jimminen 22.05.2014 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 to jeszcze jedna wątpliwość naczynie przeponowe, czy piece kondensacyjne takowe mają, czy dodać, oczywiści chodzi o c.o. aha jakby pompka mi nie wydoliła ma ponoć 489mbar tyle info z katalogu piecyka, a będzie ok 1300 m rurki, dodać pompkę, ale wtedy chyba ze sprzęgłem hydraulicznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.05.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 w projekcie wyszło 2100m rury 16mm. Pytanko.Ile kupić tej rury z zapasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.05.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 w projekcie wyszło 2100m rury 16mm. Pytanko. Ile kupić tej rury z zapasem? Kup 2100m, najwyżej dokupisz. Albo kup 2300m, najwyżej oddasz Jeżeli wiesz jakiej długości będą odcinki to chyba powinieneś wiedzieć ile kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.05.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Ok, a czym mocować rurki? Są spinki i haki Styropian będę miał w dwóch warstwach, jedna 2cm i druga 2,5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 26.05.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 nie wiem jak wyglądają haki, ale spinki lubią "wychodzić" ze styropianu, nawet tego do podłogi... pewnie jakby to był jakiś xpsik to nie było by problemu ekipa od "wylewki" będzie musiała przypilnować żeby dociskać rurki, albo raczej ty będziesz musiał ich przypilnować bo lubią odchodzić jak się po styro chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPSX 31.05.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Witam Padło u mnie sterowanie pompą podłogową za pomocą bezpiecznika z zegarem poniżej zdjęcie i planuje go zastąpić takim sterownikiem : http://www.kgelektronik.pl/produkty/sterowniki/cs-07.html ale ktoś podpowie gdzie i jak pod łączyć go w rozdzielaczu poniżej zdjęcie rozdzielacza. I czy może mi ktoś objaśnić jak on działa bo porównując go z tymi podanymi 3-4 strony wcześniej z allegro mój nie ma tego bypassa i zasilenie jest od góry a powrót dołem , czy tak powinno być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 31.05.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 skoro działało, to czemu nie kupisz drugiego zegarowego na wymianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPSX 01.06.2014 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 (edytowane) bo koszt tych dwóch elementów bezpiecznika to prawie 200 zł a koszt cyfrowego sterownika 115 zł który poza tym że jest tańszy usprawni działanie pompy bo będzie ją załączać nawet wtedy gdy na sterowniku pieca załączę słoneczko poza zaprogramowanymi godzinami załączenia. Dodatkowa zaleta sterownika to co 14 dni uruchamia pompę na kilkanaście sekund zapobiegając jej zastaniu się. Edytowane 1 Czerwca 2014 przez IPSX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.06.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Tam jest tylko 230V, zasilanie pompy i czujnik - więc w czym problem z podłączeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IPSX 01.06.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 no tylko gdzie tą sondę sterownika mam przypiąć i jaką temperaturę nastawić na tym sterowniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz90g 02.06.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Witam planuję samodzielnie zrobić ogrzewanie podłogowe na piętrze tzn,łazienka i kuchnia razem jakieś 15 m2.Pod łazienką mam kotłownie a w niej kocioł węglowy.Mam pytanie ponieważ nieche bawic sie w rozdzielacze itp bo planuję zrobić wszystko z jednej petli oczywiscie nie przekroczy ona 100m.W kotłowni poniżej mam wpalone zawory na zasilaniu i na powrocie z myślą własnie o tej podłogówce.Jak rozwiązac i ugryżć ten temat jaki zawór (RTL)? Co z odpowietrzeniem obiegu ? skoro wszystkie wejscia wyjscia są ponieżej ? Proszę o pomocDodam że jest to tylko i wyłącznie pion dla samej podłogi wpalony do grubych rur ! Witam jak sprawa się ma co do odpowietrzenia układu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.06.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 no tylko gdzie tą sondę sterownika mam przypiąć i jaką temperaturę nastawić na tym sterowniku ? abstrahując od tego, że ten sterownik do podłogówki się nie nadaje za bardzo - na powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 07.06.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Witam,będę robił podłogówkę na poddaszu i mam pytanka,czy dajecie folię pod styropian na poddaszuczym zaizolować kanał płaski rozprowadzający ciepłe powietrzne z kominka tak aby nie zabierał mi za dużo z grubości wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdiM 29.06.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 WitamRozprowadzam PEXa do podłogówki. Wiem, że powinno się unikać łączenia rurki w posadzce. Dlatego wymyśliłem, że jeden z obwodów połączę w rozdzielni (akurat tak pasuje). Czy można tak zrobić? Moja obawa jest o to, czy odcinek pętli na połączeniu, który będzie pewnie powyżej odpowietrznika powrotu nie będzie miał tendencji do zapowietrzania. Proszę o opinie. PozdrawiamEdiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.06.2014 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Witam Rozprowadzam PEXa do podłogówki. Wiem, że powinno się unikać łączenia rurki w posadzce. Dlatego wymyśliłem, że jeden z obwodów połączę w rozdzielni (akurat tak pasuje). Czy można tak zrobić? Moja obawa jest o to, czy odcinek pętli na połączeniu, który będzie pewnie powyżej odpowietrznika powrotu nie będzie miał tendencji do zapowietrzania. Proszę o opinie. Pozdrawiam EdiM Jest ryzyko że będzie się zapowietrzała. Pętle powinny być poniżej rozdzielacza. A dlaczego nie możesz dać w jednym kawałku? PEX jest w krążkach i po 200m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.06.2014 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Witam, będę robił podłogówkę na poddaszu i mam pytanka, czy dajecie folię pod styropian na poddaszu czym zaizolować kanał płaski rozprowadzający ciepłe powietrzne z kominka tak aby nie zabierał mi za dużo z grubości wylewki? Daj folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.06.2014 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Dokładnie , mam same kawałki po 200m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdiM 30.06.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Oczywiście miałem w kawałkach po 200m. Akurat jak zostało ok 64 m nie wystarczyło na ten obwód i tyle, mimo, że starałem się go skrócić. Właściwie mogę spróbować zrobić połączenie poniżej dolnej listwy rozdzielacza, czy to coś zmieni?. W każdym razie będzie pętelka wystająca ponad poziom pętli głównej około 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.06.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Ja bym na jednej pętli nie oszczędzał i dokupił te 100m. To raptem 250zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 30.06.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Instalatorzy czy poprawnym połączeniem 2 rozdzielaczy, jest puszczenie oddzielnych obwodów (zasilanie, powrót) pex 25 do każdego rozdzielacza? Może lepiej puścić z kotłowni do 1 rozdzielacza pex 32 a do 2 rozdzielacza pez 25 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts