Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam pytania dotyczące taśmy brzegowej - jakiej wysokości taśma gdy grubość styropianu to 20 cm ?

Czy taśma musi być położona od chudziaka aż powyżej poziomu podłogi ?

Czy taśma powinna zachodzić również na chudziaka tj położona pod kątem 90 i na chudziaku i na ścianie ?

Do czego służy taśma brzegowa z fartuchem ? W jaki sposób układa się fartuch ?

Witam,

Mam pytania dotyczące taśmy brzegowej - jakiej wysokości taśma gdy grubość styropianu to 20 cm ?

Czy taśma musi być położona od chudziaka aż powyżej poziomu podłogi ?

Czy taśma powinna zachodzić również na chudziaka tj położona pod kątem 90 i na chudziaku i na ścianie ?

Do czego służy taśma brzegowa z fartuchem ? W jaki sposób układa się fartuch ?

Taśmę brzegową dobierasz na zasadzie grubość wylewki+ 5cm. Czyli spokojnie wystarczy jakaś o szerokości 15cm.

• 2 weeks później...
Ponieważ?

Ponieważ dylatacji w postaci taśmy musi stanowić szczelną całość z folią ułożoną na styropianie. Szczelność tą zapewnia taśma brzegowa z kawałkiem foli i aby ta folia znalazła się w odpowiednim miejscu to taśma musi się znaleźć pomiędzy styropianem a ścianą.

Ponieważ dylatacji w postaci taśmy musi stanowić szczelną całość z folią ułożoną na styropianie. Szczelność tą zapewnia taśma brzegowa z kawałkiem foli i aby ta folia znalazła się w odpowiednim miejscu to taśma musi się znaleźć pomiędzy styropianem a ścianą.

A nie łatwiej wywinąć filoię na taśmę? Imamy szczelnie bez kombinacji i taśm z kawałkami foli!

Witam.

Świeżak tutaj :) - mam kilka pytań.

Mamy z Koleżanką Małżonką niezłą ofertę kupna domu praktycznie w centrum miejscowości na sporej działce. Staramy się właśnie oszacować ew. koszt remontu.

dom to kostka ok '55 przebudowana w '75, jakieś 3 lata temu ocieplona (dach również) 10cm i wymienione okna. wnętrze jast do rozwałki, w tej chwili ma kocioł gazowy 2f - 150mkw powierzchni mieszkalnej.

Chcielibyśmy na parterze ogrzewania podłogowe, na górze grzejniki oraz instalację najlepiej z Pex. wymieniałem to u siebie w wielkiej płycie i nie było trudne, elektrykę również wymienię sam (ew. brat-elektryk)

do rzeczy:

w związku z tym że chcę podłogówkę i grzejniki rozumiem że przydałby się zasobnik min 120l.

w przyszłości (tzn jak obecny piec padnie) chcielibyśmy kondensacyjny lub z podajnikiem (w zależności od zmieniających się cen) - wtedy obecny zasobnik można by wykorzystać - dobrze rozumiem?

dałoby radę również teraz przygotować instalacje pod solary - i wtedy też można je do tego dopiąć - tak?

instalacja Pex będzie ok dla kondensatu, ale przy piecu 2f lub podajnika istnieje ryzyko uszkodzenia przy np awarii sterowania - czy to bardzo realne że piec puści na CO i CUW ponad 110st? Nie można założyć jakiegoś zaworu z termostatem który będzie dublował to zabezpieczenie?

przepraszam za laickie pytania - w ramach cięcia kosztów mam zamiar większość zrobić sam (oczywiście przy konsultacji ze znajomymi fachowcami)

z góry dziękuję

Pozdrawiam.

Rafał

beaver79, witaj.

Moim zdaniem połączenie kaloryferów i podłogówki to proszenie się o kłopoty.

Mam tylko podłogówkę. Od bardzo niedawna i jest totalnie fajna.

Co do obniżenia temperatury, musisz zastosować zawory trzydrogowe termostatyczne.

Np Afriso ATM 341, zakres temperatury 20÷43stC

albo Esbe, na przykład VTA 372.

To są tylko przykłady. Przejrzyj katalogi tych dwóch producentów - dużo się dowiesz.

Daleka droga przed Tobą.

Żeby tu nie zanudzać offtopowo, zajrzyj do mojego dziennika: ostatnie 10 stron to rozkminianie ogrzewania i zaworów, a w okolicach lipca 2013 opisałem jak robiłem podłogówkę. I działa.

Pozdrowienia.

Warstwy od dołu:

hydroizolacja: 0,5cm - 1cm

ocieplenie:

hydroizolacja: pomijalna grubość

wylewka (cementowa, z ogrzewanie podłogowym): minimum 6,5cm

wykładzina (płytki, dechy, panele): ...

Musisz podjąć kilka decyzji odnośnie wykończenia, a będziesz wiedział ile dać ocieplenia i jak gruba będzie wylewka.

Hello.

Dzięki PeZet, decyzja chyba zapadła, kosztorys zrobimy dla kondensatu 1f z zasobnikiem min 140l, instalacja pod solar i podłogówka parter i piętro. musi być kondensat bo komin ma 2 kanały, 1 wentylacyjny a w drugim chcielibyśmy kominek - nie wiem czy dobrze rozumiem że kondensat potrzebuje "tylko" wejście i wyjście na zewnątrz, może być bezpośrednio z piwnicy bez jakichś specjalnych problemów z wysokością komina. Instalacja z PEXa bo nie będzie kłopotów z temperaturami a łatwiej to samemu ogarnąć (nie mam żadnych doświadczeń z miedzią i boję przegrzania przy lutowaniu po kilku latach.

Martwi mnie trochę wydajność podłogówki w połączeniu z panelami, ale jakoś to ugryzę - będą też nawiewy z kominka i mam tanie dojście do dobrego drewna :)

no to siadamy z projektem, liczymy i lecimy kłócić się o cenę nieruchomości :)

pozdrówki

Rafał

Edytowane przez beaver79
pex

czekam na projekt podłogówki od asolta, ale mam pytanie. kiedyś proponował mi bufor w celu lepszego wykorzystania taniej taryfy. czy ktoś robił podłogówkę pod kocioł elektryczny lub pompę ciepła tak żeby zmieścić się w taniej taryfie? wymaga to specjalnych zabiegów czy wystarczy rozmieszczenie rurek wg obciążenia z OZC dla temperatury zasilania 35 stopni? chodzi mi o to, że jeśli zagęszczenie będzie wg OZC to przy skrajnych warunkach ogrzewanie musiałoby działać przez całą dobę, żeby utrzymać temperaturę. podłogówka u mnie będzie na 25 cm betonu (płyta fundamentowa) + 6-7 cm wylewki, czyli bardzo akumulacyjnie. na piętrze 15 cm betonu (strop) + wylewka (ocieplenie stropu od spodu, więc też spora akumulacja).