Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czemu twierdzisz, że zasilanie jest na dolnej belce? Jeśli jest na górnej (mam bardzo podobny rozdzielacz), to jest OK.

Mój opis dotyczący zasilania na dolnej belce odnosił się do załączonego przeze mnie zdjęcia (tak zostało zrobione u mnie i było źle, musiałem przenieść rotametry z "0 na górze" na dolną belkę zasilającą). Po przejrzeniu poprzednich wpisów innych osób widzę, że rotametry mają zainstalowane poprawnie jeśli oczywiście nie ma pomyłki w rozróżnieniu zasilania i powrotu. Naprawdę dziwię się że nic wam nie pokazują. Po zakręceniu wszystkich obwodów i otwarciu tylko jednego na max powinno coś pokazać.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak sie wpina drabinke lazienkowa do pexa?

Rurka: PeX 16

Ma byc bez termostatow, ale za to z grzalka.

Grzejnik wybrany wstepnie ma GW 1/2" od dolu.

W miare estetyczne, w miare tanie. Zawory odcinające mile widziane.

No i nie wiem czego szukac. Musza byc po drodze dwa zakrety i srubunek. Przy grzalce dodatkowo trojnik.

Bo kombinuje tak (oferty pierwsze z brzegu):

1. pex->1/2 http://allegro.pl/pex-kolano-16-x-1-2-gz-do-zaprasowania-zaci-i3650979840.html

2. zakret+srubunek http://allegro.pl/zawor-grzejnikowy-1-2katowy-powrotny-hydro-i3696713118.html

A tam gdzie grzalka to zamiast zaworu http://allegro.pl/trojnik-1-2wz-chrom-do-grzalki-nw-hydropol-i3653439216.html

Moze ja za duzo kombinuje bo jest jakis gotowiec albo "jedyny sluszny sposob"?

Czy ktoś ma doświadczenie lub słyszał o układaniu rurek ogrzewania PEX na styropian akustyczny ? (Termo Organica Superakustik - strasznie miękkie dziadostwo !!!)

Takiego styro mam 40 mm i nie mam już miejsca na nic twardszego ...

Czy spinki do mocowania PEX'a w ogóle się w tym utrzymają ?

Może są jakieś mega-skuteczne spinki ?

Chciałbym uniknąć kombinacji z wiązaniem do siatki ale zawsze to jakiś plan awaryjny.

Jak sie wpina drabinke lazienkowa do pexa?

Rurka: PeX 16

Ma byc bez termostatow, ale za to z grzalka.

Grzejnik wybrany wstepnie ma GW 1/2" od dolu.

W miare estetyczne, w miare tanie. Zawory odcinające mile widziane.

No i nie wiem czego szukac. Musza byc po drodze dwa zakrety i srubunek. Przy grzalce dodatkowo trojnik.

Bo kombinuje tak (oferty pierwsze z brzegu):

1. pex->1/2 http://allegro.pl/pex-kolano-16-x-1-2-gz-do-zaprasowania-zaci-i3650979840.html

2. zakret+srubunek http://allegro.pl/zawor-grzejnikowy-1-2katowy-powrotny-hydro-i3696713118.html

A tam gdzie grzalka to zamiast zaworu http://allegro.pl/trojnik-1-2wz-chrom-do-grzalki-nw-hydropol-i3653439216.html

Moze ja za duzo kombinuje bo jest jakis gotowiec albo "jedyny sluszny sposob"?

bajcik masz tu stronke jest tu wszystko, pozdro. http://iterma.pl/

Tylko bajcik chce za grosze a ty mu proponujesz 4 stówki.

no nie tak, ja też zawsze jak najtaniej a tą stronkę mu zapodałem bo jest tam trochę rzeczy i może jakieś rozwiązanie było by ok dla niego, bo pytał jak pexa połączyć z grzejnikiem, a zawsze można poszukać coś taniej. Pozdro

Czy ktoś ma doświadczenie lub słyszał o układaniu rurek ogrzewania PEX na styropian akustyczny ? (Termo Organica Superakustik - strasznie miękkie dziadostwo !!!)

Takiego styro mam 40 mm i nie mam już miejsca na nic twardszego ...

Czy spinki do mocowania PEX'a w ogóle się w tym utrzymają ?

Może są jakieś mega-skuteczne spinki ?

Chciałbym uniknąć kombinacji z wiązaniem do siatki ale zawsze to jakiś plan awaryjny.

Czy komuś z was wyrywało PEXa na zakrętach ? - może tajemnica braku naprężeń tkwi w prawidłowym rozwijaniu ?

witam kolegów,

Mam dwa pytania odnośnie instalacji ogrzewania podlogowego, która jest w moim mieszkaniu:

1. Dwie głowice termostatyczne są schowane w skrzynce razem z rozdzielaczem i zaworami od całego ogrzewania w mieszkaniu. Czyli zakładam, że termostat nie wykrywa właściwej temperatury w pomieszczeniach, a tą która panuje w skrzynce. Domyślam się, że nie tak to powinno być zrobione. Czy wobec tego powinienem coś z tym zrobić? Zamontować czujniki zdalne? Czy może próbować jakoś wysterować termostatami tak jak jest?

2. W łazience mam herz floor-fix. Czy żeby tym sterować to potrzebuje dodatkową głowicę z nastawem zdalnym?

z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Mam rozdzielacz z rotametrami teraz pompa grundfos alpha2 pracuje z pełną mocą 22W i ustawiłem wszystkie rotametry ma przepływ 1l/min, jak przełączę pompę na auto-adapt to moc spada do 10W i rotametry nic nie pokazują, czy przepływ zmiesza się w nich i czy zmniejsza się proporcjonalnie (jak miał 1l/min to jest proporcjonalnie mniej czy wtedy przez krótsze pętle woda przepływa szybciej a dłuższe wolniej)?

czy przepływ zmiesza się w nich i czy zmniejsza się proporcjonalnie (jak miał 1l/min to jest proporcjonalnie mniej czy wtedy przez krótsze pętle woda przepływa szybciej a dłuższe wolniej)?

to drugie

ale jak masz na dłuższej i krótszej 1l/min to i tak płynie wolniej jakbyś miał rotametry wyskalowane w m/s (tak jak sie liczy w projekcie) to byłby równy przepływ, a tak w rurce fi16 1litr to jakieś 8,9mb, także sam chyba rozumiesz

sens jest taki, że jak spada wydatek pompy to nie spada proporcjonalnie przepływ na wszystkich pętlach, to wynika z oporów, nie chce mi sie tłumaczyć - uwierz

to drugie

ale jak masz na dłuższej i krótszej 1l/min to i tak płynie wolniej jakbyś miał rotametry wyskalowane w m/s (tak jak sie liczy w projekcie) to byłby równy przepływ, a tak w rurce fi16 1litr to jakieś 8,9mb, także sam chyba rozumiesz

sens jest taki, że jak spada wydatek pompy to nie spada proporcjonalnie przepływ na wszystkich pętlach, to wynika z oporów, nie chce mi sie tłumaczyć - uwierz

Siema to jak już o tym gadacie to ja mam podobne pytanko, podłogówka będzie u mnie sterowana termostatami pokojowymi, siłowniki i reszta bajerów i tu mam pytanko czy zawory i rotametry mają być otwarte na maxa na wszystkich pętlach i pompa na autoadapcie sama dobierze parametry czy trzeba jednak poustawiać przepływy na poszczególnych pętlach. Czy opierać się tylko na pracy termostatów i siłowników. Pozdro

ja mimo siłowników zawsze ustawiam przepływy na wszystkich pętlach otwartych

Tak też myślałem ale się trochę łudziłem że może nie trzeba chociaż na logikę samo mówi za siebie, hmmm trochę liczenia przepływów będzie. Znów czytanie forum i zgłębianie tematu jak to policzyć . Jakie powinien być przepływ w pętli co by to miało ręce i nogi czy nie da się określić standardu. Pozdro

spoko z tymi przepływami i wartościami projektowymi ale coś mi się i tak nie zgadza, bo pętle mają różne długości i jak by ustawić taki sam przepływ np. na pętli o długości 70mb i to samo na pętli o długości 50mb to jakoś to średnio widzę, wiadomo że w dłuższej będzie większa pojemność wody i np. 2l/m pozwolą oddać ileś tam energii a w krótszej pętli będzie innaczej, motam się w tym wszystkim już.