Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chętnie bym zapytał, tylko w takiej dyskusji trzeba wiedzieć co się mówi.

Zastanawiam się co z tym fantem zrobić, bo podłogówki w oparciu o ten projekt nie wykonam. Czy OZC zostało wykonane dobrze, tego też nie wiem.

Na próby obliczenia i projektowania samemu jestem za krótki.

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

idź na całość, zapytaj projektanta o ile się zwiększy COP jeśli zamiast +28 na rozstawie co 30cm będziesz puszczał +27,5 na rozstawie co 10cm

Mozna szacowac ze róznica w temp zasilania przy takich warunkach to ok 4-5 oC, Jakie to ma przełozenie na COP?, tu potrzebna dokładna charakterystyka pompy czyli zaleznosci COP od temp DZ (gruntowa) lub powietrza (P-W) oraz dane meteo dla okreslonej lokalizacji. Ani szybko ani łatwo uzyskac te wyniki.

Kolego RST na takie pytanie to może tylko odpowiedzieć ta osoba która ten projekt robiła. Ona wie z jakich danych na temat pomieszczeń korzystała. Czy OZC było solidnie zrobione czy po łebkach oraz na ile chroni własny tyłek.

EDIT

Nie wiem czemu post RST na który odpowiadałem znalazł się nad moim

Edytowane przez plusfoto

Witam,

Czytając forum często napotykam opisy instalacji w domach dobrze izolowanych, w których rozstaw rurek wynosi 25-30 cm.

Buduję dom nisko energetyczny. W projekcie mam rozstawy na parterze średnio co 15 cm (dla 22oC).

Nie chciałbym przewymiarować instalacji (jeśli nie ma takiej potrzeby)

dlatego proszę forumowiczów o pomoc i opinię czy mogę spokojnie układać instalację wg projektu

czy zwiększyć rozkład rurek.

parter -.jpg

piętro.jpg

U mnie wg projektu takie zagęszczenie jest podyktowane jak najniższą temp. zasilania podłogówki dla 22oC.

Podłogówka ma współpracować z buforem zasilanym piecem drewno/węgiel.

Stąd mniemam, że niska temp. zasilania jest wskazana ale chce zasięgnąć opinii praktyków.

Witam,

Czytając forum często napotykam opisy instalacji w domach dobrze izolowanych, w których rozstaw rurek wynosi 25-30 cm.

Buduję dom nisko energetyczny. W projekcie mam rozstawy na parterze średnio co 15 cm (dla 22oC).

Nie chciałbym przewymiarować instalacji (jeśli nie ma takiej potrzeby)

dlatego proszę forumowiczów o pomoc i opinię czy mogę spokojnie układać instalację wg projektu

czy zwiększyć rozkład rurek.

Ten projekt jest modelowym przykładem bezmyslnego korzystania o oprogramowania wspmagajacego projektowanie podłogówki. Wiadomo jest ze pomieszczenia srodkowe(wewnetrzne) maja zawsze najmniejsze straty, tymczasem rzut piętra w korytarzu zawiera najwieksze zageszczenie, pokoje skrajne mają rozstaw wiekszy. Powinno byc całkiem odwrotnie. dla mnie ten projekt nadaje sie do kosza, o wiarygodnosci ozc nie wspomnę.

Kolega RST tak jak i ja, zlecił projekt "fachowcom" jaki tego efekt wydać. A najlepsze jest to, że reklamacja pewnie jest niemożliwa, bo układ będzie pewnie działał, tylko jak? pewnie beznadziejnie. Krótko mówiąc, wyrzucone pieniądze w błoto :(

Obawiam sie, ze tak. Na tym polega tasmowa produkcja projektów, cos jak chinskie buble, szkoda ze cena nie chinska

Edytowane przez asolt

nie bardzo rozumiem, przy PCi i rozstawie co 10cm postulujesz zasilać podłogówkę temperaturą +24 ?? kto konkretnie tak ma ?? jak wygląda sprawa łazienek ?? żeby tam w środku dostać +24 to chyba trzeba ekstra grzejnik elektryczny powiesić ??

A kto powiedział ze zasilanie przy temp obliczeniowej (najczęsciej -20) oC to 28 lub 29 oC, z mojej praktyki obliczeniowej i wykonawczej temp te wahają sie w granicach 35-39 oC w zaleznosci od ocieplenia i materiału wykonczenia podłóg

+39 na 10cm rozstawu to co najmniej 95W/m2, kto konkretnie używa +39 ?? jaki to domek ?? kompletnie nieocieplona staroć z ubiegłego wieku ??

chciałeś chyba powiedzieć +30 do maksymalnie +35 przez 2-3 dni w roku, przez resztę sezonu grzewczego lecimy na +28 bez względu na rozstaw bo po prostu nie da się zejść już niżej żeby w łazienkach było +24

Niekoniecznie, policz moc grzejnika podłogowego dla temp. 22 wewnątrz, wykonczenie 16 mm dąb parkiet dla mocy ok 55 W/m2 dT=5 dobierz wymaganą temp zasilania dla rozstawu 10 cm i 20 cm. Czy to bedzie 2-3 dni w roku nie wiem ale wiem jaka jest temp obliczeniowaa dla danej lokalizacji, do tego wyliczam ozc.

Postaram sie podac za chwile wyniki obliczen dla takiego grzejnika.

skoro rozpatrujemy skrajne przypadki (domek nieocieplony ze ścianą 1W, na podłodze gruby dywan i parkiet, temperatura wewnętrzna podwyższona) to wypadało by jeszcze dobrać odpowiednią PPCi, czyli taką z zewnętrzną czujką pogodową która płynnie dostosowuje temperaturę zasilania podłogówki do aktualnych warunków zewnętrznych, bo większość tego co w handlu to PCi tylko z termostatem wewnętrznym na sztywno trzymające CO +35 i gdy domek jest już ogrzany to się po prostu wyłączają zamiast płynnie obniżać temperaturę CO w zależności od potrzeb

To nie są skrajne przypadki, gdyz jest coraz wiecej chętnych na parkiety i podłogówkę, i dom z przykładu nie jest ze scianą 1W a duzymi przeszkleniami i narozny, pod nieogrzewanym strychem co spowodowało straty 46W/m2. Cały czas mówie o temp. obliczeniowej zewnetrznej gdyz do niej musze sie dopasowac z obliczeniamia, tak mówią PN i nie zamierzam na kilka czy kilkanasci dni nizszej temp. projektowac ogrzewania wspomagającego. Oczywisciec najalepsza jest regulacja temp. zasilania ale to odrębny temat, tak czy inaczej są warunki brzegowe do obliczen i tych sie trzymam.

nie bardzo rozumiem, przy PCi i rozstawie co 10cm postulujesz zasilać podłogówkę temperaturą +24 ?? kto konkretnie tak ma ?? jak wygląda sprawa łazienek ?? żeby tam w środku dostać +24 to chyba trzeba ekstra grzejnik elektryczny powiesić ??

no ja tak mam.

faktycznie w łazience jest troche problem.

dołożyłem w łazienkach drabinki 2000watowe

i one fajnie promieniują przy zasilaniu 26-28-minimalnie ale jednak

skrajny czy nie skrajny te 46W/m2 to i tak tylko przez parę dni sezonu grzewczego, generalnie rozpatrywanie rozstawu co 10 cm specjalnie dla polepszenia COP to wielka abstrakcja

Te 10 cm jest tylko w niektórych pomieszczeniach, tych które tego wymagają, w innych rozstawy są wieksze zgodznie z ze stratami w tych pomieszczeniach.

Czy to jest abstrakcja ? na pewno nie w przypadku parkietu gdzie zalecana jest najmniejsza mozliwa temperatura zasilania. Sprawdzone w praktyce, bo rózwnież wykonuję te instalacje, reklamacji nie miałem. Te 200 czy 300 metrów rury i nieco wiekszy rozdzielacz nie spowoduje spustoszenia w kieszeni inwestora.

Przeciwny jest 10 lub 15 cm wszędzie tylko dlatego ze ma byc pompa ciepła. To pownno byc scisle skorelowane z wynikami obliczen ozc