mr6319 12.10.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Podpowiecie jakiej firmy kupić rury i wszystkie pozostałe akcesoria do zrobienia podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 12.10.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Podpowiecie jakiej firmy kupić rury i wszystkie pozostałe akcesoria do zrobienia podłogówki? Firmy Hutmen. Lepiej się nie da... tylko czy Cię na to stać. BTW. Wątków na FM masz o rurach dostatek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.10.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ad. 1 ,2 , 3: To co na zdjęciach możesz spokojnie opchnąć na allegro.( to nadaje się do systemu mieszanego: podłogówka + kalafiory, gdzie pompa z zaworem 3-drożnym działa jako mieszacz obnizający temp. z kotła 70 st.C na 45 st.C do ogrzew. podłogówki) Sprzedawał nie będę. Zawsze mogę pomp nie załączać. Tak to zostało zrobione, ale nie jestem pewny czy do końca się odpowietrzylo Tak możesz nie załączać pomp ale i tak będzie żle. Sprawdż czym się różni rozdzielacz z mieszaczem i grupa pompową a rozdzielaczem , który ja proponuje. (chodzi o podłączenie zasilanie - powrót) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 12.10.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Sprawdż czym się różni rozdzielacz z mieszaczem i grupa pompową a rozdzielaczem , który ja proponuje. Drogo proponujesz Panie wachofcu... jakbyś poczytał ten wątek to byś wiedział, że dobre rozdzielacze robi Kusmet i jak widać prawie 2 razy taniej niż Insbud który chyba ostatnio troszkę przyhamował z rozwojem. http://www.allegro.pl/item741049289_rozdzielacz_do_ogrz_podl_z_reg_przepl_cd_473_4ob.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.10.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Odpowietrzanie: odkrecic na górnej belce rotametry o 2-3 obroty, na dolnej belce odkręcic zaworki pętli podłogówki, następnie napełniać wodą układ odkręcając zawór na najwyższej kondygnacji. odpowietrzenie robisz odkręcając ( po koleji) zawory spustowe na dolnej a następnie na górnej belce i powolli pod kontrolą spuszczasz powietrze aż poplynie sama woda ( na wyjście załuż kawałek wężyka gumowego i dpuszczaj do naczynia) Druga osoba w tym czasie pod kontrolą ciśnienia dopuszcza wodę z wodociagu do kotła ( zakres ciśnienia 1,3-1,6 bara) Po zakończeniu odpowietrzania włącza sie kocioł i on dodatkowo odpowietrza się automatycznie. wytłumacz mi biednemu żuczkowi, jak odpowietrzyć łazienkę na piętrze, rozdzielacz jest na parterze i łazienka jest zasilana z parteru, nie mam na górze żadnego odpowietrznika, widzę że jesteś bardzo dobry, podziel się ze mną swoją wiedzą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.10.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Sprawdż czym się różni rozdzielacz z mieszaczem i grupa pompową a rozdzielaczem , który ja proponuje. Drogo proponujesz Panie wachofcu... jakbyś poczytał ten wątek to byś wiedział, że dobre rozdzielacze robi Kusmet i jak widać prawie 2 razy taniej niż Insbud który chyba ostatnio troszkę przyhamował z rozwojem. http://www.allegro.pl/item741049289_rozdzielacz_do_ogrz_podl_z_reg_przepl_cd_473_4ob.html Jakiegoś kastrata za 420 zł mi proponujesz to co ja moge kupic za 315 zł Dobre janekbo Z ekonomi masz u mnie 1 ( pałe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.10.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Odpowietrzanie: odkrecic na górnej belce rotametry o 2-3 obroty, na dolnej belce odkręcic zaworki pętli podłogówki, następnie napełniać wodą układ odkręcając zawór na najwyższej kondygnacji. odpowietrzenie robisz odkręcając ( po koleji) zawory spustowe na dolnej a następnie na górnej belce i powolli pod kontrolą spuszczasz powietrze aż poplynie sama woda ( na wyjście załuż kawałek wężyka gumowego i dpuszczaj do naczynia) Druga osoba w tym czasie pod kontrolą ciśnienia dopuszcza wodę z wodociagu do kotła ( zakres ciśnienia 1,3-1,6 bara) Po zakończeniu odpowietrzania włącza sie kocioł i on dodatkowo odpowietrza się automatycznie. wytłumacz mi biednemu żuczkowi, jak odpowietrzyć łazienkę na piętrze, rozdzielacz jest na parterze i łazienka jest zasilana z parteru, nie mam na górze żadnego odpowietrznika, widzę że jesteś bardzo dobry, podziel się ze mną swoją wiedzą, W wolnych chwilach robie wino , kumasz 1950 Trza tak zaciągnac z " węża" żeby do łazienki wode zassało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 12.10.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jakiegoś kastrata za 420 zł mi proponujesz to co ja moge kupic za 315 zł Dobre janekbo Z ekonomi masz u mnie 1 ( pałe) Zaproponowałeś wachofcu rozdzielacz na 2 obwody za 315zł ja Ci pokazałem gdzie dostać to samo za 165zł. Więc naucz się czytać Panie "kopiuj wklej instrukcję obsługi" i daj se już spokój z tymi bzdurami które tu wypisujesz... Do belfra Ci daleko widać (a propos tej pały). No i jeśli dla Ciebie brak dwóch zaworków kulowych i dwóch termometrów to kastracja to nie dziwie się czego 1950 krew zalewa czytając Twoje epopeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.10.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jakiegoś kastrata za 420 zł mi proponujesz to co ja moge kupic za 315 zł Dobre janekbo Z ekonomi masz u mnie 1 ( pałe) Zaproponowałeś wachofcu rozdzielacz na 2 obwody za 315zł ja Ci pokazałem gdzie dostać to samo za 165zł. Więc naucz się czytać Panie "kopiuj wklej instrukcję obsługi" i daj se już spokój z tymi bzdurami które tu wypisujesz... Do belfra Ci daleko widać (a propos tej pały). No i jeśli dla Ciebie brak dwóch zaworków kulowych i dwóch termometrów to kastracja to nie dziwie się czego 1950 krew zalewa czytając Twoje epopeje. Nooo, a myślałem żeś troszke żartowniś , a ty niestety jesteś " cięzki kaliber" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 15.10.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Temat Postu: PODŁOGÓWKA samemu - jak uniknąć błędów?? Pytam więc: Pomieszczenia jakie mają być ogrzewane podłogówką to: Kuchnia - 12 m2 Przedpokój - 12,3 m2 Łazienka 5,5 m2 Gabinet - 6,2 m2 Jest to cała prawa część domu - patrząc od wejścia (wszystkie pomieszczenia obok siebie). http://foto0.m.onet.pl/_m/63fe92f21aaf650a143eb9a93d1ada98,10,19,0.jpg Czy jest sens dzielić te 36 m2 na oddzielne obwody? A jeżeli tak to na jak duże i ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.10.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A co ty chciałeś dać to na jednej pętli ? Tak, musisz to podzielić, a jak to zależy między innymi od zapotrzebowania każdego pomieszczenia na ciepło! Podaj jakieś szczegóły, jakie ocieplenie i jaka wentylacja na początek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 15.10.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Dom to Pustak 25cm, Piwnica nieogrzewanaPod podłogówkę planowane - 6-8 cm keramzyt + 4cm Styropian, lub 10/12cm Styropian (Na stropie Kleina).Planowane ocieplenie murów 10cm, Wentylacja mechaniczna z GWC, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.10.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Daj miniaturkę lub link do większego pliku bo siem doczytać nie mogę Tak na oko 3 lub 4 pętle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 15.10.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 http://foto2.m.onet.pl/_m/ce0f74efd16350d8644431a147e7a282,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.10.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 No widzisz, a Ja patrzyłem na tą prawą stronę 1.Kuchnia 2.Gabinet 3.Łazienka 4.Przedpokój Tu chyba innej kombinacji nie ma, zawsze można by część lub cały przedpokój zasilić dobiegami do reszty pomieszczeń ale Ja bym nie kombinował! U siebie mam korytarzyk jakieś 2,5 m2 i tak zrobiłem, zapotrzebowanie mi tam wyszło prawie zerowe. Daj po jednej pętli dla każdego z pomieszczeń oddzielnie! Rozdzielacz na 4 pętle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 15.10.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Dom to Pustak 25cm, Piwnica nieogrzewana Pod podłogówkę planowane - 6-8 cm keramzyt + 4cm Styropian, lub 10/12cm Styropian (Na stropie Kleina). Planowane ocieplenie murów 10cm, Wentylacja mechaniczna z GWC, To jest dom nowobudowany czy remontowany? Czemu podłogówka tylko w połowie? Jak zamierzasz inwestować w wentylację z odzyskiem i GWC, to może najpierw pomyśl o lepszym ociepleniu - aktualne tutaj trendy to 15 cm minimu, 20 standard, 30 też się spotyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 15.10.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Dom remontowany, Podłogówka w połowie bo druga część to parkiet. Ocieplenie takie planowane przez projektanta - w praktyce raczej dodam te 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 15.10.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Jeśli parkiet do 15 mm to można i pod niego podłogówkę. Aby policzyć pętle to najpierw musisz policzyć poszczególne pomieszczenia OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominium 15.10.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 czy ktoś może korzystał z materiałów lub zna firmę Global-Trade oferują taki komplet: http://www.allegro.pl/item770981006_rozdzielacz_c_o_7_silowniki_elektryczne.html jakieś opinie? PozdrawiamD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 16.10.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Robiłem u nich wycenę. W przeciwieństwie do innych hurtowni rzetelnie podeszli do sprawy. Ceny też mieli ok. Dobry kontakt. Niestety mieli tylko część asortymentu, który mnie interesowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts