ert 18.03.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Chętnie bym zapytał, tylko w takiej dyskusji trzeba wiedzieć co się mówi. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić, bo podłogówki w oparciu o ten projekt nie wykonam. Czy OZC zostało wykonane dobrze, tego też nie wiem.Na próby obliczenia i projektowania samemu jestem za krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.03.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 idź na całość, zapytaj projektanta o ile się zwiększy COP jeśli zamiast +28 na rozstawie co 30cm będziesz puszczał +27,5 na rozstawie co 10cm Mozna szacowac ze róznica w temp zasilania przy takich warunkach to ok 4-5 oC, Jakie to ma przełozenie na COP?, tu potrzebna dokładna charakterystyka pompy czyli zaleznosci COP od temp DZ (gruntowa) lub powietrza (P-W) oraz dane meteo dla okreslonej lokalizacji. Ani szybko ani łatwo uzyskac te wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.03.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 (edytowane) Kolego RST na takie pytanie to może tylko odpowiedzieć ta osoba która ten projekt robiła. Ona wie z jakich danych na temat pomieszczeń korzystała. Czy OZC było solidnie zrobione czy po łebkach oraz na ile chroni własny tyłek.EDITNie wiem czemu post RST na który odpowiadałem znalazł się nad moim Edytowane 18 Marca 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 18.03.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam, Czytając forum często napotykam opisy instalacji w domach dobrze izolowanych, w których rozstaw rurek wynosi 25-30 cm. Buduję dom nisko energetyczny. W projekcie mam rozstawy na parterze średnio co 15 cm (dla 22oC). Nie chciałbym przewymiarować instalacji (jeśli nie ma takiej potrzeby) dlatego proszę forumowiczów o pomoc i opinię czy mogę spokojnie układać instalację wg projektu czy zwiększyć rozkład rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ert 18.03.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Masz podobny problem jak ja, tylko u mnie zagęszczenie jest jeszcze mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 18.03.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 U mnie wg projektu takie zagęszczenie jest podyktowane jak najniższą temp. zasilania podłogówki dla 22oC.Podłogówka ma współpracować z buforem zasilanym piecem drewno/węgiel.Stąd mniemam, że niska temp. zasilania jest wskazana ale chce zasięgnąć opinii praktyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.03.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam, Czytając forum często napotykam opisy instalacji w domach dobrze izolowanych, w których rozstaw rurek wynosi 25-30 cm. Buduję dom nisko energetyczny. W projekcie mam rozstawy na parterze średnio co 15 cm (dla 22oC). Nie chciałbym przewymiarować instalacji (jeśli nie ma takiej potrzeby) dlatego proszę forumowiczów o pomoc i opinię czy mogę spokojnie układać instalację wg projektu czy zwiększyć rozkład rurek. Ten projekt jest modelowym przykładem bezmyslnego korzystania o oprogramowania wspmagajacego projektowanie podłogówki. Wiadomo jest ze pomieszczenia srodkowe(wewnetrzne) maja zawsze najmniejsze straty, tymczasem rzut piętra w korytarzu zawiera najwieksze zageszczenie, pokoje skrajne mają rozstaw wiekszy. Powinno byc całkiem odwrotnie. dla mnie ten projekt nadaje sie do kosza, o wiarygodnosci ozc nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ert 18.03.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Kolega RST tak jak i ja, zlecił projekt "fachowcom" jaki tego efekt wydać. A najlepsze jest to, że reklamacja pewnie jest niemożliwa, bo układ będzie pewnie działał, tylko jak? pewnie beznadziejnie. Krótko mówiąc, wyrzucone pieniądze w błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.03.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 (edytowane) Kolega RST tak jak i ja, zlecił projekt "fachowcom" jaki tego efekt wydać. A najlepsze jest to, że reklamacja pewnie jest niemożliwa, bo układ będzie pewnie działał, tylko jak? pewnie beznadziejnie. Krótko mówiąc, wyrzucone pieniądze w błoto Obawiam sie, ze tak. Na tym polega tasmowa produkcja projektów, cos jak chinskie buble, szkoda ze cena nie chinska Edytowane 18 Marca 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ert 18.03.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 No niestety. Poszperałem po forum i widzę, że firma ta udzielała się, ale tylko w kwestiach reklamy. Profesjonalizm o jakim zapewniają widać w załączonym projekcie. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc oczywiście nie charytatywnie proszę o kontakt na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.03.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 ja mam zagęszczenie 10 cmbyć może dzięki temu również pompa w największe mrozy pracuje około 6 h na dobę z zasilaniem 27-28koszt tego zagęszczenia pomijalnyaha no i u mnie drewno na podełodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 nie bardzo rozumiem, przy PCi i rozstawie co 10cm postulujesz zasilać podłogówkę temperaturą +24 ?? kto konkretnie tak ma ?? jak wygląda sprawa łazienek ?? żeby tam w środku dostać +24 to chyba trzeba ekstra grzejnik elektryczny powiesić ?? A kto powiedział ze zasilanie przy temp obliczeniowej (najczęsciej -20) oC to 28 lub 29 oC, z mojej praktyki obliczeniowej i wykonawczej temp te wahają sie w granicach 35-39 oC w zaleznosci od ocieplenia i materiału wykonczenia podłóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 +39 na 10cm rozstawu to co najmniej 95W/m2, kto konkretnie używa +39 ?? jaki to domek ?? kompletnie nieocieplona staroć z ubiegłego wieku ?? chciałeś chyba powiedzieć +30 do maksymalnie +35 przez 2-3 dni w roku, przez resztę sezonu grzewczego lecimy na +28 bez względu na rozstaw bo po prostu nie da się zejść już niżej żeby w łazienkach było +24 Niekoniecznie, policz moc grzejnika podłogowego dla temp. 22 wewnątrz, wykonczenie 16 mm dąb parkiet dla mocy ok 55 W/m2 dT=5 dobierz wymaganą temp zasilania dla rozstawu 10 cm i 20 cm. Czy to bedzie 2-3 dni w roku nie wiem ale wiem jaka jest temp obliczeniowaa dla danej lokalizacji, do tego wyliczam ozc. Postaram sie podac za chwile wyniki obliczen dla takiego grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.03.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 skoro rozpatrujemy skrajne przypadki (domek nieocieplony ze ścianą 1W, na podłodze gruby dywan i parkiet, temperatura wewnętrzna podwyższona) to wypadało by jeszcze dobrać odpowiednią PPCi, czyli taką z zewnętrzną czujką pogodową która płynnie dostosowuje temperaturę zasilania podłogówki do aktualnych warunków zewnętrznych, bo większość tego co w handlu to PCi tylko z termostatem wewnętrznym na sztywno trzymające CO +35 i gdy domek jest już ogrzany to się po prostu wyłączają zamiast płynnie obniżać temperaturę CO w zależności od potrzeb To nie są skrajne przypadki, gdyz jest coraz wiecej chętnych na parkiety i podłogówkę, i dom z przykładu nie jest ze scianą 1W a duzymi przeszkleniami i narozny, pod nieogrzewanym strychem co spowodowało straty 46W/m2. Cały czas mówie o temp. obliczeniowej zewnetrznej gdyz do niej musze sie dopasowac z obliczeniamia, tak mówią PN i nie zamierzam na kilka czy kilkanasci dni nizszej temp. projektowac ogrzewania wspomagającego. Oczywisciec najalepsza jest regulacja temp. zasilania ale to odrębny temat, tak czy inaczej są warunki brzegowe do obliczen i tych sie trzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.03.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 nie bardzo rozumiem, przy PCi i rozstawie co 10cm postulujesz zasilać podłogówkę temperaturą +24 ?? kto konkretnie tak ma ?? jak wygląda sprawa łazienek ?? żeby tam w środku dostać +24 to chyba trzeba ekstra grzejnik elektryczny powiesić ?? no ja tak mam. faktycznie w łazience jest troche problem. dołożyłem w łazienkach drabinki 2000watowe i one fajnie promieniują przy zasilaniu 26-28-minimalnie ale jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.03.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 skrajny czy nie skrajny te 46W/m2 to i tak tylko przez parę dni sezonu grzewczego, generalnie rozpatrywanie rozstawu co 10 cm specjalnie dla polepszenia COP to wielka abstrakcja Te 10 cm jest tylko w niektórych pomieszczeniach, tych które tego wymagają, w innych rozstawy są wieksze zgodznie z ze stratami w tych pomieszczeniach. Czy to jest abstrakcja ? na pewno nie w przypadku parkietu gdzie zalecana jest najmniejsza mozliwa temperatura zasilania. Sprawdzone w praktyce, bo rózwnież wykonuję te instalacje, reklamacji nie miałem. Te 200 czy 300 metrów rury i nieco wiekszy rozdzielacz nie spowoduje spustoszenia w kieszeni inwestora. Przeciwny jest 10 lub 15 cm wszędzie tylko dlatego ze ma byc pompa ciepła. To pownno byc scisle skorelowane z wynikami obliczen ozc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 24.03.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 "Poszerzyłem" strefę brzegową w jednym pomieszczeniui wyszła mi pętla 105 m, inne max 90m, Nie będzie problemy z jedną dłuższą pętlą?Niektóry opisywali domy o pętlach max 70m i mnie te 105m zaczynają martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 "Poszerzyłem" strefę brzegową w jednym pomieszczeniu i wyszła mi pętla 105 m, inne max 90m, Nie będzie problemy z jedną dłuższą pętlą? Niektóry opisywali domy o pętlach max 70m i mnie te 105m zaczynają martwić. Nie będzie. To nie apteka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 30.03.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Witam,jestem na etapie instalacji ogrzewania,chciałbym podłogówkę na dole a nie wiem czy na górze zrobić podłogówkę czy raczej grzejniki,czy robić OZC,czy da się samemu położyć podłogówkę jeżeli tak to czy robić projekt -chciałbym rzetelnych informacji.Piec na ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.03.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Pierwsze pytanie. Na chu... ci piec na ekogroszek? Chcesz być palaczem w swoim wymarzonym nowym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts