truskawek36 30.03.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Pierwsze pytanie. Na chu... ci piec na ekogroszek? Chcesz być palaczem w swoim wymarzonym nowym domu? Witam,piec na ekogroszek ponieważ nie mam dostępu do gazu ziemnego,myślałem nad pompą ciepła ale za droga inwestycja i długo będzie się zwracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.03.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Witam,piec na ekogroszek ponieważ nie mam dostępu do gazu ziemnego,myślałem nad pompą ciepła ale za droga inwestycja i długo będzie się zwracać. a ile będzie Ci się zwracał piec na eko groszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.03.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Jak budujesz to nie myśl o tym czy i jak długo będzie Ci się coś takiego zwracać bo musiałbyś zacząć od tego po co budować kiedy mi się to zwróci. Pierwsze pytanie i jedyne czy Cię na to stać. Potem policz koszt pieca, pomieszczenia na ecogroszek, kominy i kilka jeszcze rzeczy potrzebnych do tego pieca i porównaj z pompą. Myślę że za kasę którą wydasz na to powyższe plus gdzieś 3-5K możesz mieć pompę i etat palacza z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.03.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Doradzacie truskawkowi pompę a nic nie wiadomo jaki ma domek!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.03.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Witam,piec na ekogroszek ponieważ nie mam dostępu do gazu ziemnego,myślałem nad pompą ciepła ale za droga inwestycja i długo będzie się zwracać. Piec to sobie kup do pieczenia chleba - do ogrzewania potrzebny ci kocioł Jak nie zrobisz OZC nie będziesz wiedział co ci potrzebne, nie będzisz wiedział co trzeba poprawić , może gdzieś lekko dołożyć docieplenia i OK pompa PW za niewielkie pieniądze ale jak chcesz wunglem zasmradzać siebie, rodzine i sąsiadów to pal wunglem - to wolny kraj, tylko trzymaj sie z dala ode mnie bo ja na wenglarzy cięty jestem - toć to kurfa XXI wiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 31.03.2014 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Witam jestem na etapie tynków,wiec mam już komin i kotłownie,wiec muszę się już powoli decydować nad ogrzewaniem,chciałbym podłogówkę na dole a na gorze jeszcze nie wiem czy podłogówka czy kaloryfery,może macie namiary na osoby rzetelnie wykonujące OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Witam jestem na etapie tynków,wiec mam już komin i kotłownie. I dopiero teraz się zastanawiasz? Kiedy wreszcie ludzie zaczną myśleć budując swoje domy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 31.03.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Liwko !A czemu się dziwisz ?Przecież, jeśli Truskawek jest humanistą, księgowym etc / nie technicznym / , to usłyszał sławetne " będzie Pan zadowolony" i wierzył . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 31.03.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Witam jestem na etapie tynków,wiec mam już komin i kotłownie,wiec muszę się już powoli decydować nad ogrzewaniem,chciałbym podłogówkę na dole a na gorze jeszcze nie wiem czy podłogówka czy kaloryfery,może macie namiary na osoby rzetelnie wykonujące OZC. sorry ale teraz to sobie żartujesz? i co ma OZC teraz powiedzieć na ten temat? a jak OZC powie że pompa ciepła? to napiszesz że sie nie opłaca bo już masz komin i kotłownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 01.04.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Kolego ja mam na parterze i na poddaszu i nie narzekam. Wręcz znajdziesz multum osób, które narzekają, że zrobili na parterze a na piętrze już nie. Co do OZC, kolega ASOLT z forum się takimi rzeczami zajmuje. Co do wyboru czym chcesz grzać... ja mam kocioł na groszek i jest mi z tym dobrze. Komin kosztował mnie 3 tyś. + 7 za kocioł = 10 tyś. nie wiem czy za te pieniądze byłaby pompa? Ale w tym wątku rozmawiamy o podłogówce - prawda?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 01.04.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 popieram, nie rób miksów tylko wszędzie podłogówka, ewentualnie grzejniczek do suszenia ręczników w łazience / łazienkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.04.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 sorry ale teraz to sobie żartujesz? i co ma OZC teraz powiedzieć na ten temat? a jak OZC powie że pompa ciepła? to napiszesz że sie nie opłaca bo już masz komin i kotłownie? OZC takie mądre nie jest, OZC to w skrócie wartosć zapotrzebowania na ciepło i projektowe obciązenie cieplne plus szereg innych przydatnych i ciekawych danych. Jezeli juz jakies opracowanie ma nam cos wiecej powiedziec to bedzie to audyt energetyczny czyli obliczenia ozc oraz obliczenia dotyczące sprawnosci, kosztów ogrzewania itd w kilku wariantach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.04.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 no właśnie to miałem na myśli.. chodziło mi też o to że takie coś najlepiej zrobić PRZED budową bo wtedy można łatwo manipulować kosztami ( w sensie np. grubość ocieplenia, okna) i wybrać co nam pasuje od razu.. a jak już poszliśmy w kominy, kotłownie itp. to trochę późno chyba.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 06.04.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam będę miał styro 2x5cm i na to ok 7 cm wylewkijak wysoką kupić taśmę dylatacyjną ? trzeba ją jakoś mocować na wierzchu czy mogę ją położyć na pierwszej warstwie styropianu i przycisnąć drugą ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.04.2014 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Witam będę miał styro 2x5cm i na to ok 7 cm wylewki jak wysoką kupić taśmę dylatacyjną ? trzeba ją jakoś mocować na wierzchu czy mogę ją położyć na pierwszej warstwie styropianu i przycisnąć drugą ?? Mozesz dokładnie tak zrobic jak piszesz. Wysokosc tasmy 15 cm, nadwyzke pózniej obetniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 07.04.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Jaka powinna być odległość między ścianą pomieszczenia a rurą podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 07.04.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Panowie i Panie - Tweetop - warto iść w ich produkty jeżeli chodzi o podłogówkę i resztę hydrauliki czy lepiej trzymać się np Wavinu? Sorka ale gdzie nie szukam to świeżych opini/rad na temat tweetopu nie wiedzę. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 17.04.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) 1. Czy to możliwe, że rozdzielacze podłogówki mają aż tak duży opór przepływu?700l/h - 25000 Pa = 2,5 mWs500l/h - 12500 Pa = 1,25 mWs (za "Obliczenia hydrauliczne instalacji centralnego ogrzewania" http://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/ioiw/hydraulika) Wydaje mi się niemożliwe, że rozdzielacze stawiają aż taki duży opór - czy ktoś może potwierdzić? Większość oporów w instalacji to rozdzielacze w takim układzie (1 rozdzielacz parter, 1 rodzielacz piętro). Czyli rozumiem, że należy rozbić te przepływy (700l/h na 3 rozdzielacze, 500l/h na 2 rozdzielacze), żeby stawiały mniejszy opór? 2. Druga sprawa to mam parter i pietro, na pietrze potrzebna większa moc i większy przepływ. Na piętro ma płynąć 700l/h, a na parter 500l/h.Jak to zrobić? Wydłużyć pętle na parterze, żeby opór przepływu był większy?Gdy są równe pętle, opory przepływu na piętrze wychodzą większe, więc rozumiem, że będzie tam płynąć mniej wody... Rozumiem, że opory parteru (700l/h) i pietra (500l/h) muszą być równe, żeby nie trzeba było parteru dławić jakimś zaworem czy kryzą? Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 18.04.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 w linku który dałeś na stronie 23 jest mowa o 385 Pa gdzie konkretnie wyczytałeś 25000 Pa ?? Przepływ 700l/h: q = 700 kg/h delta p = 0,051165 * 700*700 = 25070,85 Pa Przepływ 500l/h: q = 500 kg/h delta p = 0,051165 * 500*500 = 12791,25 Pa Zadziwiająco dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 18.04.2014 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Witam Podane w linku nomogramy i wzory dotyczą przepływu przez poszczególne pętle rozdzielacza, sterowane bądź zaworem odcinającym (on off) bądź zaworami do regulacji wstępnej, a nie samej belki rozdzielacza.Opory pętli nie podlegają sumowaniu, stąd do obliczeń przyjąć należy opór najdłuższej pętli oraz odpowiednio do ich ilości przepływ w m3/h. Przykładowo; przy siedmiu mniej więcej równych obwodach, przepływ z 700m3 spadnie do ok 100 m3 i tę ilość należy przyjąć do obliczeń. Pozostaje jeszcze - pomijalny dla amatorskich obliczeń - opór samej belki rozdzielacza i jej "infrastrukturę". Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts