniu 2 cm to bym grzał sufitowo garaż, to grzejniczka nie trzeba byłoby już - też jakaś opcja

co uważacie?

noo ja też mam pion

czyli co wspólna rura i regulacja termostatami na grzejnikach?

regulacja przepływu kryzą w zaworze (np. termostatycznym) lub np. zaworem odcinjacym na powrocie, to zapewni pożądany rozkład zasilania na oba grzejniki w sytuacji gdy oba będą pracować na maxa, o resztę zadbają głowice termostatyczne na zaworach grzejników

ja w podobnej sytuacji z pokojem nad garażem (z tym, że z założenia nie ogrzewany, w OZC i tak wychodzą w nim temp powyżej zera przy -22st na zewnątrz) mam tak: sufit garażu ocieplony styro 3cm (powinno być 5 ale ze względu na bramę nie wejdzie), reszta styro na podłodze pokoju (6cm nieco cieplejszego L=0,035) i 6 czy 7cm wylewki, i tego nie zmieniam, poziomy schodów i spocznika ew. "wyreguluję" robiac okładzinę schodów lub jeśli sie nie da to niestety próg, ale wolę próg niż zimną podłoge i wychłodzone pomieszczenie

• 2 weeks później...

hmm ponownie mam pytanie :oops:

jak najłatwiej wyrównać posadzkę pod styro - o ile chudziaka na dole mam wylanego jako tako (musze tylko poskuwać jakieś narzuty - o tyle na góze strop jest fatalnie wyrównany :(

wylewka tostraszny koszt, a wsumie nie trzeba aby było idealnie równo tylko nie były jakieś płaszczyzny i styro dolegał całą powierzchnią

może zrobić bardzo rzadkiego betonu i podlać rozciągając łatą czy takim wałkiem z mackami - sie wyrówna

jak wy postępowaliście w takim przypadku?

Ja miałem masakryczny strop. Górki, dołki. Aby to wyrównać wkleiłem styropian. Kupiłem najtańszą zaprawę klejową, wykorzystałem stary cement, dużo piasku sianego, czasem jakąś płytę styropianową trochę trzeba było podszlifować, rzadką zaprawę wylewałem na strop i w to wklejałem płyty.

Nic mi nie pęka, wylewka się w rogach nie buja, wg mnie rozwiązanie warte zachodu.

• 2 months później...

Kto wie jak się reguluje przepływy na rozdzielaczu?

Mam wszystkie pętle odkręcone na max i w łazience chciałbym mieć wyższą temp. Projektowana mi nie wyszła :roll: Zbyt mała powierzchnia podłogi !

Dokładnie chodzi mi o to co się stanie jak zdławię pętle od łazienki, wzrośnie temp. czy się obniży? powietrza ,,,

Kto wie jak się reguluje przepływy na rozdzielaczu?

Mam wszystkie pętle odkręcone na max i w łazience chciałbym mieć wyższą temp. Projektowana mi nie wyszła :roll: Zbyt mała powierzchnia podłogi !

Dokładnie chodzi mi o to co się stanie jak zdławię pętle od łazienki, wzrośnie temp. czy się obniży? powietrza ,,,

Na mój rozum po zdławieniu temp. powietrza się obniży. Należałoby zdławić wszystkie pozostałe oprócz łazienki, ewentualnie równocześnie podnieść temp. zasilania. Na mój rozum :-)