Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ad. 1 ,2 , 3:

To co na zdjęciach możesz spokojnie opchnąć na allegro.( to nadaje się do systemu mieszanego: podłogówka + kalafiory, gdzie pompa z zaworem 3-drożnym działa jako mieszacz obnizający temp. z kotła 70 st.C na 45 st.C do ogrzew. podłogówki)

Sprzedawał nie będę. Zawsze mogę pomp nie załączać.

Tak to zostało zrobione, ale nie jestem pewny czy do końca się odpowietrzylo

Tak możesz nie załączać pomp ale i tak będzie żle.

Sprawdż czym się różni rozdzielacz z mieszaczem i grupa pompową a rozdzielaczem , który ja proponuje. (chodzi o podłączenie zasilanie - powrót)

Sprawdż czym się różni rozdzielacz z mieszaczem i grupa pompową a rozdzielaczem , który ja proponuje.

Drogo proponujesz Panie wachofcu... jakbyś poczytał ten wątek to byś wiedział, że dobre rozdzielacze robi Kusmet i jak widać prawie 2 razy taniej niż Insbud który chyba ostatnio troszkę przyhamował z rozwojem.

http://www.allegro.pl/item741049289_rozdzielacz_do_ogrz_podl_z_reg_przepl_cd_473_4ob.html

Odpowietrzanie:

odkrecic na górnej belce rotametry o 2-3 obroty,

na dolnej belce odkręcic zaworki pętli podłogówki, następnie napełniać wodą układ odkręcając zawór na najwyższej kondygnacji.

odpowietrzenie robisz odkręcając ( po koleji) zawory spustowe na dolnej a następnie na górnej belce i powolli pod kontrolą spuszczasz powietrze aż poplynie sama woda ( na wyjście załuż kawałek wężyka gumowego i dpuszczaj do naczynia) Druga osoba w tym czasie pod kontrolą ciśnienia dopuszcza wodę z wodociagu do kotła ( zakres ciśnienia 1,3-1,6 bara)

Po zakończeniu odpowietrzania włącza sie kocioł i on dodatkowo odpowietrza się automatycznie.

wytłumacz mi biednemu żuczkowi,

jak odpowietrzyć łazienkę na piętrze,

rozdzielacz jest na parterze i łazienka jest zasilana z parteru,

nie mam na górze żadnego odpowietrznika,

widzę że jesteś bardzo dobry,

podziel się ze mną swoją wiedzą,

Sprawdż czym się różni rozdzielacz z mieszaczem i grupa pompową a rozdzielaczem , który ja proponuje.

Drogo proponujesz Panie wachofcu... jakbyś poczytał ten wątek to byś wiedział, że dobre rozdzielacze robi Kusmet i jak widać prawie 2 razy taniej niż Insbud który chyba ostatnio troszkę przyhamował z rozwojem.

http://www.allegro.pl/item741049289_rozdzielacz_do_ogrz_podl_z_reg_przepl_cd_473_4ob.html

Jakiegoś kastrata za 420 zł mi proponujesz to co ja moge kupic za 315 zł

Dobre :D :D :D

janekbo

Z ekonomi masz u mnie 1 ( pałe) :D

Odpowietrzanie:

odkrecic na górnej belce rotametry o 2-3 obroty,

na dolnej belce odkręcic zaworki pętli podłogówki, następnie napełniać wodą układ odkręcając zawór na najwyższej kondygnacji.

odpowietrzenie robisz odkręcając ( po koleji) zawory spustowe na dolnej a następnie na górnej belce i powolli pod kontrolą spuszczasz powietrze aż poplynie sama woda ( na wyjście załuż kawałek wężyka gumowego i dpuszczaj do naczynia) Druga osoba w tym czasie pod kontrolą ciśnienia dopuszcza wodę z wodociagu do kotła ( zakres ciśnienia 1,3-1,6 bara)

Po zakończeniu odpowietrzania włącza sie kocioł i on dodatkowo odpowietrza się automatycznie.

wytłumacz mi biednemu żuczkowi,

jak odpowietrzyć łazienkę na piętrze,

rozdzielacz jest na parterze i łazienka jest zasilana z parteru,

nie mam na górze żadnego odpowietrznika,

widzę że jesteś bardzo dobry,

podziel się ze mną swoją wiedzą,

W wolnych chwilach robie wino , kumasz 1950 8)

Trza tak zaciągnac z " węża" żeby do łazienki wode zassało. :lol: :lol:

janekbo

Zaproponowałeś wachofcu rozdzielacz na 2 obwody za 315zł ja Ci pokazałem gdzie dostać to samo za 165zł. Więc naucz się czytać Panie "kopiuj wklej instrukcję obsługi" i daj se już spokój z tymi bzdurami które tu wypisujesz...

Do belfra Ci daleko widać (a propos tej pały).

No i jeśli dla Ciebie brak dwóch zaworków kulowych i dwóch termometrów to kastracja to nie dziwie się czego 1950 krew zalewa czytając Twoje epopeje.

janekbo

Zaproponowałeś wachofcu rozdzielacz na 2 obwody za 315zł ja Ci pokazałem gdzie dostać to samo za 165zł. Więc naucz się czytać Panie "kopiuj wklej instrukcję obsługi" i daj se już spokój z tymi bzdurami które tu wypisujesz...

Do belfra Ci daleko widać (a propos tej pały).

No i jeśli dla Ciebie brak dwóch zaworków kulowych i dwóch termometrów to kastracja to nie dziwie się czego 1950 krew zalewa czytając Twoje epopeje.

Nooo, a myślałem żeś troszke żartowniś , a ty niestety jesteś " cięzki kaliber"

:lol: :lol:

Temat Postu:

PODŁOGÓWKA samemu - jak uniknąć błędów??

Pytam więc:

Pomieszczenia jakie mają być ogrzewane podłogówką to:

Kuchnia - 12 m2

Przedpokój - 12,3 m2

Łazienka 5,5 m2

Gabinet - 6,2 m2

Jest to cała prawa część domu - patrząc od wejścia (wszystkie pomieszczenia obok siebie).

http://foto0.m.onet.pl/_m/63fe92f21aaf650a143eb9a93d1ada98,10,19,0.jpg

Czy jest sens dzielić te 36 m2 na oddzielne obwody?

A jeżeli tak to na jak duże i ile?

No widzisz, a Ja patrzyłem na tą prawą stronę :roll:

1.Kuchnia

2.Gabinet

3.Łazienka

4.Przedpokój

Tu chyba innej kombinacji nie ma, zawsze można by część lub cały przedpokój zasilić dobiegami do reszty pomieszczeń ale Ja bym nie kombinował!

U siebie mam korytarzyk jakieś 2,5 m2 i tak zrobiłem, zapotrzebowanie mi tam wyszło prawie zerowe.

Daj po jednej pętli dla każdego z pomieszczeń oddzielnie! Rozdzielacz na 4 pętle!

Dom to Pustak 25cm,

Piwnica nieogrzewana

Pod podłogówkę planowane - 6-8 cm keramzyt + 4cm Styropian, lub 10/12cm Styropian (Na stropie Kleina).

Planowane ocieplenie murów 10cm, Wentylacja mechaniczna z GWC,

To jest dom nowobudowany czy remontowany?

Czemu podłogówka tylko w połowie?

Jak zamierzasz inwestować w wentylację z odzyskiem i GWC, to może najpierw pomyśl o lepszym ociepleniu - aktualne tutaj trendy to 15 cm minimu, 20 standard, 30 też się spotyka.