gersik 26.12.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Sterujesz głowicą. Ale jest to tylko sterowanie tem. wody w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom5021 26.12.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 chodzi mi o sterowanie zdalne ta glowica czy jest to mozliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 26.12.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Witam, Mam pytania dotyczące taśmy brzegowej - jakiej wysokości taśma gdy grubość styropianu to 20 cm ?Czy taśma musi być położona od chudziaka aż powyżej poziomu podłogi ? Czy taśma powinna zachodzić również na chudziaka tj położona pod kątem 90 i na chudziaku i na ścianie ?Do czego służy taśma brzegowa z fartuchem ? W jaki sposób układa się fartuch ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.12.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Witam, Mam pytania dotyczące taśmy brzegowej - jakiej wysokości taśma gdy grubość styropianu to 20 cm ? Czy taśma musi być położona od chudziaka aż powyżej poziomu podłogi ? Czy taśma powinna zachodzić również na chudziaka tj położona pod kątem 90 i na chudziaku i na ścianie ? Do czego służy taśma brzegowa z fartuchem ? W jaki sposób układa się fartuch ? Taśmę brzegową dobierasz na zasadzie grubość wylewki+ 5cm. Czyli spokojnie wystarczy jakaś o szerokości 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 27.12.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 rozumiem że taśmę przyklejam już po ułożeniu styropianu ? ,czy styropian ma zakrywac częśćiowo taśmę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.12.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 rozumiem że taśmę przyklejam już po ułożeniu styropianu ? ,czy styropian ma zakrywac częśćiowo taśmę ? Po ułożeniu. Styropian NIe musi przykrywać taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 08.01.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 rozumiem że taśmę przyklejam już po ułożeniu styropianu ? ,czy styropian ma zakrywac częśćiowo taśmę ? U mnie ostatnia warstwa 5cm styropianu docisła taśmę i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 09.01.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Po ułożeniu. Styropian NIe musi przykrywać taśmy. Ale jeżeli ktoś preferuje anhydryt to lepiej by taśma była jeszcze pod styropianem i koniecznie część taśmy która wystaje należy przykleić do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.01.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Ale jeżeli ktoś preferuje anhydryt to lepiej by taśma była jeszcze pod styropianem i koniecznie... Ponieważ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 10.01.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Ponieważ? Ponieważ dylatacji w postaci taśmy musi stanowić szczelną całość z folią ułożoną na styropianie. Szczelność tą zapewnia taśma brzegowa z kawałkiem foli i aby ta folia znalazła się w odpowiednim miejscu to taśma musi się znaleźć pomiędzy styropianem a ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 10.01.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 A teraz u Ciebie 18x2l/min=36ltr x 60min = 2160l/h czy jak wolisz 2160kg/h Raczej (18 - 2 x 2) x 2 = 36 x 60 = 1680l/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.01.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Raczej (18 - 2 x 2) x 2 = 36 x 60 = 1680l/h Policz to jeszcze raz bo coś z matematyki wychodzi inaczej:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 10.01.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Policz to jeszcze raz bo coś z matematyki wychodzi inaczej:bye: Masz rację ma być 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.01.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Ponieważ dylatacji w postaci taśmy musi stanowić szczelną całość z folią ułożoną na styropianie. Szczelność tą zapewnia taśma brzegowa z kawałkiem foli i aby ta folia znalazła się w odpowiednim miejscu to taśma musi się znaleźć pomiędzy styropianem a ścianą. A nie łatwiej wywinąć filoię na taśmę? Imamy szczelnie bez kombinacji i taśm z kawałkami foli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beaver79 11.01.