Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zaworki na moim rozdzielaczu mają równo 3 obroty od końca do końca, przypuszczam że Twoje tak samo. Zakręć wszystkie o jeden obrót oprócz łazienki i poobserwuj dobę temperatury - powinny się zróżnicować, Możliwe że trzeba będzie podnieść temp. zasilania, albo prościej - włączyć w pompie wyższy bieg, aby pozostałe pomieszczenia nie były niedogrzane.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich

Sumiennie studiuje wiedze zawarta w tym watku ... rozumiem prawie wszystko.....

mam pytanko: ktos z Was stosowal specjalne maty do rurek ?

takie ,ze tylko wciska sie w nie rurki i nie trzeba ich przypinac.

Orientuje sie ktos jak to sie nazywa i jaka jest orientacyjna cena,czy warto sie w to pchac, chcialbym sobie sprawe uproscic o ile nie bedzie to zbyt drogie ... :)

• 2 weeks później...

A powiedzcie co lepiej zastosować, oczywiście chodzi o względy zarówno cenowe jak i montażowe:

http://www.kan.com.pl/images/kan/7_OP_Systemyl/tacker/tacker_0.gif

czy tak:

http://www.kan.com.pl/images/kan/7_OP_Systemyl/profil/profil_0.jpg

Nie chodzi o ułożenie rury tylko o to co pod nią.

CZy ta czarna mata ma jeszcze jakieś właściwości?

I drugie pytanie to szwagier hydraulik co ma robić u mnie podłogówkę poleca rury Kan therm. Czy to dobry wybór?

I czy kupować wszystko od jednego producenta w tym przypadku własnie od Kan therm?

PS. Znalazłem taki ranking:

http://www.budujemydom.pl/index.php?option=com_content&task=specialblogcategory&act=view_ranking&id=17&rankingid=11191&Itemid=39

Co na to Ci co już zrobili swoje podłogówki?

podzielam zdanie Pinok, zresztą to samo pisze 2 posty wyżej

mario0658

witam wszystkich

Sumiennie studiuje wiedze zawarta w tym watku ... rozumiem prawie wszystko.....

mam pytanko: ktos z Was stosowal specjalne maty do rurek ?

takie ,ze tylko wciska sie w nie rurki i nie trzeba ich przypinac.

Piczman

Daj sobie spokój, drogie to to jest bo sam się zastanawiałem

Do wciskania weź sobie jakiegoś 10-latka bo to dziecinnie proste, zrobi to za 20 zł bo będzie miał na cukierki

Do mocowania rurek szukałem siatki. znalazlem na allegro po 4,5, pojechalem, kupilem, przywiezli. Na miejscu okazalo sie, ze siatka jest z drutu jakies 2,7 zamiast 3mm a odleglosc miedzy skrajnymi drutami to 84 zamiast 90cm. Rurki ogrzewania byly z rehau, dosc sztywne. Robota to dla majstra koszmar, siatka sie podnosila, druty pekaly (łączenia slabo trzymaly). skonczylo sie na zwrocie niewykorzystanej siatki, czesc poszla na dodatkowe zbrojenie w garazu. W efekcie kupilismy siatke z tej samej firmy co rurki. udalo sie z duzym rabatem, bo w normalnej cenie to koszmar. Siatka rewelacyjna, sztywna, rowniez prety zewnetrzne umozliwiajace łączenie tych "kratek" na styk nie na zakład.

Ja będę miał 2 drabinki w łazienkach ale to nie oznacza, że trzeba grzać do 50 czy więcej stopni, drabinki będą chodzić na temp. tej co podłogówka.

też tak mam wszędzie podłogówka i dodatkowo jedna drabinka w łazience jako kolejny obwód podłogówki tak że będę mógł sobie go nagrzać nawet latem :D

Ja będę miał 2 drabinki w łazienkach ale to nie oznacza, że trzeba grzać do 50 czy więcej stopni, drabinki będą chodzić na temp. tej co podłogówka.

Do drabinek proponuje dokupic grzałke elektryczną i w okresie gdy nie grzejemy można suszyć " na prądzie " ręczniki.

Warto pomyśleć o gniazdku do grzałki na etapie kładzenia elektryki.

Witam,

zadaję pytanie tutaj, żeby nie mnożyć niepotrzebnie wątków (choc obawiam się, ze w ten sposób może zostac niezauważone). Mam już podłogówkę (na 70% powierzchni), pętle mają rozdzielacz z przeplywomierzami. Grzejniki w 2 sypialniach, ponadto grzejniki łazienkowe dodatkowo do podłogówki. Kocioł Vitodens 300, ze sterowaniem jak poniżej:

http://img193.imageshack.us/img193/2851/1009857k.jpg

oraz zasobnik Biawar 150l (nie mam pojęcia, czy jest pompa cyrkulacyjna cwu), mieszacz Wita typ U35-26.

Potrzebuję to wszystko jakoś sterować. Myślałam o sterowaniu pogodowym. Czy wystarczy do tego zamontowac czujnik temperatury zewnętrznej, czy muszę dokupić iakiś dodatkowy regulator pogodowy, np. jakiś Vitotronic 300? Czy ten system będzie działał sensownie bez takiego regulatora?

Nie planuję żadnych czujników pokojowych, tylko zawory z termostatem na kaloryferach.

Poproszę o radę lub choćby informacje, jak rozwiazaliście to u siebie, szczególnie, jesli macie dośwaidczenia z Vitodensem?

Witam.

Dane:

Kocioł - Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3 jednofunkcyjny kondensat

Podłogówka bez kalafiorów.

1 rozdzielacz na parterze - 8 sekcji

1 rozdzielacz na poddaszu - 4 sekcje

Na każdym rozdzielaczu po 2 odpowietrzniki automatyczne (na zasilaniu i powrocie)

Regulator termostatyczny na powrocie wody, który włączy pompy na rozdzielaczach (tak sie to chyba nazywa "termostat przylgowy do pompy")

http://lh5.ggpht.com/_hTpoXlqN1A0/StHheql9IeI/AAAAAAAAAFs/weRLu3pYRTY/termostat%20przylgowy.jpg

Instalatora będę miał za tydzień.

Układ zasilający podłogówkę taki jak na rysunku

http://lh4.ggpht.com/_hTpoXlqN1A0/SjIosuuPdCI/AAAAAAAAAE0/EqXQjiEMNQ8/rozdzielacz%20%281%29.JPG

Pytanie.

1.Jak to powinno byc ustawione? Czy lepiej żeby pracowała tylko pompa kotła czy również mieszacz?

2.Na jaką temperaturę ustawić termostat przylgowy, przy których ma załączać pompy?

3. Jak sprawdzić, czy układ jest odpowietrzony?

Z góry dziekuję za odp.

Pozdrawiam

[listek]

Witam.

Dane:

Kocioł - Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3 jednofunkcyjny kondensat

Podłogówka bez kalafiorów.

1 rozdzielacz na parterze - 8 sekcji

1 rozdzielacz na poddaszu - 4 sekcje

Na każdym rozdzielaczu po 2 odpowietrzniki automatyczne (na zasilaniu i powrocie)

Regulator termostatyczny na powrocie wody, który włączy pompy na rozdzielaczach (tak sie to chyba nazywa "termostat przylgowy do pompy")

http://lh5.ggpht.com/_hTpoXlqN1A0/StHheql9IeI/AAAAAAAAAFs/weRLu3pYRTY/termostat%20przylgowy.jpg

Instalatora będę miał za tydzień.

Układ zasilający podłogówkę taki jak na rysunku

http://lh4.ggpht.com/_hTpoXlqN1A0/SjIosuuPdCI/AAAAAAAAAE0/EqXQjiEMNQ8/rozdzielacz%20%281%29.JPG

Pytanie.

1.Jak to powinno byc ustawione? Czy lepiej żeby pracowała tylko pompa kotła czy również mieszacz?

2.Na jaką temperaturę ustawić termostat przylgowy, przy których ma załączać pompy?

3. Jak sprawdzić, czy układ jest odpowietrzony?

Z góry dziekuję za odp.

Pozdrawiam

[listek]

ad. 1 ,2 , 3:

To co na zdjęciach możesz spokojnie opchnąć na allegro.( to nadaje się do systemu mieszanego: podłogówka + kalafiory, gdzie pompa z zaworem 3-drożnym działa jako mieszacz obnizający temp. z kotła 70 st.C na 45 st.C do ogrzew. podłogówki)

Do samej podłogówki rozdzielacze potrzebne są takie :

http://www.allegro.pl/item760956614_rozdzielacz_c_o_z_przeplywomierzami_komplet.html

Kocioł serwisant ustawi ci w/g instrukcji sterownika pogodowego FW100 pkt 8.3 (parametry ogrzewania )na ogrzewanie podłogowe,pompe w kotle ustawi w/g instrukcji pkt 8.3

Odpowietrzanie:

odkrecic na górnej belce rotametry o 2-3 obroty,

na dolnej belce odkręcic zaworki pętli podłogówki, następnie napełniać wodą układ odkręcając zawór na najwyższej kondygnacji.

odpowietrzenie robisz odkręcając ( po koleji) zawory spustowe na dolnej a następnie na górnej belce i powolli pod kontrolą spuszczasz powietrze aż poplynie sama woda ( na wyjście załuż kawałek wężyka gumowego i dpuszczaj do naczynia) Druga osoba w tym czasie pod kontrolą ciśnienia dopuszcza wodę z wodociagu do kotła ( zakres ciśnienia 1,3-1,6 bara)

Po zakończeniu odpowietrzania włącza sie kocioł i on dodatkowo odpowietrza się automatycznie.

ad. 1 ,2 , 3:

To co na zdjęciach możesz spokojnie opchnąć na allegro.( to nadaje się do systemu mieszanego: podłogówka + kalafiory, gdzie pompa z zaworem 3-drożnym działa jako mieszacz obnizający temp. z kotła 70 st.C na 45 st.C do ogrzew. podłogówki)

Sprzedawał nie będę. Zawsze mogę pomp nie załączać.

Odpowietrzanie:

odkrecic na górnej belce rotametry o 2-3 obroty,

na dolnej belce odkręcic zaworki pętli podłogówki, następnie napełniać wodą układ odkręcając zawór na najwyższej kondygnacji.

odpowietrzenie robisz odkręcając ( po koleji) zawory spustowe na dolnej a następnie na górnej belce i powolli pod kontrolą spuszczasz powietrze aż poplynie sama woda ( na wyjście załuż kawałek wężyka gumowego i dpuszczaj do naczynia) Druga osoba w tym czasie pod kontrolą ciśnienia dopuszcza wodę z wodociagu do kotła ( zakres ciśnienia 1,3-1,6 bara)

Po zakończeniu odpowietrzania włącza sie kocioł i on dodatkowo odpowietrza się automatycznie.

Tak to zostało zrobione, ale nie jestem pewny czy do końca się odpowietrzylo

rozumiem, że tak masz rozum też podpowiada takie rozwiązanie tylko czy ziomą to coś da kto tak ma i po kilku sezonach twierdzi że jest git.