Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam prośbę. Chciałbym kupić rozdzielacz do podłogówki. Czy może mi ktoś znający temat spojrzeć na te rozdzielacze i wyrazić swoją opinię:

http://allegro.pl/rozdzielacz-9-mieszajacy-do-podlogowki-z-glowica-i4202942796.html

http://allegro.pl/rozdzielacz-9-miesz-podlogowki-esbe-afriso-alpha2l-i4233403956.html

http://allegro.pl/rozdzielacz-9-mieszajacy-podlogowki-esbe-afriso-i4203112735.html

Na pytanie o pochodzenie rozdzielaczy dostałem odpowiedź że "sami je produkujemy" więc trudno powiedzieć czy to chińczyki.

bo on ma PCi, i nie różnicuje temperatur w poszczególnych pokojach, wszędzie ma identycznie temperatury wewnętrzne żeby podwyższyć COP

Bzdury waść opowiadasz. W każdym pomieszczeniu mam inną temperaturę. Od sypialni w której jest najchłodniej (około 20), po łazienki w których jest najcieplej (około 23)

Pierwszy sezon się trochę pobawiłem imbusem, w drugim jak dom wysechł dokonałem tylko drobnych korekt. Od trzech lat nie dotykane.

CZeść

przepraszam za lamerskie pytanie ale podłogówkę napełniamy zwykłą kranówą? I druga sprawa, czy trzeba jakoś na stałe podpiąć się obwodem ogrzewania do wody bieżącej poprzez zawór by ew uzupełniać ewentualne niedobory kiedyś tammm??

Czy wystarczy trójnik zaworek i jakiś wężyk na podorędziu...

CZeść

przepraszam za lamerskie pytanie ale podłogówkę napełniamy zwykłą kranówą? I druga sprawa, czy trzeba jakoś na stałe podpiąć się obwodem ogrzewania do wody bieżącej poprzez zawór by ew uzupełniać ewentualne niedobory kiedyś tammm??

Zwyczajna kranówka :)

Mam zwyczajnym trójnikiem z zaworkiem :yes:

CZeść

Kranówka kranówce nie równa,Bywa gęsta i czerwona

Witam planuję samodzielnie zrobić ogrzewanie podłogowe na piętrze tzn,łazienka i kuchnia razem jakieś 15 m2.

Pod łazienką mam kotłownie a w niej kocioł węglowy.

Mam pytanie ponieważ nieche bawic sie w rozdzielacze itp bo planuję zrobić wszystko z jednej petli oczywiscie nie przekroczy ona 100m.

W kotłowni poniżej mam wpalone zawory na zasilaniu i na powrocie z myślą własnie o tej podłogówce.

Jak rozwiązac i ugryżć ten temat jaki zawór (RTL)? Co z odpowietrzeniem obiegu ? skoro wszystkie wejscia wyjscia są ponieżej ? Proszę o pomoc

Dodam że jest to tylko i wyłącznie pion dla samej podłogi wpalony do grubych rur !

Witam planuję samodzielnie zrobić ogrzewanie podłogowe na piętrze tzn,łazienka i kuchnia razem jakieś 15 m2.

Pod łazienką mam kotłownie a w niej kocioł węglowy.

Mam pytanie ponieważ nieche bawic sie w rozdzielacze itp bo planuję zrobić wszystko z jednej petli oczywiscie nie przekroczy ona 100m.

W kotłowni poniżej mam wpalone zawory na zasilaniu i na powrocie z myślą własnie o tej podłogówce.

Jak rozwiązac i ugryżć ten temat jaki zawór (RTL)? Co z odpowietrzeniem obiegu ? skoro wszystkie wejscia wyjscia są ponieżej ? Proszę o pomoc

Dodam że jest to tylko i wyłącznie pion dla samej podłogi wpalony do grubych rur !

Rób wszędzie podłogówkę!