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Witam. Świeżak tutaj - mam kilka pytań. Mamy z Koleżanką Małżonką niezłą ofertę kupna domu praktycznie w centrum miejscowości na sporej działce. Staramy się właśnie oszacować ew. koszt remontu. dom to kostka ok '55 przebudowana w '75, jakieś 3 lata temu ocieplona (dach również) 10cm i wymienione okna. wnętrze jast do rozwałki, w tej chwili ma kocioł gazowy 2f - 150mkw powierzchni mieszkalnej. Chcielibyśmy na parterze ogrzewania podłogowe, na górze grzejniki oraz instalację najlepiej z Pex. wymieniałem to u siebie w wielkiej płycie i nie było trudne, elektrykę również wymienię sam (ew. brat-elektryk) do rzeczy: w związku z tym że chcę podłogówkę i grzejniki rozumiem że przydałby się zasobnik min 120l. w przyszłości (tzn jak obecny piec padnie) chcielibyśmy kondensacyjny lub z podajnikiem (w zależności od zmieniających się cen) - wtedy obecny zasobnik można by wykorzystać - dobrze rozumiem? dałoby radę również teraz przygotować instalacje pod solary - i wtedy też można je do tego dopiąć - tak? instalacja Pex będzie ok dla kondensatu, ale przy piecu 2f lub podajnika istnieje ryzyko uszkodzenia przy np awarii sterowania - czy to bardzo realne że piec puści na CO i CUW ponad 110st? Nie można założyć jakiegoś zaworu z termostatem który będzie dublował to zabezpieczenie? przepraszam za laickie pytania - w ramach cięcia kosztów mam zamiar większość zrobić sam (oczywiście przy konsultacji ze znajomymi fachowcami) z góry dziękuję Pozdrawiam. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 11.01.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 beaver79, witaj.Moim zdaniem połączenie kaloryferów i podłogówki to proszenie się o kłopoty.Mam tylko podłogówkę. Od bardzo niedawna i jest totalnie fajna. Co do obniżenia temperatury, musisz zastosować zawory trzydrogowe termostatyczne. Np Afriso ATM 341, zakres temperatury 20÷43stCalbo Esbe, na przykład VTA 372.To są tylko przykłady. Przejrzyj katalogi tych dwóch producentów - dużo się dowiesz. Daleka droga przed Tobą.Żeby tu nie zanudzać offtopowo, zajrzyj do mojego dziennika: ostatnie 10 stron to rozkminianie ogrzewania i zaworów, a w okolicach lipca 2013 opisałem jak robiłem podłogówkę. I działa. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 12.01.2014 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Czy może ktoś by wiedział mam od chudziaka do punktu 0 27 cm, ile powinna wynosić wylewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 12.01.2014 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Warstwy od dołu:hydroizolacja: 0,5cm - 1cmocieplenie: hydroizolacja: pomijalna grubośćwylewka (cementowa, z ogrzewanie podłogowym): minimum 6,5cmwykładzina (płytki, dechy, panele): ... Musisz podjąć kilka decyzji odnośnie wykończenia, a będziesz wiedział ile dać ocieplenia i jak gruba będzie wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beaver79 12.01.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Hello. Dzięki PeZet, decyzja chyba zapadła, kosztorys zrobimy dla kondensatu 1f z zasobnikiem min 140l, instalacja pod solar i podłogówka parter i piętro. musi być kondensat bo komin ma 2 kanały, 1 wentylacyjny a w drugim chcielibyśmy kominek - nie wiem czy dobrze rozumiem że kondensat potrzebuje "tylko" wejście i wyjście na zewnątrz, może być bezpośrednio z piwnicy bez jakichś specjalnych problemów z wysokością komina. Instalacja z PEXa bo nie będzie kłopotów z temperaturami a łatwiej to samemu ogarnąć (nie mam żadnych doświadczeń z miedzią i boję przegrzania przy lutowaniu po kilku latach. Martwi mnie trochę wydajność podłogówki w połączeniu z panelami, ale jakoś to ugryzę - będą też nawiewy z kominka i mam tanie dojście do dobrego drewna no to siadamy z projektem, liczymy i lecimy kłócić się o cenę nieruchomości pozdrówki Rafał Edytowane 12 Stycznia 2014 przez beaver79 pex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.01.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 czekam na projekt podłogówki od asolta, ale mam pytanie. kiedyś proponował mi bufor w celu lepszego wykorzystania taniej taryfy. czy ktoś robił podłogówkę pod kocioł elektryczny lub pompę ciepła tak żeby zmieścić się w taniej taryfie? wymaga to specjalnych zabiegów czy wystarczy rozmieszczenie rurek wg obciążenia z OZC dla temperatury zasilania 35 stopni? chodzi mi o to, że jeśli zagęszczenie będzie wg OZC to przy skrajnych warunkach ogrzewanie musiałoby działać przez całą dobę, żeby utrzymać temperaturę. podłogówka u mnie będzie na 25 cm betonu (płyta fundamentowa) + 6-7 cm wylewki, czyli bardzo akumulacyjnie. na piętrze 15 cm betonu (strop) + wylewka (ocieplenie stropu od spodu, więc też spora akumulacja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